"Kulturen höll på att glida oss ur händerna – därför startade vi Kultwatch"

12:09 22 Jan 2015

Fatima Osman vill bredda kulturen.

Kultwatch är en nystartad, ideell plattform som syftar till att nyansera kulturen. Initiativtagarna bakom det hela vill skriva om kultur ur andra perspektiv än de rådande, och menar att kulturen idag inte är för alla.

Vi har pratat med Fatima Osman, en av initiativtagarna bakom plattformen.

Varför startade ni Kultwatch?
 Vi tyckte att det saknades en kulturplattform som utgick ifrån ett antikolonialt, feministiskt och klassmedvetet perspektiv. Vi började prata om att skriva recensioner om olika kulturverk från perspektiv som vi själva tyckte var intressanta. Min ingång var att till exempel populärkulturen konstant reproducerar bilder av olika samhällsgrupper utan en dialog med de berörda människorna, vilket skapar fördomar och stereotyper. Efter ett tag kom vi fram till att vi inte bara ville skapa något där man betraktade och recenserade kulturverk, utan vi ville också att kultur skulle produceras på hemsidan genom att lyfta kulturutövare som annars filtreras bort av ett abstrakt och ärvt system i kulturproduktion. Kulturen höll på att glida oss ur händerna, därför skapades Kultwatch.

Vad skiljer er från de stora tidningarnas kultursidor?
 Vi försöker hela tiden tänka på hur vi ska sänka trösklarna till kulturdeltagande, bygga nya broar. Inte bara genom att leta deltagare som inte representerar en rådande norm, utan genom att föra en kulturdebatt som sker på lika premisser för alla. Men även en kulturdebatt som har nolltolerans mot alla former av förtryck. 

Vilken respons har ni fått?
 Vi har fått mycket uppmärksamhet mycket snabbare än vad vi trodde, och det signalerar missnöjet med dagens kulturproduktion. Uppmärksamheten är såklart helt fantastisk, men även överväldigande. I och med att detta är en process så har vi inte alla svar än, och lär oss medan vi skapar. Vi har även fått så många som vill vara med och bygga plattformen eller bidra på något annat sätt, och många tackar oss för initiativet då de tidigare känt sig utanför dagens kultur-Sverige. Jag förstår det här, för Kultwatch är någonting jag själv saknat.

Vad tycker du är problemen med kulturen som den ser ut idag?
Det största problemet tycker jag är att man förvaltar kultur som om det vore statiskt när det egentligen är något ytterst flytande och subjektivt. Kultur betyder ju olika saker i olika sammanhang för olika människor. Som det ser ut idag är mycket kultur otillgänglig, exempelvis använder museum inte ett språk som tilltalar alla, och man har centraliserat museerna så att de är otillgängliga för människor som bor i förorter.

Vilka ämnen inom kulturen kommer ni främst skriva om?
 Som det ser ut nu behöver vi etablera kontakt med de som har stötts ut i marginalerna, och lyfta de ämnen som inte har ansetts vara önskvärda. Jag upplever att det allra viktigaste för oss är att börja bygga ett system där kulturproduktionen för en riktigt dialog med hela befolkningen. Många tror att vi bara vill skriva om populärkultur, men det är inte riktigt sant – vi utesluter inte populärkultur, men det är inte vårt huvudsyfte.

Hur väljer ni ut de skribenter som får skriva hos er?
 Vi har ett manifest och vissa riktlinjer som förenklar processen av att välja verk – vi vill att det som produceras på Kultwatch ska utgå ifrån ett maktperspektiv. Jag ser även att vi har makt att välja vad som tar plats, och för att hemsidan ska vara som bäst måste vi vara ödmjuka inför den makten och inse att det finns kultur i Sverige som vi inte känner till. Vi har inte mycket resurser ännu, men jag riktar det mesta av min energi och tid inom Kultwatch till att hitta dessa röster.

Vad hoppas ni att Kultwatch kommer bidra till?
 Jag tror att Kultwatch har möjligheten att visa andra kultursidor makten i att ge en inbjudan till medskapande och lika rätt till att drömma, fantisera och uttrycka oro.

Tilltalad? Här finns Kultwatch.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!