Andreas Wendén <3 Sónar

Sonar-bloggen 18:11 27 May 2011

 Andreas Wendén, aka Popjuristen (http://www.popjuristen.se), är ett välkänt namn inom media på www. Han har en en bakgrund och meritlista som heter duga (Mentor Transit/Konstfack, Label Manager/La Vida Locash, Ansvarig utgivare och skribent/Brus Malmö osv osv etc etc - listan kan göras lång). Nu för tiden är han jurist och hjälper allt ifrån artister, skivbolag och diverse kreatörer med den juridiska biten. På Sónar har han dessutom varit i näst intill ett decennium.

 

Hej Andreas! När var du senast på Sónar? Och varför?

Jag åkte till Sónar  varje år mellan 2003-2009. Jag jobbade med tidningen Brus här i Malmö och vi hade lite samarbete med Sónar. Jag hjälpt även Sónar med pr och bokningsgrejer 2005-2009.

Något speciellt minne du vill dela med dig av?

Har många bra minne då Sónarveckan blivit lite av kickoff-vecka inför sommaren. Det har varit allt ifrån när man åkte dit första gången och blev överraskad över hur stort det var, till när jag intervjuade producenten Efdemin för Rodeo och vi mest satt och snackade om Wallanderböckerna och Österlen eller när The Knife spelade 2006 . Mitt senaste bästa minne från när jag var nere senast är den fest som de spanska skivbolagen/distributörerna Net28 och Barraca hade på det 4-stjärniga hotellet Silken Diagonals takterass på söndagseftermiddagen, se klippet ovan.Takterrassen har utsikt efter över precis hela Barcelona och det kändes nästan sorgligt när man visste att man skulle åka hem till Sverige dagen efter. 

Något du helst vill glömma och lägga bakom dig?

2005 satt jag och Tobias Hansson,  från La Vida Locash, utanför De La Souls konsert på Sónar By Night. Vi var inte så intressarade av att gå in och kolla och när de började spela lite Kanye West låtar tyckte vi det kändes lite fattigt och fantasilöst. Det var inte förrän långt efteråt som vi förstod att Kanye hade gjort ett gästinhopp på De La Souls konsert. Annars brukar logistiken vara det jobbigaste, det är svårt i vanliga fall att få tag på en taxi i Barcelona men under Sónar är det hopplöst och får man väl tag i en så brukar taxichaffisen hustla om priset, typ 45 euro för en resa som i vanliga fall kostar 15 euro.

Varför tror du att Sónar är så populärt?

Att Sónar hålls i Barcelona, en stad med bra väder & billig cava som ligger precis medelhavet, hjälper nog till mycket. De senaste åren har även själva Off-Sónar, dvs att alla klubbar har fantastiska lineups vid sidan av festivalen, lett till att flera fått upp ögonen för veckan. Man skulle kunna säga att ungefär som att bratsen åker till St Tropez så åker klubbkidsen till Sónarveckan. 

Finns det något snarlikt någon annanstans, och om man inte kan uppleva Sónar på plats, finns det något liknande i Sverige?

Miami Winter Conference och Amsterdam Dance Event är är några event som är snarlika men de känns lite mer business och konferensaktiga. I Köpenhamn har man bla Distortion och Strömfestivalen som båda är väldigt bra. I Sverige har vi väl bla Voltfestivalen och Dans Dakar.

Ska du dit i år?

Ser tyvärr inte ut så pga av massa arbete men jag har turen att ha katalanska vänner så om jag bestämmer mig i sista minuten så har jag i alla fall boendet fixat.

Fler blogginlägg från Sonar-bloggen