Detta med träning är

Kakan 12:40 17 Jan 2013

Ja halloj. Jag och Julia Frändfors aka boss på Vita Baren på Spyan lovade er en träningsblogg. Alltså inte en blogg om hur mycket jag tar i triceps eller bröst eller hur länge jag sprang på löpbandet. För det första finns sådana bloggar, och jag är ganska ointresserad av att skriva om sånt, kan inget heller riktigt. Jag tycker också att när vi pratar om träning måste tala om all jävla skit som ligger bakom och som kommer till, speciellt när det handlar om kvinnor och våra kroppar. Frändfors och jag gick till Friskis i Hornstull och körde lite workout, efteråt satte vi oss ner och stretchade, samt hade oss ett litet snack om våra funderingar kring det här med att träna och bli svettig.

K- Jag har en automatisk panik till träning, att det ingår i min könsroll att jag måste va fräsch, härlig, smal och sund. Jag måste ta hand om min kropp, jag som är tjock. Jag måste verkligen ta hand om min kropp. Och jag har blivit väldigt; jag vill inte, fan skit i det samhället, jag får väl göra vad jag vill med min kropp, jag får panik inför att träna. Hur känner du?

J- Samma här. Jag har inte panik inför att jag inte kan prestera, jag kan springa. Men min panik är att folk kommer titta på mig på gymmet, att alla kommer tycka att jag är klumpig, att alla e så jävla fit och ba; men gud är detta första gången du tränar, har du börjat träna NU?

K- Är det första gången du är på gym då?

J- Ja men typ, andra eller tredje. Jag har ju rört på mig innan, men med dans och ridning, men det räknas ju inte.

K-Jo.

J-inte riktigt. Det är mer status att gå på gym.

K-Vad va det för dans?

J- Jazz! (båda skrattar till)

K- Jag gick också på dans när jag var liten, tills en tjej som jag dansade med skrek i duschen, "Asså Karin du e så jävla tjock". Då slutade jag. (Julia skriker till)

J- Det har jag lika mkt panik över, att stå i duschrum med 50 personer. Jag hatade det när jag var liten, jag skolkade alltid från gympan. Hatade prestationerna i att springa 60 meter och sånt. Jag kom alltid sist.

K- Jag kom också alltid sist, men hade inga problem med duschen.

J- Men du är ju nakenperson.

k- Ja det är jag men jag spelade ju handboll i 13 år och då fanns det liksom inga alternativ.

K- Mina ätstörningar eller vad en kallar det för har ju aldrig varit anorektiska, dom har mer varit att jag hetsätit och tröstätit. Och när jag började med min lchf-”diet” var jag rädd för att det skulle fucka upp mig, men det har bara blivit bättre. Jag måste äta ordentligt och ofta och mycket. Det är sund och den dieten förutsätter att en äter. Jag gör ju inte det för att gå ner i vikt, även om jag nu gör det och det är skönt på några sätt, men mest gör jag det för att det funkar bäst för min adhd. När en tar bort kolhydrater (som blir till socker) lugnar det min hjärna. Eller det hetsar inte min hjärna som mitt tidigare kolhydrat och sockerintag gjorde. Det är liksom ingen bra kombination.

K- Har du haft ätstörningar?

J- Ja lätt, många olika yttringar. Jag har aldrig haft ätstörningar där jag tränar och springer och bränner kalorier. När jag bodde i USA räknade jag kalorier, jag åt så lite som möjligt.

K- När du bodde på den där ranchen?

J- Ja. Då jobbade jag så mycket med kroppen också.

K- Var detta ngt du uppmuntrades till av någon i din närhet?

J- Ja, hon jag jobbade för, hennes dotter hade störd bulimi. Hon tuggade på en chokladbit och spottade ut den. Hon gjorde så med all mat. Hon brukade köpa tårta, så åt vi den ihop och efter det sa hon; nu ska vi kräkas upp det!

K- Gjorde du det också då?

J- Ja det har jag gjort. Men inte på den nivån att jag behövde söka hjälp, utan mer, ok då gör jag väl också det.

K- Men hur många tänker egentligen att dom måste söka hjälp?

J-Jag tänker att ätstörningar är som andra beroendesjukdomar, som tex alkoholism i den bemärkelsen att en hela tiden tänjer på gränserna och normaliserar ett beteende, och sen gör människor i ens närhet likadan. Speciellt med ätstörningar som är vår tids folksjukdom, men eftersom den mest drabbar kvinnor får den inte uppmärksamhet eller tas på allvar. Det är så vanligt att kvinnor är förslavade under den sjukdomen och blir pacificerade. Tänk på allt vi hade kunnat göra om vi inte skulle tänka på vad vi åt hela tiden, och den ångesten det ofta innebär att kontrollera det.

K- Hur tänker du på sambandet mellan träning och tänka på vad en äter?

J- Jag tror att om en nån gång har haft en ätstörning så kommer du alltid ha kvar någon slags ätstörning, eller en fuckad relation till mat. Och det får en tänka på när en tränar. Att en inte tränar för att bli smal, som en annan sorts störning, som ortorexi (personer som är fixerade vid en ”hälsosam livsstil”, tex av att träna mycket eller äta nyttigt, min anm). Det är ju en störning som är väldigt utbredd just nu, men som folk inte ifrågasätter, utan att det bara är status att träna mycket. Att det bara ses som att en tar hand om sig själv.

K- 2012 kändes verkligen som ett chockträningsår. Många i min närhet började springa och skaffa snygga och dyra träningskläder, personer som en kanske inte förväntade sig göra träningen till en sån grej. Mona Masri skrev ju en fantastisk artikel om träning och klass i Sydsvenskan (läs den HÄR) som ja tyckte satte fokus på rätt saker. Om mat och mathållning har med klass att göra, så har ju träning också det i allra högsta grad. Jag tränar ju för att jag måste vara stark. Som keramiker sitter jag ofta väldigt oergonomiskt och bär tungt, eller sitter och gör samma monotona rörelse i flera timmar. Jag vill också va stark i vardagen. Nu känner jag ett väldigt självförtroende för att jag har börjat träna, jag längtar liksom till gymmet. Jag har ju spelat handboll i goda 13 år och efter jag slutade med det har jag svårt att hitta ett normalt förhållningssätt till träning och min kropp. Innan gick jag till träningen några gånger i veckan, plus match, allt gick av bara farten. Sen stod jag där utan några andra referenser och tränade ingenting alls. Jag tyckte också att jag kunde unna mig själv att inte träna eftersom jag spenderat varje vecka sen jag var 7 år gammal med att träna och träna, föra träningsdagbok, styrketräna varannan dag och leva med handboll. Sen ba; inget. Jag tycker det har varit svårt att hitta en bra balans mellan träning, min hjärna och ett förhållningssätt till att äta ordentligt. Men nu verkar det gå.

Julia och jag efter ett häääärlig pass!

 

jktraning.jpg

 

 

 

 

 

 

Gilla:
upp
81 röster

Äntligen, Ginas Värld!!

Kakan 10:59 28 Aug 2014

Gina Dirawi släpper nya svtflowavsnitt nu, 28 min pure göttis. Jag älskar att se henne helt omelodifestivalen, ute i verkligheten och va sig själv. Älskar hur hon inte håller upp en fasad av att va en kool person utan ställer ärliga frågor, lyssnar och är nyfiken på riktigt. 

I första avsnittet träffar Gina Felicia som spelade Snoop i The Wire. SKrattade rakt ut när Snoop mekkar på Gina. Och blev typ lite avis men jaja. Se det underbara här!

skarmavbild_2014-08-28_kl._10.41.19.png

skarmavbild_2014-08-28_kl._10.41.34.png

Gilla:
upp
36 röster

Beyonce och Lauryn Hill visar var skåpet ska stå

Kakan 20:32 25 Aug 2014
Se alla artiklar om: 

Ord överflödiga. Har ändå inga idag.

 

 
 
såhär skriver Lauryn på soundcloud om låten: 
An old sketch of Black Rage, done in my living room. Strange, the course of things. Peace for MO.
 
hela texten här:
skarmavbild_2014-08-25_kl._20.38.22.png
      
 
skarmavbild_2014-08-25_kl._20.38.42.png
 
som ju är en cover på

Inte helt uppfylld av livet idag. Men här har ni nåra goa tjejer. <3

Gilla:
upp
43 röster

Feministisk filmsöndag: GREY GARDENS

Kakan 00:01 24 Aug 2014

Nu är hösten fan här. På en dag bytte livet från svettigt och varmt, helt fuktigt, till kallt och regnigt. Nu blev det höst. Och då måste vi ge varandra tips och kraft för att orka fortsätta, även om vi vet att hösten inte är värsta årstiden för depression, det är våren. Hösten är kränkande i alla dess former. Mer kläder tycker jag är skönt, men nån gång i oktober känner väl alla att nä nu får det räcka, kallare än såhär får det inte bli, och det spelar ju ingen roll för det blir askallt sen. Snö och slask. Då kommer feminsitisk filmsöndag, det e det enda jag kan ge dig.

Flera av er har säkert redan sett GREY GARDENS, kanske dokumentären och kanske tom spelfilmen. Om icke, spring och se.

grey_gardens_1975_film_poster.jpg

Det är fascinerande, de två kvinnorna som bor ihop, mor och dotter. De bär samma namn, Edith. Big Edie och Little Edie kallas dom. Det finns såklart, och det är också därför dokumentären är så attraktiv, en så stor del galenskap. Den psyiska ohälsan är närvarande hela filmen igenom, likaså huset som är en sanitär olägenhet. Katter och tvättbjörnar trampar runt, äter från marken i stora högar av utspilld mat. Men dom är välkomna.

Edith Bouvier Beale, mamman, är faster eller moster till Jackie Kennedy senare Onassis. Denne sköt in lite pengar för att restaurera huset förstod jag det som. Antar att det e därför det stora intresset för dessa kvinnors liv funnits och varit så stort, att dom är släkt med Jackie O. Men det är njutbart att se en film om kvinnor, som pratar med varandra. Ibland figurerar män men så är det ju i livet. Det är inte mer med det.

skarmavbild_2014-08-17_kl._15.28.50.png
skarmavbild_2014-08-17_kl._14.50.53.png

skarmavbild_2014-08-17_kl._14.38.26.png
skarmavbild_2014-08-17_kl._14.15.12.png

skarmavbild_2014-08-17_kl._14.49.06.png
skarmavbild_2014-08-17_kl._15.30.27.png

Det är mycket sång och dans i denna goa film. Det gjordes faktiskt en musikal av filmen, den första i stitt slag, ingen musikal hade då kommit till från en dokumentär. Den hette oväntat Grey Gardens och vann priser och grejer, speciellt för bästa kostym kan ni ju tänka er.

Just modet i Grey Gardens, alla crazy outfits som Little Edie bär, har liksom genomsyrat alla rykten och hypen kring filmen. Speciellt fick den väl en revival när tv-filmen med Drew Barrymore och Jessica Lange kom 2009. Dessa två skådisar är alltså HELT strålande i rollerna som mor och dotter. Spelfilmen gör mer ont än dokumentären, se den sist. Spelfilmen bjuder in oss till fler känslor, till ett dramaturgiskt djup, som vi ju inte vet är på riktigt eller bara för filmen. Det finns massa tillägg och historieskrivande och det som jag ställer mig mest kritisk till; hur galenskap skildras, eller avgörs. Jag förstår inte hur det egentligen låg till, och kanske spelar det ingen roll. Men dessa kvinnor lämnar mig törstig på så mycket mer, speciellt unga Edie. Överklassen har alltid fascinerat mig vill jag lova och detta är inget undantag. Hur galen kan en familj vara, eller sjuk. Ett helt lyxhus i East Hampton förfaller succesivt framför ögonen på alla inblandade. Hurvida detta är en överdrift i spelfilmen får vi aldrig veta, men Al Maysles som gjorde dokumentären har varit advisor, det kanske betyder något.

I det stora hela tycker jag spelfilmen gav mig lite mer kött på benen, men den blir ju inte lika magisk och förtrollande som de Riktiga Edith och Edith. Och även om spelfilmen ger djup, ger den också smärta, den är ångest och förtvivlan och sorgsna jävla könsroller. Det är lätt att avfärda som stackars rika vita flicka, vi får iaf en inblick i det där livet och det kan va kul, intressant och äckligt. Vad vet jag. Det är skönt med variation iaf. "Variation".

wallpaper1024x768.jpg

Redan -99 gjorde Italienska Vouge, Steven Meisel och modellen Amber Valletta en Grey Garden serie foton, som ser fantatiskt ut. Det här att driva med galenskap vet jag inte om jag gillar. Men jag vet ju som sagt inte ens om hon var galen. Se efter själv. Jag tycker att det där modereportaget är slående likt, dom ahr verkligen fångat stämningen. Men jag tycker också mode är töntigt.

vogue_italia_may_1999_amber_valletta_by_steven_m-0.jpg
vogue_italia_may_1999_amber_valletta_by_steven_m-19.jpg

vogue_italia_may_1999_amber_valletta_by_steven_m-11.jpg

SE den, den e ljuvlig.

Ses nästa söndag!!

POSS KAKAN

Gilla:
upp
54 röster

Gala för Gaza <3

Kakan 12:28 21 Aug 2014

På måndags stundar stödgalan för Gaza, den heter rätt och slätt Gala för Gaza och är en solidaritetshandling för Palestina.

Biljetterna köper på billetto och det e skitenkelt. Ser ut såhär: tryck på den gula dekalen för att köpa. 200 spänn och allt går oavkortat till kampen för ett fritt Palestina.

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.09.15.png

INFO:

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.18.31.png

 

Gala för Gaza – vårt stöd och vår solidaritet till Palestina! 25/8 på Trädgården i Stockholm.Palestina har varit under illegal israelisk militär ockupation sedan 1948. Israel ägnar sig åt systematisk diskriminering av palestinier i Israel och på de ockuperade områdena Västbanken och Gaza. En institutionaliserad diskriminering som närmast kan liknas med apartheidsystemet. 

Under de senaste veckorna har våldet mot Gaza åter eskalerat. Gazas befolkning lever i en fullständig humanitär katastrof. Ca 2000 Gazabor har dödats, varav minst en fjärdedel barn, och ytterligare tusentals sårats. FN uppger att 70-80 % av de dödade är civila. 65.000 människors hem är sönderbombade. 
En halv miljon palestinier har tvingats till internflykt, där Israels blockad gör det omöjligt för dem att sätta sig i säkerhet. Gazas befolkning är fast i vad som har kallats världens största fängelse. Hela bostadsområden har utplånats. Sjukhus och skolor som fungerat som flyktingläger har beskjutits, med många döda som följd. 
Blockaden av Gaza gör att det råder akut brist på mediciner, vatten, mat och andra förnödenheter. 

Gala för Gaza äger rum den 25 augusti, på Trädgården under bron! Det blir en dag med workshops, föreläsningar, panelsamtal och tal. På kvällen intar en rad artister och dj:s scenen. 
Alla insamlade medel går oavkortat till International Solidarity Movements (ISM) verksamhet i Gaza.

Du kan redan nu stödja insamlingen genom ett bidrag till BG 5588-2732. Märk betalningen med "Gaza". Betalningsmottagare är ISM Sverige. Alla donationer går oavkortat till International Solidarity Movements (ISM) verksamhet i Gaza.

ISM är en människorättsorganisation bestående av palestinska och internationella volontärer. som sedan 2001 är verksamma i Palestina - på Västbanken och i Gaza. Genom dokumentation, närvaro och icke-våldsaktioner arbetar ISM för att stödja civilsamhället och för att uppmärksamma den illegala israeliska ockupationen. ISM är religiöst och politiskt obundna. 
ISM:s volontärer betalar med egna medel alla sina utgifter för resa, logi, telefoni, personlig utrustning, utebliven arbetsinkomst, försäkring, osv. Donationer används enbart för ISM:s infrastruktur, vilket i relation till aktivisternas insats motsvarar ungefär 10% av ISM Palestinas verksamhetsutgifter. Genom att donera till ISM möjliggörs därför en tiofalt större verksamhet i Palestina.

Bakom stödgalan står en rad privatpersoner med engagemang för en rättvis fred och ett självständigt Palestina. Galan är partipolitiskt och religiöst obunden. Alla involverade i Gala för Gaza arbetar ideellt. Under galan går hela inträdet och all vinst från barförsäljningen till insamlingen. 

Tveka inte att höra av dig med eventuella frågor till galaforgaza@gmail.com


 

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.19.53.png

Bla kommer dessa goa uppträda:

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.21.13.png
skarmavbild_2014-08-21_kl._12.21.04.png

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.20.47.png

Vi ses där <3 <3 <3 ÄLSKAR detta initiativ <3

 

Gilla:
upp
42 röster

Mapeis nya låt!!!

Kakan 15:36 20 Aug 2014

mapei.jpg
Chef ChefssonNu släpper Mapei snart sitt hela album, här e en ny låt som visar på mångdimensionen i hennes konstnärskap. Tycker jag.

Hallå, ni såg Mapei på WOW va? Blev lite irriterad över att hon fick den där lilla scenen, men antar att den gav känsla av intimitet. Asså Mapei på scen, kan vi tala om detta? Kliver in i hatt och äger ut en hel festival. Rev dessutom av Don't Wait riktigt snabbt in i sitt framträdande, så extremt kaxigt, haha.

Brukar tjata om första gången jag såg henne. På rookiescenen på Hultsfred med Mackan Price i dj-båset. Ett par mockashorts som var höga i midjan, detta var alltså långt innan högt i midjan ens blev populärt. Skutta runt på scenen och lät oss alla veta att här e jag och ni har aldrig sett nåt som jag innan och jag är här för att ta över. Älskar också hur hon tagit över långsamt. Senare såg jag henne på en mindre scen, också på Hultsfred. Med Zhala som nån slags sidekick på scen. Minns att jag var helt mezmerized och jag tror fan Lilla Namo va med på scen och dansade...?!?! Tänk att en har fått följa dessa stars så länge!!!!

Gilla:
upp
58 röster

Starkt skoltobak

Kakan 12:00 20 Aug 2014

Såhär ska skolan va!!!!! OBS på min sista engelsklektion på gymnasiet recenserade jag en bo på detta sättet, men genom att sjunga en egenkomponerad text till Tracy Chapmans "Fast Car". Texten handlade dessutom om en kvinna som hade mördat en lastbilsschaufför. Och jag var inte ens lesbisk då haha (asså referensen till Tracy Chapman, denna uppenbara referens...). Då släckte jag ner hela skolsalen och tände overheaden, som fungerade som en strålkastare mot mig och sen sjöng jag för fulla muggar. Redan då kids, visste jag att et kontorjobb 9-5 icke va min grej. Fick VG på kursen.

 

Gilla:
upp
47 röster

Hunkarna.

Kakan 23:32 19 Aug 2014

killarna.jpg

Sparade denna bilden som "killarna". Nu har dom kommit. Sen var det bara simple psychology. Tjejerna allierade sig direkt med hunkarna för dom tycker dom är i samma liga. Det blev penetrationssex. 

Är det inte äckligt hur dom pratar om tjejerna som "sina"? Jag tycker det. För övrigt inte så mycket att säga om dagen avsnitt. Saknar Aina så det värker i bröstet. Och Samir. Kommer denna säsong bli lika stark som förra, är det möjligt?????

 

Gilla:
upp
55 röster

SKRIKER; Jean Paul Gaultier för Lindex

Kakan 13:34 19 Aug 2014

Fy fan, fick så mycket spratt i kroppen när jag såg detta. haha och jag ba "gillar inte mode". Känner också en stark oro äver att den där kimonon inte kommer bli min. Den västerländska kapitalismen äger mig. Det är hemskt. Men kolla så fint!!! Här e några smakprov!

s0000007184871_ps_f.jpg
s0000007192577_ps_d.jpg

s0000007190563_ps_f.jpg
s0000007190551_f.jpg
s0000007185038_ps_f.jpg
s0000007193348_f.jpg
diff_1248_w1441_50924_st_cutout.jpg

Gilla:
upp
62 röster