Med maten som socialt experiment

16:25 18 Dec 2014
Foto: Thomas Wal
 
Förra sommaren gick jag förbi Kanaltorget, framför operan där den internationella matmarknaden, Global Picnic Food Festival, höll till.

Jag slogs direkt av att här fanns andra typer av mat än det vanliga festivaltjafset, chilenska empanadas, etiopisk injera, brittisk cottage pie och mycket annat. Jag som aldrig tidigare ätit somalisk mat gick nyfiket till just det ståndet (gravt förenklat smakade det som en mix av indiskt och etiopiskt). Kvinnan vid disken berättade att hon efter dagens positiva bemötande från besökarna fått sådant ökat självförtroende att hon tänkte öppna en restaurang, den längtar jag visserligen fortfarande efter.
Bakom internationella matmarknaden står föreningen Global Picnic som håller i fler evenemang, föreningen har just avslutat en två-dagars pop-up-restaurang i Konsthallen. Jasmine Soufi är verksamhetsledare. 
 
– I helgen var vi i Konsthallen och serverade en middag med smaker från Somalia, Rumänien och Pakistan. Vi försöker servera en mångfald av Göteborgs moderna matkultur samt skapa arbetstillfällen för de som kanske inte annars har möjlighet till jobb annars. Vi anlitar folk från olika invandrarföreningar, säger Jasmine Soufi som berättar att en viktig ingrediens i Globals Picnics koncept är socialt ansvarstagande.
 
Men hon berättar att grunden inte alls baserar sig i det sociala ansvarstagandet utan mer basalt kring maten.
– För några år sedan startade jag och ett gäng kompisar en studiecirkel för att lära oss laga nya maträtter. Efter det öppnade jag Middagsklubben. Det är delvis ett socialt experiment där jag bjöd in främlingar till mitt vardagsrum, men också ett ställe där jag fick servera just den blandningen av maträtter jag upplevde att jag inte kunde få någon annanstans. 
 
Det unika med Middagsklubben, menar Jasmine, är att man bokar en plats och äter middag med människor man inte hade träffat annars. Det är genom maten som Global Picnic försöker få människor från olika klasser och bakgrunder att träffas.
Men trots att maten är det primära, kan arbetet bakom bidra till ett bättre samhälle. Jasmine Soufi menar att föreningens sociala arbete gett resultat.
– Det har bland annat lett till nya arbetstillfällen för matförsäljarna, nya kontaktytor och tillfällen att ses och uppskatta annan kunskap än den som vanligtvis ”räknas” i vårt samhälle.
 
Under våren kommer Global Picnic att presentera nya projekt, även om inget är officiellt än.
 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.