Efter bara lite drygt ett år är Atelier Foods tid på Fredsgatan 12 snart förbi och restaurangen lägger ner i maj månad. Vi ringde upp curatorn Jan Åman.
Hur kommer det sig att ni lägger ner?
– Vi lägger inte ner, vi flyttar bara ifrån Konstakademien. Vi känner inte att vi kan växa här och göra det vi skapade Atelier Food för. Konceptet kommer att leva vidare efter sommaren. Ska man vara ärlig har vi egentligen stannat lite längre än vad vi hade tänkt oss, och blivit lite för mycket av en vanlig restaurang.
Hur menar du?
– Tanken har aldrig varit att vara en restaurang, utan en utvecklingshub för mat och samhälle. Det bygger mycket på möten mellan konstnärer och kockar, men också att möta de nya krav som ställs på matinstutioner.
Driva gastronomin framåt?
– Nja, mer driva matens utveckling i stort, och inte bara finmat. Det kommer till exempel att vara ett mycket tydligare fokus på public food, att skapa matserveringar på nya sätt i publik form. Vi kommer att expandera utanför innerstan också inom kort.
Atelier Food startade som ett nytt sätt att utveckla framtidens mat. Men konceptet blev snart också en populär pop-up-restaurang med lunchservering i Konstakademiens hus på Fredsgatan 12.
Hade ni hellre sett att verksamheten fortsatte på Konstakademien?
– Det fanns inga förutsättningar för det. Det är ett minimalt kök och väldigt begränsade öppettider. Vi har drivit det nästan lite överambitiöst här om man ska vara ärlig, vilket såklart har varit jätteroligt.
Vad kommer att hända med lokalerna nu?
– Det vet jag faktiskt inte.
Blir det någon utflyttningsfest?
– Ja! Det kommer att vara program från och med torsdag till och med den 9 maj då det är ett stort kalas. På torsdag serverar vi världens bästa hamburgare tillsammans med videoinstallation “Hamburger Diaries” av Elaine Tinnyo. Sedan kommer Fredrik Wretman att presentera sitt Dream Team från Chang Mai. Den 25 april har vi “Crack Boom Bang” ett jättestort aw-kalas.
Atelier Food håller öppet på Konstakademien till och med den 9 maj