Huvudmeny

"The people have a right to bear arms for the defense of themselves and their own state"

Amat Levin 18:18 20 Mar 2012

trayvon
Har ni följt Trayvon Martin-fallet i USA? En 17-årig kille (Martin) från Miami var i slutet av februari på besök hos sin pappa i Sanford i norra Florida. När han under pausen på en tv-sänd basketmatch gick till 7-Eleven för att köpa godis upptäckte han att en man, George Zimmerman, förföljde honom. Exakt vad som hände efter är oklart, men när polisen anlände fann de Martin ihjälskjuten och Zimmerman fortfarande kvar på platsen. Kruxet? Zimmerman arresterades aldrig. Han hänvisade till självförsvar.

Nu har dock polisen, efter stora påtryckningar, släppt inspelningarna från vittnens larmsamtal, offrets vän och gärningsmannen/självförsvararen själv. Och hela situationen framstår som tämligen bisarr.

Zimmerman ringde själv polisen innan skottet avlossats för att tala om att han såg en man som såg misstänkt ut (17-åriga Martin, på väg till 7-Eleven). Zimmerman berättade att de hade haft inbrott i området och ville att polisen skulle skicka en bil. ”These assholes, they always get away” hör man honom säga. Polisen frågade om Zimmerman förföljde Martin, Zimmerman svarade ja och polisen bad honom sluta. Vilket han inte gjorde, för samtidigt pratade Martin med sin vän och berättade för henne att någon följde efter honom. Hon rådde honom att springa, men han nöjde sig med att öka takten på stegen. Ett vittne som hörde skrik ringde polisen och via det larmsamtalet hör man hur någon ber för sitt liv och hur ett skott avlossas.

Det här väcker många frågor om vapenlagar, medborgargarde (Zimmerman har ringt polisen 46 gånger sedan januari 2011) och, enligt många, rasism. Hur många liv har NRA och Floridas lagstiftare på sitt samvete? Hur kommer det sig att polisen är oförmögen att gripa eller ens närmare förhöra en person som, NÄR DET FORTFARANDE RÅDER TVIVELAKTIGHETER KRING OM DET VAR SJÄLVFÖRSVAR , nyss har tagit livet av en människa? Och kanske framförallt:

Zimmerman

Obligatorisk vidareläsning (via Kawa Zolfagary).

Lämna en kommentar, bild eller gif här

7 kommentarer

 1. Bild för bushwick bill
  bushwick bill

  Hemskt fall men ansvaret ligger väl ändå hos gärningsmannen. Knappast så att vapensmugglarna får skulden när någon blir knäppt i Sverige då är det bara "samhällets" fel, att någon är ansvarig för sina egna handlingar finns inte.

  Skulle gärna ha amerikanska vapenlagar här också, tycker dom är jävligt vettiga. Kan ge mig fan på att folket i Syrien gärna skulle haft en 2:nd amendment just nu.

 2. Bild för ÈFF
  ÈFF

  I begynnelsen av detta fallet målades gärningsmannen upp som vit. Tydligen var han inte det. Ytterligare ett fall i ledet av anti-vit, intet nytt under solen med andra ord. Sedan är säkert "the youth" (svarta killen) väldigt oskyldig.

  http://www.youtube.com/watch?v=bDHOydkudss

 3. Bild för jojo
  jojo

  Hej! Brukar inte kommentera här men blev SÅ illa berörd av mordet på Trayvon och har följt det rätt aktivt. USCH. USA MÅSTE verkligen 1) besikta sina vapenlagar, och 2) Florida MÅSTE väl ändå granska den bisarra lagen som innebär att man kan SKJUTA en annan människa till döds och sedan inte ens behöva bevisa att det var i självförsvar! Bara man säger att det var självförsvar! WHA.

  @EFF. Öh, vet inte riktigt vad du menar med 'anti-vit', men det finns ju ett tydligt element av diskriminering på grund av ras här (trots att mördaren var Hispanic). För övrigt så missförstår mannen i youtube-videon vad folk menar med 'racism = power + privilege'. Vad det betyder är att det är MAJORITETEN i ett land som kan utöva rasism, eftersom rasism är ett strukturellt samt ett individuellt problem. Alltså: det är inte bara vita människor som kan vara rasister! Japaner, nigerianer osv. kan mycket väl utöva rasism, men bara i ett land där de är en del av majoriteten. Om man är i minoritet kallas det 'racial prejudice'. Det är givetvis också problematiskt, och motiverar brott -- MEN det är i grunden ett annrolunda problem, eftersom den egentliga makten (den politiska) inte generellt ligger i etniska minoriteters händer. Förlåt för den megalånga kommentaren! Här är en artikel om det som kan vara intressant: http://whyaminotsurprised.blogspot.se/2006/03/racism-prejudice-power.html.

 4. Bild för jojo
  jojo

  Hej! Brukar inte kommentera här men blev SÅ illa berörd av mordet på Trayvon och har följt det rätt aktivt. USCH. USA MÅSTE verkligen 1) besikta sina vapenlagar, och 2) Florida MÅSTE väl ändå granska den bisarra lagen som innebär att man kan SKJUTA en annan människa till döds och sedan inte ens behöva bevisa att det var i självförsvar! Bara man säger att det var självförsvar! WHA.

 5. Bild för jojo
  jojo

  @EFF. Öh, vet inte riktigt vad du menar med 'anti-vit', men det finns ju ett tydligt element av diskriminering på grund av ras här (trots att mördaren var Hispanic). För övrigt så missförstår mannen i youtube-videon vad folk menar med 'racism = power + privilege'. Vad det betyder är att det är MAJORITETEN i ett land som kan utöva rasism, eftersom rasism är ett strukturellt samt ett individuellt problem. Alltså: det är inte bara vita människor som kan vara rasister! Japaner, nigerianer &c kan mycket väl utöva rasism, men bara i ett land där de är en del av majoriteten. Om man är i minoritet kallas det 'racial prejudice'. Det är givetvis också problematiskt, och motiverar brott -- MEN det är i grunden ett annrolunda problem, eftersom den egentliga makten (den politiska) inte generellt ligger i etniska minoriteters händer. Förlåt för den megalånga kommentaren! Här är en artikel om det som kan vara intressant: http://whyaminotsurprised.blogspot.se/2006/03/racism-prejudice-power.html.

 6. Bild för EFF
  EFF

  JOJO: Angående Trayvon: http://www.youtube.com/watch?v=zEDBqvEauYU&context=C4db029aADvjVQa1PpcFP...

  Och angående länken så existerar rasism hos alla olika folkslag och raser. Du kanske är blind, men vita har inte längre sitt "privilegium" och även om de skulle - så skulle det fortfarande vara rasism. Rasism ÄR rasism oavsett om du är en minoritet eller majoritet.

  Citerar en kommentar:
  "94% of all black murder victims were murdered by a black, 70% of all white murder victims were killed by a black.

  WHO is violent again?"

  Check it out yourself.

 7. Bild för jojo
  jojo

  Jo, men enligt ett annat ögonvittne så attackerades inte Zimmerman -- den som ropade på hjälp var ju, enligt henne, Trayvon. Så vi VET ju egentligen inte vad som hände. Det viktiga är väl att Zimmerman grips så att en ordentlig utredning kan utföras, eller? Dessutom var ju min poäng att rasism VISST existerar hos alla folkslag! Jag tror att vår meningsskiljaktighet ligger i att jag ser en skillnad mellan 'racial prejdice' (än en gång: detta är ett allvarligt problem!) och rasism. Det senare utövas både systematiskt (alltså: invandrare som har svårt att få jobb, etc) och individuellt, medan det första enbart utövas individuellt. Vad gäller vitt 'privilegium' så är jag lite förvirrad av ditt påstående att det inte existerar. Givetvis varierar det från samhälle till samhälle -- men om du kollar på exempelvis media finns ju en bred representation av vita karaktärer där. En människa av annan etnisk bakgrund tolkas däremot ofta genom en serie stereotyper. Det är väl ändå ett privilegium att slippa det? Och att ha makten att kunna skriva sina egna berättelser, att kunna påverka rådande diskurser, etc? Gällande statistiken... ja, många våldsbrott i USA utförs av svarta. Det beror ju på många faktorer, varav segregation och fattigdom är några. Men är bestraffningen rättvis? http://www.amnestyusa.org/our-work/issues/death-penalty/us-death-penalty.... Det är troligare att svarta döms till döden -- trots att vita som begår samma brott får lindrigare straff. Kan det kanske bero på rasism?

Fler blogginlägg från Amat Levin

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

Meny