Bli en grym blindprovare

16:24 25 Nov 2014



Visst kan det vara tufft att sätta innehållet i glaset utan att veta vilket 
vin du dricker. Men det finns många fler fördelar än så med att prova vin blint. Alf Tumble och tre sommelierstjärnor lär dig tricksen du behöver veta.

Blindprovning av vin är egentligen en tävlingsgren i den till synes udda sporten sommelierie. Det är ett moment där man under tidspress ska lista ut vad som finns i glaset genom att snabbt analysera färg, doft och smak. Ett metodiskt detektivarbete som bygger på bra minne och upptränade sinnen. Bara genom att studera vinet med blicken kan du få en hint om vinets ungefärliga ålder, vilken druva det är och därmed också kanske vilket land det rör sig om men ofta avslöjar doften mest. Här ryms tusentals aromer som för den erfarne provaren avslöjar allt från druvkaraktär och ursprung till produktionsteknik och årgång. Men smaken då? Den är såklart också viktig. Främst för att den adderar syra, sötma, sälta och strävhet till provningspusslet men också för att den bekräftar de aromer du känt i doften. Att smaka på vinet blir också en summering av alla tidigare intryck. Det är nu du gör din bedömning.

Men varför ska man som glad amatör prova vin blint? Bortsett från att det är kul är den största vinsten att du tränar upp dina sinnen. Med känselspröten på helspänn blir vinet i allra högsta grad närvarande och du kommer närma dig vinet på helt annat sätt. Med lite övning kommer du snart att kunna urskilja olika typer av vin, och det som en gång bara var ett glas rött eller vitt har vips blivit en del av något större.

Sommelierstjärnornas 3 bästa tips för att bli en bättre blindprovare

arvid-rosengren.jpg

Arvid Rosengren
Chefssommelier CPH Concepts, Europamästare 2013

1. Drick! Att prova och spotta är bra men att dricka ihop med vänner förstärker upplevelsen och därmed minnet. 

2. Låt vinet tala. Försök inte pressa det på svar. Låt intrycken komma naturligt.

3. Blindprova bara blindprovningsbara viner. Håll er till klassikerna. Försök inte sätta dit dina kompisar genom att  servera nebbiolo från Nya Zeeland.

beatrice-becher.jpg

Beatrice Becher
Sommelier Sturehof, Stockholm, nordisk mästare 2014

1. Det finns inga genvägar. Prova, prova, prova! Både blint och halvblint. 

2. Spotta, för att hålla fokus.

3. Glöm inte att analysera vinets färg. Ofta fokuserar man enbart på doft och smak.

bjornstierne-antonson.jpg

Björnstierne Antonson
Creative head sommelier Richard Juhlin Champagne Club, svensk mästare 2003

1. Var känslig och nyfiken på alla dofter och smaker i din närhet. Sniffa på allt du stoppar i din mun. Dryck som mat.

2. Lär dig att prova ett vin metodiskt. Varje gång du får ett glas framför dig, ta 30 sekunder av stor koncentration och försök analysera vad du har framför dig.

3. När du stoppar ned näsan i ett okänt vinglas finns det två vägar att gå: lita på det första, hundradelssnabba mötet med vinet som utlöser en igenkänningsreflex, den är ofta rätt. Den andra, långa vägen som man vidtar när den första inte funkar, är den kunskapsbaserade analysen.

Lyssna även på Alfs podcast Dela en flaska där han varje månad sätter en krogpersonlighet på prov med ett blindtest av ett vin han tror ska falla gästen i smaken.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!