Du är vad du dricker

15:17 23 Sep 2014

 

duarvaddudricker.jpg
Oavsett om du är en stor stark-människa eller tar vad som bjuds säger din beställning på krogen mer än vad du tror. Du beställer givetvis vad du vill, och varför inte låta personen bakom baren hjälpa dig? Men precis som med kroppsspråk kan det vara bra att ha koll på hur du uppfattas. Här är fem av de vanligaste beställningarna, och hur de får dig att framstå.


”Heineken och en Fernet, en fyra…”

Med största sannolikhet en krogmänniska, kanske en gammal dj eller stammis som vill ha något snabbt som biter. Alltid tjenis med personalen, troligtvis något äldre till åren. Hen kan se sliten ut men är alltid på bra humör och har alltid storys att berätta, oavsett om någon lyssnar eller inte. Dricksar bra och får alltid rabatt. 

Alternativ beställning: Espresso Sambuca.

 

”Jag vill ha en drink, en fruktig. Surprise me!”

Typisk nattklubbsbeställning av någon som vill ge sken av att prova något nytt men egentligen inte alls vill bli överraskad. Hen gillar inte smaken av sprit men dricker hellre drinkar än vin. Fest är alltid rätt, bärs är big no no. Beställningen gäller ofta hela kompisgänget och vad som till slut hamnar i cocktailglaset är mindre viktigt, bara det är färgglatt. 

Alternativ beställning: En flaska rosé i ishink.

 

”Hej. Kan vi få kika på vinlistan?”

Vinnördar eller medelålders. Oftast två yngre killar med vårdat skägg som efter en lång diskussion delar på en flaska obskyr biodynamisk beaujolais. Flaskan är en förlängning av deras identitet och de fnyser åt husets vin. Men det kan också vara ett medelålders par, två nypensionerade väninnor som av gammal vana alltid ber om vinlistan för att fem minuter senare beställa två glas rött. Aldrig det billigaste, men det näst billigaste. 

Alternativ beställning: Svår avecsprit (vinnörden) eller alkoholfritt alternativ.

 

”Ett glas sancerre och en ripasso tack.”

Mat- och vinintresserad nybliven förälder som gillar tv-kockar och kända varumärken. På Systembolaget köper hen alltid samma vin och på krogen är det tryggt med namn och etiketter som känns igen. Det blir aldrig mer än ett eller max två glas. Rött till kött och vitt till fisk. Dricksar sällan. 

Alternativ beställning: Mineralvatten.

 

”Tja. Har du nån bra mezcal?”

Spritduden. Det viktiga är inte att beställa något gott utan att visa att man har koll. Hen har inga problem med att hänga ensam vid bardisken och snackar mer än gärna med personalen. Vetgirigheten är lika stor och utbytet av information är ofta viktigare än doft och smak. Rätt glas och teknik är avgörande. Detaljer livsviktigt. Spritduden skulle aldrig beställa något från drinklistan eller bara en bärs. 

Alternativ beställning: Galopp från nanobryggeri.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!