Glöm den italienska krisen

Adam Wladis 17:27 3 Sep 2013

Nu öppnar Pietro Fioriniello Pietro at Hotel, en bakficka till sin guldkrog La Cucina Italiana ett stenkast bort, och mitt emellan Pietros två krogar har syskonen Gridelli öppnat stadens lyxigaste espressobar och delikatessbutik. Följ med till det italienska evenemangsstråket Skånegatan-Sten Sturegatan som blommar som aldrig förr.

pietro-f.jpg

Pietro Fioriniello gör det enkelt

Det där med amore bakom grytorna, som sedan upprepats till förbannelse i varenda tidningsartikel han omnämnts i, har han kanske själv en gång myntat, men nu har han fått nog.
– Det stämmer inte alls, för mig handlar det om ett ständigt pirr i magen, en konstant och vild förälskelse när jag lagar mat. Det är ju därför La Cucina Italiana utvecklats under alla 15 år.
Pietro Fioriniello har också varit sin lilla utsökta krog trogen i alla år, aldrig gått i tankar om att bygga ett krogimperium eller byta till större lokal. Men tanken på en liten trattoria, den har ändå gnagt i honom på senare år. När lokalen som ligger i Hotell Onyxens bottenvåning, bara ett par kvarter från La Cucina Italiana, dök upp som en möjlighet sa han ja direkt. Närheten till sin älskade krog avgjorde.
– På så sätt kan jag ha ett finger i båda såserna!
Entusiastiskt berättar han om idén bakom Pietro at Hotel.
– Det blir en bakficka, en enkel trattoria. Ingen meny, men två-tre förrätter, tre-fyra varmrätter och ett par desserter som ständigt förnyas. Det ska vara kul att komma hit, enkelt och gott, och med en stark känsla av Italien.
Pietros telefon ringer. En av två nyanställda kockar, en ung man från Bologna, har precis landat med flyget på Landvetter. Imorgon kommer kock nummer två, en kvinna från Milano.
– Själv är jag ju från Napoli, och våra hemstäders specialiteter kommer förstås att ta viss plats. Och vi kommer att tydligt tala om varifrån alla ingredienser kommer, vi ska vara lika noggranna med råvarorna som vi är på La Cucina.
Att Pietro behärskar avancerad italiensk matlagning, med omisskännlig svensk knorr, vet alla och envar som besökt hans Michelinomnämnda krog. Där har han inget att bevisa.
– Men jag har också drömt om att visa göteborgarna hur bra den enkla italiensk trattorian kan vara. Med ambition, passion och kunskap kommer man långt. Italiensk mat har ju ärligt talat blivit lite uttjatat och misshandlat i hela världen, det ska vi försöka ändra på!

fratelligridelli2.jpg
Tommie Gridelli, Fausto Marchini och Liza Gridelli stoppar fusket.

Forza Gridelli!

Har du träffat syskonen Tommie och Liza Gridelli? Det borde du göra. Dessa två syskon bördiga från familjen Gridelli i Rimini har nämligen skapat ett litet fantasiland för alla som drömmer om allt det bästa som Italien kan erbjuda i form av ostar, charkvaror, olivoljor, pasta och hundratals andra pietetsfullt utvalda livsmedel av högsta kvalitet. De kallar sitt nya ställe kort och gott Fratelli Gridelli.
Trots de obligatoriska släktporträtten och en omåttlig stolthet över det italienska arvet och dess klassiska matartefakter är detta inget kapell för nostalgi. Ta inredningen bara. Med inredning signerad hyllade Staffan Holm har man åstadkommit en modern espressobar och delikatessbutik som glänser av solid marmor, glas och spegelblank metall.
– Vi bad Staffan att rita något som håller i 500 år, det här stället ska kunna gå i arv i generationer, säger Tommie som stolt visar runt.
Ytorna i den lilla lokalen utnyttjas maximalt från golv till tak och antalet produkter är knappast överblickbart vid en snabb besiktning. Specialiteter som gulfenad siciliansk tonfisk, organisk läsk, hundraprocentig italiensk lakrits, Bondolfikaffe från Rom och noggrant utvalda olivoljor trängs på ekhyllorna.
Inget har lämnats åt slumpen, allt är valt med kärlek, känsla och genom personliga möten med leverantörer.
– Det är dags att sluta fuska, slår Tommie fast. Vi säljer bara de allra bästa råvarorna.
Letar du efter tilltugget Taralli från Puglia eller pasta från Gragnano? Inga problem, fråga Tommie. Suktat efter sammetslena tremjölksosten La Tur från Piemonte? Lugn, ost-ansvarige Liza löser det.
Utöver det överdådiga urvalet av produkter kan man för all del dricka utmärkt espresso (många av er har säkert svept un caffe på Bar Italia på Prinsgatan som Tommie också deläger), äta en god pastarätt eller dricka en liten limoncello, bara tillståndet blir klart.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2013.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.