Mat I Munnen

17:21 22 Aug 2013


Vi kan nog alla nämna minst tio matprogram i Sverige men försök komma på ett vegetariskt - nej, det går knappt. Vi träffade gänget bakom det lokala webb-programmet Mat i Munnen, som är just helvegetariskt, och pratade allt från osttrender till hashtags att undvika om så trött på matbilder. 

Ok... Från början tack. Vilka är ni som jobbar med serien?

 Björn Gadd, journalist och matbloggare, planerar vad programmen ska handla om och står framför kameran. Tereza Franzén, producent på innehållsbyrå och involverad i Ladyfest Malmö, har fått smeknamnet "the whip" eftersom det är hon som med tuffa tag ser till att programmen håller ihop och har en röd tråd. Olle Enqvist är frilansande fotograf och biomaskinist och här är han bildgeniet som filmar och musiklägger programmet. Tereza och Olle klipper programmet tillsammans.

Vem kom på idén?

– Björn kläckte idén för 1,5 år sedan - varför fanns det inte ett tv-program som inte bara gick ut på att en tv-kock lagade lite mat? Han ville undersöka små och stora saker som rör mat och lyfta fram de många intressanta personer som jobbar med krog eller matproduktion i Skåne. Björn och Tereza lärde känna varandra när han efterlyste filmare till projektet på Twitter men det kom saker emellan. Olle blev inkopplad och två program gjordes. När de var klara var Tereza klar med huvudstaden och befann sig återigen i Malmö. Helt naturligt återanslöt hon sig till crewet.

Hur långt ifrån inställningen "mat är ett nödvändigt ont" är ni?

– Så långt det går. Mat är socialt, roligt och ett fantastiskt samtalsämne.

Vem tror ni kommer att titta? Vem kommer sannolikt inte att titta?

 Det här är lite klurigt. Vi har funderat mycket på det här. Vi har fått superbra feedback från många matintresserade som gillar vårt format och hur Björn är framför kameran. Vi tror att alla skulle kunna titta men det hjälper nog om en är intresserad av ny mat, att veta mer om nya trender inom mat, dryck och krogliv.

Vad hoppas ni att serien ska göra för er?

-– Vi sticker inte under stolen med att vi siktar högt. Vi vill nå ut med våra programidéer i större kanaler än vår egen vimeo-sida. Ska vi säga rikstäckande kanal om 1,5 år och så nominering och helst vinst på Kristallen om 3? Vi vill också att Mat i Munnen ska refereras till som ett gott exempel på helvegetariskt matprogram som normaliserar den vegetariska kosten men framförallt som ett som är roligt, intressant och jävligt snyggt. 

Har ni mat i munnen? 

Björn: Ja, det blev en slarvig sallad på jobbet. 

Tereza: Ja, kaffe och avokado/banan/jordgubb/lime-smoothie.

Olle: Chipotlepannan från Kao's matstånd på Malmöfestivalen.

Vilka är de lokala, rådande mattrenderna?

 Malmö får ju sin första newschool foodtruck i höst genom Nordic Street Food, falafelvagnarna har ju Malmö haft sen urminnes tider. Att lyfta fram skånska grödor som de delikatesser de är har krogarna i Malmö gjort ett tag. Nästa stora trend tror vi är att odla ätbara svampar i hemmet.

Var i stan äter ni helst ute?

– Malmö är Sveriges intressantaste stad när det kommer till krogliv. När krögarna i Stockholm börjar flytta hit så kan man vara rätt säker på att malmöiterna är en bra krogpublik. Just nu gillar vi framförallt dim-sum-magin på Dubbel Dubbel och Tryne till knorr, där både maten och stämningen är excentrisk på ett sätt som vi älskar.

Tre hashtags att undvika om så trött på matbilder?

– Alla de stora hashtagsen är floodade av skräp, undvik #foodporn #brunch och #instafood. Kolla istället in mer specifika ämnen, som #staffmeal som är kockarnas egna matbilder innan en sittning eller #saturdaynightprojects som är Nomas experimentverkstad. @Katherinebont är bra att följa, mycket inside-smarrigheter från Köpenhamnskrogar. @flickanokakorna för raw och plantbaserade, vackra bilder.

Om jag säger halloumi; vad säger ni då?

– I början av 2000-talet var det fetaostfalafel som regerade, under senare år har den grekiska osten bytts ut mot cypriotisk halloumi. Två trevliga ostar men vi hoppas att deliktatess-ostar baserade på macademia- eller cashew-nötter kommer ligga på grillarna eller i rullarna under 2014.

Se Mat i munnens roadtrip-avsnitt här.

 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.