"The people have a right to bear arms for the defense of themselves and their own state"

Amat Levin 18:18 20 Mar 2012

trayvon

Har ni följt Trayvon Martin-fallet i USA? En 17-årig kille (Martin) från Miami var i slutet av februari på besök hos sin pappa i Sanford i norra Florida. När han under pausen på en tv-sänd basketmatch gick till 7-Eleven för att köpa godis upptäckte han att en man, George Zimmerman, förföljde honom. Exakt vad som hände efter är oklart, men när polisen anlände fann de Martin ihjälskjuten och Zimmerman fortfarande kvar på platsen. Kruxet? Zimmerman arresterades aldrig. Han hänvisade till självförsvar.

Nu har dock polisen, efter stora påtryckningar, släppt inspelningarna från vittnens larmsamtal, offrets vän och gärningsmannen/självförsvararen själv. Och hela situationen framstår som tämligen bisarr.

Zimmerman ringde själv polisen innan skottet avlossats för att tala om att han såg en man som såg misstänkt ut (17-åriga Martin, på väg till 7-Eleven). Zimmerman berättade att de hade haft inbrott i området och ville att polisen skulle skicka en bil. ”These assholes, they always get away” hör man honom säga. Polisen frågade om Zimmerman förföljde Martin, Zimmerman svarade ja och polisen bad honom sluta. Vilket han inte gjorde, för samtidigt pratade Martin med sin vän och berättade för henne att någon följde efter honom. Hon rådde honom att springa, men han nöjde sig med att öka takten på stegen. Ett vittne som hörde skrik ringde polisen och via det larmsamtalet hör man hur någon ber för sitt liv och hur ett skott avlossas.

Det här väcker många frågor om vapenlagar, medborgargarde (Zimmerman har ringt polisen 46 gånger sedan januari 2011) och, enligt många, rasism. Hur många liv har NRA och Floridas lagstiftare på sitt samvete? Hur kommer det sig att polisen är oförmögen att gripa eller ens närmare förhöra en person som, NÄR DET FORTFARANDE RÅDER TVIVELAKTIGHETER KRING OM DET VAR SJÄLVFÖRSVAR , nyss har tagit livet av en människa? Och kanske framförallt:

Zimmerman


Obligatorisk vidareläsning (via Kawa Zolfagary).

Gilla:
upp
82 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

7 kommentarer

 1. Bild för bushwick bill
  bushwick bill

  Hemskt fall men ansvaret ligger väl ändå hos gärningsmannen. Knappast så att vapensmugglarna får skulden när någon blir knäppt i Sverige då är det bara "samhällets" fel, att någon är ansvarig för sina egna handlingar finns inte.

  Skulle gärna ha amerikanska vapenlagar här också, tycker dom är jävligt vettiga. Kan ge mig fan på att folket i Syrien gärna skulle haft en 2:nd amendment just nu.

 2. Bild för ÈFF
  ÈFF

  I begynnelsen av detta fallet målades gärningsmannen upp som vit. Tydligen var han inte det. Ytterligare ett fall i ledet av anti-vit, intet nytt under solen med andra ord. Sedan är säkert "the youth" (svarta killen) väldigt oskyldig.

  http://www.youtube.com/watch?v=bDHOydkudss

 3. Bild för jojo
  jojo

  Hej! Brukar inte kommentera här men blev SÅ illa berörd av mordet på Trayvon och har följt det rätt aktivt. USCH. USA MÅSTE verkligen 1) besikta sina vapenlagar, och 2) Florida MÅSTE väl ändå granska den bisarra lagen som innebär att man kan SKJUTA en annan människa till döds och sedan inte ens behöva bevisa att det var i självförsvar! Bara man säger att det var självförsvar! WHA.

  @EFF. Öh, vet inte riktigt vad du menar med 'anti-vit', men det finns ju ett tydligt element av diskriminering på grund av ras här (trots att mördaren var Hispanic). För övrigt så missförstår mannen i youtube-videon vad folk menar med 'racism = power + privilege'. Vad det betyder är att det är MAJORITETEN i ett land som kan utöva rasism, eftersom rasism är ett strukturellt samt ett individuellt problem. Alltså: det är inte bara vita människor som kan vara rasister! Japaner, nigerianer osv. kan mycket väl utöva rasism, men bara i ett land där de är en del av majoriteten. Om man är i minoritet kallas det 'racial prejudice'. Det är givetvis också problematiskt, och motiverar brott -- MEN det är i grunden ett annrolunda problem, eftersom den egentliga makten (den politiska) inte generellt ligger i etniska minoriteters händer. Förlåt för den megalånga kommentaren! Här är en artikel om det som kan vara intressant: http://whyaminotsurprised.blogspot.se/2006/03/racism-prejudice-power.html.

 4. Bild för jojo
  jojo

  Hej! Brukar inte kommentera här men blev SÅ illa berörd av mordet på Trayvon och har följt det rätt aktivt. USCH. USA MÅSTE verkligen 1) besikta sina vapenlagar, och 2) Florida MÅSTE väl ändå granska den bisarra lagen som innebär att man kan SKJUTA en annan människa till döds och sedan inte ens behöva bevisa att det var i självförsvar! Bara man säger att det var självförsvar! WHA.

 5. Bild för jojo
  jojo

  @EFF. Öh, vet inte riktigt vad du menar med 'anti-vit', men det finns ju ett tydligt element av diskriminering på grund av ras här (trots att mördaren var Hispanic). För övrigt så missförstår mannen i youtube-videon vad folk menar med 'racism = power + privilege'. Vad det betyder är att det är MAJORITETEN i ett land som kan utöva rasism, eftersom rasism är ett strukturellt samt ett individuellt problem. Alltså: det är inte bara vita människor som kan vara rasister! Japaner, nigerianer &c kan mycket väl utöva rasism, men bara i ett land där de är en del av majoriteten. Om man är i minoritet kallas det 'racial prejudice'. Det är givetvis också problematiskt, och motiverar brott -- MEN det är i grunden ett annrolunda problem, eftersom den egentliga makten (den politiska) inte generellt ligger i etniska minoriteters händer. Förlåt för den megalånga kommentaren! Här är en artikel om det som kan vara intressant: http://whyaminotsurprised.blogspot.se/2006/03/racism-prejudice-power.html.

 6. Bild för EFF
  EFF

  JOJO: Angående Trayvon: http://www.youtube.com/watch?v=zEDBqvEauYU&context=C4db029aADvjVQa1PpcFP...

  Och angående länken så existerar rasism hos alla olika folkslag och raser. Du kanske är blind, men vita har inte längre sitt "privilegium" och även om de skulle - så skulle det fortfarande vara rasism. Rasism ÄR rasism oavsett om du är en minoritet eller majoritet.

  Citerar en kommentar:
  "94% of all black murder victims were murdered by a black, 70% of all white murder victims were killed by a black.

  WHO is violent again?"

  Check it out yourself.

 7. Bild för jojo
  jojo

  Jo, men enligt ett annat ögonvittne så attackerades inte Zimmerman -- den som ropade på hjälp var ju, enligt henne, Trayvon. Så vi VET ju egentligen inte vad som hände. Det viktiga är väl att Zimmerman grips så att en ordentlig utredning kan utföras, eller? Dessutom var ju min poäng att rasism VISST existerar hos alla folkslag! Jag tror att vår meningsskiljaktighet ligger i att jag ser en skillnad mellan 'racial prejdice' (än en gång: detta är ett allvarligt problem!) och rasism. Det senare utövas både systematiskt (alltså: invandrare som har svårt att få jobb, etc) och individuellt, medan det första enbart utövas individuellt. Vad gäller vitt 'privilegium' så är jag lite förvirrad av ditt påstående att det inte existerar. Givetvis varierar det från samhälle till samhälle -- men om du kollar på exempelvis media finns ju en bred representation av vita karaktärer där. En människa av annan etnisk bakgrund tolkas däremot ofta genom en serie stereotyper. Det är väl ändå ett privilegium att slippa det? Och att ha makten att kunna skriva sina egna berättelser, att kunna påverka rådande diskurser, etc? Gällande statistiken... ja, många våldsbrott i USA utförs av svarta. Det beror ju på många faktorer, varav segregation och fattigdom är några. Men är bestraffningen rättvis? http://www.amnestyusa.org/our-work/issues/death-penalty/us-death-penalty.... Det är troligare att svarta döms till döden -- trots att vita som begår samma brott får lindrigare straff. Kan det kanske bero på rasism?

Kladdigt kladd och ett försök att hitta vita män i avsnitt tre av Nöjesguidens val-tv!

Amat Levin 10:22 3 Jul 2014

I det tredje avsnittet av Nöjesguidens val-tv från Almedalen gästades jag, Parisa och Judith av Rummets Mireya Echeverría Quezada, RFSL:s Maria Ramnehill, Victoria Percovich Gutierrez från Malmö stad och Vanda Kehr från jagvillhabostad.nu.

Vi analyserade Jimmie Åkessons tal, noterade att han lanserat medmänsklig rasism som begrepp och funderade på vad han menade med det ”kladdiga kladd” som inte skulle kladda ner Sverige. Dessutom diskuterade vi om den feministiska våren kommer att få en höst samt vilka steg som bör tas för att lösa bostadskrisen.

Vi skickade även ut vår nattliga reporter Tobias Boström för att försöka lokalisera några vita män i Almedalen samt undersöka hur bostadsbristen slår mot rosédrickande politiker under denna vecka. 

Gilla:
upp
13 röster

Nazifobi, hot och fejkinslag i avsnitt två av Nöjesguidens val-tv

Amat Levin 10:08 3 Jul 2014

I avsnitt två av Nöjesguidens val-tv gjorde jag sällskap med Parisa och Judith i studion för att tillsammans med Expos Daniel Poohl prata om nazisternas närvaro här på Almedalen, hot som politiker mottagit mitt under pågående paneldiskussion samt SD:s vitbok.

Vi snackade även migration och öppna gränser med Foujan Rouzbeh (F!) och Linda Nordlund (LUF) och det antirasistiska initiativet #namnofobi med Kommunals Annelie Nordström och Sveriges unga muslimers ordförande Rashid Musa.

Som om inte det vore nog lät vi vår stjärnreporter Tobias Boström ta tempen på Almedalens nattliv och se om ett fejkinslag kunde locka några åskådare. 

Gilla:
upp
12 röster

Premiär för Nöjesguidens valvaka

Amat Levin 13:51 1 Jul 2014Jag, Parisa Amiri, Judith Kiros och Tobias Boström har äntligen gjort Nöjesguiden-premiär på Almedalen. I gårdagens program snackade vi bland annat aktivism med Nabila Abdul Fattah, aktivist, ickevåldsutbildaren Martin Smedjeback och Kulturhusets debattchef Johan Wirfält. Kolla in det första avsnittet ovan. Ikväll vid 17.00 ska vi prata migrationspolitik och antirasistiska initiativ. Tune in!

Gilla:
upp
18 röster

8 tips till killar för att inte våldta

Amat Levin 16:22 27 Jun 2014Det här initiativet älskar jag! Ung Vänster har delat ut lappen ovan till snubbar på Bråvallafestivalen. Allmänna tips för att inte våldta.

Föga förvånande har reaktionerna varit blandade. Många har tydligen blivit väldigt upprörda av att få blanketten i handen och påpekat det absurda i att misstänkliggöras bara för att man är kille. Världens minsta fiol spelar för er. För poängen är naturligtvis inte att säga att ”alla män” (åh, detta uttryck) ÄR våldtäktsmän eller att "alla män" på riktigt ska undvika toaletterna, utan att starta en diskussion och visa på det absurda i att kvinnor hela tiden prackas på tips om hur de inte ska bli våldtagna, att män slipper ta ansvar och att det ses som något normalt.

Jag har tidigare (här och här) skrivit om att vi som samhälle måste bli bättre på att prata med män om deras roll i att undvika våldtäkter och det här initiativet bör få upp fler ögon för det. 

Gilla:
upp
77 röster

Nöjesguidens sommarnummer är här!

Amat Levin 15:15 27 Jun 2014Nu har vi äntligen släppt ett nytt nummer av Nöjesguiden! I det här numret har vi passande nog styrt upp den enda festivalguiden du behöver. Vi har träffat Mapei och tillbringat 48 timmar i München. Vi har även snackat med personerna bakom Revolution Poetry, intervjuat fackförbundet Kommunal om deras nylanserade namnofobikampanj samt pratat stadsbyggande med organisationen Yimby. Dessutom har vi låtet Döskalle & Mästerligt få ett samtal med Sommar i P1-chefen Bibi Rödöö, listat Sveriges bästa ölpubar och snackat med Newtimers. Och som vanligt bjuder vi på de bästa guiderna till stans kultur- och nöjesliv. Helt gratis!

Gilla:
upp
19 röster

Iran vs. Bosnien den 25 juni!

Amat Levin 15:19 17 Jun 2014Med tanke på hur många jag känner som själva är födda i, eller har minst en förälder från, Bosnien eller Iran känns det extra kul att Nöjesguiden ordnar en specialvisning av VM-matchen mellan Iran och Bosnien. Nästa onsdag, den 25 juni, är det dags och vi öppnar dörrarna till Kulturhusets tak från 17.30. Klicka på bilden ovan om ni vill osa och komma förbi!

Gilla:
upp
10 röster

En soulklassiker att starta dagen med

Amat Levin 10:13 17 Jun 2014Wu-Tang Clans Raekwon förbereder sig för sitt kommande album F.I.L.A., som säkert är någon inte-så-smart-som-han-tror-ackronym. (Nej, orkar faktiskt inte kolla upp, sist jag gjorde det fick jag reda på att hans andra album Immobilarity stod för ”I Move More Officially by Implementing Loyalty and Respect in the Youth”…)

Men! Innan albumet lanseras släpper han en låt varje vecka över några av sina soulklassiker. Den första, Wishing On A Star, gillar jag! Mycket för att originalspåret, Rose Royces låt med samma namn från 1977, är grym i sig, men ändå!

Gilla:
upp
13 röster

Vilket skydd finns kvar?

Amat Levin 17:06 16 Jun 2014

Minns ni den uppmärksammade våldtäktsfallet jag skrev om i januari? Det där en kvinna följt med en man hem och de hade hånglat, men att hon, när hon insåg att det skulle leda till sex, sa nej? Det där mannen struntade i hennes protester och våldtog henne? Det där tingsrätten godkände hans förklaring om att han trodde att de var en lek, trots att kvinnan skrikit nej så att halsen hade svullnat upp?

Själva domen är mer detaljerad, men tingsrätten ansåg att det ”rent objektivt är bevisat att 27-åringen med våld tvingat kvinnan till sex”. Anledningen till att de ändå friade var att det, enligt dem, inte gick att bevisa att mannen hade uppsåtet att våldta kvinnan. Att han inte förstod att han våldtagit henne för att han fått för sig att hon gillade BDSM-sex och att hennes skrik var en del av leken.

Nu har även hovrätten friat mannen. De anser att kvinnans berättelser har varit för vag och odetaljerad (för alla vet att hjärnan fungerar som ett anteckningsblock när man utsetts för ett brott?) i jämförelse med mannens. Och man väljer igen att bortse från kvinnans skrik och att det finns vittnen på att hon förtvivlat sprungit ut på gatan

Rättens ordförande Lennart Svensäter kommenterar hovrättens dom med: ”Han tror att hon vill ha dominanssex. Det är svårförklarligt hur han kan ha kommit till den slutsatsen. Hon har så vitt vi har kunnat finna inte gett uttryck för att hon vill ha det så” men landar ändå i att beviskraven har varit rimliga.

Om det nu är möjligt att tolka lagen så här, är det ännu en gång uppenbart att vi behöver en lagförändring. För bara hittills i år har vi lärt oss att man inte kan våldta en kvinna om hon är prostituerad eller om var berusad så till den grad att hon inte kunde stå men man trodde att hon nyktrat till. Och nu får vi veta att en man inte kan våldta en kvinna så länge hon vid något tillfälle har visat en intresse för honom eller så länge han, i sitt eget huvud, har varit övertygad om att det bara var en lek.

Jag kan ärligt talat inte längre se vilket juridiskt skydd kvinnor har när det gäller våldtäkt.  

-----

Här kan man läsa mer om hur rätten tänkte. 

Gilla:
upp
19 röster

Sov hungrig, i kyla och nu även på metallspikar

Amat Levin 13:39 7 Jun 2014

Dagens obehagligaste: Andrew HortonWorldview Media var i förrgår på väg till sitt jobb då han noterade att det vid ett lägenhetskomplex vid 118 Southwark Bridge Road i London hade satts upp spikar utanför huset för att motverka att hemlösa skulle överväga att använda platsen för övernattning.

Vet att det, både utomlands och här, tas till rätt fula knep för att vi som har ett hem ska slippa se de som saknar ett, men det här är ett av de mest känslokalla hittills.

Gilla:
upp
30 röster