En snabbguide

Frans Strandberg 17:25 30 Aug 2010

Det enda jag hatar mer än litteratur av Karin Boye är när ens nya lärare ba insisterar på att man ska presentera sig och *säga något man är bra på*. Det är liksom verkligen UPPLAGT för asjobbiga och awkward situationer. Speciellt för läraren, som ba lämnar ut makten sådär till en själv att säga något utan att det blir pinsamt eller konstig stämning. Jag har börjat dela in människor i fack efter hur de svarar på just den frågan för att sedan döma dem i tysthet.

Det jag personligen tycker är absolut värst av allt är folk som säger typ "Ja hej jag heter X men jag kan inte komma på något speciellt jag är bra på". Det blir oerhört jobbigt för samtliga i klassrummet, och då har jag inte ens NÄMNT läraren. Han ba "Eeh jaha, då går vi vidare då". Hahahaha. Åh don't start me, det blir så tryckt stämning.

Lösning på detta problem? LJUG FÖR I HELVETE!

Sen så har vi typ människorna som säger ba "Hej jag heter y" och säger något TOTALT obegripligt om något lame ass onlinespel de spelar eller någon annan töntig skärmbunden aktivitet de håller på med. De ba "Hej jag är bra på att guilda/lana/något annat som ingen vettig människa aldrig kommit i kontakt med förr och aldrig heller kommer att göra". Tror ni att ni är coola då eller? Speciella? UNIKA? Njuter ni av uppmärksamheten när läraren säger "vad sa du?" och inte fattar nåt, är det typ som att ni sätter läraren på plats då och tycker ni är bra eller?

Lösning på detta problem? Säg nåt som folk faktiskt förstår.

Moving on nu till människorna som säger något TOTALLY opassande och extremt politiskt inkorrekt. Typ "Hej jag är bra på att halsa sprit i tratt". Återigen, VARFÖR??? Hur hjälper det? Tycker ni att ni är balla då eller, vad är grejen? "Hej läraren, jag har aldrig träffat dig förr MEN DU SKA VETA ATT INGEN BLÅSER VATTENPIPA SOM JAG!!!!". Läraren bara tittar lite besvärat och vill dö och can't wait att komma till personalrummet och ba ha moraliskt krismöte tillsammans med resten av fikastaben.

Lösning på detta problem? Håll bara käften? VILL du faila i kursen eller? Säg att du är bra på att improvisera eller vad fan som helst så att man kan gå vidare ostört.

Sen såhär mot slutet så har vi alla som ba TROR att de är asroliga och faktiskt försöker lägga ner energi på att vara fyndig och säga något halvbilligt som med all säkerhet inte kommer att gå hem och istället bara falla platt till marken. Typ såna som jag. Såna som ba "Hej jag är bra på att snacka skit/bajsa/hetsäta/se på teve" och förväntar sig att alla ska tycka att man är fantastiskt frispråkig och *öppen*. I bästa fall kanske läraren gnyr och försöker skratta men då har man haft tur. Resten ba suckar.

Lösning på detta? Kasta inte pärlor åt svin ba? This isn't the right tillfälle för att briljera med något alldeles genialt och spot on. Du ska säga vad du heter, och resten är bara utfyllnad. Det är ändå ingen som uppskattar det. Speciellt inte när man redan gått i samma klass i över ett år...

At last så har vi de som faktiskt SÄGER NÅGOT VETTIGT så att det inte blir jobbigt för någon annan. Typ "Hej jag är bra på fotboll/spela fiol/skriva/sjunga" och sen är man klar. Det är ju såå rätt, förutsatt att man inte sitter och ljuger. Det blir ju supertryckt stämning om man ba hävdar att man är asbra på att sjunga när alla vet att man är sämst i världen och bara borde hålla käften hela tiden. Läraren kanske skiner upp iallafall och tänker "åh så trevligt" och det är ju önskvärt.

Det är så patetiskt att säga något hjärndött men ändå halvcoolt ba för att man tror att man imponerar på alla andra och söker deras bekräftelse. Säg något lame som alla andra istället. Läraren kommer ändå inte komma ihåg dig sen. Tänk på att det faktiskt ENBART är läraren det handlar om nu. Resten av klassen vet ju redan allt om vilket pucko man är, det finns liksom ingenting över huvud taget kvar att bevisa.

Vad jag själv sa idag när läraren frågade mig i helklass?

"Hej jag heter Frans och är bra på att le"

Sen så ba visade jag tänderna och tyckte jag var bäst och vackrast i hela världen. Det ska tilläggas att jag precis innan hade ätit en såndär färgglad turkos godisklubba som färgar av sig på tungan. Askul. Läraren ba "Okej?". Jag är så körd nu. Hahahaha. Vi släpper det här nu tycker jag.

Fler blogginlägg från Frans Strandberg