Centraleuropeiskt omaka par

Redaktion 18:21 27 Jan 2012

Krasnopolski
Regeringsgatan 88, tel 21 09 05, krasnopolski.se
Öppet: mån 11–15, tis–fre 11–00, lör 13–01

 



Bar Central
Skånegatan 83, tel 644 24 20, barcentral.se
Öppet: mån–fre 17–00, lör–sön 12–00


För snart ett decennium sedan låg det ett urtrevligt kafé på Regeringsgatan. På Tidsfördrif kunde kedjerökande ungdomar låna sällskapsspel och parkera sig i den murriga källaren flera timmar, ja, dagar i sträck. Kaféet må vara ett minne blott men lokalen finns kvar och inrymmer sedan en tid tillbaka den polska restaurangen Krasnopolski. Och de nya ägarna har onekligen lyckats bevara en försvarlig mängd mysighet. På övervåningen en mindre restaurangdel med plats för tjugotalet gäster och en trappa ner bar och sittplatser för gästabud modell större.
Menyn är klassiskt polsk med piroger på mormors vis. Simmandes i fläsksky och fyllda med kött, svamp och kål representerar de mycket av det man närmast associerar med det polska köket. Tyvärr också lite av den brist på kryddor man kan uppleva. Barzcsen är däremot ett både smakrikt och vackert exemplar som serveras värdigt med karljohansvamp och klimp. Personalen bryter klädsamt på polska och när vi blir rekommenderade en flaska Zyviec till pärlhönan är det svårt att inte mysa av genuinitet. Mindre genuint är dock att hönan serveras med en liten skål syrlig bearnaisesås. Krasnopolski är sammanfattningsvis som krog inte någon kulinariskt omtumlande resa men väl värd att upplevas då priserna ligger därefter på en mycket överkomlig nivå.
 

Samtidigt i en helt annan del av stan har Bar Central med ett halvår på nacken hunnit skapa sig ett namn. Ägaren Robert Rudinski som bland annat också ligger bakom La Vecchia Signora fyller vecka efter vecka Sacre Coeurs gamla lokaler med gäster som törstar efter det centraleuropeiska. Traditionell gulaschsoppa samsas med surkål och diverse charkuterier i en smakfull komposition. Varje kväll langas drygt sextiotalet schnitzlar fram och i samma ögonblick som panering möter tunga förstår du varför. En rätt som på vissa ställen i värsta fall kan upplevas torr och smaklös är här en orgie av safter och smaker. Kaprissmöret är kryddat med sardeller och letar sig ner i paneringen som ett sommarregn mjukar upp gräsmattan. Alltsammans sväljs ner med något av de sju tyska och tjeckiska öler som finns på tapp. Att konceptet i sin enkelhet funkar är uppenbart, och varför det gör det är fullkomligt glasklart. Tydligare än så här blir det knappast.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!