Amats basketblogg #10 – 30 lag #26: Milwaukee Bucks

Amat Levin 14:47 28 Sep 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

milwaukee
Milwaukee Bucks

Division: Central, Eastern Conference

Antal titlar: 1 (1971)

Nyckelspelare: Brandon Jennings, Monta Ellis, Ersan Ilyasova

Historia: Milwaukee fick sitt alldeles egna basketlag i januari 1968. Som vanligt med färskinglag blev den första säsongen skakig, men inför nästa säsong lyckades man drafta Lew Alcindor. Bakom den unga spelaren från New York gjorde Milwaukee en helomvändning och Alcindor blev direkt en av ligans starkast lysande stjärnor. I klubbens tredje säsong bytta de till sig legendaren Oscar Robertson och den nya duon tog laget hela vägen till NBA-titeln 1971.

lewalcindor
Lew Alcindor.

Dagen efter att Milwaukee Bucks vunnit titeln bytte Alcindor, som under college hade konverterat till islam, namn till Kareem Abdul-Jabbar. Abdul-Jabbar hade utvecklat ett eget skott, The Sky Hook, som i stort sett var omöjligt att försvara och det gjorde honom till en poängmaskin. Än idag har han NBA-rekordet för antal poäng gjorda (38 387 över en karriär på 20 år, Karl Malone ligger tvåa på 36 928 och Michael Jordan trea på 32 292). Även om Bucks inte lyckades försvara sin titel hörde de under Abdul-Jabbars tid till NBA:s allra bästa lag. 1974 bad han dock om att bli skickad till antingen New York eller Los Angeles eftersom han inte ansåg att Milwaukee kunde tillfredsställa hans kulturella behov (han var även skådis, bland annat i komediklassikern Airplane och Bruce Lees Game of Death).



1975 tvingades Bucks gå med på Abdul-Jabbars krav och han skickades till Los Angeles Lakers (som alltid lyckas komma över de bästa centrarna, nu senast med Dwight Howard) där han fortsatte sin karriär som gjorde honom till en av de fem bästa spelarna någonsin. Bucks klarade sig dock bra och var, med hjälp av Sidney Moncrief, ett respektabelt lag fram till nittiotalets början. De gjorde flera framträdanden i slutspelet men förlorade varje år mot antingen Boston Celtics eller Philadelphia 76ers.

rayallen

Från 1991 till 1998 började dock saker gå illa. De förlorade mer än de vann varje år och var fast i ett mediokert träsk med svikande intresse. 1994 lyckades de dock drafta Glenn Robinson (världens dyraste rookie) och 1996 kom de över trepoängsspecialisten Ray Allen. 1998 anställdes den framgångsrika coachen George Karl och när de signerade point guard-veteranen Sam Cassell hade de plötsligt ligans bästa trio – 2001 slutade de på första plats i sin division. Det året tog de sig ända till slutspelets semifinal där de förlorade med tre jämna matcher mot fyra mot ett Philadelphia 76ers, lett av en legendariskt spelande Allen Iverson.

alleniverson

Året därpå satsade Milwaukee vidare för att nå NBA-finalen och de signerade power forwarden Anthony Mason, som kom från ett par lyckade säsonger i Miami. Tyvärr anlände han till Bucks överviktig och hade allmänt dålig attityd, och laget tog ett rejält kliv bakåt genom att helt missa slutspelet.

Det året tradade Bucks bort Glenn Robinson och under säsongen 2002/2003 blev det Ray Allen och Sam Cassells tur. I deras frånvaro blommade unga, offensiva specialisten Michael Redd, men laget flöt runt i mitten av tabellen, trots draftandet av hypade australiensiska centern Andrew Bogut. Det dröjde ända till 2009 innan det började ljusna genom draftandet av Brandon Jennings, en ung, flashig point guard från Compton som helt skippade college och istället valde att spela i Italien innan han anlände till Milwaukee. Förra året fortsatte förändringen då Bucks bytte bort Bogut mot Golden States poängplockare Monta Ellis.

brandonjennings
Brandon Jennings.

Inför säsongen 2012/2013 har Bucks ett lag utan identitet. De består av ett gäng dussinspelare, en turkisk retur- och trepoängsspecialist samt två spelare med hög potential som dock båda kräver bollen i sina händer för att kunna bidra och inte nödvändigtvis passar ihop. Jag skulle inte bli förvånad om Milwaukee Bucks var inblandade i ett par trade-scenarion under säsongens gång.

Anledning att följa: En av lagets spelare, Luc Mbah a Moute, är en prins från Kamerun.

Anledning att inte följa: Det blir inte mycket deppigare än en februariförlust i ett snöblaskigt Milwaukee.

Tidigare inlägg:
Amats basketblogg #1 – introduktion
Amats basketblogg #2 – the basics
Amats basketblogg #3 – historielektion i NBA
Amats basketblogg #4 – Miami Heat: mitt favoritlag och ligans mest hatade
Amats basketblogg #5 – 30 lag #30: Charlotte Bobcats
Amats basketblogg #6 – 30 lag #29: NBAs Jennifer Aniston – Orlando Magic
Amats basketblogg #7 – 30 lag #28: Detroit Pistons

Amats basketblogg #8 – 30 lag #27: Sacramento Kings

Amats basketblogg #9 – Ron Artest/Metta World Peace: NBAs galnaste spelare och ligans största skandal

Fler blogginlägg från Amat Levin