Tack för den här tiden, Chez Madame

17:02 27 Mar 2015



Tidigare i veckan kunde vi med tunga hjärtan berätta att Chez Madame på Falsterbogatan har stängt. Vi har pratat med ägaren Moa Hellgren om nuet och framtiden, och dessutom fått ta del av recepten på några Chez Madame-klassiker.

Under tisdagen förra veckan möttes besökarna av en handskriven lapp som förkunnade att den stängda dörren skulle förbli stängd. Nyheten spred sig snabbt och frågetecknen hopade sig. Vad har hänt? Vad ska hända nu? Och vad ska vi ta oss till?
– Vi har stängt eftersom bolaget som driver Chez Madame har gått i konkurs. Under hösten och vintern har ekonomin varit ansträngd och vi har försökt hitta andra lösningar som att ta in investerare eller partners, men det har varit svårt att hitta rätt personer. Det är ett tufft beslut som känns väldigt sorgligt, berättar Moa Hellgren.

Nu blir det nya äventyr för gänget bakom Chez Madame. Det är redan uppenbart att saknaden är stor, och Moa hoppas att någon eller några kan ta över stället så att det kan få leva vidare.
– Jag önskar att det ska finnas utrymme i framtiden för fler mindre rörelser än bara kedjor och franchise i Malmö. Det blir lite Davis vs Goliath-känsla för oss småföretagare. Malmö är ju överlag väldigt bra på att leverera inom mat och kaffe, säger Moa. Sedan vurmar ju både jag och min personal för grön och skön mat såklart, och vi hoppas att fler gör det, fortsätter hon.

För oss som inte redan hittat ett nytt ställe att bruncha på under helgerna och att sitta med datorn på i veckan kan vi i alla fall trösta oss med att en liten men betydande del av Chez Madame lever kvar. Moa med personal har nämligen storsint delat med sig av tre klassiker från kaféts tid.

Tarte med frukt och bär

– Den här pajen är en av våra mest populära, berättar Moa. Den är enkel att göra vegansk om man vill, och fyllningen kan varieras efter vad som finns hemma. Välj gärna ekologiska ingredienser.

170 g smör (eller mjölkfritt margarin)
4,5 dl socker
Ca 1 dl florsocker
En nypa salt

Arbeta ihop en deg och fyll en pajform med hälften. Stick små hål i botten med en gaffel och förgrädda på 175 grader i åtta minuter, ta ut och låt svalna. Fyll sedan med någon av våra favoriter; kompott med körsbär och vanilj eller skivade äpplen,
mandelmassa och hackade hasselnötter. Gör ett lock av resterande deg, eller skär ut remsor och lägg omlott över pajen. Pensla med ägg eller lite sockervatten och grädda i 175 grader tills pajen fått fin färg. Ät med glass, en klick grädde eller vaniljsås!

Chez Madames tofubollar (ca 30 st)

– En vegansk rätt som varit otroligt uppskattad! Känns vårig och är väldigt vacker att se på, säger Moa. Servera gärna med ångade primörer, inlagd rödlök och korianderdressing.

300 g naturell smulad tofu
1 gul finhackad lök
1 vitlöksklyfta
1-2 röda finhackade chilifrukter
2,5 dl osaltade cashewnötter
1-2 teskedar flingsalt
Ca 0,5 dl vetemjöl (kan ersättas med majsmjöl eller maizena)
2 matskedar vatten
1 dl sesamfrön
Rapsolja till stekning

Börja med att hacka nötterna grovt i matberedare och ställ åt sidan. Blanda sedan hälften av tofun med lök och chili och mixa till en ganska slät konsistens. Rör ned nötter, salt, mjöl och vaten och mixa. Häll över i en bunke och smula ner den resterande tofun. Forma till bollar, rulla i sesamfrön och stek i ordentligt med olja tills de fått fin färg. Till korianderderssingen pressar du saften från två lime och mixar med fem späda vårlökar, ett stort knippe koriander och två dl kallpressad olivolja.
Smaka av med flingsalt.

Chez Madames brunch

– Det här är vår storsäljare. Vi trodde väl aldrig att den skulle bli så poppis! Gör flera av våra smårätter, brygg kaffe, fixa smoothies och ät i goda vänners lag. Här är ett urval av det vi serverat.

- Fattiga riddare med bärkompott och mascarpone (Superenkelt! Formbröd vända i pannkakssmet och sedan sprinklade med socker och kanel. Stek i rikligt med smör på medelvärme.)
- Rostat surdegsbröd med skivad avokado, olivolja och havssalt
- Scones med lemon curd och färskost
- Havregrynsgröt med chiafrön och färska blåbär
- Färsk skivad frukt
- Grekisk yoghurt med god granola och bärkompott eller honung
- Ett par sorters ost (vi gillar Skånsk donna och Blå kornblomst från Möllans Ost)

Med detta tackar vi Moa med personal för den här tiden, och håller tummarna för ett återupplivande.

Vilka är dina bästa Malmöfik? Tipsa friskt i kommentarerna och rädda de kringdrivande Chez Madame-fansen.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.