Fredsgatan 12

11:13 26 Apr 2006
Melker Andersson - matadoren i Krogakuten, estradören i Let's dance och krögaren som driver krogarna med de minimalistiska namnen Grill, Restaurangen, Fyran (TV4:s personalmatsal) och Fredsgatan 12 (F12). Medan jag skriver denna recension av nyrenoverade och utbyggda F12 har Melker - eller borde jag kalla honom Krögaren - med säkerhet redan hunnit öppna ytterligare en restaurang i sitt imperium, nämligen Kungsholmen. Förmodligen står han i skrivande stund och polerar dieselmotorn till sitt ännu nyare projekt, Sea Lounge, en superfuturistisk flytande lyxkrog med tillhörande bastu och jacuzzi. Men låt oss hålla oss till Fredsgatan 12. Lokalen är numera utbyggd och uppfräschad. En stilig bar har tillkommit. Vid vårt senaste besök fyllde den egentligen inget syfte eftersom den stod obemannad mestadels hela tiden, medan personalen nervöst irrade omkring med flackande blickar. Att bli utslängd från Sturecompagniet känns både mer välkomnande och mer taktfullt. Det är synd, eftersom Danyel Couet är en baddare på att laga mat. Numera finns två menyer - en "traditionell" och en "innovativ". Bland höjdpunkterna på den traditionella finns finfin hummer med avokado, sparris med pocherat ägg och tryffel, samt en perfekt sjötunga meunière. I den experimentella ringhörnan har vi ett stim av råa räkor med tapioka, isbergssallad och forellrom. De här filurerna är spänstiga och fina till skillnad från de mjöliga vi annars alltid påträffar när det är fråga om okokta räkor. Hälleflundran "tataki" med pomelo och passionsfrukt är också en vinnare. Och lyckligtvis har de kvar citronraviolin med bläckfisk som vi dyrkade redan innan renoveringen. Att pollen ingår bland ingredienserna är skojsigt! På pappret ser kanske den innovativa menyn godare ut än den traditionella, men efter en kraftmätning vill vi ändå hävda att det är jämt skägg. Maten är numera i toppklass på F12. Synd bara att vi möttes av autister i loungen. Öppet: mån-lör 17.00-01.00, sön stängt. Lunch 11.30-14.00.
Stad: 
Lokal: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!