JF Grill

Redaktion 14:26 2 Mar 2011

Om man inte kunde sin historia skulle men kunna förvirras av tron att konflikten började med en kikärta. Mosad med sesampasta, olivolja och citron. I Mellanöstern vill alla vara upphovsmakare till hummusen.

En rätt som i Sverige blivit ett deformerat starkt tillbehör medan den i ursprungsländerna ofta serveras som en hel rätt med en mild smak. Ja, det är till och med så att hela restauranger är tillägnade rätten – man går och äter på en ”Hummus”. Där serveras olika varianter i djupa tallrikar. Grov eller slät som sammet, med tahini eller utan, varm eller kall.
Libanon är ett av länderna som vill göra anspråk på bönröran och tillagade världens största hummus i Beirut, enligt libanesisk tradition med några hela kikärtor och olivolja på toppen.
I Malmö får vi nöja oss med små skålar med den otroligt goda hummusen i några olika varianter, när vi fått en ny libanesisk restaurang. Som så ofta ska man inte avskräckas av den kala interiören i två våningar med plastdukar och anskrämliga menyer med misspass. Trots att restaurangen just öppnat lagas här fantastisk mat. Beställ in många små rätter, fyll bordet och drick en fruktdrink till. Den traditionella lemonaden på citron, socker och mynta är som en tur och retur till Medelhavet. Vinbladsdolmarna är, till skillnad från många som förvarar dem färdigrullade i kylen, nyrullade, saftiga och fräscha med bara så lite ris i att de fortfarande är mjuka. Brödet är nybakat. Och även om grilltallrik för ynka pengar brukar vara en garanti för senigt kött överraskar den libanesiska restaurangen med högsta klass på varje rätt som ställs fram, köttet är mört med smak av kolgrill och allt har en härlig kryddning. Inga bufféer eller långa falafelmenyer. Här finns ett stort utbud libanesiska rätter och allt görs efter beställning. Vi bryr oss inte om vem som uppfann hummusen så länge det smakar så här.  Nu hoppas vi att de får fler sittande gäster och mindre hämtmatspring i dörren så att man kan sitta i lugn och ro. Inte på Malmös mysigaste libanesiska restaurang, men den med bäst mat.

 

Öppettider: 
mån–tor 12–22, fre-lör 12–01, sön 12–22.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.