Ingen demokratisk tillväxt utan fri kultur

14:52 28 Oct 2014

vart-forakt-for-svaghet-foto-martin-brunn.jpg

Vårt förakt för svaghet. Foto: Martin Brunn


”Ett samhälle behöver inte bara ekonomisk tillväxt utan också demokratisk. För det behövs en fri och frispråkig kultur, fria konstnärer, poeter och public service.” Några dagar efter att dessa ord, ur regeringsförklaringen, lästes upp i riksdagen pratar jag med Lisa Eklöv, lärare på Kärrtorps gymnasium utanför Stockholm.

Under hösten får hennes skolklasser besök av Stadsteatern Skärholmens Vårt förakt för svaghet, en pjäs om hur nazismens lära om just förakt för svaghet kan spåras i samhället på olika sätt. Jag har skrivit om den förut, en av de bättre och viktigare uppsättningarna jag såg i våras (spelas till och med den 6 december).

Lisa Eklöv har velat boka den för att hon tycker att den visar vad en modern skola kan erbjuda, och att den är speciellt relevant efter SD:s valframgångar. Särskilt i Kärrtorp, det har snart gått ett år sedan det nazistiska klottret på både gymnasieskolan och Turteatern där, och sedan den attackerade antirasistiska demonstrationen. Hon talar om kulturens kraft i demokratiarbetet, om scenkonsten som det ultimata läromedlet. Sedan läser hon upp vad några av hennes elever i årskurs två har skrivit efter att ha sett pjäsen.

”Varför är det så än i dag? Att man fortfarande tittar snett på utlänningar även i Sverige? Att man än idag råkar ut för en nazistattack även i skolan? Hur kommer det sig egentligen, att även idag när vi individer har bättre uppfattning om vad som är rätt och fel, gör fortfarande det felaktiga?” frågar en elev. Och en annan skriver: ”Jag gillade deras mod i att ta upp och iscensätta sådant som ses som konstigt och till och med äckligt i vissa personers ögon, det visar att de verkligen har engagemang. Man började fundera på ifall man kunde göra något för att få andra som beter sig på detta sätt att ändra sig. Man ville hjälpa till och göra en ändring, som skådespelarna gjorde genom att visa den här pjäsen för dagens ungdomar.”

Den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke har nu att arbeta med regeringens vision om kulturens roll i skolan och för demokratin. Kanske skulle hon prata om den där demokratiska tillväxten genom en frispråkig kultur med några gymnasieelever i Kärrtorp?

 

Bäst just nu

 

1. Hamlet

Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen, till den 

3 december

”Det minst och mest viktiga i hela världen” har regissören Pontus Stenshäll kallat teatern, inför uppsättningen av Sarah Kanes Befriad för flera år sedan. Jag kommer att tänka på den när jag ser hans Hamlet i Skärholmen. För det är som om Liv Mjönes, som spelade huvudrollen även då, har med sig något därifrån in i sin Hamlettolkning. Hon är perfekt i denna radikalt och roligt nerklippta version, för femtonåringar och äldre, där den danske prinsen blir en fanatisk pistolhämnare i luvtröja, bomberjacka och kängor.

 

2. Ansvaret är vårt/Tingsten

Kulturhuset Stadsteatern, Kilen, till den 17 november

Robert Fux som Herbert Tingsten i Carolina Frändes uppsättning är ett måste även denna månad.

 

3. Ett år av magiskt tänkande

Dramaten, nypremiär den 1 november

”Det var länge sedan jag blev så tagen av den så glasklart bevisade här- och nupoängen med teater” skrev jag efter premiären om Ingela Olssons stenhårda, erfarenhetsrika skådespeleri i Tatu Hämäläinens regi på Teater Galeasen. Nypremiär på Dramaten för deras Joan Didion-tolkning.

 

4. Black Warrior

Dansens Hus, den 6–8 november

Våld, sport, erotik, natur, komik eller spänning? Dansaren Lisa Östberg och musikern Kim Hiorthøy frågar sig vad en föreställning är.

 

5. Född ond

Teater Brunnsgatan Fyra, premiär den 20 november

Förhandsgissning: det borde bli kul när Martina Montelius regisserar Ewa Fröling och Johannes Brost.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2014.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!