Scrolla ner för att komma till sajten

Maja läser tidningen en helt vanlig lördag (I)

Maja Bredberg 14:54 4 Feb 2012


"Från slott till koja - två män listar sitt Stockholm."


I Svd Magasinet kan man idag läsa om hur det är för Joakim Nätterqvist att bo i ”mörka, gränslösa gränder” i Gamla Stan. Han står svartklädd på bild med bister, sammanbiten min och bildtexten under berättar att han aldrig har gillat att bo på hotell, ”oavsett hur fina de är”.
Istället berättar Joakim Nätterqvist om uppväxten på landet och på Nääs slott, om hur han fått lägenheten i Gamla Stan (tack släkten!) och hur problematiskt det blev när hans egna barn ville börja spela fotboll. Det verkar ju så jobbigt med hämtningar och lämningar, ni vet, att han startade ett eget fotbollslag tillsammans med grannen, lätt som en plätt bara och nu tränar de i skolans lokaler. Det gäller ju att se möjligheter istället för problem!
Joakim Nätterqvist älskar Gamla Stan för att ”det är som att befinna sig utomlands. Folk från alla världens hörn strosar omkring här och njuter.”

I pappersupplagan listar sedan Joakim Nätterqvist sina fem favoritställen i Gamla Stan. Däribland återfinns en blomsteraffär där ägaren ibland står UTE PÅ GATAN bland alla sina blommor och HEJAR på en, ett skomakeri som är UNIKT då ”de gör skor, hamrar och bankar” och det luktar verkstad från förritin, att sitta och fundera vid Riddarhuset ”som ligger precis vid motorvägen” (motorvägen kan nog i det här fallet tänkas vara Centralbron, eller tja, Munkbron kanske?) och Grill Ruby då han ”gillar grillat”. (En varmrätt där kostar enligt hemsidans meny mellan 300-400 kr, Majas anm.) Listan toppas av Mäster Olofsgården som, enligt Joakim Nätterqvist, arbetar med att förbättra situationen för ungar i närområdet med fritidsgården där det finns ”musikstudios” (notera gärna: pluralis, trots felaktig böjning), filmskola och annan konstnärlig verksamhet.


I DN På stan får man idag istället möta Danne Eriksson från Salong Betong. I Behrang Behdjous artikel blir han intervjuad och berättar om hur det är att växa upp i söderort, om att ha varit hemlös, om hur svårt det varit att axla papparollen på riktigt och om viljan att ge sina egna barn en tillvaro utan det missbruk och våld man själv upplevt med pappas spritflaskor i huvudet på mamma. Man får inte veta om Danne också tycker att det är jobbigt att bo på hotell men han listar, precis som Joakim Nätterqvist, sina sju favoritställen. Fast ja, i Högdalen då. Bland annat den alldeles nya konstgräsplanen där "30-40 pers är varje kväll istället för att vara i centrum". Högdalstoppen med skidbacken med lift som lades ner - "Vi gick upp ändå. Gick upp, åkte ner. Gick upp, åkte ner." (Det verkar inte ha varit någon pappa där som tog saken i egna händer likt Nätterqvist.) Kvartersgården där ungarna "har någonstans  att ta vägen och slipper stå i centrum". (Dock ospecificerat exakt hur många musikstudior som finns i den ungdomsverksamheten? Filmskolan och teatergruppens existens nämndes inte heller.) Och Anjas Vedugn - där en lyxpizza kostar nästan lika mycket som en förrätt på Grill Ruby. Hur det luktar hos skomakaren i Högdalen får man inte veta utan att åka dit.  


Restiden från Gamla Stan och ut till Högdalen är 18 minuter med tunnelbana. På den tiden kan man ju alltid försöka räkna antalet förmåner och möjligheter som faller av under resans gång.*

*Tips till Helen Törnqvist och alla andra som undrar över det här mystiska ”klassamhället” som det talats om. 

Lämna en kommentar, bild eller gif här

9 kommentarer

 1. Bild för Åsa
  Åsa

  Jävlars helvete vad bra skrivet.

 2. Bild för Sofie
  Sofie

  Tack!

 3. Bild för Simón
  Simón

  Pang på rödbetan va bra!
  Fortsätt fortsätt fortsätt!

 4. Bild för Vibeke
  Vibeke

  Jag önskar att fler läste tidningen i allmänhet. Jag önskar att fler läste tidningen på Maja Bredbergs vis i synnerhet.

 5. Bild för DANNE
  DANNE

  Tack Maja! Grym artikel! Hoppas den får spridning!

 6. Bild för emmma
  emmma

  fan vad bra du är!

 7. Bild för konan
  konan

  Den dörren stod väl hyfsat på glänt va? Förstår inte heller syftet med den hånfulla tonen gentemot Nätterqvist, visst han är privilegierad men gör det honom till en sämre människa?

 8. Bild för Jag är en kran i Göteborgs hamn en disig morgon
  Jag är en kran i Göteborgs hamn en disig morgon

  Det är det som är så fint med Bullshit City, att allt är så nära. Men fullt så långt som till Högis behöver man inte åka för att se klassamhället. T-banetunneln i Gamla Stan..... Och när ni ändå är där så köper ni Situation Stockholm. Och ger dricks.

  Men Högdalen har ju åtminstone fotbollsplaner, teater, bibliotek, skidbacke och massa annat. Där jag växte upp fanns inget av nåt. Ville vi spela fotboll på något som liknade en riktig plan fick vi själva gräva upp tuvor med spadar och spett som var längre än oss själva. Och när farsorna var packade hade vi landsvägsdiket att gömma oss i. Inte något förortscentrum med t-bana där det fanns andra människor. Att det skulle kunna vara annorlunda fanns inte på kartan. Det fanns inga förebilder som kunde visa hur man gjorde. Studierektorer som lotsade in en i samma jävla hjulspår som tidigare generationer om man ens vågade andas "eeh...naturkunskapslinjen!?" Nää nää, betygen räcker inte och det är väldigt mycket läxor där. nää, läs du verkstadstekniskt så kan du jobba som pappa din.

  det här sista var kanske lite onödigt, men jag är lättprovocerad när jag är hungrig. jag känner mig lite hatisk. måste äta massa carbohydrater och bli som folk. allt är den där jävla lhcf-skitens fel!

 9. Bild för Sim
  Sim

  jag instämmer! jag tycker DN är outhärdligt. en tidning för den världsfrånvända medelklassen.

Fler blogginlägg från Maja Bredberg

SENASTE FRÅN ALLA BLOGGAR

23/9
Tisdagslistan.
23/9
Trodde inte det kunde bli grabbigare? Colin Farrell och Vince Vaughn intar True Detective
23/9
Q&A 230914
23/9
Göran Greider är Björn Ranelid
23/9
P: Recension av Kendrick Lamar "i" - Can I get an Amen?
23/9
Tisdapp!
23/9
Är Kendrick Lamars nya singel en för musikhistorien eller bara en sketch?
23/9
Finally
23/9
Versace SS15 (och frågor om genus)
23/9
"Det finns ingen sexism i tv-spel" säger antifeministisk forskare. Typ.
23/9
Ikväll börjar "Djävulsdansen" på SVT, en dokumentärserie om medberoende
23/9
Jag har skaffat en liten chihuahua
23/9
Britney Spears skulle aldrig ha dissat dessa briljanta demos från Blood Orange
23/9
Modellpojkar - RECENSION
23/9
5inist: by popular demand!
22/9
ORUP 4-EVER del 2
22/9
Recension av The Sims 4
22/9
Känner mig "het" som har lyssnat på podd
22/9
Blue Ivy är urgullig medan Beyoncé och Jay Z framför någon låt i detta klipp från On The Run
22/9
Mapei Hey hey - låt för låt
22/9
PRADA SS15
22/9
Välkommen att praktisera på Nöjesguiden.se
22/9
Promenad med Karins Konstgrepp och Sara
22/9
Så. Jävla. Obehag. Ligt.
22/9
Att fånga ett äpple
22/9
ANALYS av "nya" Mello!!!
22/9
Åh förlåt, jag måste ha somnat
21/9
Jag kan ha sonens tröjor nu
21/9
ORUP 4-EVER
21/9
De absolut sjukaste 8 minuterna du kommer ha i ditt liv