Foto: Thomas Wal
Förra sommaren gick jag förbi Kanaltorget, framför operan där den internationella matmarknaden, Global Picnic Food Festival, höll till.
Jag slogs direkt av att här fanns andra typer av mat än det vanliga festivaltjafset, chilenska empanadas, etiopisk injera, brittisk cottage pie och mycket annat. Jag som aldrig tidigare ätit somalisk mat gick nyfiket till just det ståndet (gravt förenklat smakade det som en mix av indiskt och etiopiskt). Kvinnan vid disken berättade att hon efter dagens positiva bemötande från besökarna fått sådant ökat självförtroende att hon tänkte öppna en restaurang, den längtar jag visserligen fortfarande efter.
Jag slogs direkt av att här fanns andra typer av mat än det vanliga festivaltjafset, chilenska empanadas, etiopisk injera, brittisk cottage pie och mycket annat. Jag som aldrig tidigare ätit somalisk mat gick nyfiket till just det ståndet (gravt förenklat smakade det som en mix av indiskt och etiopiskt). Kvinnan vid disken berättade att hon efter dagens positiva bemötande från besökarna fått sådant ökat självförtroende att hon tänkte öppna en restaurang, den längtar jag visserligen fortfarande efter.
Bakom internationella matmarknaden står föreningen Global Picnic som håller i fler evenemang, föreningen har just avslutat en två-dagars pop-up-restaurang i Konsthallen. Jasmine Soufi är verksamhetsledare.
– I helgen var vi i Konsthallen och serverade en middag med smaker från Somalia, Rumänien och Pakistan. Vi försöker servera en mångfald av Göteborgs moderna matkultur samt skapa arbetstillfällen för de som kanske inte annars har möjlighet till jobb annars. Vi anlitar folk från olika invandrarföreningar, säger Jasmine Soufi som berättar att en viktig ingrediens i Globals Picnics koncept är socialt ansvarstagande.
Men hon berättar att grunden inte alls baserar sig i det sociala ansvarstagandet utan mer basalt kring maten.
– För några år sedan startade jag och ett gäng kompisar en studiecirkel för att lära oss laga nya maträtter. Efter det öppnade jag Middagsklubben. Det är delvis ett socialt experiment där jag bjöd in främlingar till mitt vardagsrum, men också ett ställe där jag fick servera just den blandningen av maträtter jag upplevde att jag inte kunde få någon annanstans.
Det unika med Middagsklubben, menar Jasmine, är att man bokar en plats och äter middag med människor man inte hade träffat annars. Det är genom maten som Global Picnic försöker få människor från olika klasser och bakgrunder att träffas.
Men trots att maten är det primära, kan arbetet bakom bidra till ett bättre samhälle. Jasmine Soufi menar att föreningens sociala arbete gett resultat.
– Det har bland annat lett till nya arbetstillfällen för matförsäljarna, nya kontaktytor och tillfällen att ses och uppskatta annan kunskap än den som vanligtvis ”räknas” i vårt samhälle.
Under våren kommer Global Picnic att presentera nya projekt, även om inget är officiellt än.
Stad:
Kategori:
Publicerad i tidning:
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2014.