Svartengrens

Redaktion 15:14 7 Jul 2011


Foto: Emil Jönsson

 

Mårdens gamla lokaler har sålts och de nya ägarna har förpassat den lilla uppstoppade gnagaren till ett utrymme ovanpå gästtoaletterna.

Namnet på den nya restaurangen är Svartengrens och här sysslar man till den allra största delen helst med närproducerade animalier. Restaurangchefen Christian Berggren känns igen från Vassa Eggen och till baren har man handplockat bland annat Josephine Sondlo från Restaurang 1900. Totalt två servitriser och en servitör tar under kvällen hand om vårt sällskap, och de samspelar bra med varandra. En tar beställning, en lämnar maten och den tredje försäkrar sig om att den smakar bra.
Den till förrätt skrapade oxfilén serveras som en öppen råbiff. Svindyr sett till storleken på portionen, men fullkomligt magisk. Kaprisemulsionen lämnar efter sig mycket smak, men ej för mycket. Ängssyran har servitrisen plockat själv. Abborren som utgör vår andra förrätt spelar även den i samma liga. Tillsammans med vit sparris och rikligt med smör blir den en smakbomb av det behagligare slaget. Dessutom mjäll och fin i köttet som faller sönder helt perfekt mellan tänderna. De gigantiska köttbitarna som utgör större delen av varmrätterna är ursprungsmärkta och härstammar i mångt och mycket från Stockholms skärgård samt Svartådalen i Västmanland. På pappret ser dessa ut att leverera något alldeles otroligt, och våra förväntningar trissas upp, men uppfylls tyvärr endast till viss del. Servitrisen missar eller väljer bort att prata stekgrad på köttet, vilket tyvärr resulterar i en för välstekt och direkt tråkig kotte. Flanksteken är prisvärd men kanske något anonym i smaken. Tillbehören som tyvärr inte ingår är desto bättre. Faktiskt oerhört bra, och man får påfyllning när de tar slut. Prisvärd är också den halva rotisserade kycklingen vars like man närmast hittar på favoriten Jin & Peeters. Betyget kan efter ovanstående möjligen verka snålt. Men just stekgraden är den detalj som en karnivor restaurang verkligen bör sköta oklanderligt. Vi är dock övertygade om att Svartengrens är en krog att räkna med ett bra tag framöver.

 

Adress: 
Tulegatan 24
Hemsida: 
Öppettider: 
tis–sön 17–01. Prisnivå: förrätter cirka 130 kr, varmrätter 170–260 kr.
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!