Vinnaren i Tranströmerdiktsamlings-tävlingen!!

Pontus de Wolfe 11:54 16 May 2011

Nu har jag korat vinnaren i förra veckans tävling, där bidraget skulle bestå av en liten historia om ev. namn som fanns på tapeten när man skulle få sitt, utöver det som till slut blev ens eget. Vi accepterar naturligtvis alltid bred tolknings-vidd på tävlingarna här på bloggen, vilket resulterar i många fina mail av varierande sort.
    Här är de tre bidrag som fångade mitt öga mest, med vinnarna längst ned:

Som litet barn tyckte jag att det finaste namnet i världen var Sigrid. Så när jag var tre och ett halvt år gammal, och min lillebror precis hade fötts, gav mina föräldrar mig en docka som jag döpte till Sigrid. Hon hade långt brunt hår och en klänning med röda och vita rutor. Jag var också helt övertygad om att man var tvungen att ha ett vanligare namn än Paula för att någonsin hitta någon som ville gifta sig med en. Såhär i efterskott tycker jag att det är lite sorgligt att jag tänkte sådär för det tyder på en så förvrängd syn på vad det ska vara att gifta sig, att bli kär. Tänk vad konstigt om det bara gick att bli kär i de som heter Anna eller Klara? Det skulle ju bli jättejobbigt! Nu är jag sexton och tycker att Paula är världens bästa namn (på mig) även fast det händer att folk säger "Paulina?". Som Sigrid hade jag nog varit mindre pratig och galen, min Sigrid-docka hade ett så allvarligt ansikte.

/Paula


En kort & god:

cayenne. när jag var yngre brukade jag gå runt och säga att jag hette
det i andranamn. liksom. som om man inte vill heta en krydda?
 

 /Vicky
vickys.se


Och så till sist det vinnande bidraget, vilket fint illustrerar namngivandets komplexitet och kompromissfyllda natur.

Jag skulle ha hetat Maja men min morfar ansåg det vara ett namn för en ko. Min syster skulle hetat Axel-lina men fick bara heta Lina och då var halva namnet taget och mina föräldrar tyckte inte att man kunde ha en dotter som heter Lina och en annan som heter Axel-lina. Så jag heter Sara och min yngre bror fick heta Axel.



    Tack Sara för ditt charmerande bidrag, en sprillans ny samling Tranströmer-dikter kommer med posten. Grattis!


PS. Den här veckan blir självklart inte fri från boktävlingar den heller, och jag har på känn att det finns något väldigt fint i potten down the line, så stay tuned...


P

Fler blogginlägg från Pontus de Wolfe