När oantastlig finkultur blir fulkultur

Kajsa Haidl 16:20 21 Dec 2011


Work of Art – The Next Great Artist.

Konstvärlden har länge stått utanför alla dokusåpasammanhang. Man kan göra reality-tv om kockar, kläddesigners och artister, men när det kommer till yrkesrollen konstnär och att skildra skapandet av konst, äkta konst, vet vi alla att inspirationen kommer från en högre, gudomlig kraft/stråle och är av uppenbara skäl därför svår att fånga på bild. När Work of Art – The Next Great Artist började sändas i USA förra året, med Sarah Jessica Parker som producent, bröt den ungefär alla tänkbara konsttabun. 14 konstnärer, utvalda på grund av sina starka personligheter snarare än talang, tävlar mot varandra och priset är en soloutställning på Brooklyn Museum. De blir bedömda av en high street jury och handledda av en monsieur i tredelad kostym. Tänk Project Runway, med något mindre produktplacering.
Uppdragen är lika omöjliga som bilduppgifterna i nian: Gör ett konstverk på tema ”Rörelse” och inkludera färgen röd – seså, ut och var kreativ! Och glöm inte bort att vara sann din egen stil! De tävlande löser det sällan bra (vem gör det under de villkoren?) men processen är desto roligare att följa. Det hela är faktiskt hysteriskt roligt.
Konstnärsstereotyper får florera fritt i både första och andra säsongen (varav den senare visas på amerikansk tv just nu). Vi har den sköra konstnären som bryter ut i hulkgråt så fort hon blir kritiserad. Den hårt pressade som skickar pengar till sin mamma. Den dövstumma som kommunicerar via tolk och ser världen på ett ”annorlunda sätt”. Och det manliga, självutnämnda geniet (”My name is Sucklord – may the force be with me”).
Frågan som givetvis dyker upp är: Is it really art? Men den småtråkiga evighetsfrågan tänker inte jag besvara utan passar vidare till Ernst Billgren. Det viktiga är inte om deltagarna skapar äkta konst och vad det egentligen betyder, utan att programmet rör runt i den konservativa grytan och gör fulkultur av oantastbar finkultur. Amerikanska gallerister har redan uttryckt bestörtning över hur osmakligt det är att en känd-från-tv-konstnär får ställa ut på det anrika konstmuseet. Och även om det fortfarande finns starka kommersiella intressen bakom programmet är det intressant hur nya vägar öppnas för konstnärer att slå igenom på bred front. I början av nästa år visas första säsongen på SVT. Förhoppningsvis får vi en lika härlig debatt även här.

1 Panorama/Midbody av Oskar Mörnerud
Moderna Museet, Gasverksgatan 22, till och med den 22 januari
Malmöbaserade Oskar Mörnerud visar just nu en sju meter lång panoramamålning över cellbiologi på Moderna. Hans konstnärsskap belönades nyligen med ett stipendium från Fredrik Roos stiftelse på den nätta summan 250 000 kronor. Vad man kan göra med så mycket pengar? Heter man Young skickar man dem till sin mamma.

2 In Motion
Fotogalleriet Format, Friisgatan 15 b, till och med den 18 december
Malmö Konstmuseum lånar ut fem videokonstnärer ur sin jättesamling till fotogalleriet Format (varför de inte skaffar större lokaler själva är en annan lokalpolitisk historia). Resultatet är en fin och spretig samling uttrycksformer som intar gallerirummet.

3 Richard Pearse
Krets, Kristianstadsgatan 16, till och med den 15 januari (observera att galleriet håller stängt den 23 december–6 januari)
Drivvedskonst behöver inte vara fiskmåsar à la Österlensrundan. När den nyzeeländske konstnären Richard Pearse återanvänder trämaterial han hittat i naturen blir resultatet skitfina kollage i geometriska mönster och klara färger.

4 Sara Granér på Dunkers
Dunkers kulturhus, Kungsgatan 11 i Helsingborg, till och med den 11 mars
Min favoritruta med Sara Granér föreställer två män i kostym, en familj och pratbubblan ”Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt härborta”. I tre månader framöver ser du hennes vassa samhällsbetraktelser i serieform på Dunkers.

5 Warhol och Basquiat
Arken, Skovvej 100 i Ishøg, Danmark, till och med den 11 januari
Jag vet, det är dödstråkigt med pop art och Warhol är lika utsliten som IKEAs tavelmotiv men utställningen på Arken, som visar de två giganternas samarbete, är fan över all förväntan. Åk och se! Och missa inte dokumentärfilmen The Radiant Child om Basquiat i biosalongen efteråt.



Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!