Medias beskrivningar av SD i nio enkla steg

Nanna Johansson 08:35 11 Dec 2012

Här kommer en sida jag gjorde till senaste numret av tidningen Arena, där jag hädanefter kommer att medverka i varje nummer.

PS: Bilden skapades cirka en vecka före järnrörsgate, på den där tiden då Erik Almqvist (som skymtas här ovan) fortfarande var SD:s ekonomisk-politiske talesperson.

Gilla:
upp
238 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

29 kommentarer

 1. Bild för tony masud
  tony masud

  läste denna för några dagar sen. så rolig. och skrämmande.

 2. Bild för Nanna Johansson
  Nanna Johansson

  Tack Tony! Och skrämmande indeed.

 3. Bild för Johan Vilsson
  Johan Vilsson

  Den dagen media inte längre ljuger och kallar SD för rasister, tror du alltså att den dagen kommer?

  Annars samma resa som kommunistiska, förlåt vänsterpartiet, har gjort. Förutom att de snart inte existerar längre då..

 4. Bild för Johan Vilsson
  Johan Vilsson

  Måste även passa på att fråga, då ni båda tycker att detta är skrämmande.

  Tror ni på riktigt att SD är ett gäng nazister som försöker smälta in i samhället? Jag menar, ni vet väl att de har judar i partiet?

  Varför tror ni att SD är onda som vill alla förutom kristna och judar ont? Vad tror eran psykos att SDs dolda agenda är? Utveckla gärna, jag kanske kan lära mig något jag inte visste om.

 5. Bild för jules
  jules

  Johan Vilsson är redan på steg 6.

 6. Bild för Andreas
  Andreas

  "Den dagen media inte längre ljuger och kallar SD för rasister..."
  Den dagen ser jag fram emot. Det er jo två positive utveklingar. Jag inte gillar heller inte att media ljuger och inte gillar jag att media inte vågar kalla SD rasister (som de faktiskt är).

 7. Bild för Björn
  Björn

  Undras vad det egentligen är för dold agenda Johan Vilsson letar efter. SDs agenda är knappast dold: de är ett fascistiskt parti som profilerar sig mot allt som inte är "svenskt" enligt skiftande definitioner. Att de konsekvent uttalar sig rasistiskt och gör nickningar åt främlingsfientliga fördomar och inte verkar kunna sluta göra det känns ju faktiskt som en indikation på just rasism och främlingsfientlighet, även om det kan verka märkligt att göra den kopplingen.

  Men det är klart, de har inget emot judar. Faktum är att de har många judiska vänner.

 8. Bild för kommenterar jag med
  kommenterar jag med

  Grattis till jobbet på Arena! Hoppas att de pyntar OK och fortsätt göra grymma serier!

 9. Bild för Ellen
  Ellen

  :) Roligt men obehagligt som tusan.... Vart är vi på väg?

 10. Bild för Erik Eriksson
  Erik Eriksson

  Vänsterpartiet ligger i fack 6. De var nästan uppe på 7, men folk valde hellre om Reinfeld i valet 2010 för de ville inte kommunist Ohly i en regering.

  Deras resa var väl.
  1. Det stalinistiska partiet (50-tal, Stalin är bäst, för ska man göra en stor omelett så får man knäcka några miljoner ägg)
  2. Det kommunistiska partiet (60-tal, Gulag var inte så bra, men revolution ska vi ha)
  3. Det inte så öststatskommunistiska kommunistiska vänsterpartiet (80-tal, En snäll revolution vill vi ha)
  4. Det nästan inte alls kommunistiska vänsterparitet (90-tal, En jättesnäll revolution, med nästan bara kungen på svarta listan)
  5. Vänsterpartiet (90-tal, Kuba är bra, men inte Östtyskland)
  6. Vänsterpartiet Snällisterna (2000, Vi värnar om alla)
  7. Vänsterparitet Realistiska Snällisterna (2010, Rödgrönt samarbete)
  8. Revolution!
  9. Partiet, (All opposition i omskolningäger)

  För SD har det tagit lite kortare tid, kanske för att de är snabbare på att rensa ut extremister som kommunister och nasister ur sina led.

 11. Bild för Rrose Sélavy
  Rrose Sélavy

  jag har´å fan´te fått nå glass

 12. Bild för Rrose Sélavy
  Rrose Sélavy

  sen måste jag bara fråga varför unga medietjejer envisas med att ciggposera på sina bylines eller vad det heter? ni är ju såna där förebilder för unga tjejer som vill bli unga medieentreprenörer- personligheter. Ni har ett ansvar. ANSVAR! eller vill ni få svenska snorungar att börja coolnessröka till sig cancer, va!?

 13. Bild för Tessa
  Tessa

  Johan: SD är gärna kompis med de judar som är emot islam...gemensamma intressen, vad tror du händer om de tillsammans lyckas "utrota" islam? Kanske judarna står näst i tur?

 14. Bild för Sara S
  Sara S

  Johan: "Tror ni på riktigt att SD är ett gäng nazister som försöker smälta in i samhället? Jag menar, ni vet väl att de har judar i partiet?"

  Man kan väl vara fascist och rasist och t.o.m. nazist utan att vara judefientlig. Anledningen till att man var emot judar i Tyskland var ju för att judarna var den stora minoritetsgruppen, samt i hög grad kommunister. Det var ju det absolut värsta nazisterna visste.

  I dag är ju judar en obetydlig minoritetsgrupp i Sverige. Aktuell rasism inriktar sig snarare mot muslimer.

 15. Bild för Johan Vilsson
  Johan Vilsson

  Andreas: Ska du anklaga ett parti för att vara rasistiskt borde du ha något slags bevis för det (åtminstone för dig själv), eller är det bara antaganden? Annars får du gärna dela med dig av de bevis som visar att SD är ett rasisitiskt parti, för mig räcker det inte att det finns en och annan rasist som röstar på dem eller att det kommit in en rasist i partiet. Jag kan lova dig att det finns rasister (mot svarta, vita, gula) i samtliga partier, sen tilltalar SDs poltik FLER svenska rasister och då kommer det givetvis finnas FLER i SD men det gör inte deras partiprogram eller deras parti rasistiskt.

  Björn: Vilka är det som konsekvent uttalar sig rasistiskt? Är det det svansen som man tyvärr får räkna med som du pratar om då? Samma svans som nu kapas så fort man får nys om den? Menar du då att Socialdemokraterna är ett fiffel parti, då deras f.d. partiledare själv fifflade med skatten?

  Tessa: Du bekräftar alltså att du på riktigt tror att SD vill utrota raser?

 16. Bild för Johan Vilsson
  Johan Vilsson

  Sara S: Berätta mer om hur SD förtrycker muslimer.

 17. Bild för Stefan
  Stefan

  Johan Vilsson: HAHA, jag väntade bara på att du skulle skriva "partiprogram"! Mantrat "läs partiprogrammet" är lite tröttsamt vid det här laget...

  Förutom att jag nog inte riktigt är med Henrik Arnstad på hans definition av fascism (i DN 15/11), så är den europeiska rasismens resa från ras till kultur välbelagd.
  Att SD inte längre pratar raser utan kulturer (precis som gammelrasisterna använde ett avelsbegrepp på fel sätt, kör SD ett gravt förenklande resonemang om kulturer genom att placera de stora kulturella skiljelinjerna mellan etniska nationaliteter och religioner, och inte mellan exempelvis klass, generation och stad/landsbygd) gör inte att de inte söker i stort samma resultat som den svenska rasismen historiskt har gjort. Att kombinationen elit-sverigedemokrat och alkohol upprepade gånger plockat fram den etniska rasismen ur den förstnämndas mun visar ännu tydligare på sambandet.

 18. Bild för Johan Vilsson
  Johan Vilsson

  Stefan: Vart tycker du annars att jag ska vända mig, är inte partiprogrammet det som representerar ett parti bäst?

  Jag är däremot trött på samma tomma antagande som du och många andra gör om och om igen. "..gör inte att de inte söker i stort samma resultat som den svenska rasismen historiskt har gjort."

  Detta säger inte ett skit, du anklagar bara partiet för att vara rasistiskt återigen utan någon som helst grund för det. Att prata kultur gör ingen till rasist.

  Sen får jag återigen hålla med om att det finns mycket rasister inom SD, tyvärr. Och givetvis kommer det lätt fram när idioterna är fulla och de utesluts sedan ur partiet, som sig bör.

 19. Bild för Chilla
  Chilla

  För fan ta det lugnt liksom. När SD blir sveriges tredje största parti nästa val kommer ingenting hända, förutom att invandringen sakta men säkert kommer begränsas då t.om. moderaterna inser att det börjar bli körigt. SD kommer inte vinna något val själva, och om de skulle göra det kommer ingen utrotning av muslimer, media eller andra kulturella grupper ske, så.. Lugn nu.. Luuugn sa jag.

 20. Bild för Björn
  Björn

  Johan Vilsson: Jag skulle inte räkna det nu berömda järnrörsgänget som en "svans." Det gör uppenbarligen inte Åkesson heller, då deras uppträdande på något sätt _inte_ triggade den berömda nolltoleransen. Iofs, det är en non sequitur att prata om ett fåtal avfällingar, då så många rasistiska och sexistiska glåpord fällts från politiker ur ett och samma parti (SD) i så extremt tät följd. Störtfloden tycks inte direkt ha avstannat ännu, och bättre blir det inte att dessa människor i flera fall ljuger om vad de sagt och gjort, järnrörsgänget inräknade.

  Ett parti utgörs inte av sitt partiprogram. Ett parti består av många saker, och där är partiledningen och medlemmarna själva ganska så viktiga faktorer. Vad jag ser hittills försöker partiet med Åkesson i spetsen maskera sina värderingar, men det känns rätt taffligt utfört och inte särskilt övertygande. Fascism lyser snabbt igenom, även om den är invirad i svenska flaggan.

 21. Bild för Johan Vilsson
  Johan Vilsson

  Björn: Ville bara säga att jag verkligen uppskattar ditt svar då det ett väldigt vettigt och du förklarar sakligt varför du tycker som du tycker utan några krusiduller.

  Kanske är jag lite naiv som inte såg den här "järnrörsvideon" som något bevis för SDs faktiskta agenda. Jag tror dock att det dels beror på att andra politiker, från andra partier, har gjort mycket värre saker även när de har varit nyktra och dels litar jag ärligt talat egentligen inte på någon politikers avsikter utåt då jag tror att nästan alla inom politiken vill åt makt och höga löner.

  Men men, förstår faktiskt precis vad du menar och vad du ser som ett hot från SDs sida, dock är jag inte lika övertygad. Kanske för att jag är dum, kanske för att jag inte vill övertygas eller så finns det helt enkelt ingenting att bli övertygad av. Det återstår att se!

 22. Bild för Sunshine
  Sunshine

  Nazisterna var och är emot judar KOLLA I HISTORIEBÖCKERNA.fy för det som hände under 2a världskriget o de som judarna fick utstå och även andra

 23. Bild för Björn
  Björn

  Johan Vilsson: Jag tror jag ser vad du menar, även om jag inte instämmer i att andra politiker gjort saker i samma nivå. Det blir nog en annan diskussion; mitt egentliga problem är nog snarare att alla SD-incidenterna följer ett och samma beteende, och att det då tyder på ett mönster.

  Det är nog vettigt att vara skeptisk mot politiker, men de flesta politiker är inte karriärpolitiker utan arbetar ideellt. De avlönade -- höjdarna -- inom partien är relativt få sett till hur många de är. Därmed inte sagt att jag tvivlar på att korruption uppstår i takt med lönelyft och partipolitiska kompisband, och nog fasiken har jag mina idéer om varför det plötsligt blev så nödvändigt att sätta dit Peter Sunde, men den sortens politiker agerar i princip alltid för egen vinning, i eget intresse, och tänjer på gränserna för partiets oskrivna regler.

  Och det är väl det jag menar, att alla följer sina intressen, och att dessa intressen uttrycker en del om partiets anda:

  - Ekeroths intresse tycks vara att i en beväpnad grupp hota eller slå ner ensamma obeväpnade personer,
  - Mona Sahlins intresse verkar vara att ge sken av att vara en Folkets kvinna,
  - Jan Björklund verkar med våld vilja tvinga landets skolning tillbaks till ett mindre bökigt och (för honom) komplicerat århundrade,
  - och Fredrik Reinfeld tycks sikta på att samla ihop så mycket pengar han kan innan Madame Tussauds vaxkabinett upptäcker att en av deras dockor rymt och återbördar honom.

  Men i vilket fall, jag är glad att det jag sa lyssnades på. Man kan liksom inte be om mer: att kräva övertygelse i diskussion på ett internetforum känns lite väl magstarkt, så det jag hoppas på är väl helt enkelt att uppmuntra till kritisk granskning, i de egna leden mest av allt. Inte kul, inte behagligt, men nödvändigt.

 24. Bild för Magnus
  Magnus

  Den hade kunnat vara kul, om det inte hade varit för rubriken "Medias beskrivning av SD i nio enkla steg!". Med den rubriken förminskar Nanna Johansson allvaret i att resten av serien, som beskriver det rasistiska fascistpartiet SD:s kamouflering från nazistuniformer och ridstövlar till Dressmankostymer och folkdräkter.
  I sin helhet framstår då serien som ett försök att förminska farligheten av ett parti som bara för några år sedan var öppet nazistiskt, och istället skuldbelägga media för rapporteringen om de rasistiska fascisterna.
  Jag fann serien enormt populistisk och påtagligt barnslig. Hade jag sett den på avpixlat eller någon av de andra nazistsajterna hade jag inte blivit ett dugg förvånad, men att se den i Näjesguiden fråntar även tidningen trovärdighet.

 25. Bild för KajMagnus
  KajMagnus

  Hej Magnus! Vad hade du valt för rubrik istället? (Eller i vilken anda hade den varit skriven)

  Jag tyckte själv att rubriken var bra, om än aningen långt kanske. Möjligen kunde man stryka "enkla". Kanske till detta: "Media om SD i 9 steg", det var ju kort :-)

  God jul eller nyår.

 26. Bild för Erica
  Erica

  Denna var övervägande obehaglig...

På G

Nanna Johansson 12:23 2 May 2014

Tänkte passa på att skamlöst puffa för några jag-relaterade grejer som kommer dyka upp under sommarhalvåret.

Först kommer det en fortsättning på semisuccén Quizza med P3, en frågesport i radio som jag och Kringlan Svensson programleder. Säsongsstart nån gång i juni.

Sen kommer jag att teckna en ny seriekalender för Galago, den här gången på temat skönhet.

Och därutöver har jag skrivit en roman tillsammans med nämnda Kringlan, Drottningen av Rottnevik. Den kommer lagom till bokmässan (tror jag) och handlar om så aparta saker som socialdemokrati, Hollywood, småstadsliv, storhetsvansinne och ond bråd död. 

Det var allt som ligger i pipen. Vill man se mig göra debut i mediet "rörlig bild" kan man göra det här.

Häj häj så länge!

Gilla:
upp
122 röster

Den kreativa medelklassen

Nanna Johansson 10:08 27 Apr 2014

Den kreativa medelklassen (ej att förväxla med den icke-kreativa medelklassen, som bor i typ radhus) är den allra härligaste samhällsklassen! I alla fall om man ska tro marknaden. Jag menar, varför skulle DKM annars vara den grupp som oftast porträtteras när det ska säljas saker?

Källa reklam är alla i den kreativa medelklassen lyckade, lyckliga och skönt avslappnade. Det låter väl åtråvärt? Men hur vet du ifall du själv tillhör den kreativa medelklassen? Gör det här testet!

Ser du dig själv som "lekfull"? (Ja/Nej)

Har du en syateljé/musikstudio/whatever i ditt hem? (Ja/Nej)

Äger du så mycket böcker att din bokhylla kräver en stege? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt kök med frukt? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt vardagsrum med levande (och/eller trendigt uppstoppade) djur? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt vardagsrum med barn (och/eller barns saker)? (Ja/Nej)

Är du superbekväm med att vara barfota på bild? (Ja/Nej)

Jobbar du överlag ganska hårt med att se avslappnad ut på bild? (Ja/Nej)

Har du yrkesfärdigheter som inte skulle öka dina överlevnadschanser på en öde ö? (Ja/Nej)

Och slutligen...

När Fredrik Lindström använder ordet "vi", känner du dig inkluderad? (Ja/Nej)

Om du svarat ja på hälften eller fler av frågorna tillhör du med största sannolikhet den kreativa medelklassen.

Grattis till att vara marknadens lilla kelgris!

Gilla:
upp
372 röster

Så jävla skämmigt!

Nanna Johansson 13:59 19 Mar 2014

En svamp av arten skäggriska la ut en selfie på internet.

Reaktionerna från resten av naturen lät såklart inte vänta på sig.

Djur och växter ville veta:

1) Får svampar verkligen se ut hur som helst?

2) Varför rakar den sig inte bara?

(Vissa kände inte ens till att svampar kan HA hår!)

Efter en stund var hatet i full gång:

Skäggriskan fick ta emot hundratals hot. Men det fanns även de som stöttade den.

Flera arter som enligt normen ska vara hårlösa la upp egna bilder, som en solidarisk handling. Däribland hårigt bältdjur och arten "yeti crab".

Än har vi nog inte sett det sista av hårsvampgate.

Nu väntar vi med spänning på att SVT Debatt plockar upp ämnet.

Gilla:
upp
287 röster

Tema: Djur

Nanna Johansson 14:25 28 Feb 2014

Under mars månad kommer ni inte få läsa politiskt s.k. "tyck" på den här bloggen*, för jag kommer uteslutande ägna mig åt mitt andra stora intresse  djur (och till viss del natur)!

Den som hatar alla arter som inte är människan behöver alltså inte titta in här på en månad. Och för den som inte kan få nog av politiskt tyckande rekommenderas istället: resten av internet.

Tjing!

* = Det är ingen public service-anpassning eller så, utan bara att jag känner att jag åsiktat lite för mycket de senaste åren. Trött på mig själv, osv.

Gilla:
upp
152 röster

Fyra blogginlägg som aldrig blev av

Nanna Johansson 01:16 17 Feb 2014

Jag mjukstartar den nya bloggperioden med ett slags metainlägg. Kollade nämligen igenom min hårddisk och insåg att jag påbörjat flera blogginlägg som det aldrig blev något av. I vissa fall berodde det på tidsbrist, men i de flesta fall höll grundidéerna helt enkelt inte måttet. 

Tänkte gå igenom fyra av de här ofärdiga inläggen nu, så ha en skämskudde i beredskap.

1. Tänkt titel: "Hur jag önskar att Avpixlat var"

Det här skulle bli ett inlägg där jag saxade artiklar från Avpixlat och ändrade rasistiska nyckelord så att budskapen blev helt harmlösa. Skrattfest i teorin, men pissesvårt att få till i praktiken. Det här var det närmsta jag kom:

Betyg: 1,5/5

2. Tänkt titel: "Sökord: gubbar"

För något år sedan skrev jag en inläggstrilogi om vad man får upp om man söker på "kvinnor", "tjejer" och "flickvän" på Facebook. I ett svagt ögonblick tänkte jag komplettera de här tjejsökningarna genom att även söka på "gubbar" (och sedan jämföra resultaten). Men tyvärr blev det inte särskilt intressant. Det här var de enda anmärkningsvärda grejerna jag fick upp:

3. Tänkt titel: "Katt hjälper katt"

Facebook igen. Jag hittade sidan "Katt hjälper katt" (som i skrivande stund har 94,598 (!) likes). I korthet går konceptet ut på att läsare räddar tigerbeståndet genom att typ posta bilder på sina katter (om jag förstått det rätt). Det var den här annonsen som fångade min blick:

Är jag en av vadå? Var fjärde levande vild tiger eller en fadderkatt? (<--- Ungefär hur jag skulle ha formulerat det, om jag nu hade bloggat.)

När jag klickade in på själva sidan upptäckte jag ännu fler festligheter:

"Vägrar gå ur skålen tills jag räddat alla tigrar"

Ganska roligt: det absurda i tanken att katter skulle vara solidariska, och att de skulle manifestera denna solidaritet genom att sittstrejka i en skål. Också ganska roligt: den gravallvarliga svartvita katten som tittar fram och manar till aktion, likt en "your country needs you"-gubbe.

Roligt: att Lasse Kronér lyckats hitta en katt som ser slöare ut än vad han själv gör.

MEN varför blev det aldrig ett blogginlägg om katthjälparkatterna då? För att det kändes taskigt och onödigt att håna en sida som brinner för utrotningshotade djur. Så vilken tur att jag inte gjorde det...

4. Tänkt titel: "Vad styrelser borde lära av Spice Girls" (typ)

En dag slog det mig att bolagsstyrelser och andra homogena grupper skulle tjäna på att tillämpa det gamla Spice Girls-tricket "klä dig (och uppkalla dig efter) ett utmärkande personlighetsdrag".

Såhär: alla gubbar i valfri styrelse ser alltid identiska ut. Skillnaderna handlar på sin höjd om huruvida glasögonen är rundade eller fyrkantiga, eller om kostymen är havsblå eller gråblå. Min idé var att kräva att styrelsegubbsen skaffar en personlig klädstil, precis som Baby Spice, Scary Spice, Sporty Spice, etc.

För att illustrera det rimliga i mitt krav tänkte jag ta en bild på en 100 % manlig och vit styrelse...

... och hotta upp den genom att ge varje person en unik image, en accessoar som skiljer honom från mängden. 

Men mitt tålamod tröt tyvärr redan efter en gubbe.

Det här var allt jag tänkte visa. Hejdå för nu.

Gilla:
upp
175 röster

Hej igen alla raringar!

Nanna Johansson 18:31 6 Feb 2014

Efter att ha hängt på Politism i några månader är jag nu tillbaka på moderskeppet Nöjesguiden. I brist på andra bilder får vårt kära återseende illustreras av ett stämningsfullt möte mellan mig och min kompis katt:

Vill ni att jag ska blogga om något särskilt den närmsta tiden får ni gärna hojta till i kommentarsfältet, annars planerar jag att tuta på som vanligt (d.v.s. publicera inlägg i snigelfart). 

Puss! 

Gilla:
upp
239 röster