Hej då, den som inte har skit under naglarna 2011!

Karin Ericson 14:23 2 Mar 2011

Det började med att jag köpte en basilika på Ica, du vet en sådan för en tjuga i en liten kruka som alltid förefaller för dyr för sin storlek. Men i stället för att slänga den nedklippta lilla saken satte jag den i köksfönstret och vattnade. Lite varje morgon och kväll.

Jaså, du läser fortfarande? Det var förmodligen något med basilikan som fångade dig. I alla fall, den växte och växte och till slut var det, trots Bruno Mathsson elipsbord, sjuanstolar och en KitchenAid i köket, det mest imponerande i mitt hem. Folk häpnade. Gapade. Och den där basilikan blev behandlad som en primadonna.
Det var inte längre katten som var viktigast när jag skulle på semester. Jag ringde runt till vänner och undrade om de kunde passa Basil, ja han fick ett namn, i några dagar för han var jävligt krävande och blev hängig så fort man glömde honom. Mina barnvakter lade upp bilder på honom på Facebook, han fick en ny stor kruka, jag började googla gödning och upptäckte snart många andra som också bloggade om sina basilikor. Du kanske också har gjort det? Det tog över totalt och jag började odla mynta och timjan och rosmarin och tomater på balkongen, som om jag fått något slags kall. Jag trodde att det var det första tecknet på ålder. Du trodde förmodligen likadant. Längtan efter hus på landet eller i alla fall en kolonilott, odla sitt eget, vara nära det naturliga, det äkta. Köpa snickarbyxor och en stråhatt. Jag var till och med beredd på att slänga min iPhone och köpa en Doro men kom på att jag då inte kunde twittra om storleken på min basilika var jag än befann mig.
Jag vet inte hur det kändes för dig, men för mig kändes det helt bekvämt att bli vuxen. Jag var så inställd på mitt nalkande vuxenliv att besvikelsen blev total när jag råkade läsa raderna i en trendrapport, ”det kommer bli inne att odla sitt eget och skaffa kolonilott”. Jag kunde sluta pensionsspara direkt. Det hade alltså inget med åldern att göra, jag var helt enkelt bara lite före alla andra. Trendig rent av. Du med förstås om du började odla redan förra sommaren. Då är du ju precis som jag, och alla andra som läser Nöjesguiden. Alla unga stadsbor har just nu, och kommer de kommande åren, ha ett behov att få jord under naglarna. På Facebook kommer vi att läsa ”frukost med egna solmogna tomater”, ”Tips. Använd din egen avföring som gödning för att spara på miljön. Mina kryddor växer som aldrig förr” och ”Om du har en krydda på balkongen som du älskar!!!!! Och vill ska leva för evigt, kopiera detta och klistra in i din statusrad!!!! Dina kryddor kommer leva för alltid!! <3<3<3<3<3<”. Och det kommer att ploppa upp små lådor med gerillaodlingar mitt i staden som alla på gatan kan ta hand om tillsammans och sedan firar man framgångarna genom att bjuda varandra på middag med egen rosmarin. För hemmamiddagar är också inne.
Restauranger ska vi inte tala om. De kockar som sover av sig gårkvällens efterjobbetvin på förmiddagarna hör dåtiden till. Tja, det existerar möjligtvis fortfarande på någon kvarterskrog i Slottsstaden, men om vi pratar krogar värda att prata om springer kockarna i skogen och över ängar om dagarna för att plocka egna vilda kryddor och ogräs för att servera oss. Naturligtvis har de en odlingslott också. Här är några av stadens restauranger med ett speciellt förhållande till sina råvaror.
 
1 Bastard
Mästerjohansgatan 11, tel 040 12 13 18
Har en restaurang någonsin varit mer populär i Malmö än Bastard? Stämningen och krogsorlet är det absolut bästa i stan. Maten är suverän och vinet valt med omsorg. I somras odlade de aubergine på innergården och vad som växer upp ur lådorna i år vet vi inte, men krogen har renoverats och gör sig redo för ännu ett fullsatt år.
Öppet: tis–tor 17–00, fre–lör 17–02
 
2 Rå Epok
Klostergatan 7, 046 211 30 30
En uppstickare i Lund som slår de flesta sushiställen i Malmö på fingrarna. Både med smakerna de presenterar på tallriken och med sitt miljötänk som innebär att de vägrar servera den klassiska rödlistade sushifisken. De trollar istället fram nya smaker som pirrar till på tungan och gör att det plötsligt är roligt att äta sushi igen.
Öppet: mån–fre: 11–21, lör 12–21. Här finns inga rättigheter.
 
3 Sture
Adelgatan 13, 040 12 12 53
Mitt i matsalen hänger hela grisar och stora köttstycken i en glasmonter. Det egna hängmörade köttet presenteras vällagade och välsmakande med rätter som tillsammans med en gedigen vinlista placerar krogen på Malmös absoluta topp. Jag längtar ofta dit.
Öppet: tis–fre 11.30–14.30, tis–lör 17–00
 
4 Saikō
S:t Knuts väg 7, 040 6160575
De klättrar stadigt upp på listan över Sveriges bästa sushiställen med sin innovativa meny och de magiska smårätterna japas som ger oss smak av Japan på ett helt nytt sätt. Med noga hand har de dessutom valt ut flera sorters sake och japansk öl att välja på. 
Öppet: tis–lör 17–00
 
5 Rebell
Friisgatan 8, tel 040 979735
Jag kommer aldrig glömma första gången jag åt en rökt räka. Det har en så speciell smak att det sätter sig i matminnet direkt. Det var på Skeppsbron, till en paprikasoppa. Här kommer de i en papperspåse och röks av krögarens släkting på Gotland som själv kör ner dem till krogen. Om de är goda? De är grymma.
Öppet: mån 11.30–14.30, tis–tors 11.30–23.00, fre 11.30–01.00, lör 17–01

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.

Senaste krogrecensionerna i Malmö

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!