Foto: Christian Andersson
Ebbe och Mats Vollmer är kanske Malmös mest aktiva krögare just nu. Utöver moderkrogen en bit från Lilla torg stoltserar de med nyöppnade gyozabaren samt SOT – Steak och tapas som sedan i maj huserar i Malmös äldsta kroglokal på Kansligatan.
Menyn är något rörig vid första anblick men efter en stund får vi grepp om den. Två grupper av tapas finns, en i prisklassen 40–45 kronor som bland annat består av blåmusslor, friterade risottobollar och serrano samt en lite dyrare, för 135 kronor rätten.
Vi väljer två sorters charkuterier, pata negra och chorizo. På menyn finns även mer nordiska tapas såsom laxpastrami, serverad med tjocka gurkbitar, välsmakande och välgjord men inte överraskande. Ytterligare en region är närvarande i tapasmenyn, nämligen det nordafrikanska köket i form av grillad aubergine, som serveras kall med spiskummin och getost. Ett bättre vegetariskt alternativ är den fina kronärtskockan.
Till huvudrätt väljer vi Steak och tapas burgare som enligt deras Facebooksida serveras med ”Malmös bästa hamburgerbröd” samt kurobutabacon och cheddarost. Det är en bra burgare, men brödet lägger jag knappt märke till och ham-burgerdressingen har en nätt eftersmak av ballong. Den sotade torsken är perfekt tillagad, men potatis och spenat i lite citronstänk som tillbehör gör hela anrättningen något sömnig.
Det är svårt att misslyckas när man håller sig till säkra kort som grillade burgare, fina fiskar och välsmakande charkuterier, men när köket försöker sig på något mer oväntat märks det att Steak och tapas har en bit kvar att gå. Den avslutande efterrätten, en ”citrus mess”, bestående av lemon curd toppad med päronmousse och kanderade rispuffar påminner mer om en sockerkakssmet i konsistens och smak, toppad med fromage uppvispad på pulver samt något sött och krispigt från frukost.
Nej tack.
SOT – Steak och tapas
Adress:
Kansligatan 4
Telefon:
040 -150 100
Hemsida:
Öppettider:
mån–fre 07.00–23.30.
Stad: