För Sigtuna Brygghus handlar allt om attityden och hantverket

13:46 9 Dec 2014

Sigtuna Brygghus är ett av Sveriges mer klassiska mikrobryggerier med mer än 10 år och 70 ölsorter bakom sig. För dem handlar det egentligen inte om att vara ”mikro”, utan att tro på hantverket – ”craft” är allt. I slutet av januari är de med på Nöjesguidens Ölmässa. Vi tog ett snack med husets bryggare David Peuriere.

Sedan Sigtuna Brygghus startade för tio år sedan har företaget växt, och är nu där de de vill vara. Storsäljaren är deras Organic Ale, för tillfället den mest sålda craft-ölen i Sverige.

– Vi försöker ligga långt framme när det händer och hitta på nya grejer. Det är lite det som craft beer handlar om, säger David Peuriere som är bryggare.

Vilken är nästa öltrend?
– Jag tror det är svårt att säga exakt, men jag tror att konsumenterna lär sig mer och mer om kvaliteten och jag hoppas att vi får plats med fler ölstilar. Det handlar mer om kvaliteten och attityden.

Vad kommer ni ta med er till ölmässan?
– Vi har lite roliga grejer på gång. Vi har precis släppt ett fyrpack med fyra olika ipor, de sålde slut på bara några dagar. Så jag kan inte garantera att de finns kvar när det är dags för mässan, men annars har vi ju flera andra produkter.

Hur ser du på det ökade intresset kring öl och bryggning bland allmänheten?
– Som bryggare tycker man självklart det är jättekul, och det går ju självklart ihop med intresset för matlagning och hela den livsstilen. Jobbar man med det här är det självklart jättekul att öl inkluderas i trenden och hela medvetandet på kvalitet. Craftöl är här för att stanna.

Ni har sålt några av era öl på Systembolaget. Hur svårt är det egentligen att få bolaget att ta in en öl från ett litet bryggeri?
– Det är svårt på helt olika sätt. Till en början är det svårt oavsett om man är stor eller liten. De stora har mer tid att lägga ner, men vi lägger ner otroligt mycket på att få in vår öl. Det är hårt arbete, jag sliter mig blodig för det. Det är bara en procent av allt jag försöker sälja in som faktiskt står på hyllorna. Sedan är nästa steg förstås att kunna leverera. Nu har vi äntligen blivit stora nog för att det ska gå, men de mindre kanske helt plötsligt måste investera en massa pengar för att ens kunna det. 

Vilka är de största utmaningarna ni som mikrobryggeri har stött på?
– På det stora hela handlar det om att nå upp till den kvalitet som man vill ha och att nå ut till kunden. Det krävs ganska stora investeringar, och det är inte alltid att man kan få in pengarna så snabbt.

Varför tror du att finns det så få kvinnliga bryggare?
– Man får nästan titta tillbaka i tiden och hur man har sett på öl. Det är nog traditionsbundet, och det är synd. Vi har haft lite kvinnliga kollegor till och från, och det är hur kul som helst. Om man är ett gäng grabbar är det fantastiskt att få in tjejer. 

Varför har inte du skägg?
– Jag har så dålig skäggväxt, annars skulle jag ha det.

Nöjesguidens Ölmässa går av stapeln den 29-31 januari 2015.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!