Kungen bjuder på pasta

Nanna Johansson 18:55 24 Sep 2012

Alltså, jag ber om ursäkt om någon klickade på rubriken i hopp om att få se kung Carl XVI Gustaf stå och koka fusilli. Detta matreportage (från en gammal Allt om mat från 1972 som jag hittat) handlar om den gamle kungen. Den här. Jag tvivlar faktiskt på att vår nuvarande kung skulle ställa upp i ett matreportage. (Men om han gjorde det skulle det säkert handla om det han gillar att äta allra mest. Fitta.)

Jaja, nu börjar vi. Vi ska alltså titta närmare på ett matreportage med den gamle kungen. Den bild vi ser på Allt om mat:s omslag imponerar inget vidare.

"Kungen lär oss laga italienskt" står det, men allt vi ser är en gubbe som rör om i en kastrull med pasta. Till och med jag kan laga pasta, trots att jag hör till det skikt av befolkningen som äter frukostmat minst två gånger per dag.

Nu visar det sig emellertid att hans höghet lagar pastan från grunden, och till det krävs väl i alla fall lite skillz. Jag ska inte tråka ut er med detaljer om hur kungen kavlar, skär eller kokar pastan. Inte heller behöver vi fästa någon större vikt vid det här...

... även om Allt om mat:s fjäskiga skribent verkar tycka att det hör till allmänintresse att veta att även kungen gör något så självklart som att tvätta händerna. (Samt berömmer honom för det.)

Men när pastan ska ner i stekpannan börjar det bli spännande. För då får kungen plötsligt feeling.

Han klickar ut "ordentligt med smör"...

Han följer upp med en liter (!) parmesan. Följer därefter upp litern parmesan med.... ännu mer parmesan! (Det är ju så jobbigt att behöva ha en "separat ost" till sin pastarätt.)

Och till sist slår han i "lite grädde". Men det känns fortfarande som att något saknas. Vad kan det vara? Det är såklart ännu mer parmesan!

Jaja. Kungen har nu skapat en maträtt bestående av ägg, mjöl, smör, ost och grädde. Det känns ju inte precis som smalmat. Trots det vill fjäskot som håller i pennan veta:

Ja, vilken diet håller kungen egentligen? Svaret låter inte vänta på sig.

Han håller inte den allra minsta diet! Jag förstår att det kan vara svårt att tro, när det kommer till en man som lagar mat såhär:

Men så är det!

Nu vill jag att vi ställer allt detta i kontrast till en annan grej jag hittade i samma tidning. Nämligen en annons för buljong, riktad till kvinnor.

Buljong och macka är "nästan en hel liten måltid", enligt annonsen. Nyckelordet här är "nästan". Och "liten".

"Men ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅH", säger kanske ni läsare. "Det här är ju en tidning från nittonhundrasjuttio-jävla-två. Såhär stora skillnader är det ju inte idag!"

Och ni har säkert rätt. Den här matintresserade killen...

... som skulle gå runt med hovmästarsås i droppställning om han bara kunde, skiljer sig säkert inte alls från den här tjejen...

... som (OBS, gissar jag) inleder dagen med att slicka på ett äpple.

Och finns det egentligen NÅGOT som säger att till exempel Plura inte skulle tycka att 175 kalorier nästan är en hel liten måltid?

Nä, ingenting! En buljongannons skulle alltså lika gärna kunna se ut såhär:

Tjingeling!

.

PS: Jag vet att ni alla sitter och undrar: DISKADE kungen efter att han lagat mat? Och SJÄLVKLART gjorde han det. Ett helt uppslag i Allt om mat ägnades åt kungens särskilda diskteknik.

Nä ja ba skoja, han diska inte ;PpPppP

PS2:

Gilla:
upp
250 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

27 kommentarer

 1. Bild för Patsy
  Patsy

  Haha! Jag älskar dig lite.

 2. Bild för Greta
  Greta

  Jag älskar dig MYCKET!

 3. Bild för August
  August

  Heheh. Mycket kan man beskylla gamle kungen för, men inte behövde han väl gå ner i vikt i alla fall?

 4. Bild för Ewi
  Ewi

  Det sorgliga i kråksången är dessutom att jag har för mig att hon magra mattjejen hängdes ut i nån tidning som tjock, på den tiden hon inte såg ut sådär.

 5. Bild för Månson
  Månson

  "Den bild vi ser på Allt om mat:s omslag imponerar inget vidare."
  Inte? Hur kan man låta bli att imponeras av en man som lagar pasta i slips och dubbelknäppt kostym?

  Hade man inte varit bevandrad i det franska språket hade det varit lätt att missta buljongen för en (ö)känd kommunist.

 6. Bild för jonathan
  jonathan

  Nanna du är bäst! Hoppas du kommer tillbaka till tankesmedjan!

 7. Bild för Michael
  Michael

  lol, Scoopet!

  Btw, Månson - Rimshot på den!

 8. Bild för Erica
  Erica

  Du är helt fantastisk <3 så klockren och rolig och allmänt asbra! Ville bara att du skulle få veta det.

 9. Bild för Sofia
  Sofia

  hahahaha, fantastiskt!

 10. Bild för Sofia
  Sofia

  hahahaha, fantastiskt!

 11. Bild för Gut
  Gut

  Ledsen for dyslexi-ig (?) kommentar, jag skriver fran ett brittiskt tangentbord fran mitt brittiska jobb. Fick precis vatten over hela mitt, HELT RATT, brittiska skrivbord pga kaskad av vatten som forsade ur lill-nasan min da jag gjorde misstaget att forse mig av dryck och lasa din blogg samtidigt.
  Har nu beordrat mig sjalv att aldrig lasa din blogg igen pa jobbet pga KOMMER KISSA PA MIG SAMT FA SPARKEN. Vilket vore asjobbigt.

 12. Bild för Joan
  Joan

  Tänker osökt på Anna Maria Corazza Bildt...

 13. Bild för Erik Fredriksson
  Erik Fredriksson

  Ett trött inlägg som bara visar på ditt kungahat och din okunskap.
  Det här är inte humor. Det är bara tragiskt. Kryp tillbaka under din sten igen.

 14. Bild för Malin
  Malin

  Jag har faktiskt aldrig sett ett kort på gamla kungen förut. Har bara sett honom på kronan. Men det är ju likt. Duktiga krongörare!

 15. Bild för christina
  christina

  hahaha helt fantastiskt (och brutalt att det fortfarande koms undan med)

 16. Bild för sara
  sara

  här kommer en kärleksförklaring: jag tror att jag älskar dig lite grann..

 17. Bild för Erik Mats
  Erik Mats

  Jag undrar, på bild 13, om det är kvinnan i bakgrunden eller den fjäskande journalisten, som håller i ostskålen?

 18. Bild för bakad
  bakad

  Jesus fiskus vad jag garvade, hatten av.

 19. Bild för Dennis
  Dennis

  Du är så SJUKT jävla bra.

 20. Bild för Håkan
  Håkan

  HA HA - Helt underbart! Dessutom minns jag det aktuella numret av AoM (som min mor prenumererade på för att lära sig att laga mat)!

 21. Bild för Jonas
  Jonas

  Var det bara jag som reagerade på att buljongen hette Poule a Pot?

 22. Bild för karl
  karl

  Är inte mat-tina ett jäkla dåligt exempel med tanke på hur ofta hon säger
  "-och så lite mera seeuuucker"...
  ??????????

 23. Bild för Moa
  Moa

  För bara några veckor sedan satt jag faktiskt och läste ett reportage om vår nuvarande kungs favoriträtt. jag sitter här och försöker komma på vilken tidning det var men förgäves. han står i ett kök med förkläde och allt. har dock för mig att det nämns någonstans att det vanligtvis inte är han som lagar maten då. Kommer inte ihåg så mycket mer. Förutom hur absurt det var. tror det kan ha varit en buffé (icas medlemstidning) från hösten 2012, alltså den här hösten om inte det var klart :)

 24. Bild för Mika
  Mika

  Det finns ett "reportage" där nuvarande kungen lagar mat i kokboken "Våra nya landskapsrätter" som Ica gett ut. Det kan vara det du tänker på, Moa. Det är väl värt att läsa. Det är minst lika absurt.

  F.öv. är du bäst, Nanna. Humor och allvar.

 25. Bild för Tomas
  Tomas

  Mat-Tina känns som ett smärtsamt bra exempel, med tanke på hennes anorexi och allt. ='(

 26. Bild för stefan
  stefan

  Lite löjligt att driva med mängden ingredienser när ni inte vet hur stor portion han lagar eller? Mängden parmesan är ju förstås relativ till hur stor portion han lagar! Dessutom, kung eller inte, är det ändå fint med en vital 90 åring som verkar kunna bjuda på sig själv

På G

Nanna Johansson 12:23 2 May 2014

Tänkte passa på att skamlöst puffa för några jag-relaterade grejer som kommer dyka upp under sommarhalvåret.

Först kommer det en fortsättning på semisuccén Quizza med P3, en frågesport i radio som jag och Kringlan Svensson programleder. Säsongsstart nån gång i juni.

Sen kommer jag att teckna en ny seriekalender för Galago, den här gången på temat skönhet.

Och därutöver har jag skrivit en roman tillsammans med nämnda Kringlan, Drottningen av Rottnevik. Den kommer lagom till bokmässan (tror jag) och handlar om så aparta saker som socialdemokrati, Hollywood, småstadsliv, storhetsvansinne och ond bråd död. 

Det var allt som ligger i pipen. Vill man se mig göra debut i mediet "rörlig bild" kan man göra det här.

Häj häj så länge!

Gilla:
upp
122 röster

Den kreativa medelklassen

Nanna Johansson 10:08 27 Apr 2014

Den kreativa medelklassen (ej att förväxla med den icke-kreativa medelklassen, som bor i typ radhus) är den allra härligaste samhällsklassen! I alla fall om man ska tro marknaden. Jag menar, varför skulle DKM annars vara den grupp som oftast porträtteras när det ska säljas saker?

Källa reklam är alla i den kreativa medelklassen lyckade, lyckliga och skönt avslappnade. Det låter väl åtråvärt? Men hur vet du ifall du själv tillhör den kreativa medelklassen? Gör det här testet!

Ser du dig själv som "lekfull"? (Ja/Nej)

Har du en syateljé/musikstudio/whatever i ditt hem? (Ja/Nej)

Äger du så mycket böcker att din bokhylla kräver en stege? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt kök med frukt? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt vardagsrum med levande (och/eller trendigt uppstoppade) djur? (Ja/Nej)

Smyckar du ditt vardagsrum med barn (och/eller barns saker)? (Ja/Nej)

Är du superbekväm med att vara barfota på bild? (Ja/Nej)

Jobbar du överlag ganska hårt med att se avslappnad ut på bild? (Ja/Nej)

Har du yrkesfärdigheter som inte skulle öka dina överlevnadschanser på en öde ö? (Ja/Nej)

Och slutligen...

När Fredrik Lindström använder ordet "vi", känner du dig inkluderad? (Ja/Nej)

Om du svarat ja på hälften eller fler av frågorna tillhör du med största sannolikhet den kreativa medelklassen.

Grattis till att vara marknadens lilla kelgris!

Gilla:
upp
373 röster

Så jävla skämmigt!

Nanna Johansson 13:59 19 Mar 2014

En svamp av arten skäggriska la ut en selfie på internet.

Reaktionerna från resten av naturen lät såklart inte vänta på sig.

Djur och växter ville veta:

1) Får svampar verkligen se ut hur som helst?

2) Varför rakar den sig inte bara?

(Vissa kände inte ens till att svampar kan HA hår!)

Efter en stund var hatet i full gång:

Skäggriskan fick ta emot hundratals hot. Men det fanns även de som stöttade den.

Flera arter som enligt normen ska vara hårlösa la upp egna bilder, som en solidarisk handling. Däribland hårigt bältdjur och arten "yeti crab".

Än har vi nog inte sett det sista av hårsvampgate.

Nu väntar vi med spänning på att SVT Debatt plockar upp ämnet.

Gilla:
upp
288 röster

Tema: Djur

Nanna Johansson 14:25 28 Feb 2014

Under mars månad kommer ni inte få läsa politiskt s.k. "tyck" på den här bloggen*, för jag kommer uteslutande ägna mig åt mitt andra stora intresse  djur (och till viss del natur)!

Den som hatar alla arter som inte är människan behöver alltså inte titta in här på en månad. Och för den som inte kan få nog av politiskt tyckande rekommenderas istället: resten av internet.

Tjing!

* = Det är ingen public service-anpassning eller så, utan bara att jag känner att jag åsiktat lite för mycket de senaste åren. Trött på mig själv, osv.

Gilla:
upp
152 röster

Fyra blogginlägg som aldrig blev av

Nanna Johansson 01:16 17 Feb 2014

Jag mjukstartar den nya bloggperioden med ett slags metainlägg. Kollade nämligen igenom min hårddisk och insåg att jag påbörjat flera blogginlägg som det aldrig blev något av. I vissa fall berodde det på tidsbrist, men i de flesta fall höll grundidéerna helt enkelt inte måttet. 

Tänkte gå igenom fyra av de här ofärdiga inläggen nu, så ha en skämskudde i beredskap.

1. Tänkt titel: "Hur jag önskar att Avpixlat var"

Det här skulle bli ett inlägg där jag saxade artiklar från Avpixlat och ändrade rasistiska nyckelord så att budskapen blev helt harmlösa. Skrattfest i teorin, men pissesvårt att få till i praktiken. Det här var det närmsta jag kom:

Betyg: 1,5/5

2. Tänkt titel: "Sökord: gubbar"

För något år sedan skrev jag en inläggstrilogi om vad man får upp om man söker på "kvinnor", "tjejer" och "flickvän" på Facebook. I ett svagt ögonblick tänkte jag komplettera de här tjejsökningarna genom att även söka på "gubbar" (och sedan jämföra resultaten). Men tyvärr blev det inte särskilt intressant. Det här var de enda anmärkningsvärda grejerna jag fick upp:

3. Tänkt titel: "Katt hjälper katt"

Facebook igen. Jag hittade sidan "Katt hjälper katt" (som i skrivande stund har 94,598 (!) likes). I korthet går konceptet ut på att läsare räddar tigerbeståndet genom att typ posta bilder på sina katter (om jag förstått det rätt). Det var den här annonsen som fångade min blick:

Är jag en av vadå? Var fjärde levande vild tiger eller en fadderkatt? (<--- Ungefär hur jag skulle ha formulerat det, om jag nu hade bloggat.)

När jag klickade in på själva sidan upptäckte jag ännu fler festligheter:

"Vägrar gå ur skålen tills jag räddat alla tigrar"

Ganska roligt: det absurda i tanken att katter skulle vara solidariska, och att de skulle manifestera denna solidaritet genom att sittstrejka i en skål. Också ganska roligt: den gravallvarliga svartvita katten som tittar fram och manar till aktion, likt en "your country needs you"-gubbe.

Roligt: att Lasse Kronér lyckats hitta en katt som ser slöare ut än vad han själv gör.

MEN varför blev det aldrig ett blogginlägg om katthjälparkatterna då? För att det kändes taskigt och onödigt att håna en sida som brinner för utrotningshotade djur. Så vilken tur att jag inte gjorde det...

4. Tänkt titel: "Vad styrelser borde lära av Spice Girls" (typ)

En dag slog det mig att bolagsstyrelser och andra homogena grupper skulle tjäna på att tillämpa det gamla Spice Girls-tricket "klä dig (och uppkalla dig efter) ett utmärkande personlighetsdrag".

Såhär: alla gubbar i valfri styrelse ser alltid identiska ut. Skillnaderna handlar på sin höjd om huruvida glasögonen är rundade eller fyrkantiga, eller om kostymen är havsblå eller gråblå. Min idé var att kräva att styrelsegubbsen skaffar en personlig klädstil, precis som Baby Spice, Scary Spice, Sporty Spice, etc.

För att illustrera det rimliga i mitt krav tänkte jag ta en bild på en 100 % manlig och vit styrelse...

... och hotta upp den genom att ge varje person en unik image, en accessoar som skiljer honom från mängden. 

Men mitt tålamod tröt tyvärr redan efter en gubbe.

Det här var allt jag tänkte visa. Hejdå för nu.

Gilla:
upp
176 röster

Hej igen alla raringar!

Nanna Johansson 18:31 6 Feb 2014

Efter att ha hängt på Politism i några månader är jag nu tillbaka på moderskeppet Nöjesguiden. I brist på andra bilder får vårt kära återseende illustreras av ett stämningsfullt möte mellan mig och min kompis katt:

Vill ni att jag ska blogga om något särskilt den närmsta tiden får ni gärna hojta till i kommentarsfältet, annars planerar jag att tuta på som vanligt (d.v.s. publicera inlägg i snigelfart). 

Puss! 

Gilla:
upp
241 röster