Spelrecensioner

The Vanishing of Ethan Carter

SPEL – Michael Gill 13:35 28 Oct 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 


tvoec.jpg

Berättelsen om Ethan Carter börjar när detektiv Paul Prospero, expert på det övernaturliga, kliver ut ur en tågtunnel i Red Creek Valley. Prospero har fått brev från den lilla Carter-pojken, och förstår snart att det här är ett fall långt bortom det normala. Och det behövs bara några minuter i det undersköna höstlandskapet för att inse att den här platsen har mer att gömma än Twin Peaks och Bright Falls (från Alan Wake!) tillsammans. TVoEC är ett spel av samma skola som Dear Esther och Gone Home. Atmosfäriska, långsamma och berättartunga spel långt ifrån allt vad headshots och highscore-listor heter. Kanske klagar någon på att spelet är för linjärt, vilket är att missa poängen fullständigt. Som allra mäktigast är TVoEC i det lilla. När du letar ledtrådar och stannar upp för att titta på utsikten och nästan känner den där friska höstluften fylla lungorna. Eller när du återupplever någon av Ethans barnsligt naiva och oändligt vackra små historier. Här är ett spel där du inte behöver skjuta sönder dina omgivningar för att du ska känna att du interagerar med dess universum. Istället har det självförtroendet att lägga ansvaret i dina händer – både för problemlösningen och inlevelsen. Inte ens den potentiellt ostiga övernaturliga dimensionen i berättelsen förstör stämningen. The Vanishing of Ethan Carter är en pärla väl värd att tillbringa några timmar med.

 

Ungefärligt pris: 190 kronor
 

80 Days

SPEL – Michael Gill 17:01 27 Aug 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

 

80-days.jpg

80 Days är en slags interaktiv novell, där du samtalar dig över kontinenter – med målet att varva jorden på under 80 dagar. Huvudkaraktären i Jules Vernes originalsaga, Phileas Fogg, är en sidokaraktär och spelaren styr istället Foggs franske assistent, Jean Passepartout.

 

Med London som utgångspunkt passerar duon sedan många av världens metropoler i jakt på snabba transportmedel. Berättelsen kan tyckas något tunn till en början (det hjälper såklart att ha originalet färskt i minnet), men ju mer en själv utforskar platserna som besöks och människorna som möts desto mer broderas handlingen ut. Ett på flera plan oerhört snyggt spel, som inte skulle kunna göra sig lika bra på någon annan plattform.

Gods Will Be Watching

SPEL – Michael Gill 16:59 27 Aug 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

gods-will-be-watching.jpg

Det finns ingen binär, svart/vit, god/ond värld. Verkligheten är mer komplex än så. Det är ett av Gods Will Be Watchings huvudteman. Ett retrodoftande peka och klicka-äventyr (minns ni Monkey Island? Day of the Tentacle?) som utspelar sig i en rad olika fasta scener. Varje scen går ut på att spelaren ska lösa ett problem genom dialog och handling.

 

I en scen måste du framkalla ett botemedel mot ett dödligt virus, samtidigt som du och sex stycken vetenskapsmän sitter fast i en grotta. Det enda sättet du kan få reda på om ditt botemedel fungerar är att injicera någon av vetenskapsmännen med en potentiellt dödlig dos. Och allt görs under tidspress. Det finns en ambition här, att berätta en historia om en plågad hjälte som slits mellan val som alla har grava konsekvenser.

 

Tyvärr lider spelet av ruskigt dålig uppdragsdesign där du kan tvingas upprepa samma timmeslånga procedur oändligt antal gånger innan du tar dig vidare. Och ofta förlora utan att egentligen förstå varför. Ett spel som är intressantare på papper än i verkligheten.

 

Ungefärligt pris: 100 kronor

The Last of Us Remastered

SPEL – Michael Gill 16:57 27 Aug 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

the-last-of-us-remastered.jpg

Apokalypsen kom med svampsporerna. Ett av förra årets allra mäktigaste spelupplevelser får sig ett ansiktslyft i och med Playstation 4-släppet. Och även om högre upplösning och mjukare bilduppdatering är ett plus är det här kanske mest en chans för nya spelare att upptäcka skönheten i undergången.

 

The Last of Us försökte berätta en mer mogen historia om föräldraskap, vänskap och förlust. Och på flera plan lyckades den. Introsekvensen, där huvudkaraktären bär sin dotter genom en brinnande småstad, är oerhört gripande och ger en grund ur vilken karaktären sedan växer.

 

Men problemet med The Last of Us, ett problem som finns kvar också på Playstation 4, är att spelet inte vågar tillräckligt. De tillfällen då spelet stannar upp och låter dig ta in omgivningen (som har så mycket att berätta) är fantastiska, men alldeles för få. Istället påminns du om hur mycket spel det här faktiskt är.

 

Illusionen bryts när allt går ut på att lista ut rörelsemönster och spelsystem. ”Men se en film istället” skriker någon som blivit kränkt – och missar poängen fullständigt. För ”interaktivitet” handlar inte om rätten att slå in så många digitala pannben som möjligt. Den som tror det har inte bara missförstått spelmediets möjligheter – utan är också en del av problemet.

 

Ungefärligt pris: 495 kronor
 

Mario Kart 8

SPEL – Michael Gill 16:29 25 Jun 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

mario-kart-8.jpg

Aldrig är det så tydligt att gott spelutvecklande är ett hantverk som när Nintendo släpper en ny version av någon av sina stora huvudserier. Det är ett skräddarsytt arrangemang där många små variabler måste vara rätt, där allting måste passa ihop och där slutresultatet ofta på ytan verkar simpelt, men samtidigt bär lager på lager av intrikat design. Se på Mario Kart 8, till exempel. På avstånd ser det ut som ännu ett kart-spel, men tekniskt uppgraderat för att passa i tiden. Men så fort du sätter dig ner med det, gärna tillsammans med några spelsugna vänner, grips du av det där speciella je ne sais qoui och går raka vägen tillbaka in i barndomen igen. Utan att passera gå, bokstavligt talat.

I Mario Kart 8 sladdar, hängglider och kör du på väggar genom en mängd olika fantasifulla racingbanor med klassiska Nintendo-teman. Och även om det till en början känns som ett barnspel dröjer det inte länge innan de målsökande röda skalen får dig att uttrycka dig på gravt barnförbjudna sätt. Lika lätt som spelet är att komma in i lika lätt gör det dig också till en bilförare på gränsen till Falling Down-klass.

Att Nintendo kan det här med spelglädje är en ganska uttjatad sanning, som tål att upprepas. Mario Kart-spelen har hållit genomgående hög klass genom alla år, men åttan är utan tvekan ett av de absolut bästa.Ungefärligt pris: 549 kronor

 

Wolfenstein: The New Order

SPEL – Michael Gill 16:27 25 Jun 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

wolfenstein-the-new-order.jpg

Tiden, som en av senare års bästa tv-seriekaraktärer halvdrucket konstaterade, är en platt cirkel. Vi är dömda att upprepa samma misstag, om och om igen. Det finns ingen utväg.

The New Order är Inglorious Basterds blandat med Rambo, Tarantinos blodiga historierevisionism i första persons-perspektiv. Med skillnaden (nåja, det finns ett par till) att Axelmakterna vann Andra världskriget. Det är 1960-talet genom en raslärd skrattspegel. Människan har gått på månen och Beatles har slagit igenom – men de tvingas sjunga på tyska. Mitt i allt det här vaknar krigs-hjälten B.J. Blazkowicz upp efter 14 år av psykisk ohälsa. Hans uppdrag blir att slå ner det mardrömslika och robotbevakade nazisamhället inifrån. 

Wolfenstein: The New Order är MachineGames första spel, men det är tydligt att Uppsalabaserade spelutvecklarna har sina rötter i spel som The Darkness och Chronicles of Riddick. För blandat med all uppenbart pulpig old school-action finns en berättelse med hjärta. Det är halvt menlöst skjutande i förstapersonsperspektiv blandat med mellansekvenser som stundtals faktiskt griper tag. Diskrepansen mellan de två spelelementen gör kanske upplevelsen lite splittrad, men det är fortfarande underhållande.

Men samtidigt kan jag inte låta bli att känna den dåliga IRL-smaken av ett Europa som har glömt det mörka 1940-talet. När Wolfenstein 3D släpptes, 1992, var det Ultima Thule och Ny Demokrati. Och 2014 blåser samma vindar igen. Den där platta cirkeln. Ibland känns det faktiskt inte så fel att möta verklighetens motgångar med digital eskapism. Särskilt inte när det handlar om att låta det bruna Europa smaka bly från två överdimensionerade kulsprutor.

Ungefärligt pris: 599 kronor 

Trials Fusion

SPEL – Michael Gill 15:59 26 May 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

trialsfusion.jpg

Finska fartdårarna på Red Lynx är tillbaka. Trials Fusion är ytterligare ett spel, det femte i ordningen, som handlar om akrobatisk motorcykelåkning. Sporten det grundar sig i heter just Trial, och handlar om att klättra uppför omöjliga hinder med en motorcykel – och utan att sätta ner fötterna. Motorvärldens motsvarighet till dart, typ. Det brukar sändas på Eurosport och har en smal (bildligt talat) publik men är svinstort i något mellan-europeiskt land. Jag har alltid fascinerats över sporten. Hur någon kan stå och balansera på bakhjulet fem meter upp i luften, ta sats för att hoppa över ett artificiellt vattenfall och landa på en blomkruka. Utan att bryta nacken.

I sina bästa stunder är Trials-serien just det här – fast trimmat ett par varv. Känslan av att klättra upp för en lodrät vägg, slå en volt över ett brinnande oljefat och ta sig i mål felfritt är magisk. Vägen dit är, oftast, kantad med oändliga felsteg och svordomar. 

Problemet är bara att det känns som att Trials idémässigt går på tomgång (pun intended). Det är ett spelkoncept som bygger så fruktansvärt mycket på intressant bandesign snarare än något annat. Det här vet ju förstås Red Lynx, men de försöker ändå motivera ett nytt spel med häftigare bakgrunder och pyroteknik. Sci-fi-banor med stridsflygplan som flyger under körbanan, saker som exploderar, AI-röster som försöker vara roliga. Massor med extra yta som bara gör att spelet känns grundare. Att åkarna numer kan göra motocrosstricks (det vill säga luftakrobatik med fallande motorcykel i närheten) gör inte särskilt mycket för upplevelsen.


Ungefärligt pris: 299 kr

 

 

 

FTL – Advanced Edition

SPEL – Michael Gill 15:57 26 May 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

ftl_spel.jpg


FTL, Faster Than Light, är ett spel som handlar om rymdskepp. Du väljer ut en liten besättning, bestyckar din farkost och ger dig ut i världsrymden. Ditt uppdrag är att föra ett meddelande till Federationen, utan att bli ikapphunnen av onda rebeller. På din väg mot räddningen kommer du att möta krigiska utomjordiska raser, handelsstationer, pirater och blivande vänner i nöd.

FTL är en roguelike, vilket innebär bland annat två viktiga saker: 1. banorna slumpas varje spelomgång och 2. du kommer att få nöta järnet. Resultatet blir ett snacksizeat sci-fi-rollspel där du uppgraderar utrustning och manskap och djupdyker i världsrymden. Det är helt omöjligt att lägga ifrån sig.

Allt är så simpelt, men ändå så väldigt djupt. Välbalanserat och genomtänkt. Och precis som väntat passar det utmärkt för att spelas också på en surfplatta.

 

Ungefärligt pris: 75 kronor

 

 

 

Child of Light

SPEL – Michael Gill 15:53 26 May 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

childoflight.jpg


Året är 1895 och den lilla Aurora har fallit i koma. När hon slår upp ögonen finner hon sig fången i en dröm, i landet Lemuria – som terroriseras av den onda Svarta Drottningen. Aurora måste besegra drottningen för att åter förenas med sin far, IRL.

Child of Light är en barnboksberättelse satt i rörelse och gjord interaktiv. En oändligt vacker resa genom en lika vacker som livsfarlig sagovärld. Och mysfaktorn är skyhög – även om resan avbryts av strider med farliga monster. Ett tvådimensionellt plattformsäventyr med rollspelsinslag – och där du kastas in i strider som liknar de i japanska rollspel varje gång du stöter på fiendetrupp. Till din hjälp har du en liten eldfluga, ett överdimensionerat svärd och en drös trollformler.

Allra starkast är dock presentationen. De sköra akvarellbakgrunderna – som ser ut att vara lika inspirerade av John Bauer som av Final Fantasy-konstnären Yoshitaka Amano – är något av det bästa jag har sett i ett spel. Även om resten av spelet inte riktigt når samma nivå är det här ett spel du inte bör missa. Särskilt inte om du gillade Ubisofts tidigare 2D-plattformare (typ Rayman), men önskade något lite mer subtilt.

pris: 150 kronor

 

 

 

Infamous: Second Son

SPEL – Michael Gill 17:22 29 Apr 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

 

spel-infamous-second-son.jpg
 

Strax utanför Seattle lever ursprungsamerikanen Delsin ett förvuxet tonårsliv. Hans revolt känns mer som en ålderskris än en uppgörelse med vuxenvärlden – det känns lite sådär som när en vuxen skådis får spela högstadieungdom, stylad av någons farsa. När en bepansrad bil full med fängslade superhjältar exploderar på landsvägen rivs vardagen i bitar för Delsin. Eller rivs i bitar gör den väl inte. Han ”smittas” av krafterna och beger sig in till stan för att göra upp med nazivibbande superskurkdrottningen – och fortsätter att vara en douchebag rakt igenom. Second Son känns som det första riktiga nextgen-spelet för Playstation 4, och stundtals ser det verkligen ut som ett sådant också. Men stilig yta är inte allt. Berättelsen stapplar, roligast är att bara glida runt i staden och måla mallad graffiti (även om det också känns jävligt präktigt gjort, på något sätt).


Ungefärligt pris: 599 kronor

Mercenary Kings

SPEL – Michael Gill 17:15 29 Apr 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 

 

spel-mercenary-kings.jpg

Kortfilmen Pirate Baby’s Cabana Battle Street Fight är fortfarande ett av mina mest tittade YouTube-klipp. Främsta anledning: upphovsmannen. Paul Robertson är nämligen inget annat än en gud. Åtminstone när det kommer till att animera pixliga små figurer som skjuter varandra sönder och samman. Exploderande huvuden, blod som forsar och retroarkadigt röj. I Mercenary Kings låter Tribute Games Paul Robertson göra det han gör bäst på en grund som inte så lite andas Metal Slug. Tvådimensionell action av den gamla skolan, men med nyare inslag (uppdragsstruktur, vapenuppgraderingar och så vidare). Mercenary Kings känns dock lite fattigt, som att utvecklarna försöker mjölka för mycket speltid ur för lite innehåll – och når därför aldrig upp till klassikernas nivåer.


Ungefärligt pris: 120 kronor

 

Dark Souls 2

SPEL – Michael Gill 17:12 29 Apr 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 

 

spel-dark-souls-2.jpg
 

Dark Souls-serien (och dess föregångare, Demon’s Souls) kommer från en annan planet. Eller åtminstone från en annan tid. En tid då spel innebar en utmaning, något du övervann. Det är nämligen så att du förtjänar respekt om du har klarat Dark Souls. I många andra samtida spel räcker det med att blunda, trycka på x-knappen och vänta lite för att ta sig förbi slutbossen. Att bege sig in i Drangleics förtrollade värld är som att beväpna sig med en träpinne och sedan låta omsluta sig med all tänkbar jävlighet. Svårighetsgraden kräver sitt tålamod, men belönar också desto mer. Varje steg du tar framåt, hur litet det än må vara, är ett som krävt blod, svett och (stundtals) tårar. Lustigt är att serien har gått från kultklassad importskatt till inflytelserik inspirationskälla för nutida spelskapare – kanske är det här cirkeln sluts.


Ungefärligt pris: 529 kronor

Dark Souls 2

SPEL – Michael Gill 17:12 29 Apr 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 

 

spel-dark-souls-2.jpg
 

Dark Souls-serien (och dess föregångare, Demon’s Souls) kommer från en annan planet. Eller åtminstone från en annan tid. En tid då spel innebar en utmaning, något du övervann. Det är nämligen så att du förtjänar respekt om du har klarat Dark Souls. I många andra samtida spel räcker det med att blunda, trycka på x-knappen och vänta lite för att ta sig förbi slutbossen. Att bege sig in i Drangleics förtrollade värld är som att beväpna sig med en träpinne och sedan låta omsluta sig med all tänkbar jävlighet. Svårighetsgraden kräver sitt tålamod, men belönar också desto mer. Varje steg du tar framåt, hur litet det än må vara, är ett som krävt blod, svett och (stundtals) tårar. Lustigt är att serien har gått från kultklassad importskatt till inflytelserik inspirationskälla för nutida spelskapare – kanske är det här cirkeln sluts.


Ungefärligt pris: 529 kronor

Drunken Robot Pornography

SPEL – Michael Gill 13:37 14 Apr 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

 

drunken-robot-pornography.jpg

Först: nej, det handlar inte alls om vad spelnamnet verkar skvallra om. Det här är inte robotporr på något sätt, snarare ett Quake-liknande spel – fast för en spelare. Bostonbaserade Dejobaan Games har gjort en grej av att döpa spel till knasiga saker (Drop That Beat Like An Ugly Baby, till exempel). Frågan är om det är putslustigheten eller spelmekaniken som först får mig att bli less på Drunken Robot Pornography. Spelaren studsar runt med jetpack och boomstick på futuristiskt minimalistiska banor och hoppas kunna undvika de värsta robotattackerna. Banorna delas upp av voiceovers, där klyschiga bartenderrobotar reser sig mot sina minst lika klyschiga ägare. Det går aldrig att skaka av sig känslan av att Drunken Robot Pornography är en lika dålig idé som en googling av dess titel.

Ungefärligt pris: 100 kronor

 

Donkey Kong: Tropical Freeze

SPEL – Michael Gill 13:36 14 Apr 2014
Plattform: 
Utvecklare: 
Stad: 
Publicerad i tidning: 

 

dk-tropical-freeze_2.jpg

Nintendo är för familjerna, brukar det heta. Alla som någonsin har sagt det borde få testa Tropical Freeze. Det här är nämligen bara ett barnspel på den glossiga, glansiga ytan. Vikingadjuret Frederick och hans armada blåser Kong-familjen av paradisöarna, och fryser allt till is på kuppen. Med Donkey, Dixie, Diddy och Cranky Kong får spelaren sedan avfrosta sex tropiska öar innan ordningen är återställd. Retro Studios lyckas återigen emulera den klassiska Donkey Kong Country-känslan (precis som med Returns, från 2010). Men märk väl: det här är inte ett spel för de utan tålamod. Eller med begränsad joystick-motorik. Tropical Freeze är stundtals ett av de mest frustrerande plattformsspel som har rullat på min tv de senaste åren. Och det är inte bara svårt på ett hårt men rättvist sätt. Ibland känns det rentav elakt designat. Någon familjefest lär det knappast bli runt Tropical Freeze, åtminstone inte utan svordomstirader och svingade handkontroller.


Ungefärligt pris: 490 kronor

 

 


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!