Fotografiska

Redaktion 13:39 26 Feb 2015
fotografiska_restaurangokt.jpg

När Fotografiska i höstas slog upp portarna för sin nya och påkostade restaurangsatsning gjordes det i sällskap av deras trogna följeslagare till restauratör Paul Svensson.

På modernt manér tog museet också fokuseringen på växtriket ett steg längre och de animaliska proteinerna spelar idag en tämligen anonym andrafiol på menyn, även om de finns närvarande. Portionerna är av knapp mellanmodell, kostar 125 kronor styck och vi rekommenderas ett fyrtal per person för att bli mätta. Ett tillval från djurriket kostar några tior mer och dessa fås specificerade på förfrågan. 
 
Vi bestämmer oss för att ta oss igenom det mesta av vad krogen har att erbjuda för kvällen och börjar därför med en blomkål som serveras kall med dill och svensk råräka. Den passerar dessvärre obemärkt förbi, medan de kycklingdoftande morötterna som följer strax därefter trillar mycket trevligare på läppen. Solklart bäst av de tre kalla rätterna är emellertid potatisrätten med kallrökt gräddfil och löjrom, som är en fullträff. Samtliga rätter är sett till den visuella presentationen givetvis perfekta. Vi hinner knappt lägga ner gaffeln innan nästa runda står på bordet i form av det varma artilleriet. 
 
Först ut är en gul lök, och hade vi vetat att lök kunde smaka såhär bra skulle en diet på bara det, jordärtskockor och hösttryffel inte kännas som en förlust. Det här är kvällens anrättning, även om också purjon smakar nästan lika bra. Den helstekta och väldigt rustika rotsellerin med svamp som följer strax därefter är också fint tillagad precis som svartroten som benämns fattigmanssparris och därför pliktskyldigt serveras med en helt okej bearnaise. Det enda strecket i protokollet är vårt tillval från djurriket som denna kväll består av anka. Ett fattigt bröst delat på tre personer känns i underkant. Vi avslutar med en sorbet på vinterpäron, smaksatt med lagerblad och ingefära, som är väldigt fräsch men kanske mer rolig än god. 
 
Fotografiska är utan större konkurrens stans klart bästa museirestaurang, och kvaliteten är inget fel på. Dock lyfter det heller inte riktigt i paritet med prissättning och våra därefter höga förväntningar, varför toppbetyget uteblir. Men utsikten får full pott. 
 
Adress: 
Stadsgårdshamnen 22
Telefon: 
509 005 30
Hemsida: 
Öppettider: 
mån–lör 17–23
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Fler recensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!