Om #stopkony och retweetandet

Amat Levin 16:03 7 Mar 2012Om ni vill kommentera, läs först gärna hela inlägget, uppdateringarna och kommentarerna. Det börjar bli en upprepningsfest i kommentarsfältet.

Alltså, den här #stopkony-kampanjen som sprids i rekordfart just nu? Bland annat genom det här halvtimmeslånga klippet. Jag vet inte. Min första reflex var att retweeta filmen och sedan köpa ett action kit, precis som man uppmanas att göra. Men några saker som störde mig.

 

 •  (Vad är grejen med att dokumentärfilmare ger sig själva huvudrollen? Blev irriterad som fan på det när jag såg Gasland (som förövrigt var grym). Jag antar att de tänker att det ska bli enklare för tittaren att relatera, men det känns samtidigt som att filmaren (speciellt i Gaslands fall där den tillgjorda voiceovern stundtals var skrattretande) gör det för att typ få ligga. Och öka sitt ”varumärke”. Ghazal skrev om det en gång, det är någonting med vissa snubbar som gör att de inte tycker att välgörenhet känns värt om de inte samtidigt får kredd för det.)
 • (Varför detta TJAT om Facebook? Filmen kändes många gånger som ren reklam för Zuckerbergs miljardimperium.)
 • Nu till den verkliga kritiken: Det här med att skänka pengar, som sedan indirekt ska gå till att hjälpa Ugandas militär så att de enklare ska kunna döda Kony? Vad jag vet är Ugandas militär inga helgon (samtidigt, vilka är det?) – det ska mycket till innan jag frivilligt, alltså inte genom typ skatt, skänker pengar till en militär. Speciellt inte till en militär i ett land där homosexualitet kan ge 14 år i fängelse och ett lagförslag gör gällande att homosexualitet ska kunna straffas med döden.
 • Läs den här Visible Children-länken. Jag menar inte att jag köper allt som står där heller rakt av, men den väcker en del frågor. Bland annat att en knapp tredjedel av #stopkony-pengarna går till ”direct services” medan resten går till exempelvis filmproduktion. Och varför har Facebook gjort så att det inte går att sprida Visible Children-länken där? Det gör att #stopkony-filmens tjat om Facebook känns ännu mer fishy.

Det är NATURLIGTVIS bra att någon belyser Joseph Konys krigsförbrytelser – en av anledningarna till att katastrofer som Rwanda och den nuvarande i Syrien möjliggörs är att folk antingen inte vet eller inte orkar bry sig. Och förhoppningsvis åker han fast. Men jag blir samtidigt nervös när det bara krävs en 30 minuter lång film för att folk, utan att göra vidare research, ska bli övertygade och finansiera en apparat som i ärlighetens namn känns rätt tveksam. Jag säger inte att #stopkony har fel – men kom ihåg att informera er innan ni trycker på retweet.

Uppdatering
Grejen om regissören och Facebook är så klart paranteser. Och som sagt, det är naturligtvis ALDRIG fel att uppmärksamma folk om brott som begås. Men poängen är att nu när många människor HAR blivit uppmärksammade om Kony, finns det hundratals sätt man kan hjälpa till i Uganda och i regionen UTAN att man skickar pengar till en militär med ett smutsigt track record.

Uppdatering 2
Jag säger det igen. Sprid länken hur mycket ni vill och se till att folk blir medvetna. Det är INTE det jag kritiserar. Invisible Children gör ett bra jobb med att öka folks intresse. Jag håller däremot inte med deras lösning på problemet. Varken pengar, "technology" eller "training" bör gå till den ugandiska militären som har använt våldtäkt som vapen (http://allafrica.com/stories/201203021026.html), speciellt när det verkar som att Kony inte ens har varit verksam i Uganda sedan 2006 (http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/04/19/why_can_t_anyone_stop_t...). Så jag applåderar initiativet, men inte lösningen. Vill ni ha alternativa organisationer att skänka pengar till? Här: http://www.frouganda.org/aboutus.html, http://www.cpa-uganda.org/about.html, http://www.ccyauganda.org/, http://artforchildrenuganda.org/, http://www.sumoskinny.com/story/national/5313/world/some-alternatives-ko...

Uppdatering 3

Gilla:
upp
108 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

34 kommentarer

 1. Bild för Lisa
  Lisa

  Min reaktion till alla dina punkter blir "so what?" Vad spelar det för roll om dokumetärfilmaren ger sig själv huvudrollen? Han har jobbat för sin sak i 9 år, kanske inte så konstigt om han vill ha kredd för det han gör? Och so what om de är sponsrade av facebook, det är väl bara bra i så fall eftersom de får mer pengar. Allt är kanske inte perfekt med organisationen Invisible Children, men de GÖR ju iaf något för att förbättra världen, det är mer än vad man kan säga om de flesta av oss. Bara grejen att vi nu diskuterar Joseph Kony och vet vem han är visar ju på att de är på rätt väg.

 2. Bild för Amat Levin
  Amat Levin

  Alltså, Facebook och hans ego är paranteser ja. Och som jag skriver i texten – det är svinbra att de uppmärksammar Kony. Min invändning är att nu när vi ÄR medvetna om Kony, är att ge våra pengar till Ugandas militär inte nödvändigtvis det bästa alternativet.

 3. Bild för annahita
  annahita

  asbra skrivet! jag kände mig skeptisk heeeela tiden men släppte garden lite väl mkt när jag såg att de fått med sig chefsåklagaren för internationella brottmålsdomstolen i haag. då tänkte jag att det nog inte är så fucked up som det verkar. men det verkar ändå vara totalt fucked up. :C

 4. Bild för Amat Levin
  Amat Levin

  @Annahita: I know! Sjukt effektiv film. EGENTLIGEN har jag nog inte så mycket emot själva filmen, det är ju jättebra att fler får upp ögonen för Kony och LRA. Jag är nog mer oroad av vad alla som blir frälsta av #stopkony gör med sina pengar. Förhoppningsvis har de koll på var de går till innan de skickar.

 5. Bild för ryskroulette
  ryskroulette

  Men alltså, vad är skillnaden mellan Rädda barnens 30 sekunders reklam och den här? 30 minuter med bra information får väl ändå anses som okej tid att göra sig hörd på. Det räckte med att läsa 2-3 artiklar om Acta för att ta ställning och demonstrera mot det. Skrämmer det dig också?

 6. Bild för Amat Levin
  Amat Levin

  @ryskroulette: Hmm, känns som att jag upprepar mig nu. Det är INTE fel att se/sprida filmen och bli uppmärksammad. Däremot ÄR det fel att skicka pengar till en militär som själv har begått brott.

 7. Bild för EPPA
  EPPA

  Kanske borde läsa på lite mer om Syrien innan ni hasplar ur er något? Den är betydligt mer mångfacetterad än "en god sida" och "en ond". Se på Libyen nu, lokalbefolkningen lynchas och förnedras. För övrigt sparkade man även ner krigsgravar tillhörande många olika nationaliteter i Lybien. Så mycket för "rebellernas" tolerans. Tänk på vilka ni stödjer.

  http://rt.com/news/cemetery-libya-graves-desecrate-791/
  http://rt.com/news/cia-blackwater-mossad-syria-037/

 8. Bild för Robin
  Robin

  Jag tror att folk reagerar på detta just för att den spelar så mycket på känslor, och folk brukar ju generellt sett reagera bättre på det än på fakta.

 9. Bild för Jenna
  Jenna

  Jag håller absolut med dig Amat, men kom gärna med nått förslag till vad de som har tänkt ge organisationen pengar istället kan göra. För annars blir det lite high-horse-igt, och de som läser detta och håller med men som inte vet vad annat de kan göra än skänka pengar gör istället NOLL och typ återvänder till 9gag. You've got the power awkaaay

 10. Bild för ochjagba
  ochjagba

  jag tycker att det du skriver är väldigt små parenteser i sammanhanget. det jag tycker är intressantast, vid sidan av att en vidrig människa blir uppmärksammad för sina vidriga gärningar och att någon försöker göra något åt det, är:
  hur stort kan detta bli?
  kan detta sprida sig till andra områden och inspirera andra människor att göra liknande saker?
  kommer en faktisk förändring ske?

  sen kan dokumentärfilmaren sätta sig själv i centrum hur mycket som helst. jag tror att huvudsaken är vad vi som tittar på filmen och sprider den fäster uppmärksamheten vid. budskapet, kampen, dokumentärfilmaren eller kopplingen till facebook? :-)

 11. Bild för AlexL
  AlexL

  @lisa ...och nu vet vi alla jättemycket om en person som inte "existerat" förutom på flykt i grottor sedan 2006. Kanon att de "gör någonting", dvs fyller sina egna plånböcker och finansierar en militär som mördar och våldtar. Nice. Bra tänkt där!

 12. Bild för I
  I

  Känns lite bättre att vara medveten att någon människa där ute är kritisk mot att pengarna ska gå till Ugandas militär.

 13. Bild för Hannes
  Hannes

  Håller med om mycket i ditt inlägg. En stor del av kampanjens spridning beror ju dock på att man med enkla medel kan känna att man bidrar till en god sak. Att det "finns hundratals sätt man kan hjälpa till i Uganda och i regionen UTAN att man skickar pengar till en militär med ett smutsigt track record" kanske är sant, men få eller inget känns lika direkt eller enkelt som att skriva på ett upprop, eller skänka 50 spänn i månaden.
  Så vilka är egentligen alternativen om man nu ser filmen och vill bidra till att få bort Kony, men inte vill ge ekonomiskt stöd till Ugandas militär?

 14. Bild för sparetime
  sparetime

  Egentligen spelar det ingen roll för mig vad pengarna går till. Blir sugen att köpa saker på hemsidan endast för att visa upp det för andra för att sprida budskapet, inte för att skänka pengar till något.

 15. Bild för Noel
  Noel

  " Det här med att skänka pengar, som sedan ska gå till Ugandas militär så att de enklare ska kunna döda Kony? Vad jag vet är Ugandas militär inga helgon (samtidigt, vilka är det?)" Jag vill gärna ha källa på det :)

  obs, säger inte att du har fel med det eller något, vill bara ha en källa på det..

 16. Bild för Hubbe
  Hubbe

  Haha, tänkte just vad kommer vänstern säga om amerikansk militär intervention i Afrika när jag såg filmen. Naturligtvis går det inte för sig. Det gick inte för sig i Kosovo eller Rwanda heller. Varför? jo därför att väst alltid är djävulen och kan inte göra något bra och våld kan aldrig lösa några problem. Risken att agera är större än att inte agera, och det är sådana som du som gör den politiska risken större och därigenom förlamar de som kan göra något åt det. Ni står i vägen för att göra världen till en bättre plats och har ingen aning om det. Alla som har lite vett i huvudet och varit i Uganda vet att i vissa fall finns det ingen annan lösning än ett skott mellan ögonen, tyvärr. Vad hade du tänkt? ska ni åka ned och gnälla in honom i fängelse?
  Du sitter där med ropar på en bättre värld och hur onda krafter förstör världen, problemet är att det är sådana som du som står i vägen för riktig förändring, och det värsta är att du går runt och tror att du gör gott.

 17. Bild för Anna
  Anna

  Ja det där var ju riktigt neggigt skrivet.
  Självklart ska man vara källkritisk men de ugandiska barnen med vapen kändes inte helt stage:ade i min mening och väljer därför att tro på att det meningslösa krig de så välgjort berättar om existerar. Håller inte med dig om att huvudbudskapet var att donera pengar till den inhemska armén..? Syftet, såsom jag uppfattade det, var att sprida awareness om det hemska som Kony är ansvarig för, och jag är mycket tacksam att jag genom dokumentären nu blivit medveten om det. Sjukt att jag för någon timme sedan inte hade någon aning...

  Vore det fullkomlig osanning skulle den totala nyttan av hela jippot likväl vara en positiv succé, så som det verkar ena människor från alla kanter. Hyllar kampen och engagemanget att göra något tillsammans!

 18. Bild för Aa
  Aa

  Aa men du verkar ju va så bright! Nöjesguiden i ett jävla nötskal

 19. Bild för Madde
  Madde

  Jag håller med Jenna, kom med förslag istället. Nu påpekar du bara vad som är fel, att det är fel att skicka pengar till en militär som själv begått brott, och visst, du må ha en poäng. Men kom med förslag istället på hur hjälpen kan genomföras på ett bättre sätt. För något som fortsätter bidra till dessa världsproblem är just såna här värdelösa diskussioner som vi i I-länder ägnar tid åt. Vi ägnar mer tid åt att ständigt hitta problem i lösningar istället för lösningar i problem, och det är mer skrämmande och oroligt än dina små parenteser i sammanhanget. Så min fråga är - på vilket sätt stoppar detta inlägg Kony?

 20. Bild för Daniel Åkesson
  Daniel Åkesson

  Ibland blir jag så trött på den här cynismen.

  Det jag inte förstår är alla som fått för sig att pengarna ska gå till Ugandas militär, hur har ni tänkt att detta skulle fungera? Har militären ett konto som Invisible Children skulle föra över pengar till? Hur skulle jag kunna sätta in pengar till den svenska militären?

  I videon handlar den militära delen främst om att USA ska behålla sina militära rådgivare i landet så att han kommer att bli tillfångatagen. Det främsta budskapet för videon och Invisible Children är dock egentligen inte att ge pengar till militära organisationer eller den amerikanska militären för den delen utan att lyfta upp frågan i USA och andra länder och se till att han blir tillfångatagen och ställd inför rätta. Tyvärr är det ju så att USA är det enda land som har kapaciteten att intervenera militärt på det här området, andra länder skulle behöva samarbeta mer (tänk EU/AU) och FN är ju en papperstiger eller en elefantkoloss på lerfötter som inte kan göra särskilt mycket. De har ju dessutom ett råd för mänskliga rättigheter med medlemmar som just Uganda, Kina, Saudi-Arabien, Ryssland och Kuba bara för att nämna några länder som inte vet särskilt mycket om just dessa rättigheter.

  Nej kom in i matchen, den här kampanjen är något mycket bra och tänk att vi har möjlighet här att visa får ställning tillsammans globalt. Inte för en amerikansk organisation som samlar in pengar, utan för de barn som lidit som barnsoldater och vars barndom har blivit stulen. Att denna fråga kommer upp i ljuset är bara bra och det gör det också svårare för exempelvis Uganda att komma undan med sitt förtryck av homosexuella.

  Det är på tiden att vi börjar ta ett globalt ansvar i en global värld!

 21. Bild för Amat Levin
  Amat Levin

  @Jenna: Egna förslag? Så här, det är lika fel att köpa något bara för att jag eller någon annan säger det. Grejen är – vill man hjälpa till borde man informera sig själv om vart ens hjälp/pengar går. Men fine, här är några: http://www.ccyauganda.org/, http://www.artforchildrenuganda.org/, http://www.globalgiving.org/projects/send-150-war-orphans-to-school-in-northern-uganda/team/

  @Ochjagba: Som sagt, punkterna om Facebook och regissörens ego ÄR parenteser. Att IC vill att ”technology and training” ska gå till Ugandas militär, känd för att använda våldtäkt som vapen, är det inte.
  @Hannes: Igen, vem har sagt att den enklaste välgörenheten är den bästa? Förutom Rädda Barnen, Amnesty och de större organisationerna finns lokala projekt, som de jag listade ovan, att tillgå.
  @Sparetime: Fine, då är du i alla fall till freds med att dina pengar går till en tveksam apparat.

  @Noel: Källa på att Ugandas militär är shady? Här: http://thesojournerproject.wordpress.com/2011/12/23/land-grabs-and-post-war-development-in-south-sudan/, http://allafrica.com/stories/201203021026.html
  @Joanna: Tack! Och tack för länken!

  @Hubbe: Haha, för högern stod i kö för att hjälpa till i Rwanda eller? Västerländsk militär ”hjälp” på den Afrikanska kontinenten har inte fungerat så bra historiskt. Eller, tycker du att Somalia blev lyckat?

  @Anna: Du missförstår. Jag har aldrig skrivit att det är påhittat. Heck, jag har en vän vars familj flydde till Sverige på grund av just Joseph Kony. Som jag har skrivit tidigare, det är bra att detta uppmärksammas, jag håller bara inte med om IC:s lösning. Det handlar inte om att vara neggig. Alternativa projekt att skänka pengar till har jag listat högst upp i denna kommentar.
  @Ladydahmer: Tack för länken! Bra med ökad transparans. Se svar angående militären nedan.

  @Madde: Alternativa projekt att skänka pengar till listar jag i den här kommentaren. Och nej, det är inte diskussioner som bidrar till problem. Skälet att problemen aldrig löser sig är att vi bara är villiga att lösa dem på ytan. Annars hade väl Band Aids Do They Know It’s Christmas löst svälten för längesen. Jag har heller inte påstått att MITT inlägg ska stoppa Kony (haha), däremot hoppas jag kunna få någon att kanske skänka pengar till en organisation som inte stödjer Ugandas militär. Speciellt när Kony, enligt de flesta uppgifter, inte ens befinner sig i Uganda sedan 2006: http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/04/19/why_can_t_anyone_stop_the_lra?page=full

  @Daniel Åkesson: Well, omkring 21 minuter in i klippet säger voice overn att pengar bland annat ska gå till att öka medvetenheten så att 1. USA behåller sin militär där och 2. USA:s militär kan ge ”technology and training” till Ugandas. Självklart handlar det inte om några konton, men jo, dina pengar går indirekt till en militär som är mer eller mindre ökänd. Och du, jag håller med dig om allt du skriver i sista stycket. Som jag har sagt ett dussintal gånger nu, sprid länken och öka medvetenheten om Konys krigsbrott – skänk bara era pengar till en annan organisation.

 22. Bild för Sara
  Sara

  Självklart är det bra att vara informerad om vart pengarna går, om man nu ska skänka pengar. Men KONY2012 handlar väl i första hand om att uppmärksamma problemet? Det är i alla fall min uppfattning. Att en debatt skapas är liksom bara bra. Det är ju så det ska vara, alla ska få ha rätt att säga sin mening, och det är ju det som är så himla härligt med att vi lever i ett sådant samhälle.
  Håller med om att det inte är bra att ge pengar nånstans där man inte vet exakt hur pengarna sedan kommer att användas. Är själv emot dödsstraff och sådär, och tyckte det var hemskt när människor jublade över Khadaffis död till exempel. Men nånting måste definitivt göras, och jag tror att det här är ett steg mot en förbättring. Hoppas i alla fall.

 23. Bild för marianne
  marianne

  Kony har visst varit aktiv i Uganda efter 2006. Vi har hjälpt en ung man som kom t Sverige 2008 efter att ha flytt från konys lra. Det är inte lätt att veta hur man bäst kan hjälpa ugandierna. Tack för länkarna.

 24. Bild för Anynous
  Anynous

  TACK! Inte bara jag som ser igenom billiga försäljnings tricks :)

 25. Bild för Mr Freud
  Mr Freud

  Bloggjournalistik. Skribenten skriver att det kan vara så, men han säger inte att det är så. Faen hitta några pålitliga källor i s f att gissa. Slappt som faen. I den riktiga världen måste man ibland göra svåra val mellan två dåliga ting. Då väljer man förhoppningsvis det minst dåliga, vilket är att ta fast den där onda massmördaren. Det är lite som att ha varit emot Storbritannien under andra världskriget därför att landet hade kolonier. Se hela bilden!

 26. Bild för Mikaela
  Mikaela

  Hej. För första gången i mitt liv tänkte jag kommentera ett blogginlägg, brukar inte se dem som forum för debatter men detta gillade jag och vill mest uppmuntra dig för det.
  Håller däremot inte med dig helt och fullt om allt, jag är en av de som spridit länken till förbannelse, men inte köpt kitet just av den orsak du angivit. Är dock inte säker på om jag avstår eller ändrar mig snart.

  Tänker såhär... Kanske vår uppmärksamhet kring detta leder till ökad press även på Ugandas regering? Du tror inte att vi indirekt påverkar till en mer medmänsklig syn då?

  Räddas alla dessa barn, kanske de växer upp med högre krav och möjlighet till medmänsklighet och kärlek till omgivning?

 27. Bild för Sandrace
  Sandrace

  "Nu till den verkliga kritiken: Det här med att skänka pengar, som sedan ska gå till Ugandas militär så att de enklare ska kunna döda Kony?"

  Hela ditt inlägg går ut på att alla bör tänka om att stödja den här organisationen för att pengarna går till det militära ändamålet. Var har du hittat denna information någonstans??
  Det är inte poängen med kampanjen. Du förespråkar att alla informerar sig men har själv glömt bort att göra detsamma.
  http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/crit...
  Pengarna går till samma typ av projekt som de du länkar de övriga hemsidorna till.
  http://www.invisiblechildren.com.s3-website-us-east-1.amazonaws.com/prog...

  Budskapet är inte heller att de ska döda Kony. Han är efterlyst av den Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Budskapet är att han ska arresteras och ställas till svars för det han har gjort. Hur är tillvägagångssättet för detta tror du?? I normalfallet är det en välorganiserad insatsstyrka som krävs eftersom han är på flykt och dessutom själv har resurser. Några genvägar finns inte tyvärr. Därför måste beslut om detta fattas på toppnivå i de länder som har resurser och vilja att använda dem. Det är detta organisationen lobbar för. Det fungerar inte så lätt som att man skänker pengar till en armé (det är överhuvudtaget inte så det fungerar).

  Angående kommentarer om att han inte finns i Uganda, jaha, och? Det är universal jurisdiktion för internationella brott och dessutom är arresteringsordern redan utfärdad. Många av de barn han rövat bort är ugandiska medborgare och brotten är begångna i Uganda. Det är alltså fritt fram att plocka honom oavsett om han finns i Uganda eller Congo. Som om hans nuvarande läge skulle ändra på omständigheterna huruvida det är värt att gå efter honom eller inte.
  Ganska tomt inlägg som saknar både kunskap och fakta för att verkligen komma in i matchen.

 28. Bild för Amat Levin
  Amat Levin

  @mikaela: Wow, kul med en debutkommenterare!
  @sandrace: Hade du läst kommentaren hade du sett att ingen snackar om pengar som går DIREKT till en militär (för som sagt, hur skulle det ens gå till – konto?). Som jag ser har kampanjen två poänger: 1. öka medvetenheten (jättebra!) och 2. som nämns ungefär 21:45 in i klippet, se till att amerikanska "advisors" är kvar i landet så att de kan bidra med "training" och "technology" till den ugandiska armén (bu!). Det är punkt två jag inte gillar. För om han befinner sig i exempelvis Congo, varför ska den ugandiska armén få hjälp (menar du att de har mandat även i andra länder)? Speciellt när det är en armé som har gjort sig känd för att våldta och plundra? Så här: min poäng är inte att säga att det till 100 procent är fel att ge pengar till IC. Däremot vill jag att folk ska tänka ett varv först, så att de är säkra på vart pengarna går. Tycker man, som du, att stödet till den ugandiska armén är the lesser of two evils – fine! Då har man gjort sin bedömning. Men jag tvivlar på att alla som twittrade om sina nya action kits igår, fem minuter efter att ha sett klippet, hade koll på exakt vad de stödde. Och det är DET jag kritiserar.

 29. Bild för M
  M

  Wow, kolla! En kille som använder sitt kritiska tänkande. Jag håller med dig Amat, den här filmen är så sjukt skicklig gjord. Men egentligen innehåller den noll fakta och spelar bara på känslor, läskigt att folk inte ifrågasätter den mer. Props till dig, jag blir också sågad angående min åsikt i det här ämnet. MEN det krävs som sagt balls för att våga gå emot den rådande normen och stå för sin åsikt. Sluta aldrig vara kritisk:)

 30. Bild för Sandrace
  Sandrace

  "2. som nämns ungefär 21:45 in i klippet, se till att amerikanska "advisors" är kvar i landet så att de kan bidra med "training" och "technology" till den ugandiska armén (bu!)."

  Kritik är viktigt men det ska också baseras på fakta. För att amerikanska "advisors" ska vara kvar i landet för att bidra med "training" och "technology" krävs två saker. Dels mandat från amerikanska regeringen, dels tillåtelse av Ugandas regering. Det är alltså inget som IC har direkt koppling till (de fattar knappast beslut om sådant). De använder pengarna till lobbying för att detta ska ske. Opinionsbildning kostar, speciellt när så få känner till omständigheterna. Du verkar ju tolka som att IC använder pengarna för att själva förmå rådgivarna att stanna, dvs mutor. Att de själva köper utrustningen för pengarna och ger det till armén. Och dessutom betalar rådgivarna för att lära ut att använda utrustningen inom informationsteknik och underrättelsearbetet. Eller vad det nu är du tror.
  Folk ska alltid tänka innan de ger pengar, oavsett vilken organisation det än gäller. Jag tycker att du har helt rätt i din kritik vad gäller att lättvindigt ge bort pengar. Men ditt inlägg handlar fortfarande om ICs stöd till ugandisk militär, och det är en felaktig uppfattning med tanke på att det klart och tydligt framgår av deras hemsida vad de stödjer och lägger pengarna på. En tolkning ungefär 21.45 in i klippet övertygad inte mig. Den är subjektiv och hyfsat långsökt.

  Kampanjen propagerar för Konys tillfångatagande. Nationellt har vi polisiära insatser för att fånga brottslingar. Att tro att det kan gå på något annat sätt internationellt , utan en militär insats, är ganska naivt. Förklara gärna alternativet.
  Ugandas armé har inte mandat i ANDRA länder, men det finns klara argument som talar för Ugandas mandat i just Congo som grundar sig på flera folkrättsliga principer och de kan du själv läsa dig till.

  Jag rättfärdigar inte vad den ugandiska armén gjort själva, långt ifrån. Men är inte detta ett problem som reflekterar situationen i hela landet?
  Vilken armé skulle annars ha hjälp om inte den ugandiska? Congos? Även västvärldens arméer har gjort sig skyldiga till övergrepp så det är inte bara ett problem för vissa länder. Det är en fråga om kunskapshöjande insatser och attitydförändringar som gäller alla militära konstruktioner. Men är detta ett bra argument för att helt och håller såga kanske den enda möjligheten att tillfångata honom? Knappast.

 31. Bild för Hanna
  Hanna

  Pratade med en kompis om hur stor makt facebook har över oss på onsdags morgonen. Han sa att facebook hade legat nere och vi började spåna i vad som skulle kunna hända om all information man lägger upp på facebook hamnar i fel händer. Vilken makt det skulle ge. Rätt läskigt.. När jag sedan loggade in på facebook senare på dagen var Kony12 överallt! Med det vi hade pratat om i bakhuvudet blev jag lite misstänksam. Jag kollade på videon med en kompis och då den börjar med söta små barn var det enda vi kunde tänka på "vi blir hjärntvättade"! (jag måste tyvärr erkänna att vi inte kollade klart på klippet, men jag har läst om det och fått det berättat för mig av andra)
  Eftersom Kony12 var överallt på hela internet, youtube, tumblr etc så tänkte jag att jag nog borde kolla vad det egentligen handlade om. Blev så glad när jag hittade den här artikeln, äntligen någon som reagerar! Jag håller precis med i det du säger, det är jättebra att sprida sån här information, men det läskiga är hur lätt vi blir påverkade av en 30 minuters film. Vad skulle hända om någon gör en liknande film om något annat? Hur lätt man då kan sprida sitt budskap till de nästan 900 millioner människor som använder facebook dagligen bara genom en bra gjord kortfilm!?

Extra tjockt nummer av Nöjesguiden ute nu!

Amat Levin 15:42 28 Aug 2014


Så har vi äntligen släppt det första numret av Nöjesguiden sedan sommaruppehållet. Och lagom till slutspurten av supervalåret dessutom. Vi har därför gjort det extra tjockt.

I Nöjesguiden #7 siar vi om hur Sverige kommer att se ut ett år från nu, om partiernas värsta farhågor om varandra besannas.

Vi listar även några av de mest intressanta småpartierna som har anmält sig till riksdagsvalet och har fortsatt att granska bostadskrisen genom att skriva om hur nattklubbar används för gentrifiering. Dessutom har vi låtit alla våra riksdagspartier svara på hur de ska göra för att komma underfund med problemet.

Som om inte det vore nog har vi infiltrerat dejting-appen Tinder, intervjuat Turist-aktuella Ruben Östlund, låtit Döskalle & Mästerligt träffa Beatrice Ask och snackat med Athena Farrokhzad, Junglepussy och Nästa Nivå-stjärnskottet Joy.

Allt helt gratis, precis som vanligt.

Klicka på länkarna för att läsa artiklarna separat eller klicka här för att läsa en PDF-version av tidningen. 

Gilla:
upp
25 röster

Jon Stewart om Fox och Michael Brown

Amat Levin 12:06 28 Aug 2014Igår gick Jon Stewart loss på framför allt Fox för deras ohederliga rapportering av Michael Brown-fallet. Några höjdpunkter:

 • Det löjliga i att mediepersonligheter frågar sig varför större fokus inte riktas mot ”black-on-black-crime” istället för polisens dödsskjutning (ledtråd: bara det ena fallet involverar polisen, som BORDE vara bättre på att inte skjuta ihjäl tonåringar för att de gått över gatan på fel sätt).
   
 • Sean Hannitys rekommendation att man, när man blir stoppad av polisen, lugnt säger att man har ”a legal firearm” och sedan lyfter upp tröjan för att visa var pistolen är. Vilket hade varit ett jättebra tips om inte Brown sköts ihjäl trots att HAN INTE ENS HADE EN PISTOL OCH DESSUTOM HADE HÄNDERNA I LUFTEN.
   
 • ”You know who talk about race? Racists!” Och där kom den. Eeeexakt samma poäng som högerns ”antirasister” försöker göra: ”låt oss bara inte tala om ras som en social konstruktion så kommer faktumet att folk blir diskriminerade utifrån deras ras magiskt förvinna!”

Mer Jon Stewart på den här bloggen:

Här kan ni kolla på när Jon Stewart plockar isär Bill O’Reilly som var rasande för att Common bjudits in till Vita huset.

Här ges en bra lektion till varför USA:s vapenlagar är, milt uttryckt, bristande. 

Gilla:
upp
25 röster

Ferguson, Husby och strukturerna vi helst blundar för

Amat Levin 07:00 23 Aug 2014


OBS – denna text har, i nedkortad form, publicerats på Aftonbladet Debatt.

När detta skrivs har det snart gått två veckor sedan 18-årige Michael Brown sköts ihjäl med sex skott i det lilla Ferguson i utkanten av St. Louis. Detta trots att han enligt flera, av varandra oberoende, vittnen var ostraffad, obeväpnad och hade händerna i luften, något som även obduktionsrapporten tyder på. Ända sedan dess har invånarna i Ferguson protesterat. Dels på grund av polisens förtegenhet (de har varit extremt långsamma med att avslöja namnet på polisen och släppa sin egen utredning av händelsen), dels för att dödsskjutningen av Michael Brown bara är ett symptom på en större sjukdom som har gjort namn som Trayvon Martin, Amadou Diallo och Rodney King till ovilliga världskändisar. Protesterna har mötts av en chockerande militariserad poliskår som inte bara har använt sig av gummikulor och tårgas – det senare förbjudet att använda i krig enligt Genèvekonventionen – utan också har hindrat media från att filma och arresterat elva journalister.

Till en början gjorde stora delar av amerikansk media sig skyldiga till en demoniseringen av offret, något som är tragiskt vanligt när förövaren är en vit polis och den skjutne en ung svart man. Bilder där Brown i slappa kläder gjorde peacetecknet omskrevs som att han gjorde gängtecken och det fokuserades mer på att hans storlek – han var 1,93 lång och vägde 132 kilo – skulle kunna användas som vapen än att han var på väg att börja college och att hans lärare beskrev honom som lugn. Polisens överdrivna reaktioner på protesterna har dock i efterhand omvänt de flesta medier, förutom de allra mest konservativa.

I Sverige var tidningar och nyhetskanaler inledningsvis långsamma att förstå allvaret av situationen i Ferguson. Svenska medier missade det uppseendeväckande i att enorma skattepengar gick till att bepansrade bilar och poliser i gasmask skulle skydda en av sina egna och hålla både demonstranter, som förutom en minoritet var fredliga, och journalister i schack. Men de senaste dagarna har man kunnat se en större och mer tydlig bevakning från svenskt håll. Reportrar har till och med skickats över Atlanten för att prata med invånarna och försöka få en bild av varför förtroendet hos den mestadels svarta befolkningen är så låg för den mestadels vita poliskåren.

Det är annat än vad som hände när vi hade en liknande, om än betydligt mer småskalig, situation i Sverige. När Husbykravallerna bröt ut i fjol stod en hel journalistkår handfallen. För de flesta verkade den 20 minuter långa tunnelbaneresan från T-Centralen i Stockholm representera ett oövervinnligt hinder, för andra var kravallerna ett tillfälle att få leka krigsreporter på fronten – en chans att få framställa arga ungtuppar i Husby centrum som en blodtörstig milis i Mogadishu.

Nästan överallt beskrevs de som tog ut sin frustration på bilar och butiker som "ligister" och ”bråkstakar”. Vilket så klart var en del av sanningen, men inte hela. Polisens dödsskjutning av den 69-åriga mannen var, likt mordet på Michael Brown, bara en utlösande faktor – det verkliga problemet, att en marginaliserad grupp helt saknade förtroende för den poliskår som patrullerade deras gator, var inte lika populärt att tala om. Det var lättare för medier att fokusera på ”unga arga män” än att undersöka vad det gör med ett samhälle när polisen inte bara skjuter ihjäl en av invånarna, utan dessutom levererar felaktiga uppgifter om omständigheterna för dödsskjutningen.

Men jag tror inte att mediernas ensidiga fokus var medveten. I Sverige är vi nämligen väldigt bra på att identifiera och diskutera rasistiska strukturer någon annanstans, exempelvis i Ferguson. Men vi är i hög utsträckning blinda för att samma strukturer existerar här, allra tydligast nu när regeringen försöker bota rasismen genom att ta bort själva ordet "ras" ur svensk lagstiftning. Som att problemet sitter i ordet, inte i att vi faktiskt behandlar människor annorlunda beroende på deras hår, hudfärg och nationalitet. Det är samma problem som gör att vi är pigga på att donera pengar till fattiga människor i andra länder, men att vi blir obekväma, ja, till och med våldsamma när tiggeriet kommer hit.

Jag önskar att vi nästa gång vi ställs inför ett liknande problem blir bättre på att rikta strålkastarna mot oss själva. Att vi vågar erkänna att även gamla fina Sverige präglas av de strukturer och den segregering som är så lätta att identifiera på andra håll. Först då kan vi komma underfund med den verkliga orsaken bakom dessa våldsamma utbrott.

Gilla:
upp
52 röster

Svensk media, hejda er

Amat Levin 11:44 20 Aug 2014
Se alla artiklar om: 

Aftonbladets utsände kliver av tunnelbanan i Husby centrum.

Happ, så Peter Kadhammar och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hänger i Husby en eftermiddag, äter baklava, besöker biblioteket och slås av hur o t r o l i g t annorlunda livet ser ut där.

”Husby känns som Mellanöstern eller Nordafrika. Människorna ser annorlunda ut och affärerna är annorlunda.”

Alltså. Nej. Husby känns inte alls som Mellanöstern eller Nordafrika. Det är inte alls motiverat att beskriva en plats som ingår i Stockholms kommun och ligger 20 minuter från T-centralen så här exotiskt bara för att det skiljer sig från ens egna, förmodat extremt homogena, område. Vad är ens poängen med den här krönikan? Att det FAKTISKT finns ”hyggliga” människor med ”välvilja” även i Husby, som annars bara präglas av bilbränder och ungdomsgäng? Eller är det bara ett sätt att kolla om det fortfarande bor mycket blattar i Husby? Att liksom ”vi åker ut dit en gång var tionde år och ser om det fortfarande ser ut som Mellanöstern eller om gentrifieringen har kickat in ännu så att vi vanliga vågar sätta foten där. Fortfarande bara baklava? Inget hippt hamburgarhak? Okej, vi kommer tillbaka 2024.”

Så trött på att våra stora tidningar på regelbunden basis producerar den här smörjan. Befinner vi oss i åttiotalet? Har jag hamnat i en Just D-video från 1993?

Gilla:
upp
94 röster

Situationen i Ferguson, del 2

Amat Levin 17:50 19 Aug 2014

Skandalerna i Ferguson fortsätter att avlösa varandra, så det är dags för en ny uppdatering. Om ni har missat vad som orsakat protesterna och hur det såg ut under de första dagarna kan ni läsa det här och här.

Sedan mitt senaste inlägg har vi fått veta mer om Michael Brown. Polisen har avslöjat att Brown, tidigare samma dag som han sköts ihjäl, ska ha rånat en närbutik. Detta i kombination med att han var 1,93 lång och vägde 132 kilo har använts av både polis och viss media för att motivera dödsskjutningen. MEN! Det har också visat sig att 1. ”rånet” bestod av att Brown stal en handfull cigaretter och 2. att polisen som stoppade Brown inte visste att Brown var misstänkt för detta ”rån”. Och då har vi inte ens gått in på det absurda i att en stöld av cigaretter motiverar att man skjuts till döds på gatan, som skådisen Jesse Williams reder ut på ett bra sätt här:

En oberoende obduktion har även visat att Brown skjutits sex gånger, varav två av skotten träffade honom i huvudet.  Placeringen och vinklarna på skotten tyder även på att Brown antingen hade ryggen mot polisen, hade ansiktet mot polisen men händerna i luften eller på annat sätt intagit en defensiv position. Det stämmer överens med de många, av varandra oberoende, vittnesmålen. De hävdar att 1. Brown försökt fly från polisen 2. att polisen sprungit efter och skjutit 3. att detta ska ha fått Brown att stanna, vända sig om och höja händerna i luften 4. att polisen först då avlossade de dödande skotten. Allt detta ska ha skett på avstånd, så även om polisen gjorde bedömningen att han var hotad av Brown torde ett icke-dödligt skott i benet räckt.


Polisen har också äntligen avslöjat namnet på den polis som sköt ihjäl Brown: han heter Darren Wilson och är 28 år. Ett vittne hävdar att Wilson varken ska ha försökt rädda Brown, ringt på ambulans eller anmält skjutningen. Med tanke på efterspelet – demonstrationerna har pågått i tio dagar – måste man ställa frågan om allt detta har varit värt det från polisens sida? Alla dessa skattepengar går åt att skydda en polis som av allt att döma har gjort fel, istället för att kåren bara erkänner att man har begått ett misstag och visar på transparens.


För pengar måste det kosta. Ganska rejält dessutom. Alla nätter verkar också följa samma mönster: fredliga demonstrationer möts av hårt polismotstånd, vilket triggar den våldsamma minoriteten bland de som protesterar, vilket i sin tur får polisen att gå in med all sin styrka. Förutom att media hindras från att filma (11 journalister har gripits), att Amnesty förts bort (!), att fler har skjutits och att nationalgardet nu har kallats in, fortsätter polisen att använda tårgas mot befolkningen. Tårgas som enligt Genevakonventionen är förbjudet att använda i krig, men tydligen går bra att använda här.Mjölk hjälper mot tårgas.

Och, det är så klart uppenbart, men färg spelar så otrolig stor roll här. Det är omöjligt att bortse från. Någon testade att googla ”black teen killed by police” och jämföra med ”white teen killed by police”. Resultatet?

Och jag kan inte hjälpa att med den bakgrunden tänka på vilken roll färgen på polisen spelar in här. För tänk om det var en svart polis som skjutit ihjäl en vit 18-åring som, må hända hade snattat lite cigaretter, men ändå var ostraffad och på väg att börja college? Tror ni inte att den polisen hade avskedats och åtalats illa kvickt? Tror ni verkligen att vi hade sett dessa scener då? Att polisen skulle förvandlas till en militär som skjuter först och ställer frågor sen bara för att skydda honom?

Gilla:
upp
85 röster

I kölvattnet av mordet på Michael Brown: status på situationen i Ferguson

Amat Levin 10:30 14 Aug 2014Den lilla staden Ferguson i närheten av St. Louis har de senaste dagarna sett ut som en krigszon sedan en polis sköt ihjäl 18-årige Michael Brown. Ett vittne har berättat att Brown hade händerna i luften och var obeväpnad när han sköts. Jag skrev om den händelsen här. Sedan dess har det även visat sig att Brown inte fanns i belastningsregistret och var på väg att börja college.

De senaste dagarna har alltså demonstrationer brutit ut som stundtals har runnit över i vandalisering och upplopp. Demonstranterna kräver att polisen ska avslöja namnet på den polis som sköt ihjäl 18-åringen.Men, mer och mer berättar både invånare och journalister om att även fredliga demonstrationer möts av övervåld från polisens håll. Pansarvagnar, tårgas och poliser i skottsäkra västar patrullerar gatorna, förbjuder invånarna att protestera efter mörkrets inbrott och siktar med gevär mot bilar som bara var på väg att parkera intill en Quickstop-butik. ”Bring it! All you fucking animals, bring it”, sågs en polis säga. Den vanliga formen av dehumanisering som är så vanlig i sådana här fall. Flera av de som har arresteras berättat om att de senare släppts utan en förklaring till varför de blev arresterade eller att pappersarbete förts. Dessutom har det amerikanska flygverket begränsat luftrummet över Ferguson. Kanske allra mest uppseendeväckande är hur polisen verkar behandla media. Flera journalister vittnar om att de blivit omhändertagna, fått sina kameror konfiskerade eller sina huvuden inkörda i glasfönster. Och i klippet ovan skjuts tårgas mot Al-Jazeera-reportrar. Med tanke på att allmänheten har laglig rätt att filma polisen och att en avsiktlig förhindring/censurering av det strider mot den amerikanska konstitutionen och det första författningstillägget är det inte konstigt att många kallar polisens agerande för fascistiskt.

I USA älskar (konservativ) media att peka på ondskefulla länder på andra sidan jorden där makten styr över vad som rapporteras och behandlar invånarna hur den vill. När det nu sker på hemmaplan är media förvånansvärt tysta. Och de journalister som försöker bevaka händelserna motarbetas och grips. Det är extremt obehagligt.

Jag ska vara ärlig, det är extremt svårt att få en bild av vad som sker i Ferguson just nu. Med tanke på att vanlig media antingen inte bryr sig eller tillåts rapportera får man förlita sig på enskilda modiga på Twitter och Reddit. Här kan man följa en livetråd på Reddit från folk på plats.
 

Bonus:
Fin grej som hände i natt. Twittrare boendes i Gaza delade med sig av sina tips på hur man bäst klarar sig igenom en tårgassattack till invånarna i Ferguson.

Gilla:
upp
67 röster

Action Bronson i Stockholm

Amat Levin 18:01 13 Aug 2014


Debaser Medis igår.

Svängde förbi Action Bronsons konsert på Debaser Medis igår. Som sig bör präglades den av taniga dudes som sprang upp på scenen och försökte freestylerappa, taniga dudes som blev upplockade på scen och sedan bodyslamade ner i publikhavet och taniga dudes som var fascinerade av Bronsons kroppshydda. Men även av hans fantastiska rap som får mig att längta halvt ihjäl mig efter hans storbolagsdebut och de karaktäristiskt drogvänliga beatsen. Uppskattade även det bra ljudet, som är så ovanligt när det gäller hiphopspelningar.

Här ovan kan ni lyssna på Easy Rider som är producerad av Party Supplies och fungerar som förstasingeln från kommande albumet Mr. Wonderful.

Läs mer av det jag har skrivit om Action Bronson här!

Gilla:
upp
52 röster