Middagstips

Peter Morath 01:20 12 Feb 2012

Du behöver för det första dra till Grönland. Det är möjligt att Norwegian flyger dit. Det är dyrt och jävligt och omständigt och krångligt men hey - hur många kan säga att de har varit på Grönland? Just det. Tänk DEN incheckningen på fejjan. Och vad många kommentarer den lär resultera i: "Whaaat?! Asså vad gör du på Grönland??!!" och man bara: "Vad gör jag inte på Grönland?". Folk kommer bli som tokiga. Bli oroliga. Ängsliga. Folk blir ofta så när oväntade saker händer - man vill ju inte känna sig utanför och oförstående! Vad i HELVETE gör Peter Morath på Grönland kommer precis ALLA att fråga sig. Och jag kommer att njuta. Och vägra svara på frågan.

Enligt uppgift är det lite kärvt på Grönland just nu. Korvkiosken (bild ovan), ett hastigt fuskbygge av en husvagn och gubben Isaarguacs arbetsbod, har inte öppnat för säsongen. I väntan på att något ska hända kan man för all del leka kurragömma eller hoppa hopprep men det är det ingen som vill göra för det är skittråkigt och ansträngande och det är jävlar så kallt ute men jag råkar veta att THE SHIT på Grönland, det är att fånga fåglar. Alkekungar. Vilka råkar vara just huvudingrediensen i dagens middagstips.

Du behöver:

En lång håv gjord av senor och drivved (märkligt det där med drivved, kan det inte lika gärna vara vanlig ved? Eller är det jag som är sjuk i huvudet för att jag undrar en sån sak? Det är väl ändå inte en helt orimlig undran?)

Cirka 500 stycken alkekungar 

Sälskinn

Sälspäck

Stora stenar

Tålamod!

Kallt klimat

Mord i sinnet!

Så går du tillväga:

Ta håven och gå ut på ett berg. Fånga så många alkekungar du bara kan. Döda fåglarna direkt vid infångandet. Flåsa medan du gör det. Tryck sedan in alkekungarna i sälskinnet. Alla ska in i sälskinnet. Har du fångat 10 000 alkekungar, ja då får du fan se till att trycka in dom ändå. Här på Grönland finns inte ordet "svinn" eller bortförklaringen "jag gör det sen". Tryck in skiten bara. Sen syr du ihop sälskinnet och det är bra om du kan pressa ut så mycket luft du bara kan ur säcken. Ställ dig gärna och hoppa på sälfågelpaketet för att all luft ska komma ut och skit i om det verkar lite brutalt och sinnessjukt - detta är praxis här, såhär gör man. Gnid sen in sömmarna med sälspäck så att flugor inte surrar dit och ska jiddra och bajsa på din fångst. Sånt vill man inte. Sånt får fan inte hända, inte med din sälskinnsfågel-liksäck. ICKE. Lägg sen en tung sten ovanpå paketet och packa in alltihop med så mycket stenar du bara kan hitta. Vissa berg har många stenar, andra berg har få stenar. Är du på ett berg med ganska få stenar - ja då får du väl för fan se till att bege dig till ett berg med många stenar! Och är du på ett berg med många stenar - ja visst fan ska du inte behöva bege dig till ett annat berg då! Nej då kan du ju stanna på ditt berg. Och get on with it. Istället för att ränna från berg till berg, klättra högre och högre upp, "bli ett" med djuren och naturen, börja låta som en bergsvarg, hoppa barfota från klippa till klippa, äta enbär och få smak för BLOD, börja döda oskyldiga vilsna turister, bete dig som ett jävla svin, och så vidare. Ja så fyller du på med så mycket stenar du bara kan och sen får godsakerna ligga och jäsa i cirka tre månader. Det är en fördel om du kan vakta din fångst under den här tiden. Så mitt tips är att du bygger dig någon form av koja alldeles intill din fångst. Dessutom är det nog rätt bra om du liksom gör det här tre månader FÖRE du har tänkt att bjuda dina vänner på middag. För det är ju dumt om du står där med finfrämmat och ofärdig mat i ett kvartal innan man kan hugga in. Gästerna kommer att tröttna. Det kommer bli stämning. Du kommer bli sur och tänka "nästa gång ska jag verkligen börja med det här i god tid". 

Tre månader i en koja på en bergstopp på Grönland är ingen lek. Det är tuffa grejer. Inget wifi, inget vatten, inget bröd och man får FAN inte nalla innan tre månader har gått. Men tänk vad glad du kommer att bli när du på den 90e dagen vaknar upp och kryper bort till din liksäck och konstaterar att doften antagit precis den där önskade fräna, stickande, unkna, mögliga, maskiga, döda nyansen.  

Det kommer att vara den bästa dagen i ditt liv, tro mig. 

Fler blogginlägg från Peter Morath