Huvudmeny

Nya Nöjesguiden ute nu!

Amat Levin 15:24 29 May 2015

Idag släpps årets femte nummer av Nöjesguiden och i det har vi premiär för vår nya layout! Nöjesguiden är äldre än du tror och fyller hela 33 år i år. Att jobba med ett magasin med så många år på nacken innebär en ständig balansgång mellan att ta till vara på alla fina anor och våga förnya sig. I början av 2014 genomförde vi den största utseendemässiga förändringen i tidningens historia genom att byta både format och papper, ett både spännande och nervöst beslut. Resultatet blev det bästa jag kunde ha hoppats på i ett sådant läge: en försvinnande minoritet ogillade förändringen, en betydigt större del älskade den och den absoluta majoriteten reagerade med kommentarer om att det var svårt att sätta fingret på varför, men att magasinet ”kändes” bättre.

Om Nöjesguiden då fick en uppdatering av det yttre, har det nu blivit dags för en modernisering av insidan. Sättet vi konsumerar kultur och nöje på förändras för varje år och som magasin måste vi i samma takt anpassa hur vi skriver om det. Men det är inte hela sanningen. NG.se får allt fler läsare och vissa delar av vår kultur- och nöjesbevakning gör sig helt enkelt bättre online. 2015 års förändring av Nöjesguiden går därför ut på att göra det enklare att hitta i magasinet. Vi har nu tre tydliga delar: i början av tidningen vill vi ge er en snabb överblick av vad som händer inom våra olika bevaknings-områden, i mitten finner ni våra featuretexter och i slutet har vi samlat de viktigaste recensionerna. I printversionen av Nöjesguiden har vi dessutom ett utökat fokus på den långläsning som gör sig bäst i fysisk form – ni kan alltså räkna med ännu fler reportage och intervjuer. 

I nya numret gör vi det första stora reportaget om Badou Jack, som i april blev en av ytterst få svenskar att lyckas vinna en världsmästartitel i boxning. Men trots den historiska bragden har det varit tyst om bedriften och Jack är fortfarande en av de mest anonyma världsstjärnorna vi har. Vi träffade honom för att prata om vad ointresset grundar sig i, men också om den skakiga vägen till titeln och förlusten som blev en nytändning. Den här månaden reder vi dessutom ut varför vissa fans är mer värda än andra, tillbringar 72 timmar i Tokyo och ger er den ultimata guiden till sommarens festivaler. Men vi har också hunnit snacka avbrott och insikter med Tove Styrke, alkohol och förmågan att kunna skämta utan att skämta bort med Grillat & Grändy samt pälsmössor och Snapchat med Martin Luuk. Och vi hjälper er att hålla koll på alla svenska storspel som släpps under året och förklarar varför det svenska kungahuset borde bli ett mediehus med fokus på dem själva. Som vanligt bjuder vi på allt detta helt gratis.

Plocka upp ett nummer på stan idag!

Nördvarning! Samplingarna i ASAP Rockys bästa låtar

Amat Levin 13:54 29 May 2015

A$AP Rocky överraskade precis genom att släppa årets hittills kanske näst bäst hiphopalbum (efter Kendrick Lamars, så klart). Och hittade omedelbart två favoriter i Jukebox Joints och Wavybone. Och i vad som inte är en överraskning baseras båda låtar på några klassiker. Vi börjar med Jukebox Joints:

Tolv sekunder in i den flummiga sjuttiotalslåten ovan hörs körerna som utgör första delen av A$AP Rockys version.

Men det är den andra delen av låten jag verkligen älskar. Den baseras på Much Better Off med Smokey Robinson & The Miracles från 1968 (cirka 40 minuter in hör ni delen som används). Den är så bra att den har samplats ett par gånger förut, en favorit är i Wu-Blocks Crack Spot Stories.

Wavybone är på samma sätt som Jukebox Joints kärlek vid första lyssningen. Inte bara för att det alltid är ett kärt återseende att höra Pimp C rappa från graven, utan för att spåret den samplar är så fantastisk.

Här är den – Syl Johnsons Could I Be Falling In Love från 1974, en av de bästa soullåtarna som någonsin gjorts, och det är främst refrängen som används av A$AP Rockys. Även här har dock Wu-Tang Clan varit och pillat tidigare i vad som är en av deras bästa låtar. Heaven & Hell från 1994.

Ja, jag är en samplingsnörd om det inte redan framgått. Har skrivit massor om samplingar förut, men för länge sen. Vill ni läsa ändå finns det här.

Säg hej till RIley Curry

Amat Levin 16:47 28 May 2015NBA-slutspelet har hittills, med några få undantag, varit rätt förutsägbart. Nu är det klart att finalen spelas mellan Golden State Warriors, som försöker vinna sin första titel sedan 1975, och hemvändande LeBron James Cleveland Cavaliers som hoppas vinna sin första titel någonsin.

En av höjdpunkterna med slutspelet har varit Warriors stjärna Steph Curry. Och hans dotter Riley Curry, som förutom att vara en kopia av sin farsa på regelbunden basis har våldgästat presskonferenserna efter matcherna.
Älskar henne!

Bonus:
Här är Steph Currys och hans pappa Del Curry på en NBA-match någon gång på nittiotalet.

Power Meeting Podcast med Melody Farshin!

Amat Levin 11:38 14 May 2015The Power Meeting Podcast har ett nytt hem på Acast och Nöjesguiden! Först ut är avsnittet vi spelade in live med Melody FarshinKulturhuset. Vi snackar bland annat om våra namn och problem som vi har upplevt med dom (som till exempel att bli presenterad på scen som "Melody Fascist"). Peter får noll medhåll för sin teori om att folk inte borde vara roliga och snygga samtidigt och Melody berättar om hur hon tänker kring bilden av henne som kvinna och komiker. Lyssna ovan!

Inför David Lettermans sista show

Amat Levin 16:54 5 May 2015

David Letterman gör som bekant sitt sista program av Late Show den 20 maj. Och nyligen intervjuades han av New York Times i ett  fint porträtt som visar en lugnare och mer till freds Letterman än vi kanske varit vana vid. Och en som är öppen för en framtid på tv även efter Late Show-pensioneringen. Läs hela intervjun här, ett utdrag kommer nedan:
----------

Om konkurrensen med yngre programledare:

”Did the ascent of hosts like Jimmy Fallon and Jimmy Kimmel push you out of the job?
– No, they didn’t push me out. I’m 68. If I was 38, I’d probably still be wanting to do the show. When Jay was on, I felt like Jay and I are contemporaries. Every time he would get a show at 11:30, he would succeed smartly. And so I thought, This is still viable — an older guy in a suit. And then he left, and I suddenly was surrounded by the Jimmys.”

----------

Om efterträdaren Stephen Colbert:

”Did you have any involvement in choosing Stephen Colbert as your successor?
– No. Not my show. When we sign off, we’re out of business with CBS. I always thought Jon Stewart would have been a good choice. And then Stephen. And then I thought, well, maybe this will be a good opportunity to put a black person on, and it would be a good opportunity to put a woman on. Because there are certainly a lot of very funny women that have television shows everywhere. So that would have made sense to me as well.”

----------

Om rivaliteten med Jay Leno:

”When you moved to CBS, so much was made of your rivalry with Jay Leno. In retrospect, do you feel like this was overblown?
– No, I don’t think so. It would have happened if I’d have gotten the “Tonight” show, and he would have come here. I think people are curious to see, well, what will happen? And we prevailed for a while, and then I lost my way a little bit. Quite a little bit. And at that point, there was not much I could do about it. People just liked watching his show more than they liked watching my show.

----------

Om sexskandalen 2009:

What about in 2009, when you revealed that you were the target of an extortion attempt stemming from your sexual relationships with female staffers?
– Oh, yes. My sex scandal. That’s right.

Did you think that was going to be the end of your career?
– Looking at it now, yes, I think they would have had good reason to fire me. But at the time, I was largely ignorant as to what, really, I had done. It just seemed like, O.K., well, here’s somebody who had an intimate relationship with somebody he shouldn’t have had an intimate relationship with. And I always said, “Well, who hasn’t?” to myself. But then, when I was able to see from the epicenter, the ripples, I thought, yeah, they could have fired me. But they didn’t. So I owe them that.

Did you think people were surprised to hear you talk about these matters so candidly?
– I didn’t know what else to do. I couldn’t think of a really good lie.”

----------

Om framtiden:

”Even though you won’t be on CBS at 11:35 p.m. anymore, do you think you might come back in another form fairly quickly?
– It just depends on the number of bridges I’ve burned. I don’t know how long this has been going on, but Jane Pauley is now on the CBS “Sunday Morning” show. Perfect fit. So I thought, by God, good for Jane. That’s a lovely thing for her to have now. So maybe one day, something of that level will happen to me.”

Senaste inlägg från Amat Levin

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Bloggar


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Meny