HÄX

Rebecka 21:11 18 Apr 2014

Idag är det Långfredagen, en kristen sorgedag till minne av Jesus lidande, och en dag som länge inte tillät några uttryck för glädje. Barn fick inte leka, musiken skulle vara kristen och måltiderna skulle vara enkla. Jag minns alla äldre släktingars skräckhistorier om årets tråkigaste dag då man satt finklädd och uttråkad i en evighet. Det var faktiskt omöjligt att roa sig utanför hemmet om man skulle ha velat, fram till 1969 var det enligt lag förbjudet för nöjesetablissemang att ha öppet.

Samtidigt hos Satan pågår vilda festligheter på Blåkulla. Häxorna lämnar jorden på skärtorsdagen på kvast, plockar med sig några barn och flyger för att sexfesta i dagar med Satan och hans djävlar, allt enligt vittnesmålen under de rättegångar mot utpekade häxor som bedrevs under 1400-1700-talen och som ledde till att man avrättade hundratals människor.

Modern påsk i Sverige handlar för de flesta om att fira in våren och för dem med fast arbete – betald ledighet och ägg. Satans fester på Blåkulla låter idag mer som en festivalhelg med mat, dryck och sex än som något övernaturligt att akta sig för. Man vaknar och kroppen värker, maten man åt är borta och har blivit till hunger och de gåvor man fick under natten har blivit till spån – under bordet ligger djävulen och skrattar.  

Idag låter ”häxa” otroligt harmlöst, nästan lite gulligt och många som fascineras av magi och natur kallar sig själva häxor.  Vem blir kränkt och ledsen över att kallas häxa idag? Det finns också något lite bus-sexigt över ordet och du kan köpa en ”Sexig variant av en klassisk häx-klänning” på Buttericks för 299 kr, en klänning i lila glitter med kort utställd kjol och en nätt liten hatt att ha till. Häxan är en gullig popkulturell figur för det mesta.

Det sägs att de mest välkända häxorna i Sverige var Märet Jonsdotter, systrarna Anna och Britta Sippel och ”Kapten Elin” som alla utom Elin avrättades under häxjakten i Sverige. I ett sekulariserat land där man delar ut godis medan Jesus plågas på korset kanske häxorna kan få större plats i påskfirandet och vi kan skicka en tanke till Kapten Elin medan vi tar den där skööööna långpromenaden eller kokar ägg. Eller se om ”Häxorna i Eastwick, läsa Roald Dahls ”Häxorna” (var så rädd för den som liten), se om Sabrina Tonårshäxan och bära lila plagg.

Gilla:
upp
6 röster

LIFE

Rebecka 10:45 17 Apr 2014

En vecka i punkter

* Såg om Gilbert Grape, vilken dålig film!

* Lämnade in en hemtenta tre timmar innan deadline och hade inte panik under de sista timmarna av skrivande. Någon slags progress?

* Kan inte sluta lyssna på August Alsina – Kissin' On My Tattoos

* Strul med Moonlight Tobak

* Har åldrats för fem år på sju dagar

* Misstogs ändå för 18 (!?) på lokala baren B100 (öl 20kr)

* Glömde söka till att bli "Hela Sveriges sommarhallåa"

* Såg Captain America, är så glad att jag börjat älska actionfilm, men mår så illa av 3D? Var utbränd i två dagar efter

* PÅSK?! Whatever XOXO

Gilla:
upp
6 röster

Make love

Rebecka 20:44 4 Apr 2014

TGIF. Jag har knappt lyft ett finger under hela veckan men ändå kommer helgens lugn över mig varje fredag eftermiddag, näe - fredag vid lunchtid. Månadens krönika av mig i pappers-NG handlar om Broad city, läs den här!

Deadline var för nästan en månad sedan men tidningen kom ut i veckan. Om ni inte har sett Broad city än så kan ni ladda ner hela säsongen nu och sträcknjuta :)

Gilla:
upp
7 röster

Rebecca & Fiona i Portlandia

Rebecka 14:54 3 Apr 2014

Ser ni Portlandia? Jag började kolla ikapp säsong 4 igår kväll och hajade till när de här karaktärerna dök upp. Så likt Rebecca, Fiona och Tommie X? Är det möjligt att de är förlagan? Otroligt coolt i såfall :D Avsnittet heter "Ecoterrorists".

Gilla:
upp
12 röster

Dagens ris

Rebecka 21:57 2 Apr 2014

Bildkälla.

Det är väldigt oförskämt att regeringen vill höja snuspriset och göra snus dyrare än cigaretter, får vi ingen belöning alls för att vi inte röker längre? Säger som Marget "snus borde va gratis".

Mvh, stolt nikotinist

Gilla:
upp
8 röster

Bloggar

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Malmö


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!