Beyonce och Lauryn Hill visar var skåpet ska stå

Kakan 20:32 25 Aug 2014
Se alla artiklar om: 

Ord överflödiga. Har ändå inga idag.

 

 
 
såhär skriver Lauryn på soundcloud om låten: 
An old sketch of Black Rage, done in my living room. Strange, the course of things. Peace for MO.
 
hela texten här:
skarmavbild_2014-08-25_kl._20.38.22.png
      
 
skarmavbild_2014-08-25_kl._20.38.42.png
 
som ju är en cover på

Inte helt uppfylld av livet idag. Men här har ni nåra goa tjejer. <3

Gilla:
upp
24 röster

Feministisk filmsöndag: GREY GARDENS

Kakan 00:01 24 Aug 2014

Nu är hösten fan här. På en dag bytte livet från svettigt och varmt, helt fuktigt, till kallt och regnigt. Nu blev det höst. Och då måste vi ge varandra tips och kraft för att orka fortsätta, även om vi vet att hösten inte är värsta årstiden för depression, det är våren. Hösten är kränkande i alla dess former. Mer kläder tycker jag är skönt, men nån gång i oktober känner väl alla att nä nu får det räcka, kallare än såhär får det inte bli, och det spelar ju ingen roll för det blir askallt sen. Snö och slask. Då kommer feminsitisk filmsöndag, det e det enda jag kan ge dig.

Flera av er har säkert redan sett GREY GARDENS, kanske dokumentären och kanske tom spelfilmen. Om icke, spring och se.

grey_gardens_1975_film_poster.jpg

Det är fascinerande, de två kvinnorna som bor ihop, mor och dotter. De bär samma namn, Edith. Big Edie och Little Edie kallas dom. Det finns såklart, och det är också därför dokumentären är så attraktiv, en så stor del galenskap. Den psyiska ohälsan är närvarande hela filmen igenom, likaså huset som är en sanitär olägenhet. Katter och tvättbjörnar trampar runt, äter från marken i stora högar av utspilld mat. Men dom är välkomna.

Edith Bouvier Beale, mamman, är faster eller moster till Jackie Kennedy senare Onassis. Denne sköt in lite pengar för att restaurera huset förstod jag det som. Antar att det e därför det stora intresset för dessa kvinnors liv funnits och varit så stort, att dom är släkt med Jackie O. Men det är njutbart att se en film om kvinnor, som pratar med varandra. Ibland figurerar män men så är det ju i livet. Det är inte mer med det.

skarmavbild_2014-08-17_kl._15.28.50.png
skarmavbild_2014-08-17_kl._14.50.53.png

skarmavbild_2014-08-17_kl._14.38.26.png
skarmavbild_2014-08-17_kl._14.15.12.png

skarmavbild_2014-08-17_kl._14.49.06.png
skarmavbild_2014-08-17_kl._15.30.27.png

Det är mycket sång och dans i denna goa film. Det gjordes faktiskt en musikal av filmen, den första i stitt slag, ingen musikal hade då kommit till från en dokumentär. Den hette oväntat Grey Gardens och vann priser och grejer, speciellt för bästa kostym kan ni ju tänka er.

Just modet i Grey Gardens, alla crazy outfits som Little Edie bär, har liksom genomsyrat alla rykten och hypen kring filmen. Speciellt fick den väl en revival när tv-filmen med Drew Barrymore och Jessica Lange kom 2009. Dessa två skådisar är alltså HELT strålande i rollerna som mor och dotter. Spelfilmen gör mer ont än dokumentären, se den sist. Spelfilmen bjuder in oss till fler känslor, till ett dramaturgiskt djup, som vi ju inte vet är på riktigt eller bara för filmen. Det finns massa tillägg och historieskrivande och det som jag ställer mig mest kritisk till; hur galenskap skildras, eller avgörs. Jag förstår inte hur det egentligen låg till, och kanske spelar det ingen roll. Men dessa kvinnor lämnar mig törstig på så mycket mer, speciellt unga Edie. Överklassen har alltid fascinerat mig vill jag lova och detta är inget undantag. Hur galen kan en familj vara, eller sjuk. Ett helt lyxhus i East Hampton förfaller succesivt framför ögonen på alla inblandade. Hurvida detta är en överdrift i spelfilmen får vi aldrig veta, men Al Maysles som gjorde dokumentären har varit advisor, det kanske betyder något.

I det stora hela tycker jag spelfilmen gav mig lite mer kött på benen, men den blir ju inte lika magisk och förtrollande som de Riktiga Edith och Edith. Och även om spelfilmen ger djup, ger den också smärta, den är ångest och förtvivlan och sorgsna jävla könsroller. Det är lätt att avfärda som stackars rika vita flicka, vi får iaf en inblick i det där livet och det kan va kul, intressant och äckligt. Vad vet jag. Det är skönt med variation iaf. "Variation".

wallpaper1024x768.jpg

Redan -99 gjorde Italienska Vouge, Steven Meisel och modellen Amber Valletta en Grey Garden serie foton, som ser fantatiskt ut. Det här att driva med galenskap vet jag inte om jag gillar. Men jag vet ju som sagt inte ens om hon var galen. Se efter själv. Jag tycker att det där modereportaget är slående likt, dom ahr verkligen fångat stämningen. Men jag tycker också mode är töntigt.

vogue_italia_may_1999_amber_valletta_by_steven_m-0.jpg
vogue_italia_may_1999_amber_valletta_by_steven_m-19.jpg

vogue_italia_may_1999_amber_valletta_by_steven_m-11.jpg

SE den, den e ljuvlig.

Ses nästa söndag!!

POSS KAKAN

Gilla:
upp
37 röster

Gala för Gaza <3

Kakan 12:28 21 Aug 2014

På måndags stundar stödgalan för Gaza, den heter rätt och slätt Gala för Gaza och är en solidaritetshandling för Palestina.

Biljetterna köper på billetto och det e skitenkelt. Ser ut såhär: tryck på den gula dekalen för att köpa. 200 spänn och allt går oavkortat till kampen för ett fritt Palestina.

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.09.15.png

INFO:

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.18.31.png

 

Gala för Gaza – vårt stöd och vår solidaritet till Palestina! 25/8 på Trädgården i Stockholm.Palestina har varit under illegal israelisk militär ockupation sedan 1948. Israel ägnar sig åt systematisk diskriminering av palestinier i Israel och på de ockuperade områdena Västbanken och Gaza. En institutionaliserad diskriminering som närmast kan liknas med apartheidsystemet. 

Under de senaste veckorna har våldet mot Gaza åter eskalerat. Gazas befolkning lever i en fullständig humanitär katastrof. Ca 2000 Gazabor har dödats, varav minst en fjärdedel barn, och ytterligare tusentals sårats. FN uppger att 70-80 % av de dödade är civila. 65.000 människors hem är sönderbombade. 
En halv miljon palestinier har tvingats till internflykt, där Israels blockad gör det omöjligt för dem att sätta sig i säkerhet. Gazas befolkning är fast i vad som har kallats världens största fängelse. Hela bostadsområden har utplånats. Sjukhus och skolor som fungerat som flyktingläger har beskjutits, med många döda som följd. 
Blockaden av Gaza gör att det råder akut brist på mediciner, vatten, mat och andra förnödenheter. 

Gala för Gaza äger rum den 25 augusti, på Trädgården under bron! Det blir en dag med workshops, föreläsningar, panelsamtal och tal. På kvällen intar en rad artister och dj:s scenen. 
Alla insamlade medel går oavkortat till International Solidarity Movements (ISM) verksamhet i Gaza.

Du kan redan nu stödja insamlingen genom ett bidrag till BG 5588-2732. Märk betalningen med "Gaza". Betalningsmottagare är ISM Sverige. Alla donationer går oavkortat till International Solidarity Movements (ISM) verksamhet i Gaza.

ISM är en människorättsorganisation bestående av palestinska och internationella volontärer. som sedan 2001 är verksamma i Palestina - på Västbanken och i Gaza. Genom dokumentation, närvaro och icke-våldsaktioner arbetar ISM för att stödja civilsamhället och för att uppmärksamma den illegala israeliska ockupationen. ISM är religiöst och politiskt obundna. 
ISM:s volontärer betalar med egna medel alla sina utgifter för resa, logi, telefoni, personlig utrustning, utebliven arbetsinkomst, försäkring, osv. Donationer används enbart för ISM:s infrastruktur, vilket i relation till aktivisternas insats motsvarar ungefär 10% av ISM Palestinas verksamhetsutgifter. Genom att donera till ISM möjliggörs därför en tiofalt större verksamhet i Palestina.

Bakom stödgalan står en rad privatpersoner med engagemang för en rättvis fred och ett självständigt Palestina. Galan är partipolitiskt och religiöst obunden. Alla involverade i Gala för Gaza arbetar ideellt. Under galan går hela inträdet och all vinst från barförsäljningen till insamlingen. 

Tveka inte att höra av dig med eventuella frågor till galaforgaza@gmail.com


 

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.19.53.png

Bla kommer dessa goa uppträda:

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.21.13.png
skarmavbild_2014-08-21_kl._12.21.04.png

skarmavbild_2014-08-21_kl._12.20.47.png

Vi ses där <3 <3 <3 ÄLSKAR detta initiativ <3

 

Gilla:
upp
30 röster

Mapeis nya låt!!!

Kakan 15:36 20 Aug 2014

mapei.jpg
Chef ChefssonNu släpper Mapei snart sitt hela album, här e en ny låt som visar på mångdimensionen i hennes konstnärskap. Tycker jag.

Hallå, ni såg Mapei på WOW va? Blev lite irriterad över att hon fick den där lilla scenen, men antar att den gav känsla av intimitet. Asså Mapei på scen, kan vi tala om detta? Kliver in i hatt och äger ut en hel festival. Rev dessutom av Don't Wait riktigt snabbt in i sitt framträdande, så extremt kaxigt, haha.

Brukar tjata om första gången jag såg henne. På rookiescenen på Hultsfred med Mackan Price i dj-båset. Ett par mockashorts som var höga i midjan, detta var alltså långt innan högt i midjan ens blev populärt. Skutta runt på scenen och lät oss alla veta att här e jag och ni har aldrig sett nåt som jag innan och jag är här för att ta över. Älskar också hur hon tagit över långsamt. Senare såg jag henne på en mindre scen, också på Hultsfred. Med Zhala som nån slags sidekick på scen. Minns att jag var helt mezmerized och jag tror fan Lilla Namo va med på scen och dansade...?!?! Tänk att en har fått följa dessa stars så länge!!!!

Gilla:
upp
50 röster

Kakan

Prenumerera: RSS-flödeKakan Hermansson
är 33 år och queen of everything.

Hon är feminist och antirasist och pratar gärna hbtq, klass och våld. Förutom tv gör hon radio på Morgonpasset i P3, bloggar om kvinnor, ibland om rnb och har en master of fine arts i keramik och glas. Gör även video.

Älskar systerskapet högst.

Best of Kakan:

Arkiv

Visa hela arkivet eller…Bloggar

  • Stockholm
  • Göteborg
  • Malmö


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!