Bäst just nu

Adam Wladis 16:30 27 Jun 2013

Man hör ofta att folk älskar att läsa drösvis med ruttna deckare på sommaren. När man äntligen vridit ner stressnivåerna till hanterbar materia ska man alltså ägna sig åt att läsa skit? Obegripligt.
Men vi får prata mer om detta moderna hästskojeri (deckarfenomenet alltså) vid annat tillfälle, för obekräftade rykten gör gällande att samma loja inställning gäller sommarens matvanor. Kom då ihåg följande: brännskadade köttdelar på engångsgrillar och potatissallad från jourbutik kan inte ursäktas när det finns all tid i världen att leta upp bra råvaror och tillreda dessa i lugn och ro i gott sällskap.
Orkar man inte leka mästerkock bara för att man är ledig, får man istället ta tillfället i akt och gå ut och äta när det är lite skönt folktomt i staden. Här serverar vi en lista över pålitliga sommarkrogar.

1. Dubbel Dubbel Kolibri
Surbrunnsgatan 8, tel 13 04 04, dubbeldubbel.se
Kolibri är Göteborgs mest eklektiska krogfenomen, en folklig oas som fungerar lika bra för start som för avrundning av en lyckad kväll. Det mikroskopiska köket trollar fram ditt rödkokta sidfläsk och dumplings och lammsallad medan du sitter på den nya uteserveringen som har nya färgglada bord och bänkar som troligen syns ända till Hisingen och sippar på en öl.
Sommaröppet: sön–tors 17–sent, fre–lör 17–01

2. vRÅ Sommar
Drottningtorget 10, tel 61 90 60
Göteborgs sushidrottning Frida Ronge har i sommar flyttat ut sitt lilla eleganta mattempel vRÅ till Posthotellets södra terrassflygel och kallar alla sommarbarn kvar i staden till vRÅ SOMMAR. Som vanligt handlar det om fantasifull och färgstark nordisk sushi och råmat som smakar mycket och gott, men Frida sommar-tweakar konceptet och satsar på street food. Inga avsmakningsmenyer men rätter i alla storlekar. Allt detta samt ett extraordinärt solläge.
Sommaröppet: ons-lör 16-22

3. Familjen
Arkivgatan 7, tel 20 79 79
Hit kommer vi sommar efter sommar för att beställa drinkar av genomtrevliga högkompetenta bartendern Tom samt njuta av råbiff, ostron och omsorgsfullt tillagad svensk mat med noggrant utvalda råvaror från Dalsjöfors eller Hjo.  
Sommaröppet: mån–tors 18–00, fre–lör 17-01

4. Bara Magnus/M2/Backyard
Drottninggatan 5 och Magasinsgatan 8, tel 13 30 00
Om stadsplaneringen i Göteborg sköttes med samma känsla och kunskap som Magnus Gunnarsson sköter sitt lilla kungarike i hörnet av Magasinsgatan och Drottninggatan hade vi kanske sluppit vansinnigheter som rivningsplanerna för Valhallabadet för att ta ett aktuellt exempel. Finge ansvariga beslutsfattare bara smaka Bara Magnus halstrade pilgrimsmusslor, lättgrillade sparris eller kockens långkok skulle garanterat deras av evenemangsstråket förblindade sinnen öppnas upp, och deras hjärtan mjukna.
Sommaröppet: ons, tors, lör 18–sent, fre 17–sent

betyg: 1 Rutten sommarlitteratur
Nix, jag kunde inte riktigt släppa det där ändå. Skulle det vara avkopplande att läsa pissiga böcker? En njutning värdig semestern att traggla sig igenom illa författad prosa? Nej, det är bara högst irriterande och stressförhöjande att ägna sin tid åt. För den som vill läsa en bra matbok, synnerligen användbar i sommar, rekommenderas Jonas Crambys nyutgivna Texas BBQ (Natur & Kultur). Eller läs något av Hjalmar Söderberg för all del.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.