Är djurplågeri konst?

Madeleine Norling 17:23 17 Sep 2008

Den 29 augusti orsakade konstnären och klubbfixaren Makode Linde ett enormt rabalder när han under ett performance på F12 släppte ut ett gäng neonfärgade och livslevande kycklingar mitt på dansgolvet och även la ner akvariefiskar i martinidrinkar...Den 29 augusti orsakade konstnären och klubbfixaren Makode Linde ett enormt rabalder när han under ett performance på F12 släppte ut ett gäng neonfärgade och livslevande kycklingar mitt på dansgolvet och även la ner akvariefiskar i martinidrinkar. Eller som Ulric Bermsjö så fint uttryckte det efter polisanmälan om djurplågeri: “Det kanske inte var helt lyckat att lägga akvariefiskar i alkoholhaltig dryck”. Om man nu drar den här händelsen till sin spets så brottas jag med tre frågor: Vad gjorde jag? 1. Kan jag, Madeleine Norling, tusen McDonalds-hamburgare senare, hävda att jag själv inte är en jävla djurplågare? Jag har ju säkert mördat hundratals djur under min livstid, om än indirekt. Dock ej under åldern 17–22. Då var jag vego. 2. Vad är konst (pågående)? 3. Jag befann mig faktiskt på F12 den aktuella kvällen men missade det här spektaklet.

1. Lura Ögat — fem seklers bländverk
25 september–11 januari, Nationalmuseum
Det här är faktiskt helt och hållet vidrigt. Vi pratar en hel utställning som berör konstgenren Trompe d’oeil. Det finns inget jag hatar så mycket som den genren. Drygt 140 konstverk, från renässansen och fram till idag, visas. Målningar av äldre mästare som van Eyck och Gijsbrecht intill verk av surrealisten René Magritte, den svenska konstnären Otto G Carlsund och samtida skapelser av Anish Kapoor, Christian Andersson och Olafur Eliasson.

2. Los Angeles 1957–1968
4 oktober 2008–6 januari 2009, Moderna Museet
Jag har aldrig varit i Los Angeles men vill väldigt gärna flytta dit. Jag tycker Modernas utställningsserie Tid & plats är en riktig hit. På hemsidan kan man läsa: “Sol, surf och smog — tre ord som alla kastar ett förklarande ljus över den explosionsartade utveckling som konsten i Los Angeles upp-levde under några intensiva år med början i slutet av femtiotalet i New Yorks skugga gör konstnärer som Ed Kienholz, David Hockney, Ed Ruscha, Sam Francis, James Turrell och John Baldessari verk som i sin egensinniga visualitet har kommit att inspirera generation efter generation av konstnärer världen över. “

3. Spirande vita nätter
17 september–21 december, Bonniers Konsthall
Kina är trendigt i höst. Bonniers Konsthalls stora satsning är utställningen Spirande vita nätter — ett möte med kinesisk samtidskonst. Utställningen visar 17 unga kinesiska konstnärer som befinner sig i gränslandet mellan tusenåriga traditioner och ny teknik. Utställningen visar bland annat Yang Fudongs filmberättelse från den kinesiska landsbygden. Yang Fudong kan man samtidigt se i en stor utställning på hemliga Jarla Partilager. Gå in på www.jarlapartilager.org och boka tid.

4. DADALENIN
19 oktober, Tensta Konsthall
Leopardrummet har dött och i den nu svarta kuben på Tensta konsthall har evolutionen av Rainer Ganahls historieomdanande livsprojekt DADALENIN påbörjats. De sista dagarna av utställningen släpper Tensta konsthall lös DADALENIN och under perioden 15–19 oktober finns Rainers studenter från Stuttgart på konsthallen för delta i ett par intensiva produktionsdagar där alla är välkomna att delta.

5. DEN STORA FÄRGSKRÄLLEN
4 oktober–4 januari, Liljevalchs Konsthall
Liljevalchs fortsätter i oförminskad takt med sitt uppdrag att visa Sigurd Hjertén, Isaac Grünewald och Leander Engström. Östermalmstanterna kan alltså hålla sig lugna och fina även denna höst. Hit kan du gå med din gamla farmor och beundra färgkompositioner. Gå sedan och ät lunch på Blå Porten. Trevligt!
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!