Sentimentalt om dystopi

13:48 26 Nov 2014

Gyllene Prag
 
Jag flyttade hemifrån på gymnasiet och fick hyra en gigantisk lokal bakom Järntorget. Grannarna var bisarra konstnärer, lite pundare och blandat folk som gillade annat än det vanliga. 
Lägenheten var ett enda rum på hundra kvadrat med en tre-fyra pelare, vi brukade spela squash inomhus, men fick gå på den gemensamma toaletten en trappa ner. Jag låste aldrig dörren och vaknade ett par gånger av när den något speciella grannen letade efter sin katt under min säng. Det bildades en bostadsrättsförening för att köpa loss lokalerna, men ägarna, de asen, gjorde om den legendariska gården till studentbostäder. Ni vet studenter vars föräldrar betalar ockerhyrorna. Vips försvann en plats där nya tankar och svartklubbar frodats.
 
Min framtidsdröm har alltid varit en slags dystopisk charm, någonting som stadens styrande och näringslivet ständigt motverkar genom att skrubba bort allt som inte passar i mallen.
Nu har avenyfamiljen investerat ofattbara summor i långgatorna, vi får la se vad som händer. Det gick inte bra för McDonalds på Linnégatan som tvingades stänga. Eller det där sorgliga veny-projektet Respekt som fanns på Järntorget ett par år, de lockade ett klientel som gjorde att man knappt vågade röra sig i området förrän det klappade igen.
Här kommer några genuina hak som överlevt trenderna. 
 

Bäst just nu

1. Solrosen
Kaponjärgatan 4, tel 031-711 66 97, restaurangsolrosen.se
Klassiskt hippiehak i Haga. Vegetarisk mat och spruckna drömmar. Solrosen har alltid funnits och kommer nog antagligen alltid finnas kvar i Haga oavsett hur flashigt det blir omkring. 
Öppet: mån–tors 11.30–22.30, fre 11.30–23.30, lör 13.00–23.30, sön 14.00–19.30 
 
2. Gyllene Prag
Sveagatan 25, tel 031-13 62 62, gylleneprag.se 
Funnits i över 40 år med stammisar som smälter in i inredningen. Gediget östeuropeiskt käk med sitt signum, den panerade osten. Freddie Wadling är en av alla klassiska gäster som byggt sin kroppshydda här.
Öppet: mån–fre 11–sent, lör–sön 12–sent
 
3. Kometen
Vasagatan 58, tel 031-13 79 88, restaurangkometen.se
Kometen öppnade 1934 och det är sig ganska likt. Efter ett ägarbyte driver Leif Mannerström stället (han får gärna hoppa över att ha bilder på sig själv i inredningen). Riktigt god hederlig husmanskost, men det kostar vad det smakar.
Öppet: mån–tors 17.00–21.30, fre 16.00–21.30, lör 12.00–21.30, sön 13–20, lunch mån–tors 11.30–14.00, fre 11.30–16.00
 
4. Sjömanskyrkan
Amerikagatan 2 
Har tiden stått stilla? Sjömanskyrkan ser fortfarande ut som när mormor var liten och vinkade av emigranterna på amerikabåten. Det finns inte många gamla sjöbusar kvar, men de som finns sitter här. Käket är vad man betalar för och det är billigt.
Öppet: mån–fre 10–16, lör–sön 10–14
 
5. Röda sten
Röda sten, tel 031-12 00 12, rodasten.com
Okej, en bubblare, men ett perfekt ställe att kolla på lite konst och ta en öl medan fartygen passerar under Älvsborgsbron. Men hur i HELVETE kan en slö liten fralla kosta 59 kronor? Jag blev ledsen, besviken och allvarligt talat kränkt. 
Öppet: mån–fre 11.30–17.00, lör–sön 12–18, ”längre öppettider på kvällar vid fint väder”
 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.