10 göteborgskrogar - oktober

15:21 1 Oct 2004
[B]1. Thörnströms kök[/B] [I]Teknologgatan 3, tel 16 20 66[/I] Ett bra kök är som Håkan Thörnströms. Här kan personalen vara hur trevlig som helst, ta emot, servera fina drinkar i den lilla rektangulära baren, föra oss till bordet, ge oss perfekt anklever, perfekt stekt sparris och fina fiskfiléer och samtidigt låtsas om att det är fred i världen. Så är det naturligtvis inte. Bara några meter från våra bord utspelar sig ett krig i en fabrik som tillhandahåller perfekt handgjord mat, med ett dussintals olika temperatur, mönster, vätskor, is och eld, framställda med en prickskytts exakthet, ett maskingevärs effektivitet och upplagd som ren konst. Men om du tror att mat bara är någonting man stoppar i kroppen för att gå vidare mot viktigare saker i ditt liv gör du dig inte besvär. Öppet: tis-lör 18.00-24.00. [B]2. Hos Pelle[/B] [I]Djupedalsgatan 2 Tel. 031-12 10 31[/I] Ibland måste man fråga sig om man verkligen gillar att gå på restaurang. Och svaret blir alltid: Ja, nej, ja, nej, ja, nej - och det är så tydlig man kan vara. Det handlar om ett hatkärleksförhållande. Man kan lita på att det alltid är lika äckligt. Vi vet inte riktigt vad det här har att göra med Hos Pelle, men det var något vi ville få ur oss. Men kanske också för att Hos Pelle för oss är som att träffa en tjej. Vi kan spendera timmar på Hos Pelle och bara lukta på menyerna. Vi har ett väldigt erotiskt förhållande till mat, så för oss är ett besök på Hos Pelle den mest extrema sexuella upplevelsen man kan ha. Servicen är som den ska vara på en modern lyxrestaurang: vänlig, effektiv och diskret. Rätterna är levande konstformer och leder in oss i långa förhållanden med anklever, vaktel, sjötunga och hummersoppa. Bara för att i nästa ögonblick tvinga oss att vänsterprassla med en aubergine. Öppet: mån-tor 18.00-22.00, fre 17.00-23.00 och lör 18.00-23.00. [B]3. Basement[/B] [I]Götabergsgatan 28, tel 28 27 29[/I] Basement är fortfarande en mycket njutningsfylld resa. Priserna verkar till en början förvånansvärt humana men har sin förklaring i portionernas mindre storlekar. Basements filosofi är att gästen ska testa något fler rätter än vanligt, ett mycket välkommet initiativ. Bra vinlista och klassisk inredning gör stället till en ypperlig finkrog/bar/vinbar/kafé i ett. Nominerat till Nöjesguidens Göteborgspris 2001 i kategorin Krog. Öppet: mån-tors 17.00-23.00, fre-lör 17.00-01.00. Köket stänger 22.00 varje dag. [B]4. Sjömagasinet[/B] [I]Klippans Kulturreservat, tel 775 59 20[/I] Vad på denna jord kan tänkas mer ångestframkallande, än att som resenär på ett förlustdrabbat spårvagnsbolag, tvingas lyssna på Majornabor som överväger att konvertera till buddhismen, vilket med hänsyn tagen till den lokala dialekten, låter ungefär som böddismen. Vi har inte länge kvar i livet när vi till slut anländer till Sjömagasinets Jack London-geografi ute vid klippans kulturreservat där man endast möts av ett vackert rött trähus och en Bergmansk tystnad. Tack gode gud för det. Sedan börjar den stora matfestivalen. En stor bit torsk, som har klätts upp i ankleverbitar och tumnagelstora tryffelflingor, visas upp på vackert, stilrent porslin (ingen tokrolig design, tack och lov för det). Det är det närmsta sex vi kommit med en fisk. Det är så gott att det är inte normalt. En pocherad piggvar smälter i munnen. Serveras med ett skojigt litet ägg. Öppet: mån-fre 11.30-14.00, 18.00-22.00 och lör 17.00-22.00. [B]5. 28+[/B] [I]Götabergsgatan 28, tel 20 21 61[/I] 28+ alltid varit nere med att klassicismen är det nya svart. 28+ har alltid samplat från löjrom, gåslever, vintertryffel, kanin och Puccini. Det är det 28+ vinner på. Det är därför de alltid haft en stjärna i guiden. Det är därför de får generösa betyg i varenda mattidning. 28+ båda degustationsmenyerna är såklart strålande (895 kr för den stora menyn och 795 kr för fiskmenyn). Köket är på det stora hela som det bör vara - helt lysande. Men lokalen når inte upp i samma klass som bakgrundsmusiken. Det är Puccinis fel alltihop. Öppet: mån-lör 18.00-23.00. [B]6. La Cucina Italiana[/B] [I]Skånegatan 33, tel 16 63 07[/I] Har blivit en av stadens mest välbesökta italienare, främst beroende på ägaren Pietro Fioriniello, en man som vet hur man får gästerna att trivas på alla plan. I denna intima lokal äter en mycket nischad publik - affärsmän och kärlekspar - välsmakande och vackert dekorerade rätter. Menyn skiftas ofta. Men varje söndag går menyn i kärlekens tecken. Rökfritt. Öppet: mån-fre 11.30-14.00, 17.00-23.00, lör 17.00-23.30. [B]7. Kock & Vin[/B] [I]Viktoriagatan 12, tel 701 79 79[/I] Björn Perssons nya krog efter Kungstorget är en restaurang med modern, franskinspirerad matlagning och vinbar med kortare meny. Köket tar ut de smakmässiga svängarna ordentligt, vinlistan är lång och skönt varierad med rimliga priser och har man tur får man krögaren själv som vinrådgivare. En krog som kostar lite extra, men är värd en stor och bred publik. Vinnare av Nöjesguidens Göteborgspris 2001 i kategorin Krog. Öppet: tis-lör 18.00-22.30 (köket stänger, öppet i baren till ca 01.00). [B]8. Trattoria da Pasquale[/B] [I]Sten Sturegatan 17, tel 16 42 16[/I] Här hänger de RIKTIGA Sopranos! Med italiensk tv-underhållning i ena hörnet och en kitschig bardisk i det andra måste Trattoria de Pasquale kallas genuint italienskt. Maten här är alltid vällagad, enkel och god, med tonvikt på hemlagad pasta. Ljudnivån kan vara en aning hög, vilket snarare förstärker trattoria-vibbarna än verkar störande. Öppet: mån-fre 12.00-22.00, lör 13.00-22.30, sön 13.00-20.00. [B]9. Cyrano[/B] [I]Prinsgatan 7, tel 14 31 10/Viktoriagatan 26, tel 13 29 00[/I] Fransk myskrog där den överdekorerade inredningen fungerar som en slags verklighetsflykt, i kombination med stugvärmen från den vedeldade pizzaugnen, menyn på griffeltavlor och fransktalande servitörer. Maten är billig, 165 kronor för kvällens trerättersmeny, men pizzorna är oftast de mest prisvärda. Öppet mån-fre 11.00-14.00, 17.00-23.00, lör 14.00-23.00, sön 14.00-21.00. [B]10. Etc.[/B] [I]Vasaplatsen 4, tel 13 06 02[/I] Etc. kan sina rätter. Ett gäng ostfyllda pastaknyten med murklor, rödvin & grädde smakar vansinnigt gott och ett smärre crescendo utbryter när vi adderar lite Amarone. Vinlistan är inte dum alls. Ett något stort förtroende har dock tilldelats druvan Nebbiolo, men studerar man listan lite noggrannare hittar man favoriter som Tignanello och Solaia. Många finns också att få per glas. Vidare vill vi också rekommendera capra e spinaci, penne, citronmarinerad kycklingfilè, getost, spenat och grädde, som skulle få en värdeskeptiker att börja tro på kokt pasta igen. Öppet: Lunch mån-fre 11.00-15.00, mån-tors 17.00-23.00, fre 17.00-01.00, lör 15.00-01.00 och sön 15.00-21.00.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!