Finland, kan du bli mer osoft?

Amat Levin 14:03 30 May 2011
Det här är en väldigt ofräsch utveckling. Enligt Sydsvenskan ska ”utländska medborgare i Finland få bruna ID-kort, medan finländare får blåa”, efter den 1 juni. Detta för att utländska medborgare (inte "utlänningar", som jag tidigare skrev) ska vara enklare att ”övervaka”.
 
Det är äckligt eftersom det här visar att det finländska samhället trivs med ett ”vi och dem”-tänk – det är ett litet steg på en väg som leder till ett otrevligt slutmål. Ska de inte passa på att kräva halvmånar och Davidsstjärnor också, så att man slipper blanda ihop svartskallar och bekvämt ser vilka de farliga är?
 
Sedan är det lite komiskt också att finländarna är så jävla rädda för de drygt 140 000 utlandsfödda i landet (2,7 %, i jämförelse med Sveriges 14,3 %). De har ju redan en näst intill icke-existerande invandring. Det här kommer alltså ett par veckor efter att Danmarks integrationsminister vill införa positiv särbehandling av invandrare från USA, Kanade och Japan (jag har redan hört "samma"-kultur-snacket, så snälla, bespara mig). Tävlingen om vilket land som är Nordens obehagligaste fortskrider.

Fler blogginlägg från Amat Levin