Bar Central expanderar till Birger Jarlsgatan

14:26 15 Dec 2014

Bar Central
Bar Central Nytorget.

Robert Rudinski utökar nu sitt matmecka Bar Central till Restaurang Museets gamla lokaler på Birger Jarlsgatan 41. Fokus ligger den här gången på tankovna och en tjeckisk ölskänk, men också på sopporna, rieslingen och köttet som har gjort restaurangen känd.

– Bar Centrals koncept kom till genom att jag ville hedra min familj, säger krögaren Robert Rudinski. Min mor var ungerska i grunden och jag är uppväxt med hennes matlagning, och det köket har varit ganska hårt ansatt kvalitetsmässigt på lunchkrogar. Vi ville lyfta det centraleuropeiska köket och visa att inte det är så lågt som folk tänker sig, genom att ta upp både maten och drycken från den regionen.

Det är idag ungefär tre år sedan Bar Central först öppnade på Nytorget, och fokus har alltid legat på det specifikt centraleuropeiska, även om Robert Rudinski menar att det egentligen inte går att prata om ”centraleuropeisk” mat som en specifik stil. Köket är precis som det franska eller italienska regionalt präglat, och bara i Ungern går det att prata om två-tre olika kök.
– Det centraleuropeiska köket är inte bara piroger och korvar utan även helstekta lammbitar, helstekta grisar, soltorkade skinkor och syrade grönsaker. Det är ett väldigt brett kök och man kan laga i princip vad som helst om man gör det lite modernt.

Vid sidan av Bar Centrals klassiska rätter dyker även många soppor upp på menyn, någonting som restaurangen försöker att få med i alla sina flerrättersmenyer. Den nya krogen på Birger Jarlsgatan kommer dessutom att servera ofiltrerad Pilsner Urquell på tank.
– Vi kommer också att jobba med med en ölskänk där glasen diskas och spolas för hand manuellt och sedan får ligga i fyragradigt vatten. Ölen står fräsch och håller temperaturen i 7-10 minuter. Kvaliteten blir fantastiskt och drinkabilityn bra. Tankarna kommer finnas synliga i restaurangen så man kan var se ölen kommer ifrån, säger Robert Rudinski.

Stråket på Birger Jarlsgatan ovanför Stureplan är i regel ganska folktomt, och Robert Rudinski hoppas att deras nya restaurang kommer att kunna liva upp kvarteren.
– Den där sidan av Birger Jarlsgatan kommer att vakna lite och binda ihop Tegnérgatan ända bort mot Odengatan. Folk rör sig inte i de kvarteren.

Bar Central Birger Jarlsgatan öppnar i februari, och restaurangens utveckling går att följa på deras Instagramkonto. Läs mer om kommande krogöppningar 2015 här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!