Eplet ritar revolterande kvinnor

10:00 13 Jan 2014


På Konstfacks julmarknad fattade vi tycke för saker gjorda av en konstnär som kallar sig Eplet. Eplet heter även Elin Sandström och går en kandidatutbildning i grafisk design och illustration på tidigare nämnda skola, samt ritar. Hela tiden. Vi pratade med henne om politisk konst, helgonbilder och att väcka känslor. 


Du har skapat en serie porträtt vid namn Sisterhood Saints, där du avbildat kända kvinnor - Gudrun Schyman, Ripley från Alien-filmerna, Angela Davis - som helgon. Vad är tanken bakom det sättet att porträttera dem? Och hur valde du motiv? 
– Ikoner är heliga bilder inom religionen, bilder av helgon som ska ingjuta hopp och som på olika sätt ska inspirera den troende. För mig som icketroende så finns ändå ett behov av att känna hopp och tröst. Jag har ett behov av ikoner som inspirerar till feministisk styrka.
Mina ikondamer är porträtt av kvinnor som på olika sätt breddar bilden av vad det innebär att vara kvinna. Som via rock'n'nroll, aktivism, film eller politik visar en mer rättvis bild av så kallad ”kvinnlighet” än den ofta alltför snäva, begränsande bild som ständigt reproduceras i media, reklam och film.
Jag är inte på lång väg färdig med det här projektet, det finns så många kvinnor som inspirerar, peppar och revolterar och dem vill jag ha i mitt helgongalleri.
 
Just nu läser du på Konstfack. Vad vill du göra när du är klar?
– Det jag vet om framtiden är att jag vill rita, jämt. Böcker, illustrera texter eller bara rita för att själen ska få ro. Jag är frilansande illustratör, så förhoppningen är väl helt enkelt att jag ska kunna fortsätta med det.
 
Hur ser din skapandeprocess ut? 
– För mig så är planeringen väldigt viktig. Framförallt eftersom jag balanserar skola och frilansjobb med mina teckningsprojekt så måste jag planera i god tid när jag ska rita något “eget”. Först börjar jag rita bilden mentalt, eftersom jag inte alltid vet när jag kommer att ha tid att göra den. När jag väl sedan har en dag över så har jag bilden klar redan innan jag sätter pennan mot pappret. Ett bra sätt att komma undan tidspressen. Ofta blir det ett intensivt arbetspass med många timmar i sträck, jag har svårt att lägga ifrån mig en teckning när jag väl är igång.

Motiv: Angela Davis, Beyoncé, Nadezjda Tolokonnikova från Pussy Riot.
 
Hur ser den svenska scenen för “medveten” konst ut idag? Tänker du i de banorna när du skapar?
– Jag tycker att det är svårt att prata om “medveten” konst, de flesta vill väl säga något med sitt arbete. Men det jag kan säga är att jag tror att många är missnöjda med hur samhället ser ut idag med de kalla vindar som blåser. Det är ett hårdare politiskt klimat som många har tröttnat på. Då får man göra det man kan, kan du måla, så måla ditt missnöje! Kulturpolitiken idag är rent ut sagt för jävlig och det är en stor kamp att hålla konsten fri och levande och för en konstnär, vilken konstart du än rör dig i, är det svårt att klara det ekonomiskt. När de som inte har någon koll på konst överhuvudtaget är de som fattar besluten om den, så måste konstnären finna nya vägar för att få ut sitt arbete. Det enda positiva med den politiska utvecklingen är att konsten blir argare. 

Vilka är dina förebilder? 
– Aris Moores teckningar är en stor favorit. Astrid Göransson, Joanna Hellgren och Katrin Berge är tre andra stora förebilder.  Skulle nog kunna räkna upp hundra namn här, teckningskonsten är välmående just nu, med många fantastiska konstnärer.

Vad vill du uppnå med din konst?
– Det låter ju sannerligen som en rejäl klyscha men jag hoppas att jag någon gång då och då kan väcka lite känslor. Det är klart, jag skulle nog fortsätta rita i all evighet även om ingen uppskattade mina bilder men som jag ser det just nu så handlar det inte om att försöka uppnå något särskilt, även om jag självklart har drömmar. Det handlar snarare om att jag får upp bilder i huvudet och de bilderna måste ut och ner på papper. Förhoppningsvis kan jag få mat på bordet genom att göra det.

För att ta del av Elins konst, se hennes hemsida.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!