Huvudmeny

Kungen bjuder på pasta

Nanna Johansson 18:55 24 Sep 2012

Alltså, jag ber om ursäkt om någon klickade på rubriken i hopp om att få se kung Carl XVI Gustaf stå och koka fusilli. Detta matreportage (från en gammal Allt om mat från 1972 som jag hittat) handlar om den gamle kungen. Den här. Jag tvivlar faktiskt på att vår nuvarande kung skulle ställa upp i ett matreportage. (Men om han gjorde det skulle det säkert handla om det han gillar att äta allra mest. Fitta.)

Jaja, nu börjar vi. Vi ska alltså titta närmare på ett matreportage med den gamle kungen. Den bild vi ser på Allt om mat:s omslag imponerar inget vidare.

"Kungen lär oss laga italienskt" står det, men allt vi ser är en gubbe som rör om i en kastrull med pasta. Till och med jag kan laga pasta, trots att jag hör till det skikt av befolkningen som äter frukostmat minst två gånger per dag.

Nu visar det sig emellertid att hans höghet lagar pastan från grunden, och till det krävs väl i alla fall lite skillz. Jag ska inte tråka ut er med detaljer om hur kungen kavlar, skär eller kokar pastan. Inte heller behöver vi fästa någon större vikt vid det här...

... även om Allt om mat:s fjäskiga skribent verkar tycka att det hör till allmänintresse att veta att även kungen gör något så självklart som att tvätta händerna. (Samt berömmer honom för det.)

Men när pastan ska ner i stekpannan börjar det bli spännande. För då får kungen plötsligt feeling.

Han klickar ut "ordentligt med smör"...

Han följer upp med en liter (!) parmesan. Följer därefter upp litern parmesan med.... ännu mer parmesan! (Det är ju så jobbigt att behöva ha en "separat ost" till sin pastarätt.)

Och till sist slår han i "lite grädde". Men det känns fortfarande som att något saknas. Vad kan det vara? Det är såklart ännu mer parmesan!

Jaja. Kungen har nu skapat en maträtt bestående av ägg, mjöl, smör, ost och grädde. Det känns ju inte precis som smalmat. Trots det vill fjäskot som håller i pennan veta:

Ja, vilken diet håller kungen egentligen? Svaret låter inte vänta på sig.

Han håller inte den allra minsta diet! Jag förstår att det kan vara svårt att tro, när det kommer till en man som lagar mat såhär:

Men så är det!

Nu vill jag att vi ställer allt detta i kontrast till en annan grej jag hittade i samma tidning. Nämligen en annons för buljong, riktad till kvinnor.

Buljong och macka är "nästan en hel liten måltid", enligt annonsen. Nyckelordet här är "nästan". Och "liten".

"Men ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH", säger kanske ni läsare. "Det här är ju en tidning från nittonhundrasjuttio-jävla-två. Såhär stora skillnader är det ju inte idag!"

Och ni har säkert rätt. Den här matintresserade killen...

... som skulle gå runt med hovmästarsås i droppställning om han bara kunde, skiljer sig säkert inte alls från den här tjejen...

... som (OBS, gissar jag) inleder dagen med att slicka på ett äpple.

Och finns det egentligen NÅGOT som säger att till exempel Plura inte skulle tycka att 175 kalorier nästan är en hel liten måltid?

Nä, ingenting! En buljongannons skulle alltså lika gärna kunna se ut såhär:

Tjingeling!

.

PS: Jag vet att ni alla sitter och undrar: DISKADE kungen efter att han lagat mat? Och SJÄLVKLART gjorde han det. Ett helt uppslag i Allt om mat ägnades åt kungens särskilda diskteknik.

Nä ja ba skoja, han diska inte ;PpPppP

PS2:

Fler blogginlägg från Nanna Johansson

Meny