Huvudmeny

Det är bara elände.

Kakan 23:51 23 Oct 2014

Vet ni. Världen e så sjukt ful. Den är ju det hela tiden. Jag försöker fylla mina tankar med olika ansiktskrämer, en go mask, det perfekta serumet, pelargoner och doftljus, men ibland är allt så kolsvart. Enligt Rosenlundstödet har gatuprostitutionen fördubblats i Göteborg på bara några veckor. I en artikel i Expressen beskriver en kvinna från Rosenlundstödet den vidriga terrorn som pågår nu. Jag känner mig maktlös och äcklad, alltså bottenlöst maktlös och yr. Prostitution finns för att män köper kvinnor och barn, men också män och andra personer med andra kön. Men mest kvinnor. 

Förra lördagen invigde Roxy Farhat och jag Borås Konstmuseums utställning Syster, med ett performance. Den finns inte filmad, den finns på bild. Performancet bygger bland annat på ett tal av Andrea Dworkin. Kanske borde jag spara det och chocka nån annan gång, men jag hittar inga andra ord för att förklara hur jag känner. Och hold it... just nu behöver världen NOLL PROCENT "sexpositiva" röster om hur prostitution är en kvinnas val osv. För de flesta är tortyren att sälja sin kropp till torskar som våldtar en gång på gång inte ett val. Den lögnen kan du spara till din klagosång.

 

Tack

Tack så mycket

Jag behöver lite vatten

Jag heter Andrea Dworkin och jag är mycket mycket glad för att jag är inbjuden hit. I det här sällskapet.

Jag uppskattar att vi pratar om det här på en internationell nivå.

Jag tror vi måste fråga oss frågan; varför älskar män prostitution så mycket?

Det gäller män till höger och det gäller män till vänster.

Dom globala proportionerna av trafficking uppvisar att män gillar att köpa och sälja kvinnor. Och att det finns en speciell kick i sex, där du kan betala någon och använda pengar som en symbol för slaveri. Jag tror att vad vi dealar med i prostitutionen är den mest grundläggande formen av makt. Det är stommen av makt och den säger; jag vill ha det, du gör det. Jag vill ha det nu, gör det nu.

Och sen bend over!

Och när nån har den makten, den makten är samma som kungar har i feodala samhällen. Och nu är det ALLA mäns makt, över ALLA kvinnor pga traffickingsystemen som existerar över hela världen.

 

Det finns uppenbarligen en tillfredsställelse i att förstöra mänsklig värdighet. Det finns en sexuell tillfredsställelse i en repetitiv personlig invasion i en person kropp. Du vet inte namnet på den personen och du bryr dig inte. Och hon är där för hon måste vara det.

 

Jag tycker prostitution är hjärtslagen av manlig överordnad. Om du tänker på det, så förekommer det dag in och dag ut hela tiden. Det är ett slående hjärta varje dag och natt överallt. Det finns i gathörn över hela världen, på bordeller över hela världen och på fotografier över hela världen.

 

Tillstånden för hur kvinnor som prostituerar sig; tänk på vad kvinnorna befinner sig. På gatuhörnen, bordeller är som burar för kvinnor, som är som dåligt behandlade djur. Och fotografierna gör kvinnan död, hon är tvådimensionell, det finns inget mänskligt kvar av henne.

Institutionen har en roll för alla kvinnor. Det är en institution av manlig dominans, där hela innehållet grundas på manlig dominans. Det handlar inte om oss som mänskliga varelser. Poängen är att det inte finns nån mänsklighet i förtryckets system. I systemet är kvinnor smuts. Och poängen med prostitution är att kvinnan är smutsig. Våra könsdelar är smutsiga, våra inälvor är smutsiga, och män som utnyttjar oss om och om och om och om och om igen gör oss smutsiga.

 

Och en del av tillfredsställelsen, en del av tillfredsställelsen är en del av erfarenheten av att kvinnor är smutsiga. Först är det den ekonomiska nyttan av prostitution, han är där och FÅR utnyttja henne.

Sen är det det romantiska äventyret, han är modig, han är ett äventyr, han går ut på dom där hemska gatorna och möter djävulen, och HON är jävulen. Och faktumet att nån var tvungen att misshandla henne, våldta henne, och sälja henne som en slav, lämna henne där, tar inte ifrån honom att han är den största, modigaste, tuffaste mannen i världen, när han köper en kvinna.

 

Att dela en kvinna med andra män, som männen gör när dom köper en kvinna liknar gruppvåldtäkt. Vad vi ser i prostitutionen, den förnedringen som kvinnan utsätts för, är en stor del av njutningen för män. Vi begår ett misstag när vi pratar om prostitution och prostituerade utan att inkludera manlig dominans. För inget existerar utanför den manliga dominansen.   

roxykakanboras.jpg

Feministisk filmsöndag; Ann-Sofie Back

Kakan 22:29 19 Oct 2014

Det är ingen hemlighet att jag avgudar Ann-Sofie Back, jag kanske inte är helt opartisk heller eftersom jag förekommit i en av hennes kampanjer. Men nu är det såhär att alla ni andra också kan börja avguda henne pga dokumentären om henne som finns på svtplay.

två gulliga på plåtning

skarmavbild_2014-10-19_kl._20.27.33.png

Ann-Sofie är askool och fräck, jag har den största av respekt för henne, hon känns så tvärtemot vad jag är och lite som jag skulle vilja vara mer. Hon är rakt på sak och allvarlig och inget fnuss, och så sjukt bra på det hon gör. Jag vet att många upfattar henne som ganska hård, och det gillar jag. Det verkar vara förbjudet om en är kvinna. Dokumentären följer verkligen henne, den kanske inte går in på djupet som person, men i hennes yrke iaf. Hon gör mode som jag respekterar och det är icke vanligt. Jag skulle säga att hon är min absoluta favorit i Sverige. 

Detta e verkligen en av mina bästa kollektioner, allt va chocksnyggt. Ann-Sofie ba jag hatar arbetskläder.

skarmavbild_2014-10-19_kl._20.17.58.png

Den här säsongens styling var underbar. Perukerna och glitterstenarna som var fästa på huden va så fina.

skarmavbild_2014-10-19_kl._22.10.45.png

Back har använt sig av "vanliga" modeller vilket verkar ha skavt i människors ögon. För mig skaver det när 17-åriga tjejer som väger 45 visar kläder och alla lajvar att det är normalt och låter det vara norm.

skarmavbild_2014-10-19_kl._20.19.30.png

För övrigt blir jag provocerad av att jag inte har den här klänningen. Men 2005 var jag ju crustare och hade bara kläder som jag hittat.

skarmavbild_2014-10-19_kl._20.19.22.png

Fult? NEJ.

skarmavbild_2014-10-19_kl._20.21.18.png

Hon säger saker som stämmer in väldigt bra på att vara konstnär, "man är aldrig klar, det kan alltid blir bättre". Och det är ju en känsla och verklighet som inbjuder till frihet men också hets och att aldrig va nöjd, att vara rastlös. 

För att sammanfatta. Back gör kläder där jag känner mig inkluderad, det händer nästan aldrig. Dels på grund av min storlek och dels på grund av hur jag vill sexualisera min kropp eller snarare inte. Jag e asglad att hon fick den där miljonen hoppas hos unnar sig nåt gött.

ALL HAIL

skarmavbild_2014-10-19_kl._20.13.32.png

Vernissage och ett performance

Kakan 12:07 17 Oct 2014

Imorn inviger Roxy Farhat och jag utställningen SYSTER på Borås Konsthall, det ska bli så himla kul. Jag känner mig verkligen stolt och nöjd, liksom lite så tuppig fast hönig att jag är med i denna utställning. Jag har också skrivit en text till utställningen. Det känns lyxigt att delta i samma utställning med sina vänner, och samtidigt skitspännande att inte känna andra som är med. Jag älskar att det finns feminister som en inte känner. Världen är stor.

syster_vernissage.jpg

Roxy och jag kommer göra ett performance på invigningen. Jag är ju keramiker och sysslar mest med lera, lite med video och då och då med performance. Jag har alltid tänkt att det inte ligger så långt ifrån mitt mediala jobb, att synas på tv eller höras på radio. Länge försökte jag separera konsten med med min mediakarriär, förmodligen för att de skiljer sig i status, men Roxy var en av de som ba NEJ KÖR. Jag tror jag var rädd för att inte bli tagen på allvar, men det verkar jag bli. Och nu är jag nöjd över att kunna verka i olika fält.

Perfomance är svårt. Men här har vi ett riktigt gött ett av Rashaad Newsome <3. Låt det ta lite tid!

Shade Compositions 2012 SFMOMA (27min. version) from RASHAAD NEWSOME on Vimeo.

Brandy, YoYo, Mc Lyte & Queen latifah

Kakan 23:58 16 Oct 2014

Jag hade precis stigit ur duschen och redo för att se ytterligare ett avsnitt av tredje säsongens Shahs of Sunset, rika Iranier i Tehrangeles aka Los Angeles. Huden, på både kropp och ansikte var ljuvlig, jag hade unnat mig scrub på både kropp och en go glam glow i fejjan. Skulle bara kolla lite sociala medier snabbt och upp täckte detta: MIN BARNDOMS RAP:

       

Alltså jag är född 1981, dessa var GUDINNOR om en ens kom i närheten av ett stycke cd-skiva på 90-talet. Jag upptäckte inte Yo-Yo förrän jag blev lite äldre, men då landade liksom dessa skivor i mina tassar. Ni fattar ju själva: (alla grafiska designers våta dröm och NEJ ni kommer aldrig kunna återskapa ironiska fräcka 90-tals typsnitt som detta rättvist!)

make_way_for_the_motherlode.jpgblack_pearl.jpg

For reals, Mc Lyte va en av mina stora crushes i mitten av 90-talet. Föga visste jag då att det senare skulle via sig att vi båda... skulle va vissa lesbiska drag. Mc Lyte har aldrig kommit ut offentligt, föga förvånande i rapvärlden, men can't a girl wish?! Min gaydar slår iaf rakt ut. När jag var i London i 9an med min klass, spenderade jag några timmar, helt blown away på en av stadens stora skivaffärer. Tänk att det närmaste jag varit ett hipopsortiment var inne på Folk & Rock i Lund... nu fanns det liksom miljaaarder raps att välja på. Jag fick panne och kom endast hem med denna:

(OBS bild tagen prick nu. Jag gav bort alla mina skivor till min syster i somras på hennes födelsedag eftersom jag ska pensionera mig från dj'andet, men denna sparade jag. Och 5 on it med Da Luniz)

mc.jpg

Känslorna jag känner när jag hör den här låten!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Undrar om inte detta är världen bästa låt!!!! Känner mig plötsligt nästan religiöst blessed över att få ha detta i mitt liv. Vad lyssnade annars ungdomar på under 90-talet???

.

OKEJ 00.23 in i denna videon! Ursäkta, känner mig stolt över att va kvinna haha så långt har det gått denna kväll. LYSSNA PÅ TEXTEN! såpas före sin tid att. "Huh, I punched him dead in his eye and said "Who you calling a bitch?"

Tack Queen Latifah för din musik, för din fräcka stil, för att du kom ut!!!!! Och ett litet tack för rollen som basketagent mot Common. Guuud vad jag har lolat åt den, senast i en säng i Las vegas skitfull på nån äcklig drink. Alla badade i en pool som var sex pooler samtidigt, med housemusik, men jag valde en romantisk komedi på tv inomhus. Party.

QL i filmen "Set it Off" som jag tipsat om här i bloggy!

queen-latifah-film-11.jpg

QL när hon ägde en videobutik. Och redan va queen

6a00e54ee0f61288340133f35cb136970b.jpg

När det inte var några problem att hail the queen

queen-latifah-all-hail-the-queen.jpg

Fatta hur skönt det var för lillKarin att ha dessa kwennor att identifiera sig med istället för alla anorektiska heroin-chick tjejer som en skulle efterlikna på 90-talet. Ja, jag vet allt om att jag är vit och priviligierad, men den lilla karin på Gunnesbo som unnade sig en maxisingel då och då hade inte den analysen, utan såg ett andingshål i den vidriga kropsfixeringen och hittade en gnutta hopp om att kunna vara stolt i något annat än normen. Älskar fortfarande QL högt och jag vet att hon gör sån skillnad fortfarande, som svart och lesbisk i USA <3

original.jpg

När jag var 17 år, firade jag min födelsedag i Strömstad. Mamma hade gått till bageriet och beställt två prinsesstårtor varav den ena var dekorerad med namnet "Gnger". Ja, 17 år är alldeles för gammalt för att vara besatt av ginger spice, men det verkar inte ha gått över än. iaf, i födelsedagspresent fick jag:

brandy_never_say_never.jpg

Jag var besatt av Brandy. Ni måste förstå att jag följt tv-serien Moesha slaviskt. Fatta att USA var så extremt far away 1998, det var liksom inte ett klick bort, det var miljoner kronor bort och en oförklarig dröm. Jag lyssnade alltså ordagrant sönder den här skivan. Har ni förresten sett Askungen med Brandy och Whitney? Whoopi Goldberg är också med. Inte heller hon helt olesbisk om en säger. JA JAG E BESATT av lesbisk populärkultur, deal with it.

cin.jpg

Hittade även denna starka bild :(

whlv0503.gif

Nu kan ni också avnjuta låten i sin originaltappning. Njut och bli rörd. Jag älskar kvinnor <3

Intervju med BEATRICE ELI ❤️

Kakan 17:10 16 Oct 2014

Hej koola Beatrice! Jag undrar, visst är skivan ganska självutlämnande, både med låten Girls och andra texter, och omslaget? 
– Jag kan inte skriva på nåt annat sätt, tyvärr. Jag måste vara självutlämnande för att det ska kännas intressant för mig. Då har jag ändå bara skrapat på ytan av vad jag skulle kunna och kommer vara tvungen att dela med mig på nästa skiva. När det kommer till omslaget… Jag har gått igenom ett slags naken/kroppshårexperiment. Jag har alltid täckt min kropp och rakat, noppat, vaxat, färgat, bla bla, men i våras tog jag beslutet att låta allt växa ut. Det kan låta som en banal grej men för mig var det stort. I början blev jag äcklad av mitt kroppshår (har fan avlägsnat hår sen jag var 13 liksom) men efter ett tag började jag gilla det och nu är jag skitstolt över mina håriga ben och armhålor, tycker det är skitsexigt!
– Hårexperimentet ledde sen till att jag släppte på massa kropps-issues. Sen är bilden inte en uttänkt idé, jag gillar att göra saker på känsla i stunden så Märta Thisner och jag hängde runt i Bagis en kväll och bara freestylade. Tog massa olika bilder i olika miljöer, jag hade badat i en fontän i Bagis centrum och var helt blöt, så satt där i mina underkläder och skulle tvätta av mig sminket och då fick Märta för sig att fota några extra bilder. Så omslaget är typ den sista bilden som togs.
– För mig är det så fint att bilden har en lebb-shoutout (trosorna – hallå?!?!) och så känns det spännande att jag, en person som brukar ha heltäckande kläder även på sommaren väljer att vara "halvnaken" inför "hela världen". Jag vill ta tillbaka kontrollen över min kropp och det här är mitt sätt.

Jag tänker på att du är så stolt nu, den känslan lyser igenom?
– Jag har alltid rört mig i en heterovärld, där har folk sagt att "du behöver ju inte skylta med att du är lesbisk, det är ju din ensak" osv. Tror jag var rädd att jag som LESBISK pop-artist inte skulle få plats och att jag inte heller behövde ta den platsen.
– Men i och med att min musik/bilder/videos är så personliga så blir det skitkonstigt att inte prata öppet om min sexualitet. Heterosar spyr ju ut sin sexualitet hela tiden, inte lackar någon på det liksom.
– Jag tror jag blev stolt när jag tog mig själv på allvar, när jag tillät mig själv att vara lesbisk hela tiden, överallt, all day everyday. Jag kan inte säga att jag har haft några egentliga lesbiska förebilder när jag växte upp... Det kan handla om okunskap men jag tycker också inte att en ska behöva leta för att hitta lesbiska förebilder, jag tycker dom och vi ska vara i folks face konstant. Det är väl därför jag också känner att det blir viktigt att jag infiltrerar den heterofierade popvärlden och representerar där. Jag hade behövt mig.

Beatrice we ❤️ u!

Senaste inlägg från Kakan

Kakan

Prenumerera: RSS-flödeKakan Hermansson
är 33 år och queen of everything.

Hon är feminist och antirasist och pratar gärna hbtq, klass och våld. Förutom tv gör hon radio på Morgonpasset i P3, bloggar om kvinnor, ibland om rnb och har en master of fine arts i keramik och glas. Gör även video.

Älskar systerskapet högst.

Best of Kakan:

Arkiv

Visa hela arkivet eller…Bloggar


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Meny