Huvudmeny

På bröllop med Kakan- Mitt nya program!

Kakan 22:19 27 Feb 2015

i snart ett år har vi jobbat med det här sjuka programmet! När vi började förra våren trodde vi att vi utan tvekan skulle få välja och vraka mellan örti bröllop som ba FILMA OSS. Men det va ganska svårt. Folk va picky, vi va picky. Vi ville inte ha de "klassiska" bröllopen. Och jag är så glad för att vi fick de sex bröllopen vi fick! Jag har lärt mig så mycket, grinat och flabbat. Åkt upp på fjället i Norrbotten med fem jackor, åkt till ett vårvarmt England och ätit en go paj och burit 90 flaskor specialtillverkad champagne. Ätit så gott igen, lärt känna underbara personer, inte bara brudparen själva utan deras vänner och familjer. Ja ni måste kolla!

På ett extremt högt fjäll med fem jackor på mig!

toppen_niklas_forshell_kopia.png

Aldrig känt mig så kool som på en scooter

scooter_1_niklas_forshell_kopia.png

Med Kuldip och Emily på deras tredje fest. Där jag vigde dom. Nä.

emily_kuldip_kopia.jpg

Har inte direkt INTE lagt mig i andras brudtärnors glans.

kakan_7_bill_watts_kopia.png

 

Ok onsdag 4e mars, kl 20.30 på 2an. Tror jag! PUSS

Cajsa von Zeipel på Millesgården

Kakan 18:40 23 Feb 2015

Om du befinner dig i Stockholm, eller har tid, råd och möjlighet att bege dig till Millesgården på Lidingö, så är du go och tar den chansen. Cajsa von Zeipel ställer ut ett gäng extremt skickliga skulpturer i ateljehuset. Cajsa har gått på Mejan aka Kungliga Konsthögskolan och är mästare på skulptur. Jag som är skolad på keramik och glas, en ren och skär skulpturutbildning gråter av avund, obs ej missunnsamhet. Cajsa har något som inte har stoppat henne i att vare sig tänka eller uttrycka sig normtivt, hon har inget som verkar ha läst henne rätt och fel. Jag är så sjukt impad av hennes konstnärskap. 

ja, förutom att vara proffs på konst har hon nu även gett ut en bok med namnet Pro Ana tomy. Titeln anspelar både på begreppet Pro Ana, alltså företeelsen om att uppmuntra anorexi, men även anatomy, ja anatomi.

Såhär beskrivs boken på Capricious hemsida, som ger ut boken:

Pro Anatomy is the first catalog of Swedish artist Cajsa von Zeipel’s work from 2007 to 2015. Divided into three parts, the book presents the artist’s obsession with her own body as it relates to her diverse practice, from her signature sculptures to her most recent work, 1:1, a project that represents a new direction for the artist in her engagement with the human form. Using a CAT scan of her body, von Zeipel 3D-printed a replica of her own skeleton, continuing her investigation into the body’s aesthetic—and scientific—complexities when it is stripped to muscle and bones. Whereas much of her work has dealt with the surface of the body, 1:1 cuts to the bone.

 

skarmavbild_2015-02-23_kl._18.24.46.png

skarmavbild_2015-02-23_kl._18.27.35.pngskarmavbild_2015-02-23_kl._18.27.29.pngskarmavbild_2015-02-23_kl._18.27.21.png

 

 

skarmavbild_2015-02-23_kl._18.30.46.pngskarmavbild_2015-02-23_kl._18.30.41.pngskarmavbild_2015-02-23_kl._18.30.34.png

skarmavbild_2015-02-23_kl._18.27.35.png

Millesgården i sig är fantastisk. Så vacker och enorm. Även kul att kolla på rika människors hus på promenaden dit. Gå dit nu!

skarmavbild_2015-02-23_kl._18.30.27.png

img_8807.jpg

SOUL ÄR EN KÄNSLA, INTE EN FÄRG

Kakan 18:21 21 Feb 2015

Detta är en text av Beldina som huserar på Kakans blogg då och då.

Först av allt, låt oss alla vara överens om att genre klassificering 2015 är rätt så meningslöst. Dagens musik är en sådan smältdegel som det inte finns några tydliga linjer i längre. Vi använder genreetiketter eftersom det är det enklaste sättet vi har att beskriva något och ge människor en uppfattning om vad det låter som. 

Min EP ‘Intermission’ släpptes nyligen och jag är alldeles överväldigad av den positiva responsen och framförallt av all media som har uppmärksammat den.  Är fortfarande ganska ny till att göra intervjuer och jag läser sällan om mig själv online men i samband med det här släppet blev det svårt att hålla mig undan. Soulsångerskan, soulhoppet, soulkraft etc är ett återkommande fenomen av adjektiv som jag förföljs utav likaså rnb.. “alternativ” har även dykt upp ibland och då undrar jag; syftar man på musiken, framträdandet eller imagen?

Ras, plats, bild och presentation tillsammans med andra handlingar påverkar ofta genreklassificering mer än själva musiken och det kan vara skadligt för artister som inte förtjänar att förenklas till förmån för medias lust att “klumpa ihop” saker. För soul och R&B är en genre med en djup historia och ständigt skiftande klang.

R&B (rythm and blues) uppfanns som en marknadsföring term av skivindustrin för populärmusik som skapades av afroamerikaner tillbaka på 1940-talet. Genren har rullat genom jazz, blues, 50-tals rock och spreds in till funk, pop och hip-hop influenser i slutet av 20-talet. Under senare år har R&Bns kulturella och kommersiella dominans upprepade gånger bevisats av det stora antalet nya indie artister som inspirerats av det och kombinerat sina egna råa, känslomässiga andar med elektroniska trender för att skapa något nytt. 

 

Men “alternativ" eller "experimentell” R&B är en term som måste dö. Det är inte en genre, utan mer som en dörr till nedlåtenhet för förändring. Genom att lägga till prefixet blir det nästan som att säga “Detta är nyskapande ... för att vara R&B”. Det blir svårt för artister, som mig själv, inom detta begrepp att utvecklas utan stämpel och håller R&Bn ständigt i ett eget rum.

 

billie-holiday.jpg

Billie Holiday

 

Soul är grundkänslan till ALL musik, inte bara en genre, för det fanns en tid då Billie Holiday och Chaka Khan var dagens pop stjärnor. Vad vore till exempel Kanyes hits “Through the wire” eller “Strange fruit” utan dessa sångerskor vars original han samplat. Hiphop är soul där många av dem största klassikerna är byggda på samplingar från alla möjliga divor och musik slingor från det äldre soul gardet. Samma sak inom pop/house musik. Nutidens mest streamade låt är “Wake me up” av Avicci med Niles Rodgers på gitarr och Aloe Blaccs stämma för att ge låten mera själ och innan dess hade vi “Show me love” av Robin S som fortfarande är aktuell. Robin S som från början är en svart gospel sångerska från Queens, NY, byggde bara vidare på den bron som redan började skapas tidigt på nittiotalet inom house scenen då “Gypsy woman” med Crystal Waters redan varit ute i drygt ett år.

 

 

För dig som inte känner till den sist nämnda sjunger Crystal om en hemlös kvinna. Texten är löjligt enkel och med en avspänd, melankoliskt ton beskriver hon den här smärtan hon ser över ett pop/house beat. Men om vi hade tagit hennes acapella, samma melodi, samma text och placerat över ett akustisk piano hade det plötsligt känts som en blues..? Samtidigt Idag har vi Adele eller Sam Smith som blir popstjärnor till inspiration av Aretha Franklins klassiska storhet liksom FKA Twigs och Banks citeras ofta som spetsen för den “nya rörelsen” av R&B vid sidan av artister som Kelela, Sampha och Frank Ocean. Min fråga är då: vad är det för känsla som definerar vad det är för musik? När ordet soul faktiskt har just den betydelsen; känsla.

fka-twigs-014.jpg

FKA Twigs 

När jag gör musik, skriver jag precis vad jag tänker. Jag älskar irriterande ljud, beats och klick. Om det är ett rått ämne skriver jag en massa saker om det och tar bort alla fluff ord. Konstiga saker kan vara sexigt och sårbarhet är det starkaste tillståndet att vara i. Tänk hur tråkigt det skulle vara om vi var ständigt dominerande eller ständigt undergivna?

Hur som helst är märkning av musik svårt idag och kanske borde vi alla fundera på att överge det helt och hållet och plocka ut det som innehåller kvalité. Jag föredrar en kvalités stämpel mer än någon genre klassificering ändå.

LORENTZ nu är det för mycket.

Kakan 12:24 20 Feb 2015Nä nu är jag så till mig att jag inte vet jag SKA GÖRA SEN.

Lorentz/Lorre/Lollo har släppt videon till Robyn Fenty (ja, det är Rihannas real namn). Topp tre bästa låten på albumet. Och nu kom videon.

Paus för att hämta andan.

Ok, den här videon betyder så mycket för rappen, vågar jag påstå. Sure, den porträtterar en heterosexuell kärlekshistoria som så många andra, men många är ju hetero, haha, så låt gå. Men här är inte kvinnan ett objekt utan subjekt. Hon är aktiv, hon är enormt mycket bättre på fotboll än Lorentz (sorry men vi vet alla detta) och hon är inte sexualiserad. Hon är där för att hon är PROFFS på det hon gör. Hon är Kosovare Asllani.

skarmavbild_2015-02-20_kl._12.14.20.png

Plus detta goa leendet.

skarmavbild_2015-02-20_kl._12.18.15.png

Lorentz gör en fotbollsduett med någon han aldrig kan slå. Han var framtiden innan ni visste det.

Ohlson Wallin

Kakan 16:50 17 Feb 2015
Om du har vägen förbi Eskilstuna gå och se Elisabeth Olhlson Walins utställning på Eskilstuna Konstmuseum. (Vissa bilder är beskurna).

Senaste inlägg från Kakan

Kakan

Prenumerera: RSS-flödeKakan Hermansson
är 33 år och queen of everything.

Hon är feminist och antirasist och pratar gärna hbtq, klass och våld. Förutom tv gör hon radio på Morgonpasset i P3, bloggar om kvinnor, ibland om rnb och har en master of fine arts i keramik och glas. Gör även video.

Älskar systerskapet högst.

Best of Kakan:

Arkiv

Visa hela arkivet eller…Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Bloggar


Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!

Meny