SVTs öppna arkiv

Björn Werner 15:33 17 Apr 2013

http://www.oppetarkiv.se

Alltså detta! SVTs satsning på att trycka ut typ hela sitt arkiv av serier på nätet känns ju först, spontant helt magisk. Alla gamla bra och dåliga serier från förr direkt in i dattan. Spung! Bank Für Alle! Ika i Rutan! En liten stund tänkte jag till och med att det kanske, kanske ändå var legit av Radiotjänst att tvinga oss betala den där licensen. Fast sen tänkte jag: "nä". Okej att  Netflix tar 79 kronor i månaden för deras utbud av oändligt mycket obskyrt skräp från botten av Billiga Filmer-backen på ÖB men jag kan ju iaf välja att inte betala. 150 påtvingade kronor i månaden för kronisk access till Jokkmokks marknad 400 år. Nja. Tvek på den. Netflix har ju iaf alla säsonger av Deadliest Warrior och Bear Grylls så atte...

Gilla:
upp
25 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

Moderaterna kampanjar med självkritik

Björn Werner 13:31 14 Aug 2014

Expressen skriver idag om Moderaterna Stockholms reklamkampanj som på ett förtjänstfullt och nyanserat sätt fokuserar på problemen med de rödgrönas vallöften. Kampanjen har fått viss kritik för att vara ensidig. Vissa menar att det vore bra att även försöka peka på vad Moderaterna själv har åstadkommit under sitt regeringsinnehav istället för att smutskasta motståndarna. Helt orättvist givetvis. Enligt våra källor kommer Moderaterna att följa upp kampanjen med en liknande som fokuserar på deras egen politik. Nöjesguiden har fått ta del av den första affischen.

Gilla:
upp
32 röster

Moderaternas vallåt tyvärr inte fejk

Björn Werner 17:15 13 Aug 2014

Moderaterna skapade igår kraftigt obehag på ett helt internet  med sin nya vallåt Vi och framtiden. Kunde det verkligen vara sant? Att partiet som styrt Sverige i snart åtta år tänkte gå till val med en låt med fruktansvärda rötter i Basshunters visskatt, fast med skillnaden att Moderaternas låt till skillnad från Basshunters saknade så mycket själ och känsla att det är mer värmande att se in i ögonen på ett flytlik än att lyssna på den andefattiga refrängen "Vi skapar vårat eget liv, hur stora kan drömmar bli?"

Därför var vi många som drog en lättnadens suck idag när det i sociala medier började spridas att teatergruppen Nationalscen låg bakom allt. Det var bara satir. Ett stort skämt som gått för långt och blivit på allvar och resulterat i polisanmälning:

"Vi [var] helt övertygade om att både SVT och Sveriges Radio skulle förstå att vi drev med dem när de ringde det fejkade numret vi lämnade i pressmeddelandet där vi låtsades vara Per Nilsson från Moderaterna, och att till och med Moderaternas webansvarige skulle vara så taskig på källkritik att denne la upp den på moderat.se var mer än vi hade hoppats på."

Skönt, tänkte många. Sverige har alltså inte under ett drygt årtionde letts av ett parti som försöker vinna ett val med en modern version av Rosa Helikoptern? Eller? När Nöjesguiden når Moderaterna för en kommentar visar det sig att sanningen tyvärr är precis så fruktansvärd. Om inte värre. På andra sidan luren svarar Moderaternas pressekreterare, Bodil Sidén, tidigare känd för att ha lustmördat Kent.

– Det är klart att det var vår egen låt eftersom vi gick ut med den i våra egna kanaler. Det är problematiskt när människor som är medlemmar i organisationer knutna till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet uppger sig för att vara vi. Det är förstås väldigt upprörande, säger Bodil Sidén.

Upprörande var ordet.

Gilla:
upp
31 röster

RECENSION: VIP-området på WOW

Björn Werner 15:06 12 Aug 2014

BETYG: betyg: 3

Bakom alla scener, i Villa Belparcs trädgård med utsikt över lugnt vatten och Slottskogens gröna siluett ligger det. VIP-området. Vippen. Det inte helt ödmjuka namnet på området för folk som känner nån som känner nån, jobbar med media (blogg räknas, absolut!), eller i extremfallet: är kända.

Under många år favoritplatsen. Ett ställe att dra sig tillbaka till från folkhavet och känna sig aningen mer viktig. En liten oas att missa de största akterna på för att säga ”Nej, jag missade den spelningen, men hörde den från vippen”. En plats att sitta ner och bada i sin egen härlighet, med ett glas något billigare öl än på festivalområdet.

Årets upplaga var trots det en mild besvikelse. Jodå, ölen var fortfarande billigare och de viktiga människorna lika viktiga. Men ändå.  Det vilade en lite solkig, lite desperat air över allt, som inte strömmade så mycket från besökarna som från sponsorerna.

Detta att rockbandet Motörhead var huvudsponsor till spriten i drinkarna vilket underströks tydligt av två rockkillar som marknadsförde Motörheads dryckesline (ja, de har en sån) mitt emot baren. Eller att Norrlands Guld hade byggt om stora delar av området till en extra vippig VIP med Norrlands Guld-tema av saccosäckar och iskuber av plast som av förståeliga skäl alltid var tomt. Att B-versionen av hipstershotten Fernet – Gammeldansk - hade en egen bar med ”rustikt tema”. Eller att Camel på riktigt hade ett VIP-tält där extra viktiga personer kunde gå in och… röka cigaretter. Inklusive blåklädda cigarettflickor.

Allt detta njuter jag givetvis i fulla drag av. Men jag brukar göra det på bortglömda kinakrogar i min ensamhet, när jag vill dra mig tillbaka och tänka mörka tankar. Inte när jag försöker komma på ett sätt att säga hej till Sandra Beijer utan att det blir pinsamt.

Det är ovärdigt!

 

Gilla:
upp
41 röster

Lernfelts sommarfräscha fruktsvar

Björn Werner 13:57 8 Jul 2014

Nu har jag fått svar från Malin Lernfelt angående hennes… vi kan kalla det ”sommarfräscha” inställning till frukt, sin egen liberala ideologi och hur den kan tänjas betänkligt så länge man kan få in ett billigt slag under bältet på de rödgröna i Göteborg. Även om det inte ens är sant

Ett svar i klassisk rättshaveriststil. Det är jättelångt, versaler och gemener är blandade lite huller om buller och personangreppen haglar. Jag och Sanna Schiller på Alliansfritt är ”vänstertroll”, ”dumskallar”, ”har tappat alla koncept”, är ”aggressiva” och har samma analysförmåga som ”fjortisar på skolgården”. Ett svar som lagts upp på en av Göteborgs stads viktigaste forum för politisk opinionsbildning. Vissa kanske vill kalla det för ovärdigt en av Sveriges största tidningar. Det låter så illa… vi säger ”sommarfräscht” istället.

Gräver man djupt bland invektiv och kränk hittar man dock ett försök att rättfärdiga Lernfelts sommarfräscha inställning till frukt. Det handlade inte alls om bortskämda föräldrar, det handlade om regler:

”Huvudpoängen i januaritexten var alltså att eftersom skolan står för det grundläggande är det okej att föräldrar bidrar med den onödiga men lite trevliga guldkanten ibland. […] Den [andra texten] handlade om de ordinarie måltider som förskola, skola och fritids SKALL erbjuda alla barn. Om det allra mest grundläggande.”

Det är förstås svårt att inte bli besviken över att den liberalt sinnade Lernfelt kommer ut som pedantisk regelryttare. Så visionslöst! Kvinnan som en gång skrivit de bevingade orden: ”Fruktkämparna måste inse att samhället inte kan bekosta allt åt alla” tar tillbaka allt. Det handlade inte om frukten och bortskämda barn. Det handlade om reglerna.  So much for individens frihet från det offentliga, men förstås väldigt sommarfräscht.

Men. Det viktigaste att ta med sig från hennes svar är egentligen inget av det du precis läst.  Det är titeln: "Dumskallarnas sammansvärjning" som tecknar ett stort frågetecken som måste rätas ut. Som jag förstår det kan det alludera till två saker. Antingen Jonathan Swift som skrev "When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him".  Eller den klassiska romanen "Conspiracy of Dunces" som handlar om en 30-åring i New Orleans som fortfarande bor hemma hos sin mamma och skyller alla sina fel och brister på omvärlden.

Vad menar Lernfelt? Är hon det missförstådda geniet eller den misslyckade 30-åringen? 

Gilla:
upp
43 röster

E-Type vann precis sommartorkan

Björn Werner 19:54 7 Jul 2014

Älskar sommartorkan! Gamla blasé reportrar på rätt sida LAS åker på semester och rullar sig i de sista fasta löner Bonnier och Schibsted någonsin kommer betala ut. In träder unga, hungriga, fantastiska journalister som kastar sig över varje story om vore det ett scoop. Brukar samla på dem, som andra samlar frimärken. I slutet av sommaren gör jag en liten prisutdelning som ingen får vara med på utom jag. Litar inte på andra. Förra året vann favoriten ”tonåring i kundvagn”, med hedersomnämnande till Karl-Johan Karlssons spaning om att Andra Långgatan blivit hipp.

Hade tänkt ha samma tävling även i år – men inser redan nu att det är meningslöst. Den uppenbara vinnaren är redan här. Ridå upp för E-Types stilfulla medievana och Karin Dofs penna. Uppslaget om E-Type som förlorat känseln i handen efter att ha slagits med grävlingar. Den har allt:

Faktarutan ” E-Type tipsar: Så undviker du grävlingsproblem - 5 supertips” med rubriker som ”dynamit” och ”skitiga kalsonger”

Den odödliga passagen när E-Type berättar om sin grävlingsfalla:

Bilder på E-Type när han gör heavy metal-tecknet framför sin nyinfångade grävling

Bild: E-Type

Bild på E-Types grävlingsfälla som han byggt själv.

Sommarens bästa. Hands down.

 

Gilla:
upp
37 röster

Fruktansvärt, Lernfelt!

Björn Werner 15:01 4 Jul 2014

Idag ska vi lära oss om konsten att vända kappan efter vinden. Vad dalande opinionssiffror kan göra med en ledarskribent. Och hur svårt det kan vara att tycka något konkret om frukt. Bilden ovan är från en ledare GPs ledarskribent Malin Lernfelt skrev i början av året. Då var hon riktigt trött på de bortskämda svin som hade mage nog att begära frukt i skolan:

"Skolan skall enligt fruktkämparna vara gratis in absurdum och föräldrar inte ha något ansvar för någonting. Dessa bortskämda barnfamiljer står mig upp i halsen. [...] Det som nu diskuteras är dock de ”obetydliga kostnader” Skolverket trots allt godkänner. Som frukt eller en enkel matsäck. Det klarar även familjer som lever på ekonomiskt bistånd av att förse sina barn med. De enda som på allvar borde ha tufft att ordna fram sådant är papperslösa och människor som på annat sätt lever utanför samhället. "

Bananer, päron, äpplen, bara tjat om en massa frukt. Frukt har vem som helst råd med! Sluta tjata på Göteborgs stad om all denna frukt! Sen blev det fruktskandal. De rödgröna i Askim tyckte precis som Lernfelt att det där med frukt, det kan väl barnens föräldrar själva betala. Alla väntade nu spänt på frukthataren nummer ett. Lernfelt. Hur skulle hon klämma åt dessa bortskämda svin som tvingade stadsdelens ekonomi på knä med orimliga krav? Jo. Såhär:

De rödgröna är sämst! De hatar Göteborg så mycket att de inte ens ger frukt till barnen! Vilka svin gör såhär?

"Det märkliga är att det finns människor som fortfarande har förtroende för den politik majoriteten i Göteborg för. Som lyckas bortse ifrån usla skolresultat, hopplöst företagsklimat, mutor, nedlagda äldreboenden och förskolebarn som nekas självklarheter som kött och frukt."

Ett ödmjukt tips till Lernfelt: bestäm dig för vad du tycker om sådant som frukt innan du ger dig på att tycka till om resten av lokalpolitiken. Tror det kan vara bra för läsarnas förtroende. Eller kanske är det fruktansvärt mycket begärt av en av stans mest inflytelserika mediapersonligheter?


Uppdatering: En arg Lernfeld svarade på sin blogg. Läs mer om det här.

Gilla:
upp
60 röster

Blocken är eniga: Reinfeldt har fel!

Björn Werner 23:12 3 Jul 2014

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Detta är en artikel fritt tolkad efter verkliga förhållanden

Både Socialdemokraterna och Alliansen i Göteborg rasar över Fredrik Reinfeldts sågning av Göteborg.

- Han visar på ett desperat och förvirrande ledarskap, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén.

I en debattartikel i torsdagens Göteborgs-Posten går statsminister Fredrik Reinfeldt till hårt angrepp mot det socialdemokratiska styret i Göteborg. Han menar att politiken gett nedslående resultat och att den kraftigt försämrat utvecklingen i Göteborg.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén är minst sagt upprörd över statsministerns agerande.

- Det är mycket, mycket märkligt att angripa Göteborg på det här sättet. Ett desperat grepp som bara visar på vilket trängt läge Alliansen befinner sig i. Att som stockholmsk rikspolitiker försöka ta över den göteborgska folksporten att klaga på sossarna för allt som är fel i stan, det är lågt. Riktigt lågt, säger hon

Fredrik Reinfeldt lyfter i debattartikeln fram att skolorna i Göteborg har sämre resultat än rikssnittet, att arbetslösheten är högre och att staden fallit över 100 placeringar på Svenskt Näringslivs rankning över kommunernas företagsklimat. Han kopplar detta direkt till Socialdemokraternas över 20-år långa styre i kommunen. Men Hulthén håller inte med.

- Som att inte alla redan vet att vi Socialdemokrater i Göteborg är sämst. Alla med någon som helst lokalkännedom vet att vi alltid har gått och alltid kommer gå till val på att borgarna är ännu sämre. Det är så man vinner val i på västkusten, säger hon.

Men kritik har också hörts från de borgerliga leden. Flera kräver att Reinfeldt tar tillbaka sitt debattinlägg, åtminstone de jobbiga insinueringarna på att ett borgerligt styre skulle göra saker bättre. Kommunalrådet Helene Odenljung (FP):

- Statsministern ställer orealistiska krav på de borgerliga i Göteborg. Flera personer bara i min korridor pratar redan om stressmage och utbrändhet vid bara tanken på faktiskt ansvar. Moderaterna kan ju inte ens bestämma sig för om vi ska ha trängselskatt eller inte. Centerpartiet har inte orkat sig över 4%-spärren på flera mandatperioder och försöker nu ta sig in med luddiga löften om food trucks. Ta ett steg tillbaka, Reinfeldt!

Gilla:
upp
38 röster

Slöseriombudsmannen slösar

Björn Werner 23:09 2 Jul 2014

Filmaren, lobbyisten och pr-konsulten Martin Borgs, aka ”Slöseriombudsmannen” är rolig. Hans kall sen många år tillbaka är att göra svenskarna till skatteskeptiker genom att skälla ut dåliga politiska beslut och korruption i dokumentärfilmer. Under Almedalsveckan dammade han av sin gamla PR-mössa och försökte skapa hype för sin nya bok Schymanstyle genom att blåsa bort 20.000 kronor över Almedalen iklädd clownkläder för att visa vad en "vanlig svensk betalar i skatt". Pengarna flög ju som ni ser bort och Martin Borgs ser onekligen ut som en clown. Och trots det totalt oinspirerade i att härma Gudrun Schyman och Studio Totals kupp fick det dessutom ett visst medialt genomslag där hans budskap okritiserat fick passera mediafiltret. Pinsamt. 

För till skillnad från Gudryn Schyman så far Martin Borgs under falsk flagg. Han ger sig ut för att vara en folkets ryttare mot låga skatter, en ensam kämpe mot systemet. Egentligen är han anställd av Skattebetalarnas Förening. Jaså? Inte hört om dem? Skattebetalarnas förening har ju kämpat för höginkomsttagares rätt till låg skatt sen 1921 när den startades av Marcus Wallenberg. Då, strax efter införandet av kvinnlig rösträtt, var borgerligheten rädd för att det skulle bli för populistisk ekonomisk politik, nu när till och med kvinnor fick vara med och bestämma. Hela verksamheten går ut på att med alla tänkbara medel sänka skattetrycket i Sverige och skära ner på det offentliga. 

För precis som näringslivet är rädda för att vinst i välfärden ska leda till diskussioner om vinst i andra näringar lever Skattebetalarnas Förening i förhoppningen att kritik mot slarv med skattebetalarnas pengar skulle leda till att folk blir mindre villiga att betala skatt. Det är hela saken. Märkligt, kan man tycka, att Borgs inte då granskar vart vinsterna på skattepengar i välfärden går istället. Eller skattepengarna som gick till jobbcoacher. Eller hur värt det egentligen är med den sänkta krogmomsens en miljon per skapat jobb. Och varför inte prata om vilket resursslöseri det är på folkhälsan med växande inkomstgap där vissa lever i lyx och andra i fattigdom.

Det finns så många aspekter av samhälleligt slöseri - så varför begränsa sig till taffliga kommunalpolitiska försök att "sätta kommunen på kartan"? Om det nu verkligen är slöseriet Borgs är ute efter.

 

Gilla:
upp
31 röster

Kalle Anka rider på vänstervågen

Björn Werner 10:59 30 Jun 2014
Se alla artiklar om: 

Kalle Anka-partiet är en gammal politisk satsning som sett bättre dagar sedan toppnoteringarna i början av 90-talet. Därefter har det överskuggats av framgångar från mer samordnade partier som Ny Demokrati, Sverigdemokraterna och Satanistiskt Initativ. Det rena politikerförraktet som varit partiets enda linje har av de flesta bedömare setts som en allt för tunn plattform att kandidera på till nationella val. 

Att Kalle Anka nu själv träder in som ny partiledare tros ge Kalle Anka-partiet en ordentlig skjuts i opinionen. Han för med sig ett enkelt budskap. "Längre sovmorgnar" är ett försök att rida på vänstervågen som sveper över landet. Mer konkret än Miljöpartiet och Vänsterpartiets luddiga "sex timmars arbetsdag" och mer handfast än Feministisk Initiativs budgetsprängande valfläsk. Ett konkret löfte och en stark känsla. 

Partipamfletten kommer att delas ut i Almedalen och bjuder också på en del av partiets beska droppar från förr. På omslaget syns en skarp kritik mot den etablerade politikerkåren, kapitalet och "PK-media". Politiken som en ankdamm, där staten och kapitalet sitter i samma båt, surt maktspel dominerar över ideologin, utrikesministern hellre ägnar sig åt sociala medier än politik och korrupta lobbyister snokar i faggorna är en bild som öser lika ur både Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets grumligaste vatten. Nöjesguiden noterar också att partiföreträdarna för dessa två partier inte ryms på omslaget. Slumpen? Knappast.

Gilla:
upp
28 röster