Detta med träning är

Kakan 12:40 17 Jan 2013

Ja halloj. Jag och Julia Frändfors aka boss på Vita Baren på Spyan lovade er en träningsblogg. Alltså inte en blogg om hur mycket jag tar i triceps eller bröst eller hur länge jag sprang på löpbandet. För det första finns sådana bloggar, och jag är ganska ointresserad av att skriva om sånt, kan inget heller riktigt. Jag tycker också att när vi pratar om träning måste tala om all jävla skit som ligger bakom och som kommer till, speciellt när det handlar om kvinnor och våra kroppar. Frändfors och jag gick till Friskis i Hornstull och körde lite workout, efteråt satte vi oss ner och stretchade, samt hade oss ett litet snack om våra funderingar kring det här med att träna och bli svettig.

K- Jag har en automatisk panik till träning, att det ingår i min könsroll att jag måste va fräsch, härlig, smal och sund. Jag måste ta hand om min kropp, jag som är tjock. Jag måste verkligen ta hand om min kropp. Och jag har blivit väldigt; jag vill inte, fan skit i det samhället, jag får väl göra vad jag vill med min kropp, jag får panik inför att träna. Hur känner du?

J- Samma här. Jag har inte panik inför att jag inte kan prestera, jag kan springa. Men min panik är att folk kommer titta på mig på gymmet, att alla kommer tycka att jag är klumpig, att alla e så jävla fit och ba; men gud är detta första gången du tränar, har du börjat träna NU?

K- Är det första gången du är på gym då?

J- Ja men typ, andra eller tredje. Jag har ju rört på mig innan, men med dans och ridning, men det räknas ju inte.

K-Jo.

J-inte riktigt. Det är mer status att gå på gym.

K-Vad va det för dans?

J- Jazz! (båda skrattar till)

K- Jag gick också på dans när jag var liten, tills en tjej som jag dansade med skrek i duschen, "Asså Karin du e så jävla tjock". Då slutade jag. (Julia skriker till)

J- Det har jag lika mkt panik över, att stå i duschrum med 50 personer. Jag hatade det när jag var liten, jag skolkade alltid från gympan. Hatade prestationerna i att springa 60 meter och sånt. Jag kom alltid sist.

K- Jag kom också alltid sist, men hade inga problem med duschen.

J- Men du är ju nakenperson.

k- Ja det är jag men jag spelade ju handboll i 13 år och då fanns det liksom inga alternativ.

K- Mina ätstörningar eller vad en kallar det för har ju aldrig varit anorektiska, dom har mer varit att jag hetsätit och tröstätit. Och när jag började med min lchf-”diet” var jag rädd för att det skulle fucka upp mig, men det har bara blivit bättre. Jag måste äta ordentligt och ofta och mycket. Det är sund och den dieten förutsätter att en äter. Jag gör ju inte det för att gå ner i vikt, även om jag nu gör det och det är skönt på några sätt, men mest gör jag det för att det funkar bäst för min adhd. När en tar bort kolhydrater (som blir till socker) lugnar det min hjärna. Eller det hetsar inte min hjärna som mitt tidigare kolhydrat och sockerintag gjorde. Det är liksom ingen bra kombination.

K- Har du haft ätstörningar?

J- Ja lätt, många olika yttringar. Jag har aldrig haft ätstörningar där jag tränar och springer och bränner kalorier. När jag bodde i USA räknade jag kalorier, jag åt så lite som möjligt.

K- När du bodde på den där ranchen?

J- Ja. Då jobbade jag så mycket med kroppen också.

K- Var detta ngt du uppmuntrades till av någon i din närhet?

J- Ja, hon jag jobbade för, hennes dotter hade störd bulimi. Hon tuggade på en chokladbit och spottade ut den. Hon gjorde så med all mat. Hon brukade köpa tårta, så åt vi den ihop och efter det sa hon; nu ska vi kräkas upp det!

K- Gjorde du det också då?

J- Ja det har jag gjort. Men inte på den nivån att jag behövde söka hjälp, utan mer, ok då gör jag väl också det.

K- Men hur många tänker egentligen att dom måste söka hjälp?

J-Jag tänker att ätstörningar är som andra beroendesjukdomar, som tex alkoholism i den bemärkelsen att en hela tiden tänjer på gränserna och normaliserar ett beteende, och sen gör människor i ens närhet likadan. Speciellt med ätstörningar som är vår tids folksjukdom, men eftersom den mest drabbar kvinnor får den inte uppmärksamhet eller tas på allvar. Det är så vanligt att kvinnor är förslavade under den sjukdomen och blir pacificerade. Tänk på allt vi hade kunnat göra om vi inte skulle tänka på vad vi åt hela tiden, och den ångesten det ofta innebär att kontrollera det.

K- Hur tänker du på sambandet mellan träning och tänka på vad en äter?

J- Jag tror att om en nån gång har haft en ätstörning så kommer du alltid ha kvar någon slags ätstörning, eller en fuckad relation till mat. Och det får en tänka på när en tränar. Att en inte tränar för att bli smal, som en annan sorts störning, som ortorexi (personer som är fixerade vid en ”hälsosam livsstil”, tex av att träna mycket eller äta nyttigt, min anm). Det är ju en störning som är väldigt utbredd just nu, men som folk inte ifrågasätter, utan att det bara är status att träna mycket. Att det bara ses som att en tar hand om sig själv.

K- 2012 kändes verkligen som ett chockträningsår. Många i min närhet började springa och skaffa snygga och dyra träningskläder, personer som en kanske inte förväntade sig göra träningen till en sån grej. Mona Masri skrev ju en fantastisk artikel om träning och klass i Sydsvenskan (läs den HÄR) som ja tyckte satte fokus på rätt saker. Om mat och mathållning har med klass att göra, så har ju träning också det i allra högsta grad. Jag tränar ju för att jag måste vara stark. Som keramiker sitter jag ofta väldigt oergonomiskt och bär tungt, eller sitter och gör samma monotona rörelse i flera timmar. Jag vill också va stark i vardagen. Nu känner jag ett väldigt självförtroende för att jag har börjat träna, jag längtar liksom till gymmet. Jag har ju spelat handboll i goda 13 år och efter jag slutade med det har jag svårt att hitta ett normalt förhållningssätt till träning och min kropp. Innan gick jag till träningen några gånger i veckan, plus match, allt gick av bara farten. Sen stod jag där utan några andra referenser och tränade ingenting alls. Jag tyckte också att jag kunde unna mig själv att inte träna eftersom jag spenderat varje vecka sen jag var 7 år gammal med att träna och träna, föra träningsdagbok, styrketräna varannan dag och leva med handboll. Sen ba; inget. Jag tycker det har varit svårt att hitta en bra balans mellan träning, min hjärna och ett förhållningssätt till att äta ordentligt. Men nu verkar det gå.

Julia och jag efter ett häääärlig pass!

 

jktraning.jpg

 

 

 

 

 

 

Gilla:
upp
79 röster

om ni undrar

Kakan 08:25 22 Jul 2014

OM ni undrar vad jag gör i sommar;

ÄR LITE LEDIG, lyssnar och tar in detta på repeat:

00:53 Da TRUTH

tack det var allt

Gilla:
upp
20 röster

Feministisk filmsöndag tar EJ sommarlov!

Kakan 10:17 13 Jul 2014

Nu blir det lesbiskt! (who knew...)

När jag precis hade kommit ut fick jag en bok av en ny vän, Viktoria. Den heter Ficktjuven och jag frågade genast om den var lesbisk?! "Du får se!" sa hon, men jag fattade ju. Det känns som att jag skrivit om denna innan, men kanske om bokformatet. Ficktjuven är iaf den ultimata boken om en är intresserad av den vita överklassen i 1800-talets England. Sen kryddas historien av lesbianism och klassresa hit och dit, psykisk ohälsa, drama, sex och kärlek.

(no, we're just friends...)

11277317_gal.jpg
300fingersmith4.jpg

fsm.jpg

Trailern:

Sarah Waters har inte skrivit en bok, nonne nonne, hon har skrivit massa pangböcker. Förutom Ficktjuven har hon skrivit Kyssa Sammet som heter Tiping the Velvet på engelska. Ja Kyssa sammet förstår vi nog alla vad det betyder...

Hittar ingen bra trailer, men här e några goa bilder. Båda filmerna, eller serierna (om två avsnitt tror jag) är BBC-produktioner. Inte dåliga alls! För mig är lesbisk historia så himla viktigt, och detta är verkligen underhållande och intressant. och roligt. Asså victorian lezzies, strolling around. Tipping the Velvet är en historia om teatervärlden, också en klasskildring som Waters är jävligt vass på. Är du sugen, läs böckerna först, finns på både svenska och engelska. Jag har läst alla hennes böcker utom the nightwatch, den var för svår på engelska. Unna er!

2090388_l5.jpg
nan-and-kitty-mashers.jpg

mv5bmtu1ntqynjqxml5bml5banbnxkftztcwody0njqymq._v1_sy475_sx332_al_.jpg

 

Kram puss

Gilla:
upp
16 röster

Feministisk filmsöndag is on a roll!

Kakan 10:00 6 Jul 2014

Nu e det dags igen. Just nu ligger jag och solar vid en ekologisk pool i franska pyreenerna som ni vet. Äter kanske en ost, drcker ett dessertvin, gör 9 framåtvolter i poolen (det är mitt rekord på Lomma beach när jag var yngre...) och har semester. Men feminismen tar ju inte semester för patriarkatet vilar aldrig. Så i vanlig ordning kommer Feministisk Filmsöndag, även om den verkar ha varit ledig ett tag. 

 

SET IT OFF! Det här är en av mina bästa filmer nånsin. Queen latifah är med, och spelar lebb innan hon ens kom ut. Oroande övertygande om en säger så. Det är så snyggt, smärtsamt och ljuvligt. Det är systerskap och tårar och riktigt jävla heartbreak. Trailern är såklart väldigt avslöjande, men ni blir icke besvikna.

 

set-it-off_592x299.jpg

images.jpeg
hqdefault.jpg

Hallå tjejer

still-of-vivica-a.-fox-jada-pinkett-smith-queen-latifah-and-kimberly-elise-in-set-it-off-1996-large-picture.jpg

Som om dessa koola kvinnor inte var nog, så är det ju en vouges klassiska Don't Let Go som är the original soundrack till filmen. Svimma till. Stark film och stark låt. Videon inte minst.

Njut ut den ungdomar!

Gilla:
upp
24 röster

ps för dig som inte gillar rasistisk konst mm

Kakan 10:47 3 Jul 2014

 

Dan Park är en rasistisk konstnär. I en tid som genomsyras av rasism, nazism och främlingsfientlighet använder sig vissa av "det fria ordet" konst för att kommunicera med omvärlden. En av dom är Dan Park. Han är även intresserad av sexism som många andra män.

Nu håller han utställning på ett galleri i Mlalmö. På Galleri Rönnquist & Rönnquist aka Fascist & Nazist, väljer man att ställa ut Park trots allt, eller kanske tack vare hans rasistiska och sexistiska åskter. Och "konst". Nedan hittar ni text från Expressen när Park dömdes till hets mot folkgrupp samt en uppmaning till att sluta upp på en manifestation mot galleriet och Dan Park. Låt inte rassesvinen hitta genvägar, låt dom inte ta konsten ifrån oss och göra det legitimt att hata!

 

(text från Expressen)

skarmavbild_2014-07-03_kl._10.36.15.png

skarmavbild_2014-07-03_kl._10.35.17.png

skarmavbild_2014-07-03_kl._10.35.26.png

skarmavbild_2014-07-03_kl._10.35.37.png

skarmavbild_2014-07-03_kl._10.35.52.png

skarmavbild_2014-07-03_kl._10.33.44.png

 

 

Gilla:
upp
36 röster

Nailz did!

Kakan 10:00 3 Jul 2014

 

Igår gjorde jag äntligen det!!!!! Jag har spanat in Elina på instagram så extremt länge. För några månader sen tog jag mod till mig och ba; kan du göra mina naglar??? Elina gör naglar hemma hos sig, all certified nagelkwenna, och så extremt gullig. Blev ju inte direkt lessen när jag såg "trust No Man" halsbandet i hennes feed en dag... Så igår kom äntligen dagen då jag och min keramikbundsförvant traskade iväg till Bredäng och fick mig en manikyr utan dess like!!

 

Här e några naglar Elina gjort!

turkos.jpg
marblelila.jpg

 

gult.jpg
glitter.jpg

 

frida.jpg

Här e hon, gullet som kan det här hantverket ut i fingerspetsarna. Förlåt för Göteborgsskämt...

 

elina.jpg

Sitter och njuter i 1.5 timme av gott snack om naglar och gott snack om annat. Jag har inte kunnat ha så här fina naglar, som e pyttelite längre än mina vanliga pga att jag jobbar med lera, men nu ska jag äntligen på semester och njuta av två lerfria veckor (också ha panik för att jag har två veckor utan verkstad...). Men testade ändå att jobba igår med lera och det gick bara fint. TACK!

doin.jpg
jahoselina.jpg

FATTA SÅ FINA NAGLAR JAG HAR. Hello France, jag är nu redo för dig.

mina.jpg

Gilla:
upp
40 röster

Tvodda ut den med Anna Tascha

Kakan 17:18 1 Jul 2014
Idag jag börjat livet med att snooza i 70 minuter, sen ätit frukost med Brita. När vi träffas kan jag liksom bli lite stum i hjärnan för det är så mycket att prata om. Inte stum i käften dock. Hon är underbar. Sen swisha jag genom regnet till SVT och spelade in fotbolls-tvod med Anna Tascha! David är i Brasilien och jobbar med annat tex vm. Vad vi pratade om får ni se imorn på SVT flow från ca 6 på morgonen! Kan avslöja att vi pratar en del moral samt Vidic och inte i den kombinationen, tyvärr. Sen blev jag fotad av DN och Anna satt mitt på Gärdet och bloggade. En vanlig dag hehe. Puss
Gilla:
upp
34 röster