Stanna hemma

15:05 28 Aug 2014

Står och kokar nudlar till middag – precis som efter skolan på mellanstadiet. Enda egentliga skillnaden är att de får lite riven ingefära, koriander och hackad rå morot och gurka över sig.

Det speciella är att det är första gången på flera veckor som jag överhuvudtaget äter hemma, annars blir det macka med kaffe på 7-Eleven, lunch på något dyrt hak och så middag där det passar. Äter ute så ofta att jag nu känner på skillnaden i kryddningen vilken kock som arbetar för kvällen. Det är överkurs.

Ett restaurangbesök ska nämligen vara speciellt, inte att utfodras med ett par bärs till. Det ska vara en lycka att fråga servisen vad de rekommenderar för dagen, inte att de ser mig komma lommande och nicka till kocken som slänger ihop det vanliga.

Sedan! Fy fan vad dyrt det är. Lagar du ingen middag blir det ingen matlåda och så vidare. Jag vill äta ute nästan hela tiden, men det ska kännas speciellt. Få den där pirrande förväntansfulla känslan som när ens proggföräldrar ytterst sällan lät en gå in på McDonalds.

Nu är förresten nudlarna nedglufsade, känslan är lika sjaskig nu som när jag var tio. Hit ska ni gå för att slippa snabbnudlar.

 

Bäst just nu

 

Gunnebo slott

Christina Halls väg, tel 031-334 16 00, gunneboslott.se

Besök ett tvättäkta slott i närmiljön, de har luncher och à la carte. Exakt vad som serveras beror på vad trädgårdsmästarna skördat och vilka ekologiska råvaror som är bäst för dagen.

Öppet: mån–sön 11–17

 

Oceanen

Stigbergtorget 8, 031-14 71 00, oceanen.com

”Vadå, är det inte bara etnokvällar på Oceanen längre?” Nej då, nu serveras galetter och annat prisvärt tillsammans med god öl. Ett måste för alla som aldrig vill lämna Majorna.

Öppet: tis–lör 17-sent

 

Strömmingsluckan

Magasinsgatan 17, strommingsluckan.se

Nu börjar långa dagar på kneget eller i plugget och den som ingen lunchlåda har får pallra sig ut på stan. Strömmingsluckan är en nästintill odödlig modern klassiker utan tjafs. Strömming är gott, billigt och nyttigt (säger min mormor och den gamla järnladyn lyssnar man på, så länge hon inte tar upp ämnet varg).

Öppet: mån–fre 11–15, lör 12–16

 

Levantines uteservering

Aschebergsgatan 22, 031-20 15 95, levantine.se

Relativt nyöppnade Levantine lyckades få tillstånd att även hålla till i parken bredvid. Det blev riktigt lyckat, mysigt och lite trettiotals-karneval-i-amerikanska-midwest-känsla. Det är min bild av det, antar att restaurangen vill ge en mer fransk touch, för Levantine är en fransk bistro som serverar en strålande råbiff bland annat. 

Öppet: mån–sön 17–sent

 

Liebling

Kungsportstorget 11, 031-13 07 07, liebling.se

En amerikansk deli med ett tyskt namn? Eller en tysk deli med amerikansk inredning? Ordentlig mat, en välfylld chark och generösa öppettider ursäktar hur som helst nästan en galopp öl för 70 kronor. Nästan.

Öppet: mån–tors 07–01, fre 07–02, lör 10–02, sön10–01

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.