Frukostflingan på klubben

Devi Brunson 15:47 13 Oct 2011

 

Då Ivan Pavlov, rysk pionjär inom behaviorism, ringde i sin matklocka kom hans hundar att till sist utsöndra saliv vid ljudet – oavsett om de fick mat eller inte. Över 100 år senare blir en ung kvinna drinksugen på Riche, trots att klockan är 07:30. Restaurangfrukost är en ökande trend enligt experterna, men då fler ställen öppnar i arla morgonstund råder det även risk för förvirring.

 

Louise Sundell, dj, har bara besökt Riche på natten. Nu är gårdagens festligheter borttorkade. Nu är det inte fnissiga modeller som strömmar in genom dörren, det är nyduschade och nygymmade herrar med portföljen i högsta hugg. Louise ser sig förbryllat omkring.
– Jag vet att det är sjukt tidigt, men det känns som om jag skulle kunna ta en drink nu.
Drinkarna på menyn är turligt nog alkoholfria. Det är bordsservering och à la carte som gäller, med bland annat ett rejält utbud av äggrätter. Riche hade höstpremiär för sin frukost för en tid sedan och personalen säger att intresset för frukosten ökar ständigt. Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds, anar en trend.
– Frukost utanför hemmet är en ökande trend framförallt i de större städerna. Trenden går mot mer personligt, specialiserat och utvalt. Man vill ju impa lite med sitt möte och det ska vara ett möte som man minns, en upplevelse. Helst ska det ju bli en liten snackis av det hela.
Klockan 07:55 utanför Zink Grill är det kö. Ivrigheten att få komma in bakom repet framför ingången liknar den som man ser mitt i natten kring Stureplan. Och där inne väntar buffén som är personlig, specialiserad och utvald. Salamin är handgjord, brödet från ”vårt lilla bageri” och marmeladen givetvis hemkokt. Redan i kön snicksnackar en yngre kille i backslick med en informationschef. Hon verkar lagom road, men när de väl sitter vid bordet börjar hon småle då han nervöst försöker servera henne, se till att inget från det överfulla bordet ramlar av och simultant sälja in en idé.
Samtidigt på Rörstrandsgatan serveras det en maffig så kallad frukostplateau på Xoko med femtioelvatusen pålägg, som kommer med brödkorg, yoghurt med müsli, croissant och smoothie. Även här är det personligt, specialiserat och utvalt till bristningsgräns. Också borta i Gamla Stan är det nedräkning till frukostpremiär. 19 Glas öppnar sin matkällare, ett chambre separée för tolv personer, för att skapa ett ”annorlunda mötesrum”. Här planerar man att servera business breakfast lagom till hösten. Det kommer till och med att vara så personligt och specialiserat att man kan bestämma precis hur ens frukost ska utformas.
Det sägs att frukosten är dagens viktigaste måltid, och den kan definitivt komma att bli viktigare för restauranger, då levnadsmätta Stockholmare söker nya upplevelser och inte längre vill begränsa sig till frukost på hotell eller mindre ambitiösa fik. Det kanske till och med kommer en dag då våra morgonvanor ändrats till den grad att en vistelse på Riche vid 07:30 inte är en förvirrande upplevelse. Eller som en av kostymnissarna vid bordet bredvid Louise uttrycker sig.
– Frukost, grabbar. Det är den nya middagen.
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!