Foto: Christian Andersson
En som väntar på ett food trucktillstånd är Pernilla Elmquist som under Malmöfestivalen serverade nordisk mat från sin matvagn med namnet Nordic Street Food. Målet är att servera klassisk nordisk mat på Malmös gator.
Hur fick du upp ögonen för food trucks?
– När jag hörde om food trucks i USA för första gången blev jag väldigt inspirerad. Jag gillar nomadlivet och tanken på att kunna laga mat på rullande hjul tilltalar mig mycket. Och att öppna en restaurang med en massa fasta kostnader – det kan inte jag göra i det här läget av livet.
Kan du ge exempel på vad för mat du har i din food truck?
– Jag jobbar mycket med högrev. Du kan använda det på många olika sätt, antingen i en tunnbrödsklämma, i formen av en burgare eller som en gryta. Sedan går jag själv igång på strömming mycket. Det är lätt att steka strömming, som en sotare till exempel som du kan steka direkt i vagnen. Och du får en färsk och fantastisk fisk serverad. Överlag fokuserar jag på bra råvaror som inte är jättedyra.
Vad ser du för fördelar med food trucks?
– Det är inte lika höga kostnader som att driva en restaurang, du är mobil och kan låta folk i olika delar av staden smaka på din mat.
Vad tror du om framtiden för street food i Malmö?
– Jag tror att Malmö kommer att hänga med och utveckla gatumaten. Självklart vill man ha mer hälsosam och innovativ gatumat. Det är ganska nytt i vår region men jag tror att det kommer att explodera under nästa år.
Följ Pernillas food truck på www.nordicstreetfood.com.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2013.