SVTs öppna arkiv

Björn Werner 15:33 17 Apr 2013

http://www.oppetarkiv.se

Alltså detta! SVTs satsning på att trycka ut typ hela sitt arkiv av serier på nätet känns ju först, spontant helt magisk. Alla gamla bra och dåliga serier från förr direkt in i dattan. Spung! Bank Für Alle! Ika i Rutan! En liten stund tänkte jag till och med att det kanske, kanske ändå var legit av Radiotjänst att tvinga oss betala den där licensen. Fast sen tänkte jag: "nä". Okej att  Netflix tar 79 kronor i månaden för deras utbud av oändligt mycket obskyrt skräp från botten av Billiga Filmer-backen på ÖB men jag kan ju iaf välja att inte betala. 150 påtvingade kronor i månaden för kronisk access till Jokkmokks marknad 400 år. Nja. Tvek på den. Netflix har ju iaf alla säsonger av Deadliest Warrior och Bear Grylls så atte...

Gilla:
upp
25 röster

Lämna en kommentar, bild eller gif här

Lernfelts sommarfräscha fruktsvar

Björn Werner 13:57 8 Jul 2014

Nu har jag fått svar från Malin Lernfelt angående hennes… vi kan kalla det ”sommarfräscha” inställning till frukt, sin egen liberala ideologi och hur den kan tänjas betänkligt så länge man kan få in ett billigt slag under bältet på de rödgröna i Göteborg. Även om det inte ens är sant

Ett svar i klassisk rättshaveriststil. Det är jättelångt, versaler och gemener är blandade lite huller om buller och personangreppen haglar. Jag och Sanna Schiller på Alliansfritt är ”vänstertroll”, ”dumskallar”, ”har tappat alla koncept”, är ”aggressiva” och har samma analysförmåga som ”fjortisar på skolgården”. Ett svar som lagts upp på en av Göteborgs stads viktigaste forum för politisk opinionsbildning. Vissa kanske vill kalla det för ovärdigt en av Sveriges största tidningar. Det låter så illa… vi säger ”sommarfräscht” istället.

Gräver man djupt bland invektiv och kränk hittar man dock ett försök att rättfärdiga Lernfelts sommarfräscha inställning till frukt. Det handlade inte alls om bortskämda föräldrar, det handlade om regler:

”Huvudpoängen i januaritexten var alltså att eftersom skolan står för det grundläggande är det okej att föräldrar bidrar med den onödiga men lite trevliga guldkanten ibland. […] Den [andra texten] handlade om de ordinarie måltider som förskola, skola och fritids SKALL erbjuda alla barn. Om det allra mest grundläggande.”

Det är förstås svårt att inte bli besviken över att den liberalt sinnade Lernfelt kommer ut som pedantisk regelryttare. Så visionslöst! Kvinnan som en gång skrivit de bevingade orden: ”Fruktkämparna måste inse att samhället inte kan bekosta allt åt alla” tar tillbaka allt. Det handlade inte om frukten och bortskämda barn. Det handlade om reglerna.  So much for individens frihet från det offentliga, men förstås väldigt sommarfräscht.

Men. Det viktigaste att ta med sig från hennes svar är egentligen inget av det du precis läst.  Det är titeln: "Dumskallarnas sammansvärjning" som tecknar ett stort frågetecken som måste rätas ut. Som jag förstår det kan det alludera till två saker. Antingen Jonathan Swift som skrev "When a true genius appears in the world, you may know him by this sign, that the dunces are all in confederacy against him".  Eller den klassiska romanen "Conspiracy of Dunces" som handlar om en 30-åring i New Orleans som fortfarande bor hemma hos sin mamma och skyller alla sina fel och brister på omvärlden.

Vad menar Lernfelt? Är hon det missförstådda geniet eller den misslyckade 30-åringen? 

Gilla:
upp
27 röster

E-Type vann precis sommartorkan

Björn Werner 19:54 7 Jul 2014

Älskar sommartorkan! Gamla blasé reportrar på rätt sida LAS åker på semester och rullar sig i de sista fasta löner Bonnier och Schibsted någonsin kommer betala ut. In träder unga, hungriga, fantastiska journalister som kastar sig över varje story om vore det ett scoop. Brukar samla på dem, som andra samlar frimärken. I slutet av sommaren gör jag en liten prisutdelning som ingen får vara med på utom jag. Litar inte på andra. Förra året vann favoriten ”tonåring i kundvagn”, med hedersomnämnande till Karl-Johan Karlssons spaning om att Andra Långgatan blivit hipp.

Hade tänkt ha samma tävling även i år – men inser redan nu att det är meningslöst. Den uppenbara vinnaren är redan här. Ridå upp för E-Types stilfulla medievana och Karin Dofs penna. Uppslaget om E-Type som förlorat känseln i handen efter att ha slagits med grävlingar. Den har allt:

Faktarutan ” E-Type tipsar: Så undviker du grävlingsproblem - 5 supertips” med rubriker som ”dynamit” och ”skitiga kalsonger”

Den odödliga passagen när E-Type berättar om sin grävlingsfalla:

Bilder på E-Type när han gör heavy metal-tecknet framför sin nyinfångade grävling

Bild: E-Type

Bild på E-Types grävlingsfälla som han byggt själv.

Sommarens bästa. Hands down.

 

Gilla:
upp
20 röster

Fruktansvärt, Lernfelt!

Björn Werner 15:01 4 Jul 2014

Idag ska vi lära oss om konsten att vända kappan efter vinden. Vad dalande opinionssiffror kan göra med en ledarskribent. Och hur svårt det kan vara att tycka något konkret om frukt. Bilden ovan är från en ledare GPs ledarskribent Malin Lernfelt skrev i början av året. Då var hon riktigt trött på de bortskämda svin som hade mage nog att begära frukt i skolan:

"Skolan skall enligt fruktkämparna vara gratis in absurdum och föräldrar inte ha något ansvar för någonting. Dessa bortskämda barnfamiljer står mig upp i halsen. [...] Det som nu diskuteras är dock de ”obetydliga kostnader” Skolverket trots allt godkänner. Som frukt eller en enkel matsäck. Det klarar även familjer som lever på ekonomiskt bistånd av att förse sina barn med. De enda som på allvar borde ha tufft att ordna fram sådant är papperslösa och människor som på annat sätt lever utanför samhället. "

Bananer, päron, äpplen, bara tjat om en massa frukt. Frukt har vem som helst råd med! Sluta tjata på Göteborgs stad om all denna frukt! Sen blev det fruktskandal. De rödgröna i Askim tyckte precis som Lernfelt att det där med frukt, det kan väl barnens föräldrar själva betala. Alla väntade nu spänt på frukthataren nummer ett. Lernfelt. Hur skulle hon klämma åt dessa bortskämda svin som tvingade stadsdelens ekonomi på knä med orimliga krav? Jo. Såhär:

De rödgröna är sämst! De hatar Göteborg så mycket att de inte ens ger frukt till barnen! Vilka svin gör såhär?

"Det märkliga är att det finns människor som fortfarande har förtroende för den politik majoriteten i Göteborg för. Som lyckas bortse ifrån usla skolresultat, hopplöst företagsklimat, mutor, nedlagda äldreboenden och förskolebarn som nekas självklarheter som kött och frukt."

Ett ödmjukt tips till Lernfelt: bestäm dig för vad du tycker om sådant som frukt innan du ger dig på att tycka till om resten av lokalpolitiken. Tror det kan vara bra för läsarnas förtroende. Eller kanske är det fruktansvärt mycket begärt av en av stans mest inflytelserika mediapersonligheter?


Uppdatering: En arg Lernfeld svarade på sin blogg. Läs mer om det här.

Gilla:
upp
45 röster

Blocken är eniga: Reinfeldt har fel!

Björn Werner 23:12 3 Jul 2014

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Detta är en artikel fritt tolkad efter verkliga förhållanden

Både Socialdemokraterna och Alliansen i Göteborg rasar över Fredrik Reinfeldts sågning av Göteborg.

- Han visar på ett desperat och förvirrande ledarskap, säger kommunstyrelsens ordförande Anneli Hultén.

I en debattartikel i torsdagens Göteborgs-Posten går statsminister Fredrik Reinfeldt till hårt angrepp mot det socialdemokratiska styret i Göteborg. Han menar att politiken gett nedslående resultat och att den kraftigt försämrat utvecklingen i Göteborg.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén är minst sagt upprörd över statsministerns agerande.

- Det är mycket, mycket märkligt att angripa Göteborg på det här sättet. Ett desperat grepp som bara visar på vilket trängt läge Alliansen befinner sig i. Att som stockholmsk rikspolitiker försöka ta över den göteborgska folksporten att klaga på sossarna för allt som är fel i stan, det är lågt. Riktigt lågt, säger hon

Fredrik Reinfeldt lyfter i debattartikeln fram att skolorna i Göteborg har sämre resultat än rikssnittet, att arbetslösheten är högre och att staden fallit över 100 placeringar på Svenskt Näringslivs rankning över kommunernas företagsklimat. Han kopplar detta direkt till Socialdemokraternas över 20-år långa styre i kommunen. Men Hulthén håller inte med.

- Som att inte alla redan vet att vi Socialdemokrater i Göteborg är sämst. Alla med någon som helst lokalkännedom vet att vi alltid har gått och alltid kommer gå till val på att borgarna är ännu sämre. Det är så man vinner val i på västkusten, säger hon.

Men kritik har också hörts från de borgerliga leden. Flera kräver att Reinfeldt tar tillbaka sitt debattinlägg, åtminstone de jobbiga insinueringarna på att ett borgerligt styre skulle göra saker bättre. Kommunalrådet Helene Odenljung (FP):

- Statsministern ställer orealistiska krav på de borgerliga i Göteborg. Flera personer bara i min korridor pratar redan om stressmage och utbrändhet vid bara tanken på faktiskt ansvar. Moderaterna kan ju inte ens bestämma sig för om vi ska ha trängselskatt eller inte. Centerpartiet har inte orkat sig över 4%-spärren på flera mandatperioder och försöker nu ta sig in med luddiga löften om food trucks. Ta ett steg tillbaka, Reinfeldt!

Gilla:
upp
23 röster

Slöseriombudsmannen slösar

Björn Werner 23:09 2 Jul 2014

Filmaren, lobbyisten och pr-konsulten Martin Borgs, aka ”Slöseriombudsmannen” är rolig. Hans kall sen många år tillbaka är att göra svenskarna till skatteskeptiker genom att skälla ut dåliga politiska beslut och korruption i dokumentärfilmer. Under Almedalsveckan dammade han av sin gamla PR-mössa och försökte skapa hype för sin nya bok Schymanstyle genom att blåsa bort 20.000 kronor över Almedalen iklädd clownkläder för att visa vad en "vanlig svensk betalar i skatt". Pengarna flög ju som ni ser bort och Martin Borgs ser onekligen ut som en clown. Och trots det totalt oinspirerade i att härma Gudrun Schyman och Studio Totals kupp fick det dessutom ett visst medialt genomslag där hans budskap okritiserat fick passera mediafiltret. Pinsamt. 

För till skillnad från Gudryn Schyman så far Martin Borgs under falsk flagg. Han ger sig ut för att vara en folkets ryttare mot låga skatter, en ensam kämpe mot systemet. Egentligen är han anställd av Skattebetalarnas Förening. Jaså? Inte hört om dem? Skattebetalarnas förening har ju kämpat för höginkomsttagares rätt till låg skatt sen 1921 när den startades av Marcus Wallenberg. Då, strax efter införandet av kvinnlig rösträtt, var borgerligheten rädd för att det skulle bli för populistisk ekonomisk politik, nu när till och med kvinnor fick vara med och bestämma. Hela verksamheten går ut på att med alla tänkbara medel sänka skattetrycket i Sverige och skära ner på det offentliga. 

För precis som näringslivet är rädda för att vinst i välfärden ska leda till diskussioner om vinst i andra näringar lever Skattebetalarnas Förening i förhoppningen att kritik mot slarv med skattebetalarnas pengar skulle leda till att folk blir mindre villiga att betala skatt. Det är hela saken. Märkligt, kan man tycka, att Borgs inte då granskar vart vinsterna på skattepengar i välfärden går istället. Eller skattepengarna som gick till jobbcoacher. Eller hur värt det egentligen är med den sänkta krogmomsens en miljon per skapat jobb. Och varför inte prata om vilket resursslöseri det är på folkhälsan med växande inkomstgap där vissa lever i lyx och andra i fattigdom.

Det finns så många aspekter av samhälleligt slöseri - så varför begränsa sig till taffliga kommunalpolitiska försök att "sätta kommunen på kartan"? Om det nu verkligen är slöseriet Borgs är ute efter.

 

Gilla:
upp
17 röster

Kalle Anka rider på vänstervågen

Björn Werner 10:59 30 Jun 2014
Se alla artiklar om: 

Kalle Anka-partiet är en gammal politisk satsning som sett bättre dagar sedan toppnoteringarna i början av 90-talet. Därefter har det överskuggats av framgångar från mer samordnade partier som Ny Demokrati, Sverigdemokraterna och Satanistiskt Initativ. Det rena politikerförraktet som varit partiets enda linje har av de flesta bedömare setts som en allt för tunn plattform att kandidera på till nationella val. 

Att Kalle Anka nu själv träder in som ny partiledare tros ge Kalle Anka-partiet en ordentlig skjuts i opinionen. Han för med sig ett enkelt budskap. "Längre sovmorgnar" är ett försök att rida på vänstervågen som sveper över landet. Mer konkret än Miljöpartiet och Vänsterpartiets luddiga "sex timmars arbetsdag" och mer handfast än Feministisk Initiativs budgetsprängande valfläsk. Ett konkret löfte och en stark känsla. 

Partipamfletten kommer att delas ut i Almedalen och bjuder också på en del av partiets beska droppar från förr. På omslaget syns en skarp kritik mot den etablerade politikerkåren, kapitalet och "PK-media". Politiken som en ankdamm, där staten och kapitalet sitter i samma båt, surt maktspel dominerar över ideologin, utrikesministern hellre ägnar sig åt sociala medier än politik och korrupta lobbyister snokar i faggorna är en bild som öser lika ur både Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets grumligaste vatten. Nöjesguiden noterar också att partiföreträdarna för dessa två partier inte ryms på omslaget. Slumpen? Knappast.

Gilla:
upp
14 röster

Det är synd om turisterna

Björn Werner 10:59 27 Jun 2014

Foto: Björn Werner

 

Uppe på Skansen Kronan ser man hur backigt det är i Göteborg. Här ovanför hustaken silar solen ner genom rödrosa moln över andra knölar i landskapet. Masthuggsberget. Ramberget. Vattentornet. Långt där borta betongklumpen Älvsborgsbron och sen bara det stora blå havet.

”Rätt fint” hummar jag, räcker ner handen i tygkassen och räcker över en till Andersson till min vän. ”Rätt fint” instämmer han. Ett år har gått sen jag flyttade tillbaka till stan från Stockholm nu. Rutinerna börjar sitta. Det är annars ganska tomt här uppe denna onsdagseftermiddag. Vi två och ett gäng turister som med Lonely Planet i ena handen och kameran i andra besviket går och tittar på en av Göteborgs få sevärdheter. Skansen Kronan. Fästningen ser ut som något ett obegåvad barn gjort på dagis  och det dessutom i runda slängar 1700 år efter att romarna byggde Colosseum. Italienarna har stenhögar som är finare än det här.

De lommar över till oss. ”Excusa! Where is Old Town?”.

”Old Town?”. Vi funderar länge. ”Maybe Haga?” säger jag och viftar håglöst norrut. De tittar på oss med en besvikelse i blicken som bara blickar från ett land där gammal betyder millenium, inte sekel kan ge. ”De där värdelösa utedassen menar ni?” säger de inte. De säger ”Mille grazie” och börjar gå vidare ner mot Linné.

Jag tycker synd om dem precis som jag tycker synd om alla som tagit ut semesterdagar för att ta en sommarweekend i Göteborg. Kan fortfarande inte smälta insikten att Göteborg den här årstiden faktiskt är en turiststad. Att Ryanair-planen går åt båda hållen. Vad tänker de på, alla de där som åker runt i solglasögon på Paddan? Allt här är ju så ospektakulärt nästan oavsett vad man jämför med. Avenyn är ju inte precis Champs Ellysées i Paris, Järntorget inte exakt Fontana di Trevi i Rom och Andra Lång är verkligen inte Kreuzberg i Berlin. Eventstaden Göteborg? Tja. Inte ens Bruce Springsteen vill spela här länge. Förutom naturen, som ju om vi ska vara ärliga inte riktigt är samma sak som ”stad” är Göteborg på alla sett en ordentlig nitlott för semesterfiraren. Ett andra klassens turistmål.

Det är synd om dem, tänker jag och tittar ut över topografin. De får ju aldrig se Göteborgssommaren.  Den där sommaren som egentligen är lager på lager av minnen och människor och ljummen öl som bränt sig fast som skuggor i varenda plats i staden. De ser inte de slocknande engångsgrillarna och trasiga bandarna på Masthuggsberget. De får inte cykla genom slottskogen och se dimman över Azaleadalen och aldrig dansa i Bragebacken tills solen står högt på himmeln. Inte rulla hem trött och lycklig med någon de gillar på pakethållaren. Inte sitta och vingla med benen vid Röda Sten och titta ut över havet.  Ta en Andersson på Skansen Kronan.

Det är ju ändå rätt fint.

Denna krönika har tidigare publicerats i Nöjesguiden #6 2014

Gilla:
upp
52 röster

Nöjesguidens bloggare blev GT-reporter för en dag

Björn Werner 16:51 26 Jun 2014

Bortvända blickar, hårda ord men för en rimlig timpenning. Men även sympati, värme och hjälpsamma förslag om hur man kan leva ett värdigare liv. Efter en häftig debatt om journalistiken ekonomiska förfall i Västsverige de senaste veckorna tog Nöjesguidens bloggare reda på hur man bemöts som lokaljournalist på Göteborgs gator - genom att under en dag agera GT-reporter.

Journalistyrket är hårt ansatt, framförallt för anställda på papperstidningar. Förra veckan meddelade Stampen Media Group att de ska skära ner på 60 journalistplatser, varav 40 på Göteborgsposten. Samtidigt utbildas allt fler personer till yrket. För många väntar ett otryggt arbetsliv med vikariat hos mindre noggräknade tabloidtidningar med tvivelaktiga arbetsmetoder. För många ett öde så obehagligt att det är svårt att sätta sig in i. Nöjesguiden bestämde sig därför för att ta reda på hur det är att arbeta i en bransch på dekis. 

Enkelt klädd

Under ungefär tre timmar mitt på onsdagen satte sig Nöjesguidens bloggare Björn Werner på ett flertal platser i centrala Göteborg. Han var klädd i enkla kläder, en svart skjorta, träningsoverallbyxor och en sjal. Reaktionerna var väldigt blandade mellan sympatiyttringar och avsky.

- Många som jag fått ögonkontakt med har vänt bort huvudet. En del har svurit eller fräst åt mig. Men det pendlar mellan en känsla av tragik och värme. Många kommer fram och pratar med en och undrar om jag är från Göteborg, säger Björn Werner.

- Jag kom snabbt in i en känsla av att inte vara värd så mycket. När folk svarade på mina enkäter om namnet på den nya skrapan blev jag glad men även lite skamsen, säger Björn Werner

En del romer på stan försökte hjälpa honom och lära honom andra sätt att få ihop pengar på.

- En kvinna föreslog för mig att jag borde panta burkar i stället och en handikappad kille gav mig pengar och visade en bild på en man som han tyckte var lik mig. Han berörde mig verkligen, säger Björn Werner.

"Mycket kärlek"

Bortsett från en del negativa kommentarer fick Nöjesguidens bloggare även många uppmuntrande och hjälpsamma reaktioner.

- Det finns mycket medmänsklighet och kärlek i Göteborg. Det är alltid fint att se, då papperstidningsfrågan ofta väcker andra rubriker än de lustfyllda, säger Björn Werner.

De korta enkät som Nöjesguidens bloggare fick ihop under reportaget skänktes sedan vidare till GT.se.

 

Gilla:
upp
20 röster