Huvudmeny

Dirty Dancing, och känslorna som kommer med.

Kakan 14:27 19 Dec 2014

Jag ligger hemma i min säng och är sjuk, och gråter. Inte små nätta tårar som rullar ner för kinderna, utan hulkar, fulgråter. Det känns ända in i hjärtat. Det är inte för att jag tycker synd om mig själv, utan för att jag kollar på "Hitlåtens historia" på SVT Play, om (I've had) the time of my life, låten som gjorde Dirty Dancing. Ingen film i hela mitt liv har påverkat mig så mycket som Dirty Dancing. En vän till mig säger att hon upplevde kåthet, eller åtrå, första gången hon såg filmen. Hear hear. Jag minns inte första gången jag såg den, men det kan mycket väl ha varit hemma hos min bästis Emma på Bronsåldersvägen på Gunnesbo där vi växte upp. Sen återkom den, om och om igen. Eleanor Bergstein, som skrivit filmen, jag är för evigt tacksam för detta. Hon har blandat in sin egen barndom och säger själv att Johnny är ganska mycket henne själv.

dd.jpeg

Visst har det funnits andra filmer i mitt liv. Menace to Society, Boys in da Hood, Blood In, Blood Out. Alla de där vi kollade ihjäl oss på under vår uppväxt. De skildrar klasssamhället, våld och hat, absolut också kärlek och det förbjudna, det svåra. Men ingenting rörde mig så mycket som Dirty Dancing. Än idag har jag svårt att sätta fingret på VAD som får mig att fastna så hårt för filmen. Jag har sett den tusen gånger, varje gång såg jag slutet tre gånger extra med Emma, och sista gången gjorde vi dansen, och lyftet. Alltså "gjorde lyftet", vi har aldrig lyckats. Jag tror det är klasskrocken absolut, när den kultiverade övre medelklassen möter den ruffa, självständiga arbetarklassen, som också uppenbarligen är fylld av kultur, men en annan. God smak möter äckligt och sexuellt leverne, det sämre och det som inte hör hemma i finrummet. Mitt intresse för estetiska värden kanske startade just där, när Baby carried a watermelon. (Måste understryka den största slitningen NÅGONSIN mellan mig och min syster. För några år sen säger hon; jag har aldrig fattat grejen med Dirty Dancing... mitt hjärta gick i tusen bitar)

(Det är här allt börjar!!!)

dirty-dancing.jpg

Jag kan inte se Dirty Dancing när som helst. Det tar tid att komma in i rätt stämning, och tid att smälta. Jag kan inte heller se den med vem som helst, speciellt inte sådana som inte uppskattar denna stora filmkonst. Självklart är filmen reducerad till att bara vara en chickflick, och alla vet ju att det som är avsett för kvinnor och tjejer har lägre status, är sämre och mindre intressant. Men det stämmer ju aldrig. DD har ALLT. Kärlek, sex, dans, klasskillnader, rasism, systerskap, regn, abort, mode, vackert foto. Förutom att det inte existerar en enda hbtq-person och nästan alla är vita. Okej, den har inte allt, men när jag var tonåring, då hade den allt. 

dirty-dancing-film-2.jpg

Kalla mig blödig, men jag kan knappt ens kolla på denna bild när Penny och Baby dansar. För mig var den sortens systerskap väldigt nytt, i tonåren var min verklighet fortfarande att tjejer endast tävlade mot varandra, det fanns ingen sån här relation presenterad någon annanstans. Det är ju inte bara Johnnys Castle och Baby Houseman (SÅ matchande efternamn) vars relationer präglar filmen. Babys föräldrar är närvarande, även Babys pappa och Penny får ju en relation pga aborten. Hatet mot Johnny är i sig en relation med myckt vikt i. Hehe, Babys syster Lisa är ju också en karaktär full med relationer, t ex med den där bratkillen som är så äcklig. Oh good lord. Den här filmen har verkligen krupit in i mitt hjärta och gått och lagt sig. Emellanåt vaknar den upp och skakar om, sen somnar den om.

Idag har jag sett "Hitlåtens Historia" på SVT Play, se den!! Jag låg i feber och slökollade på ett program om Foo Fighters och ba, jaha vad ska jag göra härnäst? Då uppenbarade sig detta. Kunde knappt tro mina ögon!

skarmavbild_2014-12-19_kl._13.22.00.png

skarmavbild_2014-12-19_kl._13.22.32.png

Här är originaltexten till (I've had) the time of my life:

skarmavbild_2014-12-19_kl._13.26.48.png

Om jag har kollat på filmen tusen gånger, ska inte ens tala om hur mycket jag lyssnat på soundtracket. Fick detta i julklapp nån gång på högstadiet tror jag. Även när en skulle spela riktigt kool och bara lyssnade på rap, slank denna goding in med jämna mellanrum, jag kunde inte värja mig mot storheten.

Som en helt normal person har jag även inhandlat denna:

(Om ni kollar på mitt nya program som börjar sändas på SVT i vår, kommer ni se att jag även inkluderat denna i programmet. Dj Gränslös)

book.jpg

Jag kommer nog så småningom att inhandla denna, men just nu känns den FÖR mycket. Hur ska jag kunna ta till mig ett liv om Patrick utifrån han och hans frus berättelser, det gör för ont:

1253106856_swayze-book-290.jpg51pmwnfjfdl._sy344_bo1204203200_.jpgimg168.jpg

Tre starka omslag också. Hallå ni vet väl att Patricks mamma var värsta dansaren också? Det är ju från henne han lärt sig att dansa, han kunde dansa låååångt innan Dirty Dancing.

mom.jpeg

Här håller Patsy upp en bild på Patrick, i den första intervjun efter att han gått bort. Fy fan att överleva sitt barn.

article-2027279-0d78840900000578-551_468x351.jpg

Tydligen kom inte Patrick och Jennfier så bra överens bakom kameran, men det gör inget. Här kan du läsa lite om Behind The Scenes, om du vill förstöra ditt rosa skimmer som puffar runt filmen.

Tex detta:

skarmavbild_2014-12-19_kl._13.48.14.png

Det finns oändligt mycket information om Dirty Dancing på internet, älskar internet. Det finns detta, om "Movie Mistakes", skvaller om vad som hände efter filmen, ganska göttig och lite ur Patricks självbiografi, 25 saker du inte visste om Patrick och Jennifer, ja, listan är lång och smaskig, speciellt eftersom Patrick inte längre lever.

Här har ni något att bita i:

Här är en fransk dokumentär om Dirty Dancing, men alla intervjuer är på engelska.

Till slut måste jag tyvärr nämna detta: se inte den. Jag blev så jävla glad när jag hörde talas om en "tvåa" but little did I know. Ingen Patrick och ingen Jennifer.

havanna_nights.jpg

Det har ju även snackats om en remake ganska länge, orden blöder i mina öron. Här bekräftas det att filmen blir försenad. Den här ångesten ska vi inte ens tala om, Ryan Gosling som Johnny, nä vet ni vad!

Vi får se vad framtiden utvisar. Så länge stannar jag kvar i dåtiden och särjer över Patricks död, och omsluter mig med känslorna från min barndom och min samtid. Jag älskar Dirty Dancing <3

Här, för att avsluta allt väldigt sexigt, kommer en bortklippt sexig scen (blir generad av det där juckandet):

Facebook vs Kakan 4-0

Kakan 18:30 18 Dec 2014

Hej

Nu så här precis innan jul är det "någon" som har anmält mig igen på facebook. Denna gången hade jag TRIGGERVARNING lagt upp en av Beldinas blogginlägg på facebook, den som hette "don't cross the nipplegate". Jag undrar vad i texten som fick de där stackars facebookkillarna att börja böla.

Var det detta: Här e våra bröst och dom sitter fast på en kropp som vi själva bestämmer över

skarmavbild_2014-12-18_kl._18.20.23.png

eller kanske denna (som tog sönder hela internet iof):

skarmavbild_2014-12-18_kl._18.20.33.png

Precis detta skrev Beldina om, om rädslan för bröstvårtan, the nipple, och kvinnors totalt motarbetade rätt till att visa både bröst och vårta när vi vill. Och hur. Är någon på facebook så jävla rädd för en radda avklädda tjejer med rånarluvor och kim k's bak att dom anmäler min LÄNK till blogginlägget. En sak är dom inte rädda för iaf, rasistisk och sexistisk sjuk propaganda florerar fritt på Facebook, anmälda till tusen men aldrig borttagna pga att grupperna "inte går emot reglerna bla bla bla". 

Minn ni att jag blev anmäld när jag skrev bög en gång på facebook? Minns ni 1939, och 2014? Nu har det börjat.

Det sista av Kakan :(

Kakan 15:22 17 Dec 2014
91. Saknar du något? 
Okej, triggervarning snack om underlivet. men ja, jag saknar min menskopp. Varje gång jag menstruerar och inte har tillgång till min älskade kopp går något sönder i mig. sen jag började med menskoppen juni 2012 har varje månad blivit lättar, mindre ångest och mindre miljöförstöring. Att använda tampong känns som ett straff.
 
92. Är det viktigt att fira födelsedagar? 
Nej det är borgerligt och kapitalistiskt. Fast ändå mysigt va?
 
93. Vad gör dig ledsen?
Världen och mäns makt.
 
94. Vad gör dig glad? 
keramik, systrar och kamp
 
95. Har du varit gift eller förlovad?
Förlovad en gång på låtsas.
 
96. Vad ska du göra i helgen? 
Jobba, rassla, fira Michelle och slutligen åka till Göteborg och lämna pengar till Rosenlundstödet, fira jul med svärmor också <3
 
97. Vad är det knasigaste du gjort?
Inbillade mig aslänge att jag var straight
 
98. Vad har du för laster?
Taxi, hudvård och god mat. Skor då och då. 
Här är några olika skrubb och lite aha-peeling som jag gillar. Inte samtidigt dock!
 
glamglow3.jpg100000000721_dt.gif
derma.jpgkiehls.jpg
 
99. Vem är din förebild? 
Foujan Rouzbeh är en sån person som på ett väldigt praktiskt och enkelt sätt inspirerar mig. Det handlar absolut inte på partipolitik, utan aktivism. Kan hon så kan jag, sluta lata dig och va kool, så brukar jag säga till mig själv och låtsas att det e Foujan haha.
 
100. Vad ska du göra när du svarat klart på alla frågor?
Städa. Hatar att städa, har stora problem med allt inom städområdet. Riktigt stora.

gegen nazi, two-spirit och min hy.

Kakan 14:14 16 Dec 2014
71. Din största vinst? 
Jag vann liksom JÄMT när jag var liten, KP, sydsvenskan, you name it. vann en riktigt snygg midjeväsk i lappat skinn en gång. Vann också Mona Sahlins hjärta när jag skickae en gegen nazi pin till henne när jag var 12.
 
gegen_nazis.jpg

72. Civilstånd? 
Ihop med den koolaste jag nånsin träffat. Asså ärligt. Trodde aldrig det kunde va så.
 
73. Vilka hemsidor besöker du dagligen? 
Nöjesguiden.se, google, bukowskimarket, imdb nästan dagligen. 
 
74. Är du fåfäng?
Sådär, mest med min hy faktiskt. Det syns inte, det bara känns.
 
75. Ångrar du någonting du gjort?
Oh ja, massvis. Vilken person är en om en inte ångrar nåt?
 
76. Hur gammal är din pappa?
65 gulliga år. Han gick precis till kyrkan här i Linköping innan han åkte hem. Vi har haft ett uppdrag ihop: 
(kolla längst ner till höger <3)
 
flygvapen.jpg
 
77. Vilket är ditt drömjobb? 
Okej jag har liksom snott den här listan av Pelle, och han hade skrivt; "Röstskådis till en tecknad film." Och det vill jag också jobba med!!! jag ska make it happen!!!! Annars rokstjärna.
 
78. Finns det något du verkligen skulle vilja göra men inte haft tillfälle, tid eller råd till?
Vara ledig och tjäna pengar.
 
79. Vad har du haft för husdjur?
Dvärgdväduren Blöjsan R.I.P.
 
80. Berätta tre saker som dina läsare antagligen inte vet om dig? 
1. Jag var moderedaktör på skoltidningen i sjuan. Ville desperat styla om alla tjejer på skolan pga "såg potential". 
2. Jag har en kronisk njursjukom *sexi*
3. Började lyssna på Nirvana när jag var mycket ung, pga att min pappa gjorde det.
 
81. Svär du ofta?
Ja, och det spelar väl inte så stor roll.
 
82. Sverige när det är som bäst? 
Vår och sommar, och en bit in på hösten. Allt annat är vidrigt.
 
83. Kan du åka slalom? 
men gissa, absolut inte
 
84. Vad har du ätit i dag? 
4 ipren och frukost samt cesarsallad
 
85. Vad har du för utbildning? 
Master of Fine arts från Konstfack
 
86. Vilken kroppsdel är du mest nöjd med? 
Hjärnan och rumpan. 
 
87. Vilken kroppsdel är du minst nöjd med?
-
 
88. Vilken är din bästa egenskap?
Jag jobbar på, räds inte koflikter och är smart.
 
89. Vilken är din sämsta egenskap? 
Lat och dåligt tålamod
 
90. Nämn två historiska personer som intresserar dig?
We'Wha och Andrea Dworkin
wewha1.gif
 
050411_dworkin_hmed_6p.grid-6x2.jpg

 

Senaste inlägg från Kakan

Kakan

Prenumerera: RSS-flödeKakan Hermansson
är 33 år och queen of everything.

Hon är feminist och antirasist och pratar gärna hbtq, klass och våld. Förutom tv gör hon radio på Morgonpasset i P3, bloggar om kvinnor, ibland om rnb och har en master of fine arts i keramik och glas. Gör även video.

Älskar systerskapet högst.

Best of Kakan:

Arkiv

Visa hela arkivet eller…Bloggar


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Meny