Recept på den bästa brunchen – tema USA

15:54 27 Feb 2015



USA. Landet med mastodontbilar, vattnig öl, TV-program med mer reklam än innehåll och med den perfekta måltiden – brunch. Grymt god frukost och lunch i ett som innehåller allt en vill ha, när en vill ha det. Nöjesguidens matskribent Linn Mannheimer presenterar: den perfekta brunchen.

Eggs Benedict – pocherade ägg på bröd med knaperstekt bacon (alternativt rökt lax) och hollandaise med smörslungad spenat och körsbärstomater.

Amerikanska Pannkakor – gjorda på citron och ricotta med hallon och lönnsirap.

Mimosa – mousserande vin med apelsinjuice.

Här kan du välja själv om du vill vara slapp och köpa det mesta, eller om du vill köra helseriös stil. Om man aldrig tidigare gjort egen hollandaise är det en dålig idé att försöka slänga ihop sin första bakfull en "morgon". Skuren hollandaise sabbar ens humör, självkänsla och kanske hela ens liv. Bättre är då att köpa en färdig burk i affären, exempelvis Lohmanders, och lägga energin på de pocherade äggen. De måste du göra själv vare sig du vill eller inte.

För 4 personer.

EGGS BENEDICT

4 ägg
ättika
vatten
4 skivor levainbröd eller liknande
smör
1 paket bacon alternativt 4 skivor rökt lax och några citronklyftor
200 gram färsk spenat (fryst funkar också)


smör att steka i
salt & peppar
1 mindre pkt körsbärstomater

hollandaise på burk 

eller

150 gram smör
2 äggulor
1 tsk pressad saft från citron
2 msk vatten
salt & malen vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Bred brödskivorna med ett tunt lager smör på vardera sida. Sätt in i ugnen. De ska bli gyllenbruna, vilket kan ta olika tid beroende på ugn men cirka 8-10 minuter. Vänd brödskivorna när de är klara på ovansidan. Ta ut och låt svalna. Dela körsbärstomaterna.

Om du vill göra egen hollandaise, börja med den nu. Om inte, ta ut burken med färdigköpt sås ur kylen.

Hollandaise:
Smält smöret i mikron eller på spisen på låg värme, låt svalna något. Gör i ordning ett vattenbad (en större kastrull än den du ska göra sås i med nästan kokande vatten). Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en kastrull, gärna med lite tjockare botten, som kan rymmas i vattenbadet. Vispa ihop blandningen så att den tjocknar (akta så vattenbadet inte ger för mycket värme). Det ska bli krämigt tjockt. Ta bort kastrullen från vattenbadet och ställ den på en handduk eller skärbräda. Tillsätt det fortfarande varma men ljumma smöret lite åt gången, i tunn stråle, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen (det vita i botten) inte kommer med. Smaksätt med salt och peppar.

Äggen:
Fyll en stor kastrull med vatten. Häll i lite salt och en skvätt ättika (även vinäger funkar). Värm vattnet så att det sjuder (kokar lätt). Knäck ett ägg i en kopp eller liten skål. Använd en sked till att röra upp en virvel i vattnet. Häll sedan försiktigt i ägget så håller det ihop. Om det inte gör det kan man hjälpa till med skeden. Använd en äggklocka för bästa resultat.

3 minuter för en rinnande äggula
4 minuter för en krämig äggula
5 minuter för en fast äggula

Ta upp ägget med hålslev och lägg det på en bit hushållspapper för att ta bort överflödigt vatten.



Bacon:
Om du har en micro – ta en stor tallrik och lägg hushållspapper på (toapapper funkar också men kan vara meckigare). Lägg baconskivorna på pappret och kör på hög värme, dock ej högsta, i micron cirka 5 minuter. När de är knapriga, ta ut (akta, tallriken blir svinvarm). Ta bort baconet från pappret och lägg upp på tallrikarna.

Spenaten:
Ta en gryta eller stekpanna och lägg i en större klick smör. Sätt plattan på ganska hög värme. Lägg i spenaten när smöret har smält. Om det är färsk spenat, stek i någon minut bara. Om du använder fryst, stek lite längre så att allt är varmt och lite krämigt.

Lägg upp på tallrikarna: bröd, bacon (eller rökt lax om man hellre vill, servera i så fall gärna med citronklyfta till), spenat, ägg, tomat och hollandaise. Ät!



AMERIKANSKA PANNKAKOR

2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl mjölk
2 dl ricotta
3 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
finrivet skal från 2 citroner
0,75 dl färskpressad citronsaft (1-2 citroner, beroende på storlek)
2 msk smält smör
smör att steka i
färska jordgubbar eller hallon (frysta går också bra)
lönnsirap


Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ihop ägg, mjölk, ricotta, smält smör och citronskal i en annan bunke. Häll ner äggblandningen i de torra ingredienserna och rör tills du får en jämn smet utan klumpar. Värm en panna och lägg i en klick smör. Klicka ut smeten i mindre cirklar och stek på medelvärme på båda sidor. Servera med hallon och lönnsirap.

MIMOSA

mousserande vin
god apelsinjuice

Häll upp apelsinjuice i glas och fyll upp med mousserande vin. Beroende på pepp och tillstånd kan man variera mängden mousserande.

Orkar du ändå inte laga själv? Undersök detta istället: Stockholms bästa bruncher för veganer och vegetarianer.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar