Murriga klassiker

Adam Wladis 17:23 3 Sep 2013

Länge hade vi för vana att beklaga oss över den tröga utvecklingen av krognäringen i stan. Ett slags vakuum mellan representationskortens skaldjursplatåer å ena sidan och luddiga kvarterskrogar utan ambition å andra sidan.
Men det rör verkligen på sig sedan ett par år. Förra året såg bland annat Enoteca Maglia, West Coast och vRÅ dagens ljus. I våras och somras öppnade Burgersson, Grill Grotesque och Barabicu. Och i september tar krogboomen åter ny fart. Då öppnar i tur och ordning Björn Perssons nya Spisa, brasseriet Levantine, burgarstället Butcher’s Market, Pietro at Hotel och stadens nya guldkrogssatsning Upper House på Gothia Towers.
I väntan på att alla nya ställen ska etablera sig och i bästa fall överleva nyhetens behag satsar vi denna månad på ett gäng högst olika klassiker men med den murriga stämning som är gjord för melankoliska höstkvällar.

1. Kometen
Vasagatan 58, tel 13 79 88, restaurangkometen.se
När min matkunnige tillika nostalgiska kamrat Jesper gör sitt årliga besök i the old country kräver han ett besök här. Han struntar i att Leif Mannerström inte bytt ut den solkiga strukturtapeten från åttiotalet trots att priserna dönat iväg med några hundra procent. Här får han S.O.S, fläsklägg, wienerschnitzel och snaps och kan under kommande timmars matsmältning förtränga att det däremot är omöjligt att få tag i en vettig Biff Rydberg eller Kalvlever Anglais i den gamla hemstaden.
Öppet: mån–fre 11.30–22.30, lör 12.00–22.30, sön 13–22

2. La Cucina Italiana
Skånegatan 33, tel 16 63 07, lacucinaitaliana.nu
Pietro Fioriniello drev en gång i tiden en liten trevlig pastakvarterskrog på Aschebergsgatan, och serverade där bland annat rätten Penne Svedese – en gräddig pasta anpassad till svenskens dåtida smaklökar. Sedan han startade La Cucina Italiana har han aldrig behövt kompromissa, vare sig med råvaror, smaker eller sin högst personliga närvaro bland gästerna eller i köket.
Öppet: mån–lör 17–23

3. Magnus/Magnus & Magnus
Drottninggatan 5 och Magasinsgatan 8, tel 13 30 00, magnusmagnus.se
Med hårt arbete och en stark tro på produkten kommer man långt. Magnus Gunnarsson har kommit ännu längre. I 15 år har han jobbat för att ge sina gäster fantastiska och unika upplevelser. Öppet: mån–lör 18–sent

4. Krakow
Karl Gustavsgatan 28, tel 20 33 74, krakow.nu
Det finns många anledningar att älska Krakow. Den massivt sorlande ljudtapeten och de tättpackade borden bidrar säkert till denna mer än väl insuttna kvarterskrogs popularitet, även om möjligheten till intima samtal av samma skäl endast kan bli föremål för exhibitionisters intresse. Men det främsta skälet är och förblir den vällagade polska husmanskosten.   
Öppet: mån–lör 17–00

betyg: 1  Med det sista av sommaren i bleknande minne hoppas vi att alla likaledes bleka roséflaskor städats undan för säsongen. Det är definitivt tvekis på det där rätt obehagliga blasket, som på senare år fått något slags epidemiskt uppsving som vi helt enkelt inte förstår oss på.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.