INTERVJU: Tänk till-tv inför valet med Nour El Refai

15:33 27 Aug 2014



Grattis, väljare! Nu i helgen har UR:s nya valprogram Tänk till! premiär på Mynttorget i Stockholm, samt på UR:s youtubekanal. Till skillnad från diverse debattprogram med inbjudna partiledare och politiker står förstagångsväljarna och deras frågor i fokus.


Programleder gör Nour El Refai, med stöd av den älskvärda satirikern Ola Söderholm och komikern Jamal JC – dessutom har de fått med sig artisterna Lorentz, Ida Redig och Naomi Pilgrim. Vi pratade med Nour om hennes engagemang, live-tanken och att inte vara någon "farbror Åke".

– Jag är politiskt intresserad, det är ju ingen hemlighet. Det är viktigt för mig att engagera sig, och eftersom jag inte jobbar med politik är det här ett sätt att få andra att bli politiskt engagerade.

På vilket sätt ska du lyckas med det?
– Vi riktar oss ju till folk som får rösta för första gången, och tyvärr så är det en grupp som ofta inte röstar. Vi är det enda tv-programmet som gör det, fokuserar på just den gruppen.


Har ni valt ut vissa frågor som känns relevanta för just unga förstagångsväljare, som ni kommer att fokusera på?

– Nej, utan huvudgrejen är att folk går och röstar. Sedan är det tacksamt att vissa saker är intressanta för just förstagångsväljare. Hur de ska få jobb, hur de ska hitta någonstans att bo, miljöfrågor, jämställdhet. Kanske inte sådant som fyrtiotalisterna tänker på. Även om unga också funderar på RUT- och ROT-avdrag är det inte det mest centrala, utan kanske snarare ”hur ska jag kunna flytta hemifrån?”

Hade du haft nytta av ett sånt program när du var ung?
– Ja, självklart. Framförallt för att det faktiskt utgår ifrån vårt perspektiv. Det är inga partipolitiskt bundna ungdomar som kommer och pratar, utan de är experter på sina områden och kan diskutera frågorna. Det blir tydligt när man kollar på olika valdebatter, där det munhuggs väldigt mycket, att det vi har är diskussioner och inte debatter.

Hur har ni valt ut just de gästerna?
– Vi har haft jättehöga krav! Det är tufft, för de ska dels vara en viss ålder, dels politiskt kunniga utan att vara bundna till ett parti. De ska kunna diskutera ockerhyra på andra sätt än ”jag vet inte”. Sedan vill vi ju ha folk som skiljer sig åt, några ska kunna presentera vänsterlösningar och andra ska vara jätteliberala. Publiken ska kunna se att partierna inte tycker likadant.

Har ni valt andra vinklar för att ni tänker att unga vuxna inte är så intresserade av just torra debatter?
–  Den generationen är en väldigt utskälld generation, gamla tror att de bara vill blogga och bli kända. Men det är en extremt utsatt grupp. Det finns inga jobb, det finns inga bostäder. Vi måste visa dem hur viktigt det är att de röstar för att det ska bli någon förändring.

Hur kommer det sig att ni ska sända live?
– Haha, det är klart att de har en tanke med att de har valt mig, och Ola, och Jamal och inte tar någon ”farbror Åke”, och att det är live med musik. Vi är ju en del av ”den yngre generationen”. Publiken ska finnas på plats, tanken är att det ska vara en rolig happening som man ska vilja vara med på.

Nour berättar att de även har bjudit in politiker, men inte för att prata utan för att lyssna på hur unga vuxna upplever politiken.
– Jag tycker själv att det är härligt när politikerna är oense, när man fattar att alla inte tycker samma sak, men å andra sidan blir det ofta på en så barnslig nivå, maktutövandet i att de bara försöker sätta dit varandra. Så nu ska de bara få lyssna.

P3 har ju haft valfestival under augusti, och då har t ex DN:s ledarsida upprört skrivit om hur blajigt och oseriöst det blir när man gör politisk underhållning för unga. Hur tänker du kring att både göra seriös, kunnig infotainment och samtidigt nå ut till de som behöver se ett sånt här program?

– Det blir alltid fel när vuxna ska ha kepsen på sned och snacka street. Jag tycker verkligen inte att man behöver gå ner på knä för att prata med unga, de snackar exakt likadant som vuxna, de är jättesmarta och jätteverbala. Och även de som inte är det behöver inte bli förminskade. En vuxen tittare ska inte tänka att ”oj, det här måste vara för unga”.

Hur gör man då, för att nå ut till de ni vill nå ut till?
– Man får locka med artister och kändisar. Jag tycker att det är skitkul med politik, men alla tycker ju inte det. Men även de måste gå och rösta i valen. Hur man än gör är allas röst lika mycket värd. Man har ett ansvar i det.

Detta kan bevittnas den 30-31 augusti vid 16.30, och 1 september vid 20.00, på Mynttorget. Mer information här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!