Myteri

Redaktion 14:29 31 May 2013

myteri.jpg

Myteri! Ett ord som används inom det militära och kort och gott betyder att en besättning tar strid mot sitt befäl. Myteri är också namnet på Malmös senaste fisk- och skaldjursrestaurang. Belägen nära Lilla Torg i Malmö öppnade gänget bakom Rebell i mitten av mars.
Vi möts av en ljus fräsch lokal med en rejäl cocktailbar i vänstra hörnet som bjuder in till drinkar och även plattvändare varje helg. Servitörerna bär rutiga skjortor och hängslen i sann hipsteranda. De möter oss med ett varmt och vänligt leende och visar oss upp till andra våningen där den stora matsalen och grillen ligger placerad. Ljust kakel, finurliga lampor med färglada fåglar, stilrena träbord och en öppen planlösning gör rummet inbjudande. Vi blir tyvärr placerade längst bak i lokalen vid toaletten men lyckas efter förhandling byta till oss ett bättre bord. Plus i kanten till en annars ganska rörig serverings-personal som inte riktigt hittat sin rytm och glömmer bort att fråga vad vi vill dricka till vår mat och serverar den första rätten innan vi har något i våra glas.
Menyn bjuder in till flertalet smårätter, grillade fiskar, skaldjurstallrikar i tre olika storlekar och ostron med roliga tillbehör i form av vaniljpicklad gurka eller varför inte en havtornssorbet? De grillade fiskarna är prisvärda och väl utvalda ur ett hållbarhetsperspektiv och kostar strax över hundralappen. Vinlistan är omsorgsfullt utvald och vita viner dominerar. Tummen upp för ett brett ölsortiment, för visst går det bra att dricka öl till sin fisk eller skaldjur.
Vi inleder med den ”Rökiga burken” innehållande skånsk ålmal, äppelpuré, sidfläsk och senap. Ålmalen är len och fin i gommen och det rökta fläsket, purén på äpple och senap är en okej kombination, men tummen ned för mat i burk. Det känns så 2011.
Tätt på följer den ytterst udda kombinationen torsk, kycklingleverpastej, picklad rödlök och, hör och häpna, blåbär? Det smakar gott. Torsken har en fin sälta som allierar sig bra med den en aning för kraftiga kycklingleverpastejen. Blåbäret adderar sötma tillsammans med det friska syrliga i den picklade rödlöken. Kvällens överraskning.
Från grillmenyn kommer flundra och tilapia. Dessa serveras med skirat smör och en klyfta citron. Vi adderar tillbehören remouladsås med vanilj samt aioli och Myteris egna pommes. Till detta dricker vi ett chardonnay från Kalifornia. Enklare kan det inte bli. Tyvärr är tilapian allt annat än färdiggrillad och skickas ut igen för att återkomma välgrillad och fin i köttet. Flundran kommer filéad och grillad i bit. Vi efterlyser hel grillad fisk. Annars kan man lika bra ugnsbaka eller steka den. Pommen är en tråkig historia som känns allt annat än hemmagjorda. Minus för kryddan som förstör. Vill man ha det enkelt ska man hålla det enkelt. Remolaudsåsen överraskar dock med fin vaniljton i sig och aiolin är helt okej.
Till dessert väljer vi sorbet i form av havtorn och äpple samt en bit tryffel, som levereras i en vacker liten plåtburk som det ryker om. Havtornssorbet är riktigt syrlig och fin i sin smak medan äppel-sorbet gärna kunde fått lite mer av just äppelsmak. 
Myteri! Strid inte med befälet. Bjud in, förenkla en aning och landa i era rutiga skjortor och hängslen så kommer ni garanterat att fungera på den malmöitiska matkartan i det långa loppet.
 

Adress: 
Skomakaregatan 10, tel 040-12 21 00,
Öppettider: 
mån–tis 17–00, ons–tors 17–01, fre–lör 17–02.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.