Litteratur

Bäst just nu: Litteratur

Beckomberga – ode till min familj

Undertiteln är talande, men boken, Stridsbergs kanske minst spretiga hittills, är också en elegi. I centrum finns Jackie och hennes far, Jimmie Darling. Han med den omättliga sorgen och alkoholismen, han som har så lätt att få människor till skratt men som älskar döden för mycket. Från olika tidpunkter, och skikt mellan dröm och verklighet, byggs ett narrativ, lika vemodigt som medryckande. Beckomberga är en skev runa över välfärds-staten, vacker i sin solkighet, fullfjädrad i sitt fängslande språk.

Rovfåglar osv.

Okej, äntligen en dagboksroman värd namnet! Eller, haha, värd namnet? Vad är det namnet värt? Det är en bok värdig Kristina Sigunsdotter. Gott så. Det är brännande, skrikande kaskader av ord som väller ut ur romanjagets ”kaosmun” och ner i datumen, i lägenheterna, skogen och diagnosen. Moderns död, Lärarens kåthet. Rovfåglar osv. är lika rolig som mörk, och underbart pretentiös. Alla ni som planerat att läsa Stig Larssons senaste kan strunta i det och läsa den här istället.

Spår av Antigone

Få flätar samman röster med en sådan gåtfull skärpa som dramatikern Christina Ouzounidis, ofta med en sylvass politisk agenda som skär igenom den mytiska fernissan av grekisk tragedi. Hennes nya bok, Spår av Antigone, är inte en bok om mannen utan om flickan och kriget, och eventuellt om en bror. Det är komprimerad lyrisk dramatik som behandlar sönderslitandet och våldtäktskulturen, med inskjutna parenteser och kursiv metatext som osäkrar effektivt.

Bloggar


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!