Krogguiden Malmö

18:18 25 Apr 2005
Jag älskar verkligen mitt jobb. I arbetsbeskrivningen står det att jag ska gå ut och äta på restauranger, något jag gärna gör nästan varje dag. Egentligen har jag inga begränsningar, jag går vart jag vill och äter och dricker precis vad jag känner för. Och jag kan inte få nog - det är ett ljuvligt beroende och jag har utvecklat det just för din skull, min älskade läsare. Det har gått så långt att Mat på min Maslow's behovspyramid numera är utbytt mot Restaurang. Det är en närmast sexuell kick att få bli överraskad av en ny spännande krog eller meny. Varje månad går jag upp lite mer i vikt, vilket är till min flickväns stora förtret, men till de helt i onödan förhoppningsfulla telefonförsäljande plastikkirurgernas stora glädje. Men jag fortsätter att äta och dricka mig framåt likt en vithaj vid en hawaiiansk surfkust. Samtidigt, någonstans på Nöjesguidens högkvarter, sitter En Fet Man Med Cigarr Och Röda Hängslen Med Fötterna På Sitt Mahognyskrivbord som betalar för krognotorna och mitt arvode. Detta gör han för att sponsra mitt avancerade beroende, och din åtråvärda läslust. En fin liten trekant, inte sant? [B]1. LE FIL DU RASOIR [/B] Norra Vallgatan 62, 664 48 80 Hur många går på restaurang bara för matens skull, egentligen? Ingen jag känner i alla fall. Vi kräver ju så mycket mer av allt det där som inte går att äta eller dricka, men som ändå gör att vi spontandansar in i taxin därifrån. Att maten och drycken är precis så bra som den utger sig för att vara är naturligtvis lika viktigt för en lyckad kväll som steppskorna var för Fred Astaire. Prova gärna allt på Rasoir: ankkorven, anksalladen, boef bourgignonen med alla potatistillbehör - eller varför inte en nordafrikansk vegetarisk Tagine i sann fransk kolonialstil. Öppet: Mån-fre 11.30-01.00, lör-sön 13.00-01.00. [B]2. SMAK PÅ MALMÖ KONSTHALL [/B] St. Johannesgatan 7, 040-505 035 Här är det mest öppet på dagtid vilket är lite tråkigt, jag vill gärna äta hos det här gänget alla tider på dygnet. Råvarorna är av hög kvalitet och kommer antingen från trakten eller väldigt, väldigt långt härifrån. Allt är mycket omsorgsfullt tillagat, ibland i lite oväntade kombinationer. Att restaurangen ligger i en konsthall verkar ha smittat av sig på de kreativa kockarna: färgerna och formerna på tallrikarna tillhör de mest hänförande i stan. Helgernas bruncher är så överväldigande att det är tuppfäktning om borden. Lyckas ni väl få ett så sitt gärna på innergården nu när solen är här, det är det perfekta tillfället att knäcka upp en champagne. Öppet: Alla dagar 11.00-17.00, ons till 21.00. [B]3. RÖDA KRAN [/B] Lilla Torg 2, 040-305 455 . och vinnaren i kategorin Minsta Uteservering På Lilla Torg är: Röda Kran! När man sitter här får man känslan av att man är en del av den växande skara som faktiskt har förstått vad kroglivet handlar om. Maten, som är torgets bästa och mest innovativa, serveras i rikliga portioner vare sig man väljer à la carte eller barsnacks. Ta dig, för allt i världen, gärna tid att botanisera bland vinerna, den hjälpsamma personalen är innerlig och kunnig utan att vara stroppig. Röda Kran är en rolig excentriker bland bleka klichéer. Och dessutom vinnare av Nöjesguidens Krogpris 2004. Öppet: Mån 17.00- 01.00, tis-lör 12.00-01.00, sön 17.00-01.00. [B]4. BLOOM [/B] Engelbrektsgatan 16, 040-793 63 Vad sägs om saltinbakad ananas med apelsinblomssorbet till efterrätt ikväll? Eller kanske havtorn (en löjligt ovanlig alg som är aldente-krispig och lite salt) till den halstrade piggvaren med sås på foie gras? Ingenting här lagas med lätthet hemma, om man inte heter Ebbe Vollmer och är köksmästare på Bloom. Men det är inte skrytsam balanskonst som dukas upp här utan en samling kärleksfulla viskningar från matlagningskonstens 10 000-meters klubb. Öppet: Alla dagar 10.00- 23.00. [B]5. MISO VEGOKÖK [/B] Brogatan 11, 040-30 66 63 I fablernas värld beter sig djuren som människor och kan prata. Om Malmö var en fabel så hade djuren garanterat talat om för oss att äta mer på veganska Miso - både för den goda smakens skull och för att skydda sina vänner. Syskonparet Tekla och Magnus som driver Miso har en unik restaurang där kryddor som stjärnanis och saffran gärna gifter sig med portabellosvampar och endivesallad. Det hembakade och lövtunna knäckebrödet som dyker upp innan måltiden ger smaklökarna anledning nog att spendera hela kvällen här. Vinlistan är liten men väl utvald av den passionerat proffsiga personalen. Öppet: Tis-lör 18.00-00.00. [B]6. STUREHOF [/B] Adelgatan 13, 040-12 12 53 Inredningen är klassisk med ett ljusgrönt glastak i Art Deco-stil och mörka träpaneler. Även i köket är det traditionellt - kött är kött medan de finare vinerna är från Bordeaux. Man vet vad man får, helt enkelt. Bookmakertoast är en oxfilé med pepparrot och senap på rostat bröd - en perfekt klassiker att äta åtminstone någon gång i månaden. Luncherna är lysande, speciellt ärtbuffén på torsdagar. Öppet: Mån-fre 11.30-22.00, lör 11.30-01.00. [B]7. TEMPO BAR & KÖK [/B] Södra Skolgatan 30, 040-126 021 Det finns två tempi på Tempo, ett högt och ett inte fullt så högt. Det höga finner man i bardelen där det alltid är trångt på de bohemiska kvadratmetrarna, samtidigt som det är lite lugnare i restaurangdelen. Maten är mestadels olika varianter av roligt uppfunkad och mättande husmanskost till relativt snälla priser. Äter och dricker gör man överallt, nu även på den åh, så efterlängtade uteserveringen. Öppet: Alla dagar 18.00-01.00. [B]8. IZAKAYA KOI [/B] Lilla Torg 5, 040-757 00 Nuförtiden finns det 666 sushiställen i regionen men Koi är fortfarande den stoltaste och mest obesegrade samurajen i stan. Yakiniku-lammracksen är tillsammans med den lätt halstrade tonfisken några hugg roligare om man nu för tillfället skulle ha tröttnat på de subtila sushismakerna. Den soliga uteserveringen håller ett järngrepp om alla lunchande reklamare, och dem som gärna festar med solglasögonen på även efter solen gått ner. Öppet: Alla dagar: 11.00- 01.00. [B]9. TARGET [/B] Engelbrektsgatan 2, 040-788 35 Vietnamesisk krog i Saluhallen som inte är särskilt mysig fast maten är otroligt bra och billig. Target har en berömd lunchbuffé, men beställ hellre in den vietnamesiska soppan för att slippa känna dig lasagnedäst och uppblåst hela eftermiddagen. À la carte menyn är mycket imponerande med ett stort urval vietnamesiska specialiteter, och allt doftar underbart av koriander, thaibasilika och kinesisk gräslök. Har en liten uteservering på Engelbrektsgatan. Öppet: Mån-ti 10.00- 20.00, ons-lör 10.00-20.00. [B]10. LA CANTINA [/B] Tärningsholmsgatan 3, 040-26 23 07 På en liten hörna i Slottstaden ligger denna fantastiska och samtidigt anspråkslösa tapasbar. Får du beslutsångest är den stora tapastallriken för två ett hett alternativ, endast för 160kr. Man kan även få större huvudrätter i form av hajfilé och balsamicostekt ankbröst till lika anspråkslösa priser. Vinerna och cavan är naturligtvis från Spanien och det glada humöret hos personalen gör att man vill komma tillbaka gång på gång. Precis som det ska vara på en kvarterskrog. Att ägaren även extraknäcker som Javier Bardem-lookalike gör ju inte saken sämre. Öppet: Tis-lör 16.00-23.30, sön 15.00-22.00.
Stad: 
Lokal: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!